Jump to content

Harrastuksen yhteydessä sattuneet tapaturmat


Recommended Posts

Onkos kellekään sattunut mitään vakavempaa harrastuksen yhteydessä? (toivottavasti ei). Ainahan jotain vähän sattuu joskus kun ruuvaa, poraa, hio, rälläköi ymym.

 

 

Itselläni on muutaman kerran ollut sormet auki jne ja kerran silmään mennyt metallinsiru, joka piti silmälääkärissä poistattaan. Sen jälkeen oon suojalaseja käyttänyt ahkerasti jos vähänkin tuntuu tarpeelliselta. Yllättävän moni porailee, rälläköi ja vasaroi ilman suojalaseja, jopa zz top parrankin kanssa hitsaillaan...sellainenhan ei syty edes palamaan :D

Link to comment

No siruja mennyt jokunen kerta ja suojalasien välistä.

Haavaa tullut laikasta, kipinät nyt polttelee usein, pahinta ku lentää tärykalvolle eli korvatulpat ois pop. Muita haavoja terävistä pelleistä. Eli perushaavereita, ei onneksi mitään isoa. Kopkop.

Link to comment

Kerran maadotin itteni valovirta kemppiin kaulasta:) hahah...Hitsasin juniksen taka sisäloksuja ja olin tuupannu maa piuhan jo pellille hiottuun takalokarin reunaan. Noh hitsaus kuuppa päässä istuin lattialla ja hitsasin lokarin sisällä, jotenkin hassusti käännyin ja kaula osu koriin, enkä kunnolla muista mitä siinä kävi, mut sen muistan et niin perhanasti rupes kaulassa rytisee! sit ku hellitti liipasimesta ni jo helpotti ja pääs irti siit kurituksesta...

Link to comment

Kerran koetin hitsatessa polttaa yhden rieskan... Parta on palannut moneen kertaan, kuten vaatteetkin, lenkkarit, yms. Naamakin on monesti saanut "aurinkoa"

 

Kerran valahti palava massamälli tukkaan ja toisen kerran tälläsin tukan vasta sikakitattuun ja massattuun lokariin, vasta kotona huomasin että onpa pipo tiukassa ;-)

 

Nykyisin käytän asiallisia suojaimia joka hommassa... esim. maalatessa tulee helvetin paha olo jos ei käytä kunnon hengityssuojainta.

Link to comment
Guest Toheltaja

Mattoveitsihommissa autossa askarrellessa reiteen (ei onneks valtimoon) kahdeksan tikin reikä. Kiva oli kun mahtu kolme sormee hienosti siitä palkeen kielestä tonne nahan alle. Verta ei tullu ennenku sairaalassa laittovat siihen jotain desinfiointiainetta. Sitte rupes tuuttaa urakalla sydämenlyönnin tahtiin.

 

Ompa nuo etuhampaatkin saanu omansa 914:sta takanavan mutteria avatessa kun metrinen varsi luiskahti mutskun päältä pois ja tuli naamaan. Meni ylähampaat alahuulesta läpi, ja kahdesta lähti siivu veks.

 

Paineasetelmaa kasatessa tullu yks jousi silmään, rikko tosin onneks vaan silmälasit, jos niitä ei ois ollu eessä oisin yks silmänen...

Link to comment

Palovammat ja naarmut yleisiä. Sitten kävi pikku haaveri korviksen kanssa. Reikä 2mm nuolen pää 5mm. Nostin pääni kuplan lokarin alta tässä tulos http://mms-racing.fi/images/180.jpg Ei sattunut yhtään kun veti heti korvan tunnottomaksi.

 

Nostettiin konetta pois kisoissa kytkinremontin takia. Hiukan ote lipesi ja käsi auton ja koneen väliin siihen reunaan. Oli melkein luussa asti ja nyt kädessä söpö leveä arpi. http://www.mms-racing.fi/images/208.jpg huom ei tikattu.

 

Palovammoista sen verran että käytin jm vehjettä kuumaksi ja makasin auton alla (mite lie tutkein) nousin ylös ja tietenkin otin pakoputkesta kiinni kun nousin ylös. Oli komeat hitsisaumat käsissä ;) Ja rystyset on aina auki kun jotain vääntää :D

Link to comment

Silmälasit pelastaa, itsellä kans on kerran ollut sellainen tilanne että oli linssi säröillä. Saatana ei huvittais olla yksisilmäinen tai jopa yksikätinen, olis elämä erilailla ankeeta silloin :D Tiiän yhden hepun ylivieskassa jollaon jokin hehkuva valukokkare roiskahtanut silmään, arvatenkin silmälle kävi samallalailla kuin kananmunalle heitettäessä paistinpannulle.

