Jump to content

Osien 3D printtaus


Recommended Posts

Muovista tuntuvat tekevän nykysin ihan mitä osia vaan 3D printillä. Työpaikkani puolisen tusinaa printteriä on oppilaskäytössä lähes 24/7

 

Työkaveri kävi messuilla ja väitti että tää kansi olis 3d printattu alumiinistaIMG_20191121_143044.jpg

IMG_20191121_143049.jpg

IMG_20191121_143103.jpg

Edited by P_Valtonen
  • Like 1
Link to comment

Ei kai se mahdotonta ole, joku vuosi takaperin työmaalle raahattiin jotain pieniä 3d-printattuja haponkestäviä tai ruostumattomia osia.

 

Ongelma on sama kuin muovissa, tyhjän päälle ei voi tulostaa joten jotain ”rakennustelinettä” piti osista koneistaa pois. Puukko ei vain enää rosteriin purrut.

 

kansien kohdalla en usko että tulostaminen mitenkään järkevää olisi, ellei sitten jotain yksittäistä kappaletta tee.

 

työstökoneisiin saa integroitua 3d tulostuksen, jolla kappaleeseen voi samalla lisätä esim. Jonkin pinnoitteen tai tehdä onton kohdan jonka jälkeen jatkaa koneistusta. 
 

 

Link to comment
7 hours ago, Tanhis said:

Eiköhän 3d tulostetut metallitkin tule olemaan arkipäivää muutaman vuoden päästä.

 

Esim nyt testaillaan jo hiilikuitukomposiitista printattuja kiertokankia.

https://tiremeetsroad.com/2019/11/21/tuners-claim-their-carbon-fiber-connecting-rods-for-evos-can-handle-3000-horsepower/

 

2019.11.21-Carbon-Composite-rods-C.jpg

 

 

Muutama kommentti motorsportin ammatilaisfoorumilta, nämä on jo nähty ja taas saatiin myytyä idea uudelle uhrille...

 

"The design and print are both ridiculous "

"These are a ridiculous hoax. Not even inserts for the bolt threads."

"Step away from the 3d printer..."

"A totally bogus demonstration of 3-D printing"
"IF someone found a way to make CF endure cyclic shock loading you would never design with this open spidery lattice."

"I watched a set of those cause a 25 car pileup at our local 1/2 mi. asphalt. Car leading the pack ruptured the crankcase in the apex of 3-4 on the first lap when the fellas were at full enthusiasum and the result was only about a half-dozen cars were available for the restart after the cleanup."

Link to comment
  • 2 weeks later...

Näissä on aina se "mahdollista" ja "mitä maksaa". Kovasti paljon on aina mahdollista, josko rahalla ei ole mitään väliä.

 

Sitten kun aletaan kysyä että mitä maksaa niin kovasti paljon muuttuu kannattamattomaksi, kun muilla konsteilla päästään kymmenesosakuluihin.

 

Aihe jota on opiskeltu korkeakoulutasolla, joskin aika kauan sitten, mutta ihan kaikki ei ole unohtunut vielä. :)

Link to comment
  • 4 weeks later...

Ny oon minäkin päässyt tutustumaan 3d tulostuksen saloihin.Lähinnä olen itse suunnitellut ja kaveri on tulostanut muovista mallit. Malleista olisi tarkoitus valaa osia messingistä projektiini, ja jotain osia olen jo tehnytkin . Ja yksi menetelmä on kyllä pakko vielä kokeilla, 3d printterillä kun pystyy myös tekemään vahamalleja joko resiinistä tai normi vahasta, nämä voi sitten valaa kipsiin valureikien/kaasukanavien kanssa .Sen jälkeen vahan voi sulattaa  pois uunissa ja sitten valaa metallista . Tällä menetelmällä saa tarkempia muotoja tehtyä.On kyllä hienoja laitteita nuo 3d tulostimet millä muovisia malleja saa tehtyä, mutta nuo metallitulostimet... huh huh mihin kaikkeen pystyvätkään tulevaisuudessa kun jo nytkin tekevät kappaleita ettei voi käsittää miten tuo on mahdollista... Tekniikka kehittyy 👍🙂

Link to comment

Lahdessa metallin tulostusta tekee Materflow Oy. Just tilasin sieltä alumiinista printattuja nippeleitä Citroenin ajovalopyyhkijöitä varten. 15€ /kpl maksavat tuollaiset kikkareet. Tulostavat myös mm. rosteria ja kobolttikromia. Metallin lisäksi tulostavat toki muovejakin sintraamalla ja pystyvät tekemään varsin isojakin kappaleita.

 

 

IMG_20200110_135550_1.jpg

Edited by Lahti411
  • Like 2
Link to comment
7 minutes ago, Lahti411 said:

Lahdessa metallin tulostusta tekee Materflow Oy. Just tilasin sieltä alumiinista printattuja nippeleitä Citroenin ajovalopyyhkijöitä varten. 15€ /kpl maksavat tuollaiset kikkareet. Tulostavat myös mm. rosteria ja kobolttikromia. Metallin lisäksi tulostavat toki muovejakin aintraamalla ja pystyvät tekemään varsin isojakin kappaleita.

 

 

IMG_20200110_135550_1.jpg

No onpas halvat!! Täytyykin soittaa tuonne virmaan ja kysellä josko tekis mullekin muutaman osan.🙂

Link to comment
30 minutes ago, Lahti411 said:

Tietysti osat pitää ensin mallintaa, eli hinta nousee, jos osille pitää tilata myös mallinnus 🙂 Mutta em. firma on kyllä hinnoiltaan ollut erittäin kilpailukykyinen. 

Tähän semmoinen vinkki, että tekee mallin jostakin helposti työstettävästä materiaalista, esim puu ja sitten 3d-skannaa sen.

Link to comment

Se skannauskin pitää sitten putsata jollain 3d ohjelmalla. Ne ei useinkaan kelpaa sellaisenaan tulostamiseen tai mihinkään muuhunkaan. Ainakin itsellä aika huonoja kokemuksia, mutta toki jonkun monimutkaisen kappaleen mallintamisessa skannaus tomii hyvänä apuna.

Link to comment
4 hours ago, Lahti411 said:

Tietysti osat pitää ensin mallintaa, eli hinta nousee, jos osille pitää tilata myös mallinnus 🙂 Mutta em. firma on kyllä hinnoiltaan ollut erittäin kilpailukykyinen. 

Juu tottakai otin asian huomioon, pystyn teettään suunnitelman itse/kaverilla.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...