Jump to content

Pyry

Members
 • Content Count

  110
 • Joined

 • Last visited

Profile Information

 • Paikkakunta
  Vantaa
 • Ajoneuvot
  T1 1963, BMW R80

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Suoritin aikani kuluksi ton vesi+paineilmatestin ensin haljenneille kansille ja sitten kontrollina halkeamattomille kansille. Testi on kieltämättä nopea ja tulokset hyvin selviä. Haljennut kansi: yritetään ilman venttiilien hiomista - ei pidä. Hiotaan venttiilit ja yritetään uudestaan - ei pidä. Hiotaan vielä venttiilit porakoneen kanssa ja painetaan testitilanteessa ruuvarilla venttiiliä 75 kg massalla - ei pidä. Kuplia tulee imuventtiilissä erityisesti halkeaman kohdalta ja pakoventtiilissä erityisesti joka helvetin paikasta. Halkeamaton kansi: asennetaan sattumanvarainen ventiili ja pyöräytetään pari kierrosta hiontatahnalla, puhdistetaan ja suoritetaan testi kevyellä ruuvaripaineella - pitää, ei kuplia. Yritetään vielä saada edes yksi kupla puhaltamalla ihan perkeleesti - pitää, ei kuplia. Niin kuin kommentoijat jo veikkasivatkin, haljenneet kannet menevät sulatukseen. Voin suositella vesi+paineilmatestiä.
 2. Oon jo henkisesti hylännyt kannet. Täytyy miettiä käytänkö noita 85,5 mm kansia vai metsästänkö jostain toiset ja säästelen noita. Näyttäis siltä että mulla on tarpeeksi osia toiseenkin moottoriin (pl. kannnet). Laitan vastapainokampuran siksi että mulla on sellainen. Niitä sai halvalla joskus 2007, muistelisin että palstalla syttyi oikein hintasota (joskus ennen venttiilijousisotia, palstan veteraanit varmaan muistaa). P. S. Jatkan projektikertomusta tuolla projektiosiossa mun vanhassa topicissa:
 3. Pyry

  Typ 1 1963

  Mulla on tähän nyt valikoitunut std-koossa oleva kampikammio (AS41) josta sain melkein kaiken punaisen maalin irti. Älkää maalatko lohkoja. Kampiakselivaihtoehtoja on kaksi (VW ja kiinalainen vastapainotettu, molemmat 69 mm iskulla) ja ne ovat nyt koneistamolla vauhtipyörän kanssa odottamassa vuoroaan. Vauhtipyörä 200 mm ja kevennetty (jotain 5,5-6 kg, mulla ei ole kovin hyvää vaakaa). Käytetyt mutta ihan hyvän oloiset Mahlen 90,5 mm männät ja sylinterit. Sylinterit aion vielä hoonata. Porailin mäntiin vähän reikiä sisäpuolelle että sain saman painoisiksi (eroa oli 5 grammaa), samalla viilailin vähän kiertokangista että sain nekin gramman sisään (eroa 3 grammaa). Nää on varmaan ihan turhia hommia kyllä. En punninnut veiveistä päitä erikseen vaikka niin pitäis tehdä tai moottori räjähtää. 90,5 mm sylintereille avarretut kannet ovat halki eikä niitä kuulemma pitäis käyttää. Löysin myös toiset kannet jotka ovat samasta kohtaa halki eli ei voittoa. Onneksi kuplan koneessa olleet kannet eivät ole halki, eli käytän varmaan niitä. Ne pitää toki avata noille isoille putkille. Odotan vielä että saan kampuran takaisin, mittaan mun dekkikorkeuden ja yritän päätellä mitä kansille pitää tehdä ja mikä nokka-akseli tulis.
 4. Pyry

