Jump to content

Painehäviöt vesiputkessa


Guest Mika Raussi

Recommended Posts

Guest Mika Raussi

Tuli tossa kesällä kaivettua rakennusten väliin oja ja upotettua sinne vesiputket. Toinen jää varalle ja toisesta menee ulkorakennukseen käyttövesi ja samaa vettä käytetään sprinklerijärjestelmässä.

 

Nyt kun vanha ihan pinnalle kaivettu käyttövesiputki kalahti taas jäihin, niin tuli mieleen, että pitäsköhän toi rakentaa loppuun.

Kysymyksenä tässä kuitenkin piilee tää kytkeminen täällä päärakennuksen päässä. Vaihtoehto ois vetää katon rajassa putkea joku kymmenisen metriä lähes vesimittarin juuresta tonne putkelle, tai sitten vois käyttää jo olemassa olevaa lattian sisällä menevää muoviputkea. Epäilyttää vaan, että jääkö tää kyseinen muoviputki kuitenkin liian pieneksi?

 

Eli vesimittarilta ois tarjolla halkasijaltaan 24 millinen reikä, josta tuuppais 6 bar paineella vesi. Tästä eteenpäin lähtis siis tää muoviputki, joka on reijältään 13 mm ja pituutta noin 7 metriä. Siitä eteenpäin maan sisässä halkasijalla 20mm ja pituutta 18 metriä. Ahistaako toi ohkasempi tossa välissä käytännössä liikaa, vai pääsenkö kuitenkin pienellä vaivalla?

Link to comment
Guest Mika Raussi

No ei kyse oo siitä, että vanha menee jäihin. Tällä hetkellähän jäässä on käyttöveden putket ja sprinklerille menevässä on paineilma sisällä. Koko uusien linjojen vetämisessä pointti oli se, että saadaan sprinklerille riittävä määrä painetta eli reilumpi linja, joka on samantien myös paljon syvemmällä ja viety kunnolla anturan alitte, eikä sokkelin läpi. Samalla kun samasta linjasta ottaa käyttöveden, saa sen pienen varaajan kanssa järkevämmin. Ei tarvii lämmintä vettä viedä 18 metriä kylmän maan sisällä ja varmistuu, että sprinkleriin menevä linja on auki, eikä kalahtanu jäihin.

Ajatus oli laittaa t-haarat molempiin päihin, niin voi laittaa kaapelit sisään jos joskus vaikuttaa siltä, että yrittää jäätyä. Kriittisin paikka on just tossa rakennusten lähellä, koska siinä nousee putki vähän ylemmäs. Siks mieluummin laittaa kahella piuhalla kun yhellä pitkällä. Mut se on sit jos tarvii.

 

Tulee tapettua vähän niinku kaks kärpästä yhellä iskulla. Tai siis yhellä putkella. Nyt vaan tekemisessä on kaks vaihtoehtoa ja se kummalla tavalla tekee, riippuu töysin siitä onko toi 13 reijällä oleva putki riittävän iso, ettei paineet katoa ja prinkleri rupee vaan tiputtamaan jos parikin nallia laukee.

Link to comment

Kaipa joku LVI-inssi pystyy vastaamaan tuohon! Mutta alkaa kiinnostamaan, että minkälaista viritelmää sulla oikein on ulkorakennuksessa kun siellä on sprinkleritkin?

 

Kenties joku tämmönen http://www.uponor.fi/Ratkaisut/Talotekn ... minta.aspx

 

Mutta kun noihin sprinklereihin joutuu joskus työn puolesta ottamaan kantaa, niin lähtisin laskeskelemaan toisinpäin tuota vesitarvetta! Eli tuskin tarvitset vettä rakennuksessa samaan aikaan, kun siellä palaa (sprinkleri toimii) silloin riittää mitoitukseksi se että vain sprinklereille riittää vesi. En tiedä oletko toteuttanut sitä minkään virallisen ohjeen mukaan, mutta asuntosprinklerisuuttimien kunkin sprinklerin virtaaman tulee olla vähintään 68 l/min kun ainoastaan yksi sprinkleri on toiminnassa tai 49 l/min kun kaikki mitoitusalan sprinklerit toimivat. Asunnoissa sammutusjärjestelmä mitoitetaan yleensä kahdelle aktivoituvalle suuttimelle.

 

Silloin sinulla on tarve 98l /min rakennuksessa. Jostain googlen syövereistä tai putken valmistajalta varmaan löytyy taulukko paljonko vettä virtaa minkäkin halkaisijan kokoisessa putkessa, tosin siihen vaikuttaa materiaali todella paljon. Mutta se on helppo kokeilla tai mitata tuleeko putkesta riittävästi vettä!

 

Mentiinkö nyt ihan hakoteille? =)

Link to comment
Guest Mika Raussi

Nyt ei olla lähelläkään mitään näin virallista tai hienoa. Tään järjestelmän on isäukko joskus kyhänny miten on kyhänny.

 

Tosiaan näin toistepäin ajateltuna, ei tossa pitäs olla pienemmälläkään putkella mitään hätää, kun ulkorakennuksen kattoon vedetyt putket on niin pienet. 15 milliä päältä ja seinämää teräsputkella on varmaan 1,6 mm. En viitti kuitenkaan enempää tota uusiks rakentaa, niin toimiipa tällä sit minkä toimii.

Link to comment
Guest Mika Raussi

No olihan tosta. Kävin pälyilemässä tallin kattoon ja näyttäs olevan 15x1.5 putkesta väännetty toi verkko. Pitää nyt tehä helpomman kautta ja käyttää täällä päärakennuksessa tuota jo valmiiksi olemassa olevaa putkea, kun siitä ei oo rakennusten väliselle uudelle kun puolisen metriä.

 

Sittenhän sen voi testata joskus vaikka laskemalla päänmäisten suuttimien liittimistä saaviin minuutti ja kattoo tuliko täyteen vai ei. Nykystä systeemiä ei oo koskaan edes testattukaan, mutta ahdas putki ja se, että se luottaa magneettiventtiiliin on ollu huolen aiheena jo pitkän aikaa.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...