Jump to content

Grillaus


Recommended Posts

Illan iloks muistoja teiniajoilta Rootoksen ympärikiertoreissulta enduroilla saaren ympäri.. vanha hampaaton mummo tarjoili keskellä ei mittään elämäni parhaimpaan listalle kuuluvaa salaattia, vaikka vaan vettä pysähdyttiin kyllään kyseleen.. mummeli pukkas pöydän koreeks ja kiltisti nautiskeltiin.. ei kelvannu Kreikan latit.. koitin kyhäillä taas perinteistä Koriatiki salatosta, mutta mummelin tasolle ei vaan pääse vaikka mitä tekis.. 

Ainiin reissuhan meni ihan tuubiin, pikku äksidentti kävi ku rullatuolilla veivät röntgeniin.. pellon ylityksessä kipot ojan kohdalla ja jalka mutkalle,, 

 

IMG_20201120_202623.jpg

Edited by Urbantoy
  • Like 1
Link to comment
35 minutes ago, Urbantoy said:

Illan iloks köökissä pikku askarelua.. 

Pikku kätösillä väkerretty tuplajuustolla ja pekonilla ryyditettyjä burgereita.. muita lisukkeita unohtamatta.. 

 

IMG_20201127_223025.jpg

 

Burgeri näyttää erittäin syötävältä...

 

Smoker kotiutettu tontille, eka testiin tönkki sikaa. Ehkä läski alkaa savustua jo huomenna, painetta jalompaan lihaan eli hirveen jouluksi.

Link to comment
47 minutes ago, wp said:

 

Burgeri näyttää erittäin syötävältä...

 

Smoker kotiutettu tontille, eka testiin tönkki sikaa. Ehkä läski alkaa savustua jo huomenna, painetta jalompaan lihaan eli hirveen jouluksi.

 

Meillä täällä Schallbachissa oli illalla iloa valmistaa vanhoissa "Palux Hähnchengrilleissä" tosi hyvät grilliboroilerit! Nää grillit ovat 50/60 luvulta ja toimii tosi hyvin.

20201127_185423.jpg

20201127_195151.jpg

  • Like 3
Link to comment
10 hours ago, pepix said:

Meillä täällä Schallbachissa oli illalla iloa valmistaa vanhoissa "Palux Hähnchengrilleissä" tosi hyvät grilliboroilerit! Nää grillit ovat 50/60 luvulta ja toimii tosi hyvin.

 

Tyylikäs laite, kakarana kotona muistan meillä olleen vastaava kantikas Moulinex- merkkinen laite lasiluukulla. Ja sitä broileria todellakin odotettiin kun harvoin tehtiin, nahka oli rapea herkku joka kruunasi annoksen

  • Like 1
Link to comment
1 hour ago, wp said:

 

Tyylikäs laite, kakarana kotona muistan meillä olleen vastaava kantikas Moulinex- merkkinen laite lasiluukulla. Ja sitä broileria todellakin odotettiin kun harvoin tehtiin, nahka oli rapea herkku joka kruunasi annoksen

 

Taidetaan puhua samanlaisesta laitteesta. Koitin etsiä kuvaa, mut enhän mä sitä löytäny.

Link to comment

Hiili, pelletti ja kalikka käyvät.  Verkkokauppa ainakin myy, omani tuli lahjuksena suvulta kun tietävät grillaustaipumukseni ja osui ikääntymisen päiväys sopivasti marraskuulle.

Tonneroisen pintaan taitaa olla hintalappu, painaa yli 120kg eli on ikuinen investointi kun teräslevy on yli 5mm paksuista.

 

Läskin speksit porsaan suolalapa ja olikohan Atrian nyhtönauta- nimellä tuo pienempi pala. Molemmat palat savusuolattu, hipaisu Sweet Baby Ray's Hickory&Brown sugar- soosia ja Poppamiestä (Burgers&Ribs)

 

 

  • Like 1
Link to comment
1 hour ago, Urbantoy said:

Mites tuo savustusaika, alkuun varmaan vähän opettelua.. Miten hyvin tuon lämmönsäätö näin ekakerralla onnistunut.. 
 

Oliko aluks pelkässä lämmössä ja nyt alkaa smokevaihe.. 

Kauheata säätöä koko homma, pakkasessa ja viimassa hukkuu lämpö jonnekin. Koetin pitää 140-150C  mittarissa kun pinta apparaatissa tuntui kylmältä, silti 4h ja 50 ltr hiiliä on lihan sisälämpö 60C. Tontti on kyllä sulanut ympäriltä lumettomaksi... Piti jo ottaa pari tuohetonta koivuklapia ja folioida lihat ja nostaa lämpöä reilusti. Molemmat lihat ovat ns. ylikypsää vaativaa laatua, ei mureudu muuten. Lihamittari on tosin vaihtunut, pitää tarkistaa vielä sekin myöhemmin

 

 

 

  • Haha 1
Link to comment
3 minutes ago, wp said:

Kauheata säätöä koko homma, pakkasessa ja viimassa hukkuu lämpö jonnekin. Koetin pitää 140-150C  mittarissa kun pinta apparaatissa tuntui kylmältä, silti 4h ja 50 ltr hiiliä on lihan sisälämpö 60C. Tontti on kyllä sulanut ympäriltä lumettomaksi... Piti jo ottaa pari tuohetonta koivuklapia ja folioida lihat ja nostaa lämpöä reilusti. Molemmat lihat ovat ns. ylikypsää vaativaa laatua, ei mureudu muuten. Lihamittari on tosin vaihtunut, pitää tarkistaa vielä sekin myöhemmin

Ihanaa opettelua.. Hienoa tuo opettelua.. Hyvää siitä silti tulee..

