Jump to content

Autotallin lämmitys


Recommended Posts

Avataampa vähän keskustelua tallin lämmityksestä.

 

Tuli ostettua talo, jossa eristetty kahden auton talli + varasto (n. 60m2) talon yhteydessä.

 

Tallissa on lattiakaivo ja juokseva vesi. Taliissa ei oo kiinteää lämmitystä ja edellinen omistaja pitänyt tallia +8-+10 asteisena 5kw:n rakennuslämmittimellä. (= pirun kallista)

 

Itellä ois tarkotus pitää talli n. +1-+5 asteisena, koska tulee käyttistäkin säilytettyä siellä aina sillon tällön.

 

Harratuslämpö otetaan sit ihan tekemällä tai sit tolla raksalämmittimellä.

 

Mikä ois paras lämmitysmuoto (hinta/tehokkuus) saada pidettyä plussalla tuota tallia?

 

Tuota 5kw:n raksalämmitintä en ajallu huudattaa 24/7 ja polttoainekäyttöset ei tule kysymykseen, koska talli on talossa kiinni (=palovaara).

 

Kannattaako miettiä ilmalämpöpumppua ylläpitotoiminnolla? Näissä pumpuissa vaan vissiin on +10 astetta se ylläpito, joka taas on mun mielestä liikaa, jos käyttistä haluaa tallissa yön yli pitää. (auto ei ehdi kuivua tuossa lämpötilassa yön aikana). Vai onko muita?

 

Entä öljypatterit? Jos miettis, että pulttais niitä seinälle pari kappaletta.

 

Esim. tallin seinälle https://www.bauhaus.fi/oljypatteri-elektroninen-termo-1000w.html

ja varaston puolelle https://www.bauhaus.fi/oljypatteri-elektroninen-termo-800w.html

 

Onko liian pienet, eli tohiseeko täysillä kokoajan? 

 

Talli ja varasto käytännössä yhtä tilaa, pieni väliseinä tallin ja varaston välissä, jossa normaalia isommat oviaukot.

 

Mites muut on toteuttanu vastaavan?

 

-Art_Zi

 

Link to comment

Tuo muutaman asteen peruslämpö ei vaatine mitään mahdottomia tehoja mutta se lämpötilan nosto vaatiikin sitten jo hieman enemmän tehoa.

 

Ilmalämmitys on siitä hyvä että lämpötilan nosto käy nopeasti, eli puhallinlämmitin on hyvä tässä tarkoituksessa.

 

Itse ehdottaisin ilmalämpöpumppua, koska noissa on tuo ylläpitolämpötilatoiminto sekä niillä tarvittaessa myös kuivaa kosten tilan jos vaikka käyttistä sulattelee silloin tällöin.

 

Itsellä on pakokaasunpoistolla oleva Masteri (=leikkikalu) ja välillä käytän auton alla touhutessa vielä rakennuslämmitintä puhaltamaan lämmintä auton alle... Näillä ollaan menty jo toistakymmentä vuotta.

 

Jos nyt peruskorjaisin tuota talliani josta aika-ajoin haaveilen, eristäisin sen kunnolla, laittaisin vastukset lattiaan ja hankkisin ilmalämpöpumpun puhkumaan jollekin seinälle.

 

https://www.google.fi/search?ei=VpRgWp25EYSMmgWetr6gAQ&q=autotallin+l%C3%A4mmitys&oq=autotallin+l%C3%A4mmitys&gs_l=psy-ab.3..0i67k1j0l9.147640.148784.0.149159.10.7.0.0.0.0.153.705.5j2.7.0....0...1.1.64.psy-ab..5.4.425...33i21k1j33i160k1j0i22i30k1.0.LzdA0SxxQOI

 

Tuossahan noita keskusteluja ja ketjuja lisää joita itse joskus luin...

 

Edited by NO H2O
Link to comment

Käyttöautoihin pätee sama sääntö, kuin koiriinkin, eli niiden paikka on pihalla.

