Jump to content

Vanskaj

Members
  • Posts

    25
  • Joined

  • Last visited

Profile Information

  • Paikkakunta
    Turku
  • Ajoneuvot
    Kupla -74

Contact Methods

  • Puhelinnumero
    358400937237

Recent Profile Visitors

1103 profile views

Vanskaj's Achievements

  1. Käytetty alkuperäinen vaihdettu vanhan laturin tilalle ja heti lähti pelittämään. Eka kertaa toimii lataus nyt kunnolla Kuplan uudelleen heräämisen jälkeisenä kolmantena kesänä :)
  2. Valtosen ohjeen mukaan vastusta on luokkaa 4-5 MOhm, eli siltäosin kunnossa mutta huomasin, että liukurenkaista toinen aika kulunut, alle liukupintojen välissä olevan eristeen ja renkaiden pintojen välillä ei vastusta lainkaan. Ei kai niiden pitäisi kontaktissa olla? Eli menikö laturi uusiksi?
  3. Eipä ole ennättänyt kuin vasta tänään loman alkaessa tutkia tätä lisää, kesän ajelut tullut tehtyä akkulaturin voimin ja ilman valoja yms. virrankuluttajia... Miten vaihtovirtalaturin voi todeta ehjäksi/hajonneeksi, en ole löytänyt vikaa ja epäily nyt että laturi rikki, koska akun jännite ei nouse auton ollessa käynnissä. Laturin hiilissä pituutta ihan hyvin ja johdot ehjät (vastus nolla eli mittari 'piippaa' hiilen pinnan ja liittimen välillä). Uusi laturin hihna ja kireällä. Latausvalon poltin 2W, lampun palaessa jännite lampunkannan ja maan välillä 1,5 V. Laturilta säätimelle menevät johdot kunnossa, testattu vastusmittarilla. Vähän ihmetytti se, että kun kaikki johdot kiinni, lataussäätimen D+ liittimen (ruskea johto) ja akun molempien napojen välillä on kontakti (vastusmittari piippaa molempiin akun napoihin koskettaessa). Voiko näin olla? Kyseisen johdon kohdalta oli liittimen muovirunko sulanut ennen kuin vaihdoin lataussäätimen. Eli onko vanha laturi vai uusi säädin (taas) hajalla, miten tämän voi testata/todentaa???
  4. Kuplan lataus on lyhyen harrastuksen aikana ollut koko ajan pieni mysteeri. Eli -74 1300 Kupla vaihtovirtalaturilla, alkuperäistä 120 tkm ajettua kaikki muu paitsi akku ja säädin. Pari vuotta sitten laitoin uuden Motonet säätimen kun ei ladannut korjausseisonnan jälkeen. Ei sammuttanut latausvaloa, mutta koko viime kesän ajelin ilman että tarvitsi akkua ladata muuten, eli ilmeisesti latasi vaikka valo paloi koko ajan, kierroksilla vähän himmeni. Nyt keväällä alkoi akku tyhjenemään ajossa, mittarilla totesin, ettei lataa. Ostin uuden säätimen (AirCooled), kytkettäessä huomasin, että auton penkin alla olevan lataussäätimen liittimen keskimmäisen pinnin (ruskea johto) kohdalta muovi sulanut, eli Motonetin säätimen pinni lämmennyt aika lailla jossain vaiheessa, olisko tässä hajonnut. Nyt ei lataa uudellakaan säätimellä, jännite oli akussa 12,7 V elvytyslaturilla latauksen jälkeen, kuorma pikkuhiljaa lisätessä meni 11,5 volttiin, ja valot päällä reilun vartin ajeltua oli tippunut niin alas ettei startannut enää. Latausvalo palaa kirkkaasti, hihna on tiukalla. Miten laturin hiilet vaihtovirtaseen vaihdetaan? Mistään en löytänyt kuvaa. Voiko akun huonous olla syynä, ei tullut ladattua viime talvena kertaakaan ja oli piuhat kiinni autossa kylmässä tallissa? Muita ajatuksia?
  5. OK, kiitti. Sitten eikun vaan hiotaan osat sopimaan keskenään!
