Jump to content

Johtojen paksuus


Recommended Posts

Kertokaas joku vanha sähkäri et miten mitoitetaan johdot kun tiedetään virta ja jännite. Eli jos kuviteltais että haluun johdottaa lisävalot, joihin tulee 100 W polttimot eli 12 voltin jännitteellä virta on 200/12=16,7 A, niin miten paksu pitää syöttöjohdon olla jotta kestää eikä ahista?

 

EDIT: Tähän vaikuttaa kaiketi myös johdon laatu/resistanssi mut jos nyt puhuttais esim. 10-säikeisestä kuparipiuhasta.

Link to comment

2,5 neliöistä käytetään kun suojaavan sulakkeen nimellisvirta on max. 16A eli tuohon on oikea vastaus 4neliötä. Kupari johdolla ei ole väliä mutta tuo mitä ehdotit 10säik on tyypiltään MK ja autokäytössä ohuet pitäs kyllä olla mieluummin MKEM eli hienosäikeistä. Syy: kestää taivuttelua ym. liikettä murtumatta paremmin.

Link to comment
Lisäys vielä, johdon paksuuden määrittää se millaisella sulakkeella se on suojattu eikä se minkälainen kulutuskoje siellä on päässä.

Ja selvennyksenä sama toisinpäin, sori tää rautalangan vääntäminen :). Eli siis millanen johto sellanen sulake. Ne sulakkeet on autossa useimmiten juurikin johtojen suojia. Eli oikein asennettuna vikatilanteessa jossa kuorma on isompi mitä johto kestää, palaa sulake eikä kärvenny johdot! Kyse ei siis ole pelkästään häviöistä vaan ihan teiän autojen turvallisuudestakin.

Link to comment
Guest ves_ku

Ja vielä kerran...

 

Ihan virallisesti kun toi tehdään niin molemmille lampuille oma 10 ampeerin sulake ja oma rele ja silloin piisaa poikkipinnaksi 1.5 neliöö varmanpäälle jos vetää niin sitten 2.5 neliöö. Tälä systeemillä mahdollinen oikosulku toisen lampun sähköissä ei pimennä molempia valoja, ohajuksen oikosulku tietenkin erikseen.

Link to comment
Ja vielä kerran...

 

Ihan virallisesti kun toi tehdään niin molemmille lampuille oma 10 ampeerin sulake ja oma rele ja silloin piisaa poikkipinnaksi 1.5 neliöö varmanpäälle jos vetää niin sitten 2.5 neliöö. Tällä systeemillä mahdollinen oikosulku toisen lampun sähköissä ei pimennä molempia valoja, ohajuksen oikosulku tietenkin erikseen.

 

Juuri näin on homma jo kertaalleen tehty ajovaloille, niissä on siis pitkille ja puolikkaille omat syötöt, releet ja sulakkeet. Nyt oon johdottamassa lisävaloja, joissa niin ikään sekä pitkät että puolikkaat. Vedin taannoin sisustaa kasatessa syötöiksi jo kaks 2,5 neliöistä, mut alkoi johtojen koko vaan mietityttää kun on tarkoitus sit syksyn pimeillä laittaa vähän enemmän paukkuja noihin lisätuikkuihin.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...