 

Mulla tallissa peruslämpö tulee sähköllä käyvästä lattiakaapelista, mutta se ei liene sulle vaihtoehto. Jos talon lämmityssysteemiä ei pysty laajentamaan tallin puolelle, niin sitten kyllä laittaisin ilmalämpöpumpun. 

  • Like 1
Link to comment

Meidän tallissa muutaman vuoden ollut ilmalämpöpumppu (Panasonic) menee 8 asteeseen minimissään. Samalla se puhaltaa niin maan pirusti, joten pienessä tallissa kyllä ennättää auto sulaa. Sen lähettyvillä työn tekeminen on epämiellyttävää puhalluksen määrän vuoksi, mutta sitten normaalitilassa (min. +16) se puhaltaa maksimillaankin vain noin puolet tuosta ylläpitotilasta. Kyllä mie ILP:iä suosittelisin kun halpa, helppo ja nykyään energiatehokas. Tuo +8 on pienen työn tekoon vähän viileä, +10 jo hyvin sopiva ja +16 pitää tehdä jo T-paita päällä jos vähänkään joutuu voimaa käyttämään.

 

Meidän pumppu on "peruskokoinen" onko se nyt sitten "7" vai "9" vai "25" vai mitenkä ne lukemat meni. Tallissa pinta-alaa n. 100m2 ja korkeutta reilu 3 metriä. Pumppu riittää ihan hyvin, alkuperäisten kattopattereiden termari tallin toisessa päädyssä on laitettu 4 asteeseen eikä ne käy päällä kun kovimmilla pakkasilla ja silloinkin vaan satunnaisesti.

Link to comment

Minulla on suunnilleen samaa kokoluokkaa oleva talli, joka pidetään talvella sähköpattereila n. +10 asteen lämmössä. Minulla on ollut tallissa oma sähkömittari kolmisen vuotta, sen perusteella koko tallin sähkönkulutus on ollut n. 400€ / vuosi.

(Myös kahden käyttöauton lohkolämppärit ja sisätilanlämmittimet ovat tuon mittarin takana.)

Ilmalämpöpumpulla arvioisin että tuon vuosikulutuksen voisi puolittaa, joten aika monta vuotta se pumppu saa jauhaa ennenkuin hinta on tienattu. Ylläpitoon sopivan pumpun hinta asennettuna parin tarjouksen perusteella olisi 1500 ... 1700 €.

Ja asennuksestahan saa sen kotitalousvähennyksen.

Toki jos tallin lämpöjä haluaa välillä nostaa puuhastelun ajaksi, niin silloin pumpun hyöty on paljon suurempi kuin meikäläisellä.

Edited by abbe
Link to comment

Talli on jaettu kahteen huoneeseen, isommassa huoneessa kaksi kiinteää seinäpatteria ja pienemmässä varastohuoneessa yksi. Pattereita ohjataan erillisellä seinätermostaatilla.

Viikko sitten kysyin tarjousta ilpeistä taloon ja talliin. Talliin tarjottiin Mitsubishi SF35 VEH, hinta asennettuna 1590€.

Link to comment

Pojalle laitettiin pieneen talliin lämppäriksi ilmalämpöpumppu...ensimmäinen kesti melkein 1/2 vuotta ja hajos..sitten tämä toinen toimi ihan kivasti kesän...ja alkoi renaa heti ensipakkasilla....molemmat on kylläkin ollut käytettyjä mutta ko. alan liikkeen asentajan myymiä/asentamia..ja onneksi tuo yhteys tuohon alan asentajaan on olemassa,muuten tää leikki maksaisi...itse käyttäisin suoraa sähkölämmitystä ,ja jos talossa olisi sen verta hormia että saisin sellaisen  bulderi tulipesän laitettua. Pojalle sain pakotettua hankkii sellaisen talon alakertaan ja on ollut tosi tyytyväinen, lämpöä saa nopeesti kun tarvii ja palaa pesällä kai jopa 6 tuntia...

Link to comment

Mulla on noin 60 neliön eristetyssä tallissa pöhissyt jotain 9 vuotta Ultimate marketista ostettu pienin 300 euron ilmalämpöpumppu. Kesät talvet ollut päällä ja hyvin on pelannut, -30 pakkasillakin jaksaa vajaassa 10 asteessa pitää lämmöt.