  Typ 1 1963

  Harmillisesti oon linkittänyt tän topicin kuvat johonkin palvelimelle missä ne ei enää ole. Editoin pariin postaukseen kuvat jotka löysin, loput on hukassa. Toi mun 2008 kasaamani kone on tullut elinikänsä päähän ja on nyt purettuna. Rakensin sen silloin pitkälti käytetyistä osista ja pienellä budjetilla. Lisäksi en oikein osannut. Havaittua vikaa: 2 mäntää vähän leikanneet kiinni, nostajat loppu, vauhtipyörän stefa irti, päittäisvälystä paljon, pakoputki ruostunut puhki. Löysin pihalta sinne unohtamani moottorin, siitä kyselinkin jo toisessa topicissa -> Tässä on nyt suunnitelmana valkata näistä kahdesta koneesta parhaat osat ja tehdä yksi hyvä kone. Jatkan siitä tähän mun vanhaan topiciin homman edistyessä.
 5. Vaihtoehto kaksi: 85,5 mm sylintereille sopivat kannet joista en ole vielä löytänyt halkeamia. (Täytyy hakea lisää soodaa ja syynätä tarkemmin.) Mitähän koneistamo ottaa avarruksesta 90,5 mm putkille? Näissä ei ole myöskään tehty nähdäkseni ihmeempiä viilailuja (imupuolelle jotain siivousta). Hyvä vai huono homma? Edit: nyt näyttäis että koneeseen tulee vastapainokampiakseli, kevennetty 200 mm vauhtipyörä ja ehkä laitan samalla uuden nokka-akselin, W110 tms. Nälkä kasvaa syödessä ja nollabudjetti unohdettu.
 6. Jatketaanpa tätä... Ois pitänyt jättää kannet puhdistamatta niin en olis huomannut noitakaan halkeamia. Eli tulpanreiän ja seetin välistä halki. Tulpalle tehty insertti. Onko nää käyttökelpoiset vielä?
 7. Nyt kun sain yhtä sylinteriä vähän siistittyä niin huomaan että sitä on sorvattu 6 mm. Edit: ilmeisesti sylinterit vakiomittaisia ja Mahle vaan sorvaa ne noin. Yritin eilen käydä tuolla Espoon ja Helsingin rajalla kyselemässä laakereita yms. kellarimyymälästä, mutta oli firma pimeänä, lieneekö jo joululomalla?
 8. Kiitos, hyvää infoa. Eli meen tolla nokalla. No tää on niitä budjetin ylittäviä juttuja. Kyllä mäkin osaan tollasta työstökeskusta ajaa, mutta jostain syystä mulla ei oo sellasta käytössä.
 9. Joo, kehnosti näkyy noi nokan merkinnät. Siinä voi lukea 605, 685, 603, X.09, (kanjimerkki).09 tai jotain ihan muuta. Jos nyt venytän mun nollabudjettia sen verran että uusin laakerit, niin mitä ton nokan kanssa pitäis tehdä? Eniten häiritsee se, että ei tiedä kuka seppä sen on hionut ja mitä sen ois tarkoitus tehdä. Kone ei kasassa ollessaan toiminut kovin hyvin, mutta laitan sen kaasuttimen piikkiin (tulpat on ihan mustat). Vaihtoehdot on luullakseni: 1. Laitan ton paikoilleen ja toivon parasta 2. Jostain vakionokka 3. Joku virinokka, W100 tai W110 ois internetin mukaan kivoja tollaseen. On vakiokeinut, nähdäkseni vakiokokoiset venttiilit (täytyy mitata), kaasareiksi tulossa Empi EPC:t.
 10. Kun kannoin tän koneen tuolta pihalta sisälle niin luulin kyllä yllättyväni negatiivisesti, mutta ei tää nyt musta niin huonolta diililtä vaikuta. Jos tuntuu niin on todella pientä. Kampiakselin laakerissa merkintä 0,25 (vissiin lohkon ylikoko?) ja nokka-akselin std. En taida irroitella kiertokankia tässä kohtaa. Toi nokka muakin epäilyttää. Tässä vielä parempaa kuvaa nokasta, jos siitä osaisi joku jotain päätellä. 113.109.101C on nähdäkseni osanumero. Kolminiittinen nokka. Tossa päässä lukee jotain...
 11. Kiitos, mielelläni tuun lainaamaan kun on ajankohtaista. Penkkimalli on varmaan vähän kivempi kuin tollanen jousipyssyn muotoinen.
 12. Mun veikkaus että toi tulos 70 psi ei oo kovin luotettava johtuen välineistä. Mutta tein mittaukset pari kertaa ja sain joka kerta saman tuloksen, eli jos on vuotoa niin ainakin sitä on tasaisesti joka sylinterissä... Ja joo, avasin nyt kampikammion mielenkiinnosta. Nokassa on ainakin jotain kulumaa, nostajat on musta ihan uuden näköset, en osaa tulkita noita laakereita. Pitääkö nostaa kampi irti, onko jotain ajoitusmerkkejä, muistanko mä miten tää kootaan?
 13. OK, jätetään ajatus kansiremontista hautumaan. Jos nyt vielä halkaisen ton lohkon ja kurkkaan laakereita, miten tulisi menetellä? Nostajille sais sellasia klipsejä joilla ne pysyy paikallaan, no mulla ei niitä ole, onko joku muu konsti siihen? Ja oliko muuta huomioitavaa? (Olen pari lohkoa aukaissut joskus 15 vuotta sitten, silloin ei ollu tarkoituskaan säästää laakereita yms. niin ei ollut niin väliä.)
 14. Kiitos vastanneille mielipiteistä. Tosiaan eihän nää mitään käyttöautoja ole (vaikka toi kupla oli mulla pitkään ainoa auto ja nykyisellä koneella on käyty mm. Kölnissä ja Suomussalmella), mutta mielenrauhan takia olis kiva jos tietäis vähän millä ajelee. Toisaalta tieto lisää tuskaa. Purin nyt koneen tohon asti. Männät näyttäis mun silmään hyväkuntoisilta mutta mustilta. Tunnistaako joku valmistajan? Ja pystyykö joku etänä lukemaan onko noi sylinterit OK? Kaikki neljä näyttää ja tuntuu aika samalta. Kannetkin näyttää maallikon silmään ihan kivoilta. Mulla ei ole mitään venttiilipuristimia ja mitä tossa tarvitseekaan, eikä oikeastaan mielenkiintoakaan alkaa niitä purkamaan. Onko jotain testejä mitä vois tehdä niille ilman erikoistyökaluja?
 15. Virranjakajan akseli tuntuis olevan pohjassa, ei ole nyt yhtään jakajaa millä voisin varmentaa. Oisko jollain mittaa lohkon reunasta? Ja itse kun en ole tota asentanut niin en tiedä onko siellä vaaditut kaksi prikkaa ja onko oikein päin... Tähän vissiin ois joku erikoistyökalu asennukseen, tarviinko mä sellasen? Tönäreiden suojaputket on juurikin sellaset paskat muoviset. Mulla on siinä väljässä kuplan koneessa samanlaiset ja ne ei oo ikinä pitäny kovin hyvin. Täytyy varmaan törsätä parikymppiä vakio-osiin. Pystynkö jostain kurkkaamaan ja tunnistamaan nokka-akselin halkaisematta lohkoja?
×
×
 • Create New...