Jump to content

1962 VW Karmann Cabriolet


Recommended Posts

Plääähhhhhhhhh

 

Pieleen meni. 

Hyvillä mielin olin kun sain sarjoitettua virtalukon avaimelle ensin takaluukun kahvan ja sitten ylimääräisen kuskin oven kahvan nupin.
Aikamoinen säätäminen oli, mutta onnistui.
Näitä avaimia oli vain yksi kulunut kappale, joten kävin teettämässä toisen. Repro näyttää paljaalla silmällä katsottaessa identtiseltä, mutta on kuitenkin ihan aavistuksen verran lyhyempi sillä seurauksella että kuudes haitta putosi itsestään pois, vaikka avain oli pesässä. No toimiihan tuo viidelläkin haitalla. Seuraava ongelma tuli siitä että se alkuperäinen avain on niin kulunut > koloset eivät ole ihan kuten pitäisi. Lisäksi haitatkin ovat kuluneita > jäi hammastusta. Pienellä viilalla tasaiseksi ja hyvin toimi molemmilla avaimilla. Muka.
Jätin asian yön yli hautumaan ja tänään jatkoin voitelemalla lukkopesät. Vaan nyt kun aloin laittaa lukkopseiä uudestaan paikalleen, eivät ne toimikaan.
Vieläkin on hammastusta. Ja epäloogisesti. Nyt en uskalla enää viilata tai muuten multa loppuu käyttökelpoiset haitat. Onpa vaikeaa.
Eli jotta tämä homma olisi onnistunut, olisi pitänyt olla a) uusia avaimia b) uusia haittoja c) uudet lukkopesät.
Vaikeinta tässä on se että on pakko lähteä liikkeelle siitä virtalukon avaimesta. Se virtalukko mikä mulla on autossa, on sitä mallia jonka voi kyllä purkaa mutta sitä ei saa kasattua siten että se myös toimisi. Ainakaan mun kärsivällisyydelläni ja taidoillani. On olemassa parempikin virtalukon malli. Täytyy tutkia jos purkaisin sen purettavan mallin ja tekisin siitä uusilla avaimilla lukon. Ja sen avaimen mukaan sitten nuo muut. Onpas konstikasta 
Link to comment

Alkuperäinen 4/1962 leimattu bensapumppu lakkasi toimimasta viime syksynä ja syykin selvisi. Kalvo oli kovettunut. 

 

Korjaussarjan mukana tuleva iso jousi on liian jäykkä ja syöttää liikaa polttoainetta. Kalvon voi käyttää jos vaihtaa jousen. Siitä ei ole tietoa olisiko pienempi jousi ollut käyttökelpoinen. 

 

Vipu ei ole ihan samanlainen kuin alkuperäinen > roskiin. Korjaussarjan akseli on liian pitkä > roskiin. Repro sihti on liian paksu > roskiin. 

 

Kannen tiiviste oli soikea > parhaillaan käytössä pyöreäksi leikattuna. 

 

Aika vähän oli käyttökelpoista.

 

Onneksi ystävän varastosta löytyi NOS graffittitiiviste. Toiselta ystävältä löytyi hyväkuntoinen käytetty bensapumppu josta sai hyvän kalvon ja vivun ja akselin. Alkuperäiset olivat kummallisen paksussa ruosteessa. 

 

Onhan tässä yksin asumisessa puolensa. Voi ruuvailla bensanhajuisia osia ruokapöydän päällä. 

 

1C2F9F08-C6FB-458D-A2FB-242CC2482BA8.jpeg

  • Like 1
Link to comment
  • 3 weeks later...

Polttoainepumpun kanssa on ollut paljon vaikeuksia. Ostettaessa pumpussa ei ollut sihtiä ollenkaan. Tilasin sellaisen Veteranen Serviceltä, mutta kun siinä vaiheessa ei vielä ollut alkuperäistä vieressä mallina, en voinut tietää että sihti on aivan liian paksu. Tämä aiheutti sen että pumppu vuosi jatkuvasti kannen ja rungon välistä. Kokeilin erilaisia tiivisteitä, mutta mikään ei tukkinut vuotoa. Se tyrehtyi vasta sitten kun vaihdoin pumppuun alkuperäisen käytetyn sihdin. Se on sen verran ohut että uppoaa uraansa. Lisäksi laitoin pumppuun ainoan NOS-graffititiivisteen, mikä minulla oli ja ta-daa - nyt pumppu ei vuoda.  Täytyy selvittää vielä ETRA:sta, voisivatko tehdä tiivisteitä seuraavaa avaamiskertaa varten. 