 

Noin 18 asteisena pidän lämmöt tallissa. On tuossa 8 asteen ylläpitolämpökin, sekin toimii ilman ongelmia mutta mukavampi juoda kaljaa tuossa 18 asteen lämmöissä ;)

 

Lattiassakin on kaapelit vedettynä mutta sen olen säätänyt 11 asteeseen eli ei käytännössä ole koskaan päällä. 

 

Suorasähkö ja reilu 200 lämmintä neliötä tontilla, viisi henkeä läträämässä lämmintävettä ja käyttämässä sähköhärveleitä. Viime vuodet ovat menneet noin 25000kWh/vuosi kulutuksella. Ei mitään hajua paljonko tallin osuus tuosta on.

Edited by KimmoH
Link to comment

talon alakerrassa talli 81 neliöö ja muuta harrastustilaa samanverran..vesikiertoinen lattialämmitys maalämmöllä toteutettuna...alhaalla lämmöt on 17-20 astetta.en tiedä paljonko koko vuoden kulutuksesta on alakerran osuus mut sähköä menee koko talossa n.10 000-11 500 kwh vuosi..

 

topikin aloittajan tapauksessa varmaan ILP on paras tapa toteuttaa tallin lämmitys..tietysti sitten mukavuus asioita miettien niin lämmin lattia on hyvä jos joutuu auton alla ropaamaan..betoni on "kylmää" vaikka tallissa lämmin onkin...

Link to comment

Itselläni on vanhassa navetassa karjakeittiössä porin matti kamina ja sen vieressä toimistotuuletin levittämässä lämpöä talliin. Kovasti olen minäkin ilmalämpöpumppua miettinyt mutta jos on minkäänlaista mahdollisuutta saada tulisijaa/hormia asennettua niin yksi halpa konsti olisi vanha öljykattila+patterit siihen. Melko uusiakin kattiloita polttimineen ja pattereineen saa melkeinpä ilmaiseksi kun ihmiset vaihtavat halvempiin lämmitysmuotoihin.

Link to comment

Muutaman vuoden vanha, vajaa 60m2 talli ja Onnlinen ilppi huristelee nyt kolmatta tai neljättä talvee päätyseinässä. Serkkupojan sähköliikkeestä sain suht mukavasti, oliko vajaa 800€. Ei oo pahaa sanottavaa. Ruuvasin vielä ulko-yksikön sen verran korkeelle päätyräystään alle suojaan että pysyy paremmin sateilta suojassa eikä naapurin kakarat pääse kiipeilemään päälle piiloon.

Ylläpitolämmöllä (noin 9 astetta) oon pitänyt vallan ja riittää mulle mainiosti jos tallissa tekee jotain muutakin kuin kuuntelee radiosta Tapparan voittokulkua...

On siellä lattiassa sähkövastuksetkin mutta en oo malttanut pitää päällä ekan talven jälkeen vaikka olishan se lämmin lattia ehdottomasti mukavin vaihtoehto.

Odotellaan kun (eli ei koskaan) sähkön hinta tippuu niin ehkä sitten...

Semmosta 700-800w näytti ilppi äsken hörppäävän (ulkona -6) kun pärähti käymään siinä samalla kun Lukon pelin kuuntelin loppuun, vink vink JV. ☺

Viilennystoimintoa en oo käyttäny. Täällä hypätään jokeen viilentymään siinä vaiheessa kun jompi kumpi niistä kesän hellepäivistä osuu pelipaikalle.

 

Alkuun kärvistelin vedet silmissä 10kw pö-masterin varassa mutta en tykännyt siitä kärystä ja hommat oli yleensä jo tehty siinä vaiheessa iltaa kun tallin lämpötila oli vasta makeimmillaan.

 

Täältä ääni siis ilmalämpöpumpulle. Huoleton ja tasainen lämpö. Energiatehokkuudesta en sitten tiedä.

