Jump to content

-59 ja vanhempien muutoskatsastus


Recommended Posts

Aika hyvä kokoelma tuolla arkistoissa on näistä muutoskatsastuksista, mutta tällaisesta tästä trafin säännöstä en löytäny kokemusta?

 

Ajoneuvo on ennen sen ottamista käyttöön liikenteessä esitettävä katsastustoimipaikalle muutoskatsastukseen, jos siihen tehtävä muutos on:

- vuonna 1960 tai myöhemmin käyttöön otetun ajoneuvon osista 25 prosenttia tai enemmän on vaihdettu ensirekisteröinnin jälkeen; vähäisiksi muutoksiksi, jotka eivät edellytä muutoskatsastusta, katsotaan kuitenkin ajoneuvon kulutusosien vaihtaminen tämän prosenttiluvun jo ylitettyä.

 

Eli onko -59 ja vanhempiin koskaan kukaan maininnu tai kokenu mitään erityistä vapauttavaa prosentteja laskettaessa? Ittellä on tarkoitus muuttaa virallisesti moottori isommaksi, vaihteisto ja jarrut. Muut ovat sitten vain paranteluja, kuten kallistuksen vaimentimet jne.

Link to comment

Mulla muutettu suunnilleen samanverran kun sulla. Rek otteessa maininnat vaihdettu moottori ja säädettävä etuakseli muutettujen osien määrä 18%.

En puhunut vaihteistosta mitään. Jarruista meni ennen prosentteja vaan sain nekin pois.

Kannattanee hankkia valmiiksi tehomittaus lappu, vai käytätkö katsastus moottoria?

Link to comment

Tuolla Finlexin sivuilla kun jaksaa kahlata niin löytyy tietoa, että jarrut ja sähköt ovat kuluvaa osaa jotka voi päivittää ilman prosentteja - samoin verhoilut, mittaristot, yksittäiset lasit, lamput sekä tiivisteet. On vielä joitain kriittisiäkin osia, kuten startin hammaspyörä jonka saa vaihtaa vaikka prosentit on täynnä :-) Hyvä!

 

Täytyy kysyä konttorilta tuota teholappua - jonka kaikki katsastajat tosin tietää olevan sopivasti mitattu.

Mutta noita ennen vuotta -60 rekisteröidyn auton prosentteja on pohdittu muuallakin. Autovero on kuitenkin tullu jo -58. Mä päätin kysyä sitten trafilta suoraan mitä se tarkottaa ja miksi se on noin kirjoitettu. Toivottavasti kohta tulee tietoa - jos vaikka splittejä, ovaaleja ja näitä viiskytlukulaisia saiskin viilata mielensä mukaan... no ei nyt sentään täällä Suomessa!

Link to comment

Trafi kehottaa kääntymään katsastuskonttorin puoleen, mutta sieltäkään ei löytynyt enempää tietoa. Erikoista! Miksi lakiin tai säädöksiin kirjoitetaan joku vuosiluku josta alkaen tehdään jotain, mutta ei tiedetä tai kerrota mitä tehdään sitä vanhemmille.

Link to comment
  • 1 month later...
Trafi kehottaa kääntymään katsastuskonttorin puoleen, mutta sieltäkään ei löytynyt enempää tietoa. Erikoista! Miksi lakiin tai säädöksiin kirjoitetaan joku vuosiluku josta alkaen tehdään jotain, mutta ei tiedetä tai kerrota mitä tehdään sitä vanhemmille.

 

Nyt tuli Trafilta vastausta insinööriopiskelijan kirjoittamana:

Muutosprosentit lasketaan samalla tavalla autoille vuosiluvusta riippumatta.

 

Vanhempaa kuin 1960-luvun autoa ei koske muutoskatsastusvelvollisuus vaikka ajoneuvoon on vaihdettu osia enemmän kuin 25%. Tämä ei kuitenkaan poista ajoneuvon rakennemuutoksista johtuvaa muutoskatsastusvelvollisuutta ajoneuvon vuosimallista riippumatta.

 

Eli vaihdelaatikko-moottorin vaihdot menee mullakin viisysissä rakenteen muutoksen takia prosentteihin, mutta korin osista, sisustuksesta, penkeistä, laseista ym:sta ei prossia laskettais. Tämän toisaalta todisti katsurikin jo omin sanoin. Hän ei ollut kiinnostunut mitä korin ja sisustuksen osia olisi enää alkuperäisenä tai vaihdettuna. Ilmeisesti työtuntien käyttö olennaisempaan ja tehtävän mielekkyys alkaa nykykiireissä painaa heilläkin.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...