 

Turo huomasi yllä olevasta kuvasta että pumpun kannessa oleva polttoaineputki on irrallaan. Niin. Jostain syystä se oli niin löysä että irtosi samalla kun irrotin bensaletkun. Yritin kiinnittää sen pysyvästi paikalleen epoksin avulla. Ei pysynyt, joten oli pakko avata pumppu vielä kerran ja vaihtaa kansiosa sellaiseen missä putki on tiukasti kiinni. Kansi on peräisin 1963:sta ja sisäpuolelta erilainen. Näyttää siltä että noiden ensimmäisten 34 hv pumppujen kannet vaihtuivat vuosittain 1961, 1962 ja 1963.  

 

Toukokuun Helsinki Cruisingissa moottori kävi vain kolmella ja vaivoin nilkuttaen pääsin takaisin talliin. Sähköpuolelta löytyi useampikin pieni vika, jotka on nyt korjattu ja auto käy nyt paremmin kuin koko aikana. 

 

Tulin juuri metsästä, jossa oli irrottelemassa paria peltiosaa umpimallisesta 1963:sta, luvan kanssa toki. Aika kummallista että varmaan vuosikymmenen tai kaksi metsässä seisseessä umpiautossa on ehjempi jarrunestesäiliön hylly kuin saman ikäisessä avomallissa, joka on ollut kaikki talvensa katon alla. 

 

Mittarissa on nyt 99919 km. Enää 80 km ja mittari nollautuu. 

  • Like 1
Link to comment
10 hours ago, pasihakala said:

Turo huomasi yllä olevasta kuvasta että pumpun kannessa oleva polttoaineputki on irrallaan. Niin. Jostain syystä se oli niin löysä että irtosi samalla kun irrotin bensaletkun. Yritin kiinnittää sen pysyvästi paikalleen epoksin avulla. Ei pysynyt, joten oli pakko avata pumppu vielä kerran ja vaihtaa kansiosa sellaiseen missä putki on tiukasti kiinni.

 

Mulla irronnut putki on pysynyt pumpussa Loctiten hydraulilukitteella ja napautin vasaralla putken kiinni kanteen. 

  • Like 1
Link to comment

Se että korjauspellissä on mukamas VW:n tekemä (= siinä on VAG-konsernin tarra ja varaosanumero), ei välttämättä takaa sitä että osa olisi juuri oikeanlainen. Ostin taannoin Kuplan matalat takakulmien korjauspellit. Logot oli tarrassa, mutta osat vääränlaisia. 

 

Nyt ostin varapyöräkotelon sivujen korjauspellit. Oikeanpuoleinen pelti (musta, kuvassa oikealla) on VW:n tekemä. Punainen pelti kuvassa vasemmalla alhaalla on tanskalainen repro. Sen yläpuolella punaisesta 1963 metsäautosta leikattu palanen. 

 

Huomaatko mitoituksessa mitään outoa? Mustan pellin puskurinkiinnitysraudan paikka on taaempana kuin noissa kahdessa punaisessa osassa. Olisipa ollut noloa hitsauttaa pellit kiinni ja huomata ero vasta sitten. 

 

Tai no. Tarvitsen vain pienet paikat alanurkista. 

 

Ihmetyttää tuo eroavaisuus. Tietty on mahdollista että tuo musta on tarkoitettu 1968-1973 VW 1200 malliin. Siinähän oli pystyt lamput ja lyhyt luukku, mutta vielä vanhat pyöreämalliset puskurit. 

 

Tuo musta pelti joutaa edukkaasti jos jollain on sille käyttöä. 

E7C01577-B841-4E45-A031-0E86BD82D42A.jpeg

Link to comment

Jos ja kun auton toisen omistajan kertomus pitää paikkansa, auton mittari pyörähti vasta nyt ensimmäisen kerran ympäri. Hänen isänsä oli von Julinin autonkuljettaja, ja siten toinen omistaja on ollut mukana auton kuvioissa alusta asti. Cabrioletia käytettiin kesäautona Kosken kartanossa ja on hyvinkin mahdollista että sillä ajettiin vain vähän. Toinen omistaja osti auton 1973. Teki yhden pidemmän ulkomaan matkan, mutta sen jälkeen käytti autoa vain hyvin vähän. Kolmas omistaja ei autolla juuri ajanut. Itse olen ajanut hieman yli 2000 km. Kertaakaan ei ole tielle jättänyt *koputtaa puuta* 

 

Olihan se juhlallinen hetki kun ysit vaihtuivat nolliksi. Tapahtumaa juhlistettiin sillä että tallilla oli 100.000 km lätkät odottamassa. Menevät tosin äijäluolan seinälle eikä autoon. Tuo nyt vaan on parhaimmillaan ihan ilman turhaa heebaa. 