Suodattimet kun "ravistaa" kerran vuodessa puhtaaksi niin riittää. Toki jollain metalliverstaalla voi olla eri juttu niiden suodattimien kanssa.

Viime talven -25 asteessa vielä jaksoi jotenkin pelittää.

  • Like 1
Link to comment

Kaverilla tallissa kans ILP, talli kokoa about yksi auto sisälle ja jokapuolella on paljon tilaa touhuta kalusteista huolimatta.

Hyvin tarkenee, viimeksi toissa iltana rapattiin yhen volvon sähköjä ja ulkona n. -10 astetta eikä edes huomannu koko laitetta ja hyvin tarkeni.

Sielä soi radio city jossa mainittiin että Kärpät johtaa Liigaa ;-)

Link to comment

Pieni resonanssi tulee ulkoyksiköstä määrätyillä kierroksilla vaikka se kummityynyjen varassa seinällä huriseekin. Nopeesti siihenkin kyllä tottui ja tosiaan, ruuvataan radio-citystä sitten sitä mukaan volumia suuremmalle. Tänään piti taas ruuvata täysille, tosin eri syystä, ja vasta 12sek ennen pelin loppua :-)

Link to comment

Itse haaveilin pitkään ilmalämpöpumpusta, mutta päädyin pö polttamiseen seuraavien asioiden pohjalta:

- halvempi hankintahinta ja helpompi asentaa

- kolme kylmää tilaa ja kaikissa satunnaista tarvetta lämmitykselle

- pajalla ilmalämpöpumpun elinkaari jäi hiukan arveluttamaan

- ei tarvetta pitää peruslämpöä (halabaa)

 

post-52-0-32664900-1516435338_thumb.jpg

 

Ja tuolta tuli hankittua käytettynä

 

https://www.trotec24.com/fi-fi/koneet/lammitys/oljylammitin

 

 

Käyttökokemukset toistaiseksi:

- lämmittää pajan pirun nopeasti kovallakin pakkasella (isompiin latoihin en ole vielä ehtinyt piippua tekemään)

- pitää kovaa ääntä

- palokaasut menee pihalle, ei käryämisongelmaa

- lämmittäminen halpaa kuin saippua, en ole edes jaksanut hommata polttoöljyä, vaan talvidieselillä on menty (kun tankkaa käyttistä, niin samalla mittarin näpyttelyllä tulee otettua kannuun diisseliä tuota varten)

- termarin olisi voinut ostaa ja ehkä jonkinlaisen paskasuojan tuon päälle voisi pajaan taitella

 

Link to comment

Muutama huomio. Jos sähköllä lämmittää niin menee x määrä kilovatteja tiettyn lämmön ylläpitoon. Sillä miten (lämmitimet seinissä, lattioiden sisässä tai puhallin)ei ole merkitystä niitä kilovatteja menee samanverran.

Link to comment

 

Jos sähköllä lämmittää niin menee x määrä kilovatteja tiettyn lämmön ylläpitoon. Sillä miten (lämmitimet seinissä, lattioiden sisässä tai puhallin)ei ole merkitystä niitä kilovatteja menee samanverran.

 

Jos lattialaatan alapuolinen eristys on vähäinen niin väitänpä että kyllä se laatan lämmittäminen syö enemmän kwh kuin pelkän laatan yläpuolisen ilman. Siitä olen samaa mieltä että tuo on hyvä perusperiaate mikä kannattaa ymmärtää. Suurin piirtein saman verran menee sähköä olipa ne vastukset raksapuhaltimessa tai siellä seinässä olevassa öljypatterissa.

 

Noita polttoöljykäyttöisiä lämmittimiä on netistä luetun perusteella moni ostanut ja aika moni on ollut tyytymätön siihen että käry on aika voimakas sisällä. Ketsa on tehnyt suorilta oikean ratkaisun ja rakentanut hormin pihalle. En lähtisi itse kyllä edes kokeilemaan ilman hormia.

