Jump to content

Lataussäätimen polarisointi


Recommended Posts

Pistetääs ny tännekin, jos joku vois pikaisesti valaista pöljää :D Eli:

 

Hankin kuplaani uuden 6-voltin Dex-merkkisen latausreleen, kun viime kesänä oli vähän onkelmia tuon jännitteen riittävyyden kanssa... Lueskelin ruåttinkielistä ohjelappusta ja siinä luki ilmeisesti että rele pitäisi "polarisoida", tai siis vaihtovirtalaturin kanssa käytettäessä ei tarvitse, mutta tasavirtalaturia käytettäessä tarvitsee. Käsittääkseni minun -65 kuplassani on tasavirtalaturi, ja ohjeen mukaan pitäisi lyhyellä johdon pätkällä yhdistää (muistaakseni) akulle menevä ja laturille menevä napa noin kahdeksi sekunniksi?! Säätääkö tämä toimenpide jotenkin relettä? Tehdäänkö tämä moottorin käydessä vai akun ollessa kiinni mutta ilman tyhjäkäyntiä?

Link to comment

Laturi pitää myös "polarisoida", sillä se tarvitsee jäännösmagnetismia lähteäkseen toimimaan ilman herätevirtaa, jota säädin ei sille anna ennen kuin laturista tulee jotain uloskin. Tapahtuu yleensä pistämällä akusta hetkeksi sähköä suoraan laturin lähtönapaan. Jos polarisaatio on väärinpäin, kuten voi käydä jos autoa on esim. hitsattu irrottamatta laturia ja akkua, se alkaa tuottaa virtaa väärinpäin ja tuloksena on pahimmassa tapauksessa paljon romua ja tulipalo, parhaassa ehkä vain palaneet säätimen kärjet. Laturin polarisointi pitää tehdä myös aina ennen uuden laturin käyttöönottoa, koska normaali säädin ei sitä tee.

Link to comment

Ookkej, elikäs tämäkö tehdään vaikkakin laturi on vanha, ei oo hitsailtu tai muuta etä olis polarisaatiot kääntyny ja ainoa mikä vaihtuu on latausrele?

 

Kiitos muuten nopeesta vastauksesta, toisella puolella männy jo viikko ilman jeesiä :o ;)

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...