Jump to content

lasikuitu muotit ja muotitus.


Recommended Posts

1) Perusteellinen pesu

2) Kunnon vahaus esim. muottivahalla. 2-5 kerrosta

3) Gelcoat pintaan

4) Laminointi ohuella kuituharsolla

 

Valmiin osan valmistus samalla periaatteella, eli muotin vahaus -> Gelcoat -> Valmis tuote.

 

Lähde: ffp-motorsport.com

Link to comment
Guest Raggare

jostai opel sivulta:

 

 

Olettaen että sinulla on pinnanlaadultaan virheetön mallikappale (maalattu), toimi näin

 

1. Vahaat kappaleen 5-6 krt huolellisesti tarkoitukseen sopivalla muottivahalla, usein ovat Carnabau (oikeinkirjoitus??) - pohjaisia

 

2. Jos kappale monimutkainen / paljon pieniä päästöjä, voit lisäksi levittää Irroitusaineen, joka on vesiliukoista (PVA, Polyvinyylialkoholi), irroitusaine (jotkut puhuvat lakasta) levitetään rätillä tai ruiskuttamalla, muista antaa kuivua ja tarkista että pinta on tasainen.

 

Huom. irroitus aine saattaa huonontaa pinnanlaatua

 

3. Teippaa ne pinnat jonne et halua muottiaineita joutuvan, eli rajaa muottialue.

 

4. Puhtaalle vahatulle (/ Irroitusaine käsitellylle) pinnalle levitetään Muottigelcoat. Jos tarkoitus tehdä paljon kappaleita joka kestää kovaa käsittelyä kyseeseen tulee Vinyyliesteri Gelcoat. Jos taas ainostaan muutaman kappaleen tarve, voi käyttää vaikka ihan perusgelcoattia.

 

Haulla löytyy näistä Gelcoateista jotain juttua, mutta tässä jotain;

 

Siis polyesteri Gelcoat on pintahartsia, jonka tehtävä on antaa kappaletta suojaava pinta sekä ulkonäkö. Gelcoat on kemiallisesti samaa ainetta kuin itse laminointiin käytettävä laminointihartsi, jolloin syntyy erittäin luja adheesio itse laminaatin ja gelcoatin välille. Gelcoatteja on erilaatuja eri tarkoituksiin, mainitse kauppiaalle mihin tarkoitukseen tulee, niin saat oikeaa tavaraa oikeaan paikkaan.

 

Polyesteri Gelcoat on kaksikomponenttinen (kuten seuraavaksi tarvittava laminointihartsi), kovettajaksi peroksidi (Esim. MEKP) annostus n. 2-3 %

 

Olettaen että käyttäjällä ei ole tarvittavaa ruiskutuslaitteistoa, muista pyytää myyjältä Pensseli laatua, eli Gelcoat sivellään pinnalle, pyri tasaisiin vetoihin ristikkäisiin suuntiin kunnes kerrospaksuus n. 0,5 - 0,8 mm (Muotissa voi olla vaikka hiukan enemmän). Myyjältä kun muistaa pyytää tarkoitukseen soveltuvan "kamman" jolla kerrospaksuuden voi tarkistaa (tuskin olet kuitenkaan saanut kokemusta oikeasta paksuudesta).

 

Työskentelyaikaa normaaleilla käsi(pensseli)laatuisilla Gelcoateilla n. 15min./ normaali huonelämmössä. Gelcoatin kovetuttua n. 2h. Voi aloittaa laminoinnin.

 

3. Laminointi, huomaa että kovetettu gelcoat on tahmea (tarttuu laminaattiin). Laminointi tapahtuu levittämällä gelcoatin pintaan (Puhun edelleen käsin laminoinnista pensselillä) laminointi hartsia (kovettaja seassa, n. 2%) ja perään lasikuitumattoa. 1. kerroksessa kannattaa käyttää ohutta pulverisidottua mattoa, eli E-lasi 300g/m2 matto on hyvää.