Link to comment

Ilmeisesti rahaa pöytään lyömällä pääsee eroon kärystä? Pikavilkaisulla noiden hinta näyttäisi olevan 1500-2000e ja siitä ylöspäin. Sen verran on siis omaa kommenttiani korjattava että koski niitä 200-500e pelejä mitä moni hakee Motonetista tai IKH:lta :)

Link to comment

Tuota suomihinnoittelua noille putkipolttimille ihmettelin minäkin pitkään. Ilman hormia olevat maksavat Suomessa saman kuin hormilla olevat kotiin kannettuna Saksasta.

 

Tuosta jää ensimmäisestä kylmäkäynnistyksestä käryn tupsautus sisälle, mutta sen jälkeen en kyllä haista mitään. Ja pihan puolella hormista tulee kyllä siihen malliin savua, että jos sisälle jäisi, niin hitsari kuukahtaisi :)

Link to comment

Hommasin 2v sitten junista varten Webasto air top lämppärin, ja en ole laiskuuttani saanut aikaa asennukselle..

Polttoaineen syötön kun sääti mahdollisimman minimiin niin ei haissu millekkään, ja kaveri lämmitti sen varassa n.100 neliön talliaan.

 

Rahoistaan tarkalle budjetti ukolle kaikkein paras ratkaisu.

 

BTW. Savenmaa myi joskus tehdasvalmisteista Ruotsi armeijan vastaavan idean eberiä, siinä oli kätevä salkku & samaan ympätty tankki.

(Ruotsi "armyssä" kaminan käyttö kielletty)

Edited by PZQ
Link to comment

Juuri äsken tulin sisälle ja muutama huomio oman tallin lämmittämisestä

 

Aamulla laitoin Masterin puhisemaan reilua kahtakymmentä astetta, pitkin päivää hyppäsin ulos sisään kun piti puuhailla milloin mitäkin. Lämpötilan nosto vie oman aikansa ja tapauksessani kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen talliin menoa.

 

Nyt illemmalla kun naprailin kuplan parissa jonkin tunnin pudotin lämpötilan pyyntiä hieman ja laitoin sähköpuhaltimen lattialle hieman ilmaa liikuttamaan, termostaatti säädetty sen verran pienelle että se ei juurikaan lämmitä.

 

Masteri ei käynyt lainkaan ja tallissa oli mukava puuhailla, pidän semmoista 15-18 astetta riippuen hieman siitä mitä teen...

 

Syksyllä ostin ihan uuden Masterin kun en vanhaa saanut kunnolla toimimaan, Lempäälässä olevan merkkihuollon mukaan ovat välillä henkimaailman laitteita. Tällä kokemuksella noista erilaisista löpötykeistä etsisin nyt käytetyn 30 Thermo Betoxin, pienin noista liikuteltavista joissa on ihan oikea Oilonin poltin 

 

Kaveri joka on rakennuskonevuokraamossa töissä kertoi etteivät he enää käytä noita löpötykkejä lainkaan niiden ominaisuuksien takia = oikuttelevia ja kiukuttelevia kapistuksia. 

Link to comment

Mites noi pumput & niitten huolto / siivous kun rälläköidään & hitsataan kohtuu säännöllisesti?!

Suodattimet kun muistaa edes joskus imuroida niin meillä jo vuosia hienosti toimineet tallin 2 pumppua. Sen kerran kun menin paineilmalla säleikköä puhaltamaan niin semmonen saastepilvi lähti poistoilman mukana että tämmöisenä 80-luvulla teini-iässä olleena piti varuilta pidättäytyä sienien ja kalan syönnistä pariksi kuukaudeksi. Ihan näyttävä efekti kyllä. Lämmitykseen se ei havaittavasti vaikuttanut.