  6. -74 1300 Ikuisuusprojekti "valmistui" vapuksi. Tehtiin lähinnä peltitöitä+maalaus sekä alustaa uusittiin alkuperäiseen tyyliin. Auto ollut perheessä uudesta asti, nyt n. 120 tkm ajettu. Pientä viimeistelyä vielä vaatii, mutta toimii jo näinkin hyvin. Kone huolto-osin päivitetty ja säädetty, ei tarvinnut varsinaisesti rempata. Ainut lisävaruste eli Saloran nuppiautomaattiradiokin toimii, ja auton huoltokansio ohjeineen ja huoltovihkoineen tallessa.
  7. Eli kyseessä 2007 Hotcarssilta ostetut 'saksalaiset astinlaudat' vm. -74 kuplaan (sai viimein auton siihen vaiheeseen, että sai nyt asentaa nämä!). Ei riitä ymmärrys miten noiden koristelistan (messinki?)kiinnikkeiden pitäisi asettua, napsauttamalla ei mene kuten muut koristelistat muovikiinnkkeisiin. E oikein uskaltanut alkaa vääntämään väkisin. Listan päistä ujuttamalla ei mene, eikä kyllä kulkisi listassa tarvittavaa matkaa, sen verran tiukat on kiinnikkeet. Onko jollain ollut tällaiset ja miten sai asennettua?
  8. "Lumikiitäjä VW moottorilla", saa vedettyä auton perässä... https://huutokaupat.com/fi/v/126003
  9. 2013 tuli hankittua uusi Leon 1.4 TSI:llä (140 hp) ja manuaalina. Kone on viimeisin TSI kehitysversio, eli jakopää hihnalla, ja jäähdytysveden ensikierto pakosarjassa (nopea sisätilojen lämpeneminen). Kulutus pyörinyt n. 6 litrassa. 2013 tässä koneessa ei ollut vielä ACT sylinterien lepuutustoimintoa, minkä koin pelkästään positiivisena seikkana. Golf ja A3 samat autot teknisesti, mutta tippuivat pois järjettömän hintaeron vuoksi samoilla varusteilla (4-6 tEUR listahintaero + surkeat hyvitykset). Leon on lisäksi mielestäni parhaimman näköinen näistä 3:sta. Toistaiseksi auto on toiminut moitteettomasti (41 tkm), ja tuo 1.4 kone on kyllä loistava, vääntöjä 250 Nm ja tehoja ihan riittävästi pienellä kulutuksella. AIonkin pitää autoa tuonne 150 tkm tietämiin (~7 vuotta), pidempäänkin jos ei tule suurempia ongelmia. Tämä silmälläpitäen valitsin kiinteään 15 tkm huoltoväliin. Uskoisin näissä uudemmissa hihna-TSI koneissa luotettavuuden olevan parempi, etenkin jos ei ole 30 tkm jurnutettu pätkäajoa samoilla Long Life öljyillä - mahtaakohan Suomen olosuhteissa olla järkevä tuo Long Life huoltoväli. VAG käyttis historia alkoi 2006, tuolloin 2. autoksi -97 passatti 1.6 bensalla. Ei ollut mitään ongelmia (130-160 tkm) ja auto on tutulla edelleen ajossa ilman mainittavia huolia (reilusti yli 200 tkm), eli edustaa vanhaa hyvää VW aikaa. 2006-2013 mulla oli 2001 Audi A2 (60tkm - 140 tkm). Tässä oli 1.4 16V bensakone, auto toimi muuten tosi luotettavasti mutta kone hieman kalkatti ja öljyä piti lisäillä, silti tosi positiivinen kokemus. Seuraavaksi tuli uutena 2010 VW Golf 1.2 TSI:llä. Osasin välttää DSG:n, mutta kone oli pettymys, vei bensaa n. 6,8 litraa samassa ajossa missä A2 meni alle 6:n, lämpesi tosi hitaasti ja jakoketju meni tehtaan piikkiin vaihtoon 50 tkm.ssa (n. 3 vuoden kohdalla). Tämän jälkeen pistin Golfin kiertoon ja tutkin eri merkkejä ennakkoluulottomasti (V40, Civic, MB A, BMW 1, jne), mutta niin vain VAG konserniin ja Seattiin päädyin (ranskiksia ja italiaanoja en edes harkinnut)...
  10. Öljysheikki tarjonnut miljoonan Uruguayn presidentin 'käyttis Kuplasta', suurlähettiläs tarjonnut samasta autosta 10 katumaasturia: http://www.tekniikkatalous.fi/autot/himoittu+kiesi+oljysheikki+maksaisi+miljoonan+quotmaailman+koyhimman+presidentinquot+kaytetysta+kuplavolkkarista++suurlahettilas+vaihtaisi+sen+kymmeneen+autoon/a1026845 Vertailun vuoksi Benedictus paavin -99 Golf maksoi e-bay huutokaupassa 2005 'vain' 245 000 USD (saksalainen kaveri osti sen 10 000 Eurolla ennen kuin hepusta tuli paavi): http://www.prnewswire.co.uk/news-releases/a-holy-ride-pope-benedict-xvis-car-sold-on-ebay-in-record-breaking-auction-154603685.html