Link to comment
Guest Mika Raussi

Kaikennäköstä sitä on sattunu. Ei ooneks viimeaikoina oikeen mitään. On tullu todettua, että millinen laikka menee hanskasta ja omasta nahasta aika sujakkaan läpi ja että kuuma sorvin lastu syöttövivun ja kämmenen välissä ei oo kiva juttu, kun se jää kämmeneen kiinni. Kahteen kertaan on pitäny käydä tikattavana kun on muka kiire ollu ja sit on sorvista lentäny käikäle irti.

 

Vekkulein oli kyl joskus päälle kymmenen vuotta sitten kun ekaa kertaa purin kuplan konetta. Jostain syystä mie otin kirtokanget irti ennen lohkon halkasua. Homma siinä mallissa, että vois siirtyä sisätiloihin siltä päivältä, mutta olihan sitä ihan pakko ottaa vauhtiksesta ja pyöräyttää. Pikkurilli ja nimetön meni pinnapultin ja hammaskehän läpi ja sit keskirosmeen vasta pysähty. Vähän teki kipeetä kun kolmesta nakista tuli kynnen reuna lihasta läpi. Ja muuten vitutti jälkikäteen pitkään kun oli pakko vielä leikkiä vähän.

Link to comment

Kuplan tyhjää koppaa kannettiin peräkärryyn kahden miehen voimin, horjahdin kärryn päältä selkä edellä mutta sain kädellä kiinni b-pilarista, samassa kupla tippui ja toinen jalka jäi kärryn laidan ja kuplan lämpökotelon väliin hetkeks aikaa. Jalassa arpi muistona.

 

Toinen melko paha tilanne jossa meinas miehisyys lähteä. Rälläköin pientä pellinpalaa sylissä, toki hanskat oli myös kädessä. Laikka haukkas peltiin jolloin rälläkkä ja pellin pala lähti käsistä, rälläkkä jatkoi pyörimistään sylissä vetäen housuja ja toisen käden hanskaa laikan väliin. Toisella kädellä sain lopulta nykästyä virtajohdon johtokelasta.

 

Myös sormia, käsiä ym. on jääny moottoreiden sun muiden painavien osien väliin. Myös pari kertaa on hitsatessa lentänyt kipinä korvaan (rutisee muuten ikävästi), ja ompa kerran syttynyt päällä oleva paita palamaan kun hitsasin.

Link to comment
Guest Toheltaja

unohtu tuolta ylhäältä vielä toinen kerta kun silmälasit sano naps: Ekan kuplani jotain konehuoneen alumiittikikkarett putsasin porakoneessa olevan teräsharjalaikan kanssa hapettumista, ja se mokoma nappas täysillä varveilla sitte villapaitaan kiinni, ja tommosta 1200 wattista ei 16v poika sitten pidelly, vaan se pyörähti parikin kertaa ympäri paitaan takertuneena, ja perä lätkäs naamaan joka kerta ohi mennessään. Poski mustaks ja silmälasit vaihtoon - taas...

Link to comment

Vakio tarina hitsatessa pieniä palovammoja.

 

Mutta sitten kerran sytytin parran palamaan kun hitsailin jotain auton alla ja rupesin vain ihmettelemään että mistä tulee palaneen karvan haju.

 

Sit on kerran rönkitty silmästä pientä metallin palaa pois en kyllä ole varma että tuliko kotona tai töissä suojalasien välistä mutta kumminkin.

 

Sitten myös tuollainen poraharja/ löysät haalarit häppeninki on joskus käynyt mutta ei siinä sen kummallisempaa kuin haalariin jumalaton palkeenkieli ja porakoneesta johto poikki.

Link to comment

Kaikennäköistähän sitä on itsellekin sattunut.....tikattu, nypitty, rasvattu, jne...

 

Koomisin oli ehkäpä kun putsasin rälläkällä kuplan pohjalevyä shortsit jalassa teräsvillalaikalla...Ex muija ihmetteli kuukauden päästä, että mitä helvettiä mulla on nivusissa kaks märkäpaisetta.....no siihän hänellä rupesi tietenkin mielikuvitus rullaamaan niinkuin naisilla on tapana ;)

 

No aikani paiseita tutkittuani kaivoin molemmista reijistä 2,5cm pitkät teräslangan pätkät....ja taas pääs pälkähästä :-P

Link to comment

Kaveri kaivoi kubbelista lukkorikkaa irti ja kuinka ollakkaan

se lensi suoraan minua vasempaan silmään. Pieni metallin pala

jäi töröttämään silmämunaan. Toista vuotta siitä on jo kulunut, muistona

on musta täppä näkökentässä, joka näkyy vaaleaa pintaa katsoessa.