Kerrohan infoa.. noista imetään oppia

Edited by Urbantoy
Link to comment
32 minutes ago, Urbantoy said:

Mites WP:een savustelut onnistu?

 

Maku osui ilmeisesti kohdilleen koska rouva joka ei yleensä ole savustetun ystävä kertoi pitävänsä lihoista. Omenapuuhake antaa pehmeän, hieman makean savuaromin.

 

Ensi kerralla varaan erillisen mittarin grillaustason lämpötilan seurantaan, tuntui ettei tuo savustimen oma antanut oikeita lukemia.

Aion myös esilämmittää koko savustimen reilusti klapeilla ja annan sen jäähtyä sopivaksi ennen aloitusta, sitten hiilillä loput. Savustimen pönttö ei lämmennyt eilen missään vaiheessa polttavan kuumaksi, voi olla että se oli yksi tekijä miksi normaali 4 tuntinen ei riittänyt ylikypsään lopputulokseen.

  • Like 1
Link to comment

Hyvvää analyysiä.. varmaan myös ulkoilman asteilla merkitystä miten pönpeli lämpee.. 

Täällä back to basics ku Keisarinna hiihtolenkin jälkeen huuteli hytikkää koneeseen.. ei muutaku kylskoopin tyhjennykseen.. "pyttipannu" jauhelihakastiketta eli mitä kaapista taas löyty.. siihen vielä suolakurkun, paprikan, herkkusienten jämät kuten samoin metukankannat ja muutama siivu pekonia mitkä jäi burgerleikistä.. kunnolla valkosipulia ja löyty vielä tomaattimurskapurnukka.. ja ei muutakuin sotkemaan.. ja ihan maukas lopputulos.. pastan kera hyvin menee.. 

IMG_20201129_154319.jpg

Edited by Urbantoy
  • Like 1
Link to comment
On 11/28/2020 at 9:36 PM, wp said:

Kauheata säätöä koko homma, pakkasessa ja viimassa hukkuu lämpö jonnekin. Koetin pitää 140-150C  mittarissa kun pinta apparaatissa tuntui kylmältä, silti 4h ja 50 ltr hiiliä on lihan sisälämpö 60C. Tontti on kyllä sulanut ympäriltä lumettomaksi... Piti jo ottaa pari tuohetonta koivuklapia ja folioida lihat ja nostaa lämpöä reilusti. Molemmat lihat ovat ns. ylikypsää vaativaa laatua, ei mureudu muuten. Lihamittari on tosin vaihtunut, pitää tarkistaa vielä sekin myöhemmin

 

 

 

Itse olen toiminut samantyylisen savustimen kanssa seuraavasti: kuoritulla koivulla reilu hiillos tulipesään, jonka jälkeen lämmönsäätö ilmalla ja lihat sisään. Tämän jälkeen yksi halko koivua ja yksi halko savustuspuuta (omena, kirsikka, tammi, päärynä tai joku muu) noin 30-60min välein ja jatkuu tarvittavan ajan. Yleensä savustin tulilla noin 12h ja puuta menee reilu muuttolaatikollinen. Mittarina inkbird ollut aivan loistava, saa savustimen ylä- ja alalämmön sekä pari lihaa katsottua etänä. Ebayssä alle 40€ ja kestänyt nyt olla puoli vuotta savustimen kyljessä kiinni magneetilla sateet ja savustukset läpi.

 

Link to comment
On 12/2/2020 at 8:26 PM, Jonescort said:

Itse olen toiminut samantyylisen savustimen kanssa seuraavasti: kuoritulla koivulla reilu hiillos tulipesään, jonka jälkeen lämmönsäätö ilmalla ja lihat sisään. Tämän jälkeen yksi halko koivua ja yksi halko savustuspuuta (omena, kirsikka, tammi, päärynä tai joku muu) noin 30-60min välein ja jatkuu tarvittavan ajan. Yleensä savustin tulilla noin 12h ja puuta menee reilu muuttolaatikollinen. Mittarina inkbird ollut aivan loistava, saa savustimen ylä- ja alalämmön sekä pari lihaa katsottua etänä. Ebayssä alle 40€ ja kestänyt nyt olla puoli vuotta savustimen kyljessä kiinni magneetilla sateet ja savustukset läpi.