  • Like 1
Link to comment
  • 6 months later...
  • 5 months later...
On 1/20/2018 at 10:07 AM, Ketsa said:

Itse haaveilin pitkään ilmalämpöpumpusta, mutta päädyin pö polttamiseen seuraavien asioiden pohjalta:

- halvempi hankintahinta ja helpompi asentaa

- kolme kylmää tilaa ja kaikissa satunnaista tarvetta lämmitykselle

- pajalla ilmalämpöpumpun elinkaari jäi hiukan arveluttamaan

- ei tarvetta pitää peruslämpöä (halabaa)

 

post-52-0-32664900-1516435338_thumb.jpg

 

Ja tuolta tuli hankittua käytettynä

 

https://www.trotec24.com/fi-fi/koneet/lammitys/oljylammitin

 

 

Käyttökokemukset toistaiseksi:

- lämmittää pajan pirun nopeasti kovallakin pakkasella (isompiin latoihin en ole vielä ehtinyt piippua tekemään)

- pitää kovaa ääntä

- palokaasut menee pihalle, ei käryämisongelmaa

- lämmittäminen halpaa kuin saippua, en ole edes jaksanut hommata polttoöljyä, vaan talvidieselillä on menty (kun tankkaa käyttistä, niin samalla mittarin näpyttelyllä tulee otettua kannuun diisseliä tuota varten)

- termarin olisi voinut ostaa ja ehkä jonkinlaisen paskasuojan tuon päälle voisi pajaan taitella

 

 

 

Just viimeaikoina ihan samaa aatellut, kun ulkona 15-25 astetta pakkasta ja tallissa 2kw sähkölämmitin onneton yli 10 asteen pakkasilla.  

 

Mietinnässä vain että laittaako masterin BV77E 20kw öljylämmittimen joka maksaa halvimmillaan 829€  vai halvemmat Trotecin 300€/700€ maksavat just vastaavat versiot.  Molemmissa tosiaan se poistoputki pakokaasuille joka on ehdoton.  Ilman poistoputkea saa jo mastereita 300-400 euroon, mutta se on ehdoton EI.

 

 

Link to comment

Laita bulderi...pojulla on tallissa ilmalämpöpumppu jo pelaa jos pelaa johonkin  max.-15 asteeseen, sitten ei mee kun sähköö harakoille.. mutta kun lyö venäjän bulderiin kytemään muutaman klapin tai roskapuun niin siellä palaa tuntitolkulla ja putkista tulee kuumaa....pojulla oli ensin talon pohjakellarissa vanhan leivinuunin tilalla sellainen ja nyt osti talliin ilmapumpun kaveriksi toisen, maksaa n. 150..200 eur ryöstötavasta riippuen kun venäläiseltä tai virolaiselta ostaa..mm. tori.

http://www.puutarharakenne.fi/bulder

Edited by Matti-Pekka
Link to comment
2 hours ago, Matti-Pekka said:

Laita bulderi...pojulla on tallissa ilmalämpöpumppu jo pelaa jos pelaa johonkin  max.-15 asteeseen, sitten ei mee kun sähköö harakoille.. mutta kun lyö venäjän bulderiin kytemään muutaman klapin tai roskapuun niin siellä palaa tuntitolkulla ja putkista tulee kuumaa....pojulla oli ensin talon pohjakellarissa vanhan leivinuunin tilalla sellainen ja nyt osti talliin ilmapumpun kaveriksi toisen, maksaa n. 150..200 eur ryöstötavasta riippuen kun venäläiseltä tai virolaiselta ostaa..mm. tori.

http://www.puutarharakenne.fi/bulder

 

Tarkemmin juteltua tallin omistajan kanssa lienee ainoa sallittu ja tehokas vaihtoehto sähköllä toimiva infrapunalämmitin, esim. 3kw. Sillä mennään..

 

Haaveilin tosta masterin poistoputkellisesta öljylämmitimestä, mutta säästyypä noi rahat nyt autoon.

Edited by -Alex-
Link to comment

Tänään laittelin talliin aidon kiinalaisen 5kw vepaston. Löpötykillä lämmitän alkulämmön ja tuo vepasto pitää sitten ylläpitolämpöä työnteon ajan.

Näitä saa euroopastakin 150€ hintaan kotiin toimitettuna tankkeineen päivineen. Myös 2kw ja 8kw malleja on.

Ei pidä pahaa ääntä ja pakokaasut menee ulos. 

 

Naapurilla oli kiuas tallissa mutta palotarkastaja ei oikein tykännyt siitä

IMG_0365.JPG

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...