Kyllä se häiritsee esimerkiksi tietokoneen ruutua tuijotellessa, mutta

on sen kans oppinut elämään.

Link to comment

On porattu silmästä metallia, sulaa alustamassaa tippunu käsivarteen hitsaushommissa, sormet ollu milloin missäkin välissä ja kynsiä irronnut pari kolme kertaa. Eli siis ihan perus harrastuskauraa.

Link to comment

Perushässäköitä täälläkin, noi silmävammat tuntuu olevan melkosen yleisiä... Muutaman kerran kaivettu kans vuosien varrella tavaraa silmistä itsellänikin ja lopputulos on se että tällä viikolla olen jonkinmoisen odottelun jälkeen menossa HYKSiin tutkimukseen kun kummassakin silmässä on samentuma, siis noista vanhoja arvista mitkä on alkanut häiritsee... Niin ja pääasiassa on ollut kyllä suojalasit aina päässä kun on sattunut jotain pahempaa lentämään, jostain välistä onnistunut kuitenkin aina osumaan.

 

Muuten sitten pieniä vaurioita; rautatangolla keskelle otsaa niin että vintti pimeni (oli jatkovartena ja lipes käsistä...) haava meni onneks liimaamalla eikä tarvinnut tikata, hitsatessa palovamman poikasia pitkin kehoa, rälläkkä pari kertaa livennyt käsistä kun ollut päällä ja lukitus siis myös... ym. pientä. Sormen lyhensin kans aikoinaan, mut se meni kirveellä puunhakkuussa ;o)

Link to comment

molemmista silmistä on kaivettu metallia pois, eri kerroilla tietysti. Huulessa ollut tikkejä 5kpl ku pakoputki putosi huuleen :) Pysyvä kuulovamma uudemman transportterin yläpallonivelen vaihdosta.. nykyään kuulotutkimukset vuoden välein. tikkejä ollut joka sormessa ainakin kerran. Tekevälle sattuu..

 

toi kuulovamma tuli siitä ku lämmitin sitä pallonivelen ulkokehää että lähtis irti helpommin, ni se perkeleen nivel räjähti siinä sit oikein kunnolla. Aluksi luulin että näkö meni ku tuli sellaiset kaasut naamalle että. Kuulosuojaimia en käyttäny koska en arvannu että noi nivelet on noin räjähtävää sorttia :)

 

Suojalaseja olen käyttäny aina mut silti ne raudanpalat onnistuu jotain kautta menemään silmään.

Link to comment

Kuvan mukaisilla pikkuvaurioilla selvitty tähän mennessä (KopKop).

 

Kaverille kävi harvinainen kaputti, kun hitsas kuplani hattuhyllyä abaut 15v sitten. Kyykky asennossa, verkkarin läpi kipinä ja suoraan terskan päähän. Hepulla oli mielenkiintoinen sadetanssi kuplan ulkopuolella, kun yritti ravistaa kiinni palanutta rautaa irti pikkuveikastaan . . .

post-78-13888361553402_thumb.jpg

Link to comment

Heh... Vielä muistui mieleen se kun tein laskuakselia kuplaan joskus kymmenkunta vuotta sitten kaverin hallissa, joka siis oli iso ja kylmä konehalli. Pakkasta oli varmaan 20 astetta mutta kun silloin ei itsellä ollut minkäänmoisia hitsuuvälineitä piti kärvistellä pakkasessa.

 

Iltapäivä kului rattoisasti akselin kanssa askarrellessa ja vihdoin pimeyden laskeuduttua alkoi hitsuu savotta... No alkuun kaveri laittaa valot pois, mulle selvisi että kun hitsataan ei valoja voi pitää päällä. Vedettiin roikalla lamppu akselin vierelle ja aloin vetämään saumaa...

 

Hitsasin semmoisia pieniä saumoja kerrallaan isolla virralla vuorotellen kumpaakiin putkeen. Puolessa välissä ihmettelin että välkkyypä tuo roikka ihmeellisesti samalla kiinnitin huomioni semmoiseen "haukahteluun" päättelin talon koiran säikkyvän lamppua...

 

Ei välkkynyt lamppu eikä koirakaan haukkunut... Vaseliini akseliputkien sisällä paloi ja paukahteli putkessa :-o

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...