 

 

Kiitoksia vinkeistä, pitääpä touhuta lisää tykötarvetta kokeilua varten

Link to comment
On 11/28/2020 at 9:36 PM, wp said:

Kauheata säätöä koko homma, pakkasessa ja viimassa hukkuu lämpö jonnekin. Koetin pitää 140-150C  mittarissa kun pinta apparaatissa tuntui kylmältä, silti 4h ja 50 ltr hiiliä on lihan sisälämpö 60C. Tontti on kyllä sulanut ympäriltä lumettomaksi... Piti jo ottaa pari tuohetonta koivuklapia ja folioida lihat ja nostaa lämpöä reilusti. Molemmat lihat ovat ns. ylikypsää vaativaa laatua, ei mureudu muuten. Lihamittari on tosin vaihtunut, pitää tarkistaa vielä sekin myöhemmin

 

 

 

Olen havainnut saman että tynnyrin kyljessä oleva mittari näyttää jotain lämpötilaa sen mukaan tuuleeko, sataako tai paistaako aurinko. Ritilän päällä pakko olla oma mittari ja lihassa omansa.

Ja tuo tuuli tuntuu hukkaavan pöntön lämpöjä oiken toden teolla. Kesällä jouduin kerran kovalla tuulella laittamaan villaa pöntän ympärille kun ei lämmöt tuntunu nousevan oikeen millään.

 

Mittaile joskus tason lämpötilat imuaukon ja pakoaukon päistä, että onko paljon eroa tossa offset mallissa.

  • Like 2
Link to comment
17 hours ago, Jonescort said:

 

Nyt tarttee kysyy viisaammilta. Mikäs ero on noilla 4S ja 4T malleilla?

Onks toi Inkbird ihan ylivoimainen, vai onko muita hyviä vaihtoehtoja?


Hintavertailussa voi käydä köpelösti, jos pikku säästöllä tilaa EU:n ulkopuolelta.

 

-Kurre

Link to comment
1 hour ago, Kurre said:

 

Nyt tarttee kysyy viisaammilta. Mikäs ero on noilla 4S ja 4T malleilla?

Onks toi Inkbird ihan ylivoimainen, vai onko muita hyviä vaihtoehtoja?


Hintavertailussa voi käydä köpelösti, jos pikku säästöllä tilaa EU:n ulkopuolelta.

 

-Kurre

Toi 4T on wifi ja S on bluetooth ja näytti tuo ohjelma olevan eri. Inkbird on ollut tähänastisista mittareista kestävin, muut alle 100€ vedenpitävät ovat antautuneet ensimmäisenä talvena omassa käytössä. Kalliimmista ei ole käyttökokemuksia

  • Like 1
Link to comment

Itepäisyyspäivän dinneri valmistelut menossa.. ja taas mennään kokkeillaan nyt mitä tulee.. jos vituiks menee niin eikö se karvaräpylä tuo pitsaa.. wp:een ohjeilla, pitkä haudutus.. ruskistus paistille ammuu, en raaskinu käyttää hirvenpaistia mikä oottelee ku ossaa.. ruskistuksen pubaviinin ja muiden sörsseleidenkera sinbe  aamuun asti, vihannekset kyytiin aamulla.. katotaanhan mitä tästäkin tulloo.. 

 

 

 

IMG_20201205_204604.jpg

Link to comment

Täydellinen tästä taas tulloo vaikka keskinkertaista yritin.. miltähän se tuntuu epäonnistua.. 

Nyt hautumaan yöks uuniin niinku weepee sanonut, hyvää hiljaa tulloo.. 

 

Punkkua lirautin kyllä tupla annoksen ku Keisarinna valovo vieressä että meneehän se pottu sinne.. 
Tyhjää näytin vaikka pottu peukku oli korkin paikalla.. mustan pullon hyvä puoli 😉

 

 

 

 

IMG_20201205_225706.jpg

Edited by Urbantoy
  • Like 1
Link to comment

Eli samaa evästä mitä mullakin löytyy.. 

Kohtuu tulista, siitä vänkää päällystintä lerssille että aluks on naama punasena ja aamulla perärööri tulessa ku tankoo pukkaa pihalle.. jäänyt vähä vähemmälle nykyään tulisen käyttö, naama vielä pärjää, persus tulessa rajoittaa.. 

 

IMG_20201206_010603.jpg

  • Haha 1
Link to comment

Yöllä ku kävin kurkkaamassa pataa kävi mielessä että mitähän viddua tästä tulee, sitkasta ku saatana.. vähän lämpöä lissää ja muhimaan.. 

Kyllä tästä taas erinomaista tulloo vaikka taas keskinkertaista yritin.. miltähän se tuntus epäonnistua.. pittää yrittää.. 

 

IMG_20201206_120937.jpg

  • Like 2
Link to comment
51 minutes ago, -MITO- said:

Launtain nyhtöpossuburgerit. 7 tuntia kamadon matalassa lämmössä omenamehukylvyssä takaa mehukkaan lihan

 

 

Ai saakeli ku syötävän näköisiä.. Hienoa Mito, tuli taas uus resepti kokeiltavaks

Ja tuo punakaali on hyvä hommeli.. en oo kokeillut, mutta kokeilen

Edited by Urbantoy
  • Like 1
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...