  11. VW kupla 1300 -74 Kilometrit: Lokakuussa n. 200 km (uudesta asti vaimon isoisällä ja isällä ajossa 1974-2002 n. 120 tkm) Tapahtumat: - Ilot: Ikuisuusprojekti rekisteröity ja katsastettu viimeinkin Lokakuun alussa n. 12 vuoden tallissa seisotuksen jälkeen. Pääsin ajamaan autoa ekan kerran (otin auton työn alle 2006). Moottori toimii hyvin eikä mistään vuoda öljyä! Surut: - Parannukset kaudelle 2015: Auton maalaus (n. 2 viikon päästä), uusi tuulilasi, vaihteensiirtäjän puslien vaihto, takaturvavyöt, kaasarin putsaus ja korjaussarja (tihkuu, puolilämpimänä huono tyhjäkäynti). Lukkojen herkistely (jotta uskaltaa lukita ovet julkisella paikalla ilman pelkoa avaimen katkeamisesta avatessa...). Tavoitteena saada kaikki valmiiksi vaimon 40 v. synttäreille maaliskuun lopussa 2015. Kuplan 40 v. synttärit olikin jo viime juhannuksena.
  12. vähän off topic, mutta pakko jakaa kun tuli niin hyvä mieli eilen! Eli oli rekisteröintikatsastus yli 10 vuotta pois liikenteestä olleelle kuplalle (perheessä uudesta asti, mulla projektina vsta 2006) ja tuli samalla ajettua autolla ensimmäistä kertaa sitten v. 2002. Uusien jarrujen yms. sisäänajo oli kokonaista 1 km matka tallilta konttorille! Turun Vähäheikkilän katsastusasemalla oli tosi asiallinen suhtautuminen harrasteajoneuvoihin, ei pelkästään kuplaani, samaan aikaan oli näet vieressä äreän kuuloinen Skyline, jonka avaimet saatuaan katsuri sanoi että toivottavasti ei karkaa koelenkillä käsistä, ja jonka hienouksia katsurit välillä ihmetteli porukalla. Kaikesta näki että Kupla oli mukavaa vaihtelua tojotien ronkkimisen välillä. Ei turhia nipotuksia, esim. konetilaan ei vilkaistukaan, auton alta vaan totesi että harvinainen Kupla kun ei vuoda mistään öljyä, ja jarrut ottaa tasaisesti. Kuplasta ei löytynyt pahemmin vikaa, toinen valo osoitti hiukan ylös ja pyyhkijät toimii verkkaisesti, ja paperit tuli huomautuksitta. Alkuperäisen tunnuksen kilpiä joutuu vielä hiukan odottelemaan, sitten voikin käydä maalaamoissa tarjouksia kyselemässä.
  13. No eipä sitten muuta kuin ruuvari taas kouraan ja kahvat yms ja ovipahvit irti naksuttelemaan...
  14. Kasattuani ovien verhoilut ja kahvat jäi laatikkoon pari jousta (kartion malliset, kapeammasta päästä n. 20 mm, leveämmästä n. 40 mm). Purin auton n. 8 vuotta sitten ja en muista että mihinkähän väliin nämä oikein tulee... Ikkuvaveivit toimii kyl ilman joustakin, mut pitäiskö näitten olla ovipahvien alla kiristämässä välyksiä?
  15. Osaako joku suoralta kädeltä sanoa, käykö punaisesta ovesta kaikki sisustat siniseen oveen? lasinnostomekanismi on erilainen, ja sisäkahvalle pitää tehdä siniseen oveen muovitulpillereijät, mutta muuten (avaus+lukitusmekanismit, lasi+nostomekanismi, tiivisteet ja listat??). Siniseen oveen ei ole listoja ja laseja.. Sininenkin on todennäköisesti 70-luvulta, siksi olikin yllätys että siinä on näin suuria eroja... Sininen ovi on (lähes) ruosteeton, alkuperäisestä ovesta pohja läpimätä, siksi tällainen vaihto-operaatio menossa.
×
×
  • Create New...