 

Samana päivänä nollautui jotain muutakin. Laitoin auton myyntiin ja muutamassa tunnissa tuli kuusi yhteydenottoa. Raha ei ole vielä vaihtanut omistajaa, mutta eivätköhän kaupat synny. Mielellään vielä siten että kaikki autoa varten keräämäni NOS-osat seuraavat autoa. 

 

Näillä näkymin auto on käytössäni vielä heinäkuun lopulle ja luvattu hääkeikka ajetaan kuten on sovittu. 

 

Jotain on tulossa tilalle. Rättikatto ja boxer-moottori. 

 

Pitäisin hyvinkin mahdollisena että auton vaiheita voi seurata tällä palstalla jatkossakin. 

719ED5CD-89E9-438E-B13F-5F0EB3480B2E.jpeg

  • Like 4
Link to comment

Boxster tosiaan on tarkoitus hankkia. Takana on tiettyjä käytännön syitä, joita en nyt tässä ala luettelemaan. 

 

Hyvän yksilön löytäminen budjetin asettamissa raameissa on vaikeaa. Halvenmissa yksilöissä on jäänyt kalliit huollot tekemättä ja tyyppiviat korjaamatta. 

Link to comment

Toivottavasti menee hyvää kotiin, täällä ois ollut mutta ei mikään pussihousun taivas, mieleinen tontituksineen ja fukseineen sekä akselimuutoksineen rookeria uhohtamatta (ISO DEE ois mielelleeän vääntänyt, tiedän sen).. mutta ei yhtään muutosta mistä ei voi palata pussihuosuleikkiin ku saa ne pöksyt pesusta.. rapaa valahtanut pöksyyn ku katellu tonttileikkiä.. ja nämä leikit ei tarvi rakennuslupaa

Edited by Urbantoy
Link to comment

Tommi Lempisen kautta tuli mielenkiintoista tietoa auton ensi vaiheista. Syy sille miksi kartanossa oli juurikin avomallinen auto, oli kuulemma se että vuorineuvos Jacob von Julin nuorempi kuuluu olleen siinä määrin pyylevä että hän ei ollut sopia mihin tahansa autoon. Kaukas Oy:n edustusautoihin sopi kyllä. Näin kartanoon hankittiin peräkkäin kolme VW Cabrioletia (1956, 1962 ja 1972). Tämän viiskutosen katon suojuspussi tuli kuuskakkosen mukana. Avoautosta poistettiin oikeanpuoleinen etupenkki ja vuorineuvos matkusti takapenkillä. 

 

Perimätiedon mukaan auton kyydissä on ollut myös ruotsalaisia prinsessoja. Vuorineuvoksen vaimo kun oli omaa sukua Bernadotte. 

 

Tommi laittoi autosta kuvan Fiskarsin alueen Facebook-ryhmään ja siellä useampi kyläläinen muisteli autoa. Vuorineuvoksen keskimmäinen tytär Mariana Limburg von Stirum sillä ajoi. Verraten lujaa kuulemma. 

 

Kuun vaihteessa on tarkoitus käydä ajelemassa Fiskarsissa ja käydä Kosken kartanossa. Mielenkiintoista nähdä millaiseen paikkaan auto ostettiin. 

Link to comment

Kaupat tehty. Meni hyvään kotiin. On mahdollista että uusi omistaja kertoo auton vaiheista joko tässä ketjussa tai uuden ketjun aloittaen. 

 

Koeajo oli tavanomaista pidempi, noin 220 km. Kävimme Fiskarsissa (josta von Julinit omistavat siivun) ja ajoimme von Julinin tietä pitkin Kosken kartanoon (jonne auto uutena ostettiin). Isäntänä toimiva Fredrik von Limburg Stirum lupasi selvittää löytyykö suvun albumeista kuvia autosta siltä ajalta kun se heillä oli. 

 

Kiitän seurasta ja toivotan hyvää jatkoa 

ED62EFCC-1260-42D3-BF5D-A16F905399DE.jpeg

Edited by pasihakala
  • Like 7
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...