Siis Gelcoatin pinnalle ensin hartsia sitten revit (tai leikkaat) matosta sopivia suikaleita, jotka sopivat kappaleen muotoihin, Fiksu tekee tosin jo ennen kovettajan lisäämistä hartsiin . Pensselillä "tumppaat" , eli kostutat maton täysin, tässä vaiheessa huomaat kuinka hyvälaatuista mattoa tuli hankittua, eli kostuuko hartsilla hyvin. Hartsia lisätään päälle sitä mukaan kun tarve on, pensselillä matto muotoillaan gelcoattiin kiinni. 1. Kerrokseen ohut kerros siksi, että saat lujitteen varmasti heti gelcoat pintaan kiinni, samoin huomaat ilmakuplat paremmin. Ensimmäisen kerroksen jälkeen tosi huolellinen ilmanpoistotelaus (Suoritetaan tarkoitukseen sopivalla telalla, joka yleensä metallia, on eri levyisiä kohteesta riippuen.) Ilmanpoisto telaus on tärkeä vaihe, ettei laminaattiin jää ilmataskuja (huokoista) tai jäähän niitä jokatapauksessa. Huomaa että Työskentely aikaa normaalilla laminointi hartsilla n. 20 min / Huoneenlämmössä. Tee seoksia jotka pystyt tuossa ajassa käyttämään. laminoitia voi jatkaa heti tekemällä uuden "satsin".

 

3. Riippuen edelleen kappaleesta jatkat laminointia riittävään kerrospaksuuteen (yleensä 3-10 mm), näitä paksuuksia kasvattavia kerroksia voit laminoida paksummallakin matolla esim. 600g/m2. Jos kappale vaatii voit lisätä vahvikkeita laminaatin sisään (esim. puurimoja) tukemaan muottia ja antamaan jäykkyyttä.

 

4. Kun olet saanut laminoinnin loppuun, viimeinen kerros on topcoat, joka on00 Gelcoattia, jossa vahaa. Vaha sulkee pinnan, jolloin styreeni ei nouse esiin. Eli pinnasta tulee kovetuttuaan kuiva. Topcoat suojaa laminaatin (muotin toisen puolen) Tämä ei tarpeellinen kertakäyttö muoteille tai jos muotti ei joudu ulos / kosteisiin tiloihin.

 

5. Kun muotti valmis, on aika irroittaa malli (lesti) pois muotista. Tasaisesti kampeamalla kappaleen tulisi nousta pois muotista, jos ei väliin voi laittaa vettä avuksi. Kun malli on pois muotista, tarkista ettei muotissa ole virheitä.

 

Kappaleiden teko osapuilleen samoin.

 

6. Tehdessä muotista kappaleita, 1. ja vielä 2. kappaleeseen kannattaa käyttää huolellisen vahaamisen lisäksi irroitusainetta (Jos muottiin ei ole tehty jälkikovetusta) että muottipintaan jäävä jäännösstyreeni ei pilaa kappaleita/muottia. Edelleen irroitusainehan oli vesiliukoista.

 

Tossa jotain,saattaa olla puutteita, mutta pääpiirteittäin noin. Vielä muisti(kauppa)lista:

 

- Muottivahaa

- Irroitusainetta

- Rättejä

- Pensseleitä

- Ilmanpoisto tela(t)

- Asetonia (pesemiseen)

- Muotti-gelcoat

- Laminointihartsia

- Lasikuitumattoa (neliöpainot)

- Gelcoattia (kappaleisiin)

- Topcoattia

- Kovettajaa (peroksidia)

 

- muut mitkä unohtu.

 

Muuta:

 

- Muista että kovettuminen on eksoterminen reaktio, eli synnyttää lämpöä. Lämpöä syntyy sitä enemmän mitä enemmän kerralla kovettuu.

 

- Kunnollinen ilmanvaihto (poisto)

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...