Jump to content

Pyry

Members
 • Content Count

  126
 • Joined

 • Last visited

Profile Information

 • Paikkakunta
  Vantaa
 • Ajoneuvot
  T1 1963, BMW R80

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Pyry

  Typ 1 1963

  Tein parhaani että tää doghousen ulospuhallus olis mahdollisimman tiivis: En oo ihan täysin tyytyväinen noiden osien sopivuuteen kiinalaisen puhallinkopan kanssa. Jouduin tyytymään ylemmän kiinnityksessä peltiruuviin. Toi ulostulotorven tiiviste on lisäksi joko väärin tai turha.
 2. Pyry

  Typ 1 1963

  Moottoripellit on maalattu ja yritetty sovitella paikoilleen. Pari väliä jäi, mm sylinteripeltien ja lohkon laipan väliin molemmin puolin. Kuuluukohan noiden edes olla ihan tiiviitä ja mikä lienee tollasilla käytännön merkitys? Moottori näyttäis nyt aika siistiltä. Lisäsin vielä tollasen hienomman öljypohjan lätkän.
 3. Pyry

  Typ 1 1963

  Moottoripeltejä sovitellessa havaittuja ongelmia: Ostin kolme uutta peltiosaa, joista lopulta käytin yhden, 1/2 puolen sylinteripellin. Siihenkin piti hitsata lisää materiaalia. Toinen sopi niin huonosti että totesin vanhan vähän hakatun paremmaksi. Ostin myös moottorin takapellin (se mikä näkyy lähimpänä kun avaan moottoriluukun) mutta kävi hyvin nopeasti selväksi että sitä ei kannata edes yrittää sovittaa paikoilleen, helpompaa asentaa vanhaan peltiin pari kämmenen kokoista palaa suorasta pellistä. No, parin talli-illan ja -päivän jälkeen oon melko tyytyväinen tilanteeseen. Oon ajatuksen tasolla varautunut siihen että tota takapeltiä joutuu vielä sovittelemaan kun kone on autossa. Siihen tulee lisäksi vielä tötteröt lämpöputkille. Puhallinkoppaan asensin pari lisäpalaa tiivistämään öljynjäähdyttimen kohdalta (ei valokuvaa, kuvittele violetin viivan kohdalle pelti.) Ehkä johtuen puhallinkopasta, 1/2-puolella osui läppä (kts kuva yllä) sylinteriin eikä auennut kokonaan. Kaikki pitää testata ja sovittaa. Seuraavaksi lisää hiontaa, sitten maalia.
 4. Pyry

  Typ 1 1963

  Empin ICT/EPC-vivustoa käyttäville vinkkinä että toi palautusjousi kannattaa siirtää vähän eri kulmaan jos haluaa että se vetää kaasuttimen läpän kiinni asti. Esim. pidempi m5-ruuvi ja kiristys mutterilla kuvan osoittamalla tavalla.
 5. Pyry

  Typ 1 1963

  Nyt on kone käynnistelty, ajoin pari kymmenen minuutin erää (bensa loppu välissä) ja laskin sitten öljyt pois. Kone kävi oikein kivasti eikä edes vuotanut öljyä mistään. Käytetyt tuotteet: Öljyproppu sisäänajon jälkeen: Toi kumitiiviste varmaan vaihtuu messinkiin. Seuraavaksi täytyy paneutua moottoripelteihin, ne vaatii vähän sovittelua ja maalia. Lisäksi pitäis keksiä miten sais puhallinkopalta lähtevän haitariletkun oikeasti sopimaan öljyntäytön kanssa.
 6. Pyry

  Typ 1 1963

  Kyllä toi noinkin meni jotenkin paikalleen, en vaan pysty elämään huonosti sopivan 400 euron osan kanssa... Varmaan noi päät pitää katkaista ja keksiä joku muu kiinnitys. Toi putki on rst:tä ja multa puuttuu välineet sen hitsaamiseen. Täytyy pähkäillä hetki. Edit: Löysin vähän 38 mm putkea ja hitsasin siitä pätkät lämmönvaihtimiin sekä katkaisin pakoputkesta noi tiivisteosat. Nyt joku sopivan stydi klemmari tohon väliin niin uskoisin että toi pitää.
 7. Pyry

  Typ 1 1963

  Sylinterien alle löytyi 0,8 mm korokepalat, nyt dekki noin 1,75 mm ja staattiseksi puristussuhteeksi saadaan 8,6 - kokeillaan tällä. Kannet ovat momentissa ja venttiilit säädetty. Muistin poistaa kansista vanhat keinuvivuston o-renkaat ja unohduspellitkin ovat paikoillaan. Ostin jo pari vuotta sitten tollasen CSP:n "High Flow" -putken, jäi silloin asentamatta kun en viitsinyt sotkea uutta putkea vuotavalla moottorilla. Ja ylipäätään en viitsinyt. Nyt sitä paikalleen sovitellessa huomaan ettei kaikki ole ihan kohdillaan. Lämmönvaihtimien ja pakoputken päät kohtaavaat toisensa kulmassa ja lisäksi 1/2-sylinterin puoleinen lämmönvaihdin tuntuu liian pitkältä tän putken kanssa. Ei oikein mahdu sinne väliin kun taas 3/4-puolen vaikuttais liiankin lyhyeltä. Kuva alla selittää. Luulin ostaneeni jonkun saksalaisen laatutuotteen... Vai oisko vika noissa mun lämmönvaihtimissa, jotka ovat kai jotkut vanhemmat tarvikkeet. Edellinen putki ei myöskään muistaakseni sopinut paikalleen kovin hyvin. Mitenhän tässä etenis? Ei ole ikävä kyllä muita lämmönvaihtimia tai edes j-putkia joilla sovittelis.
 8. Mikä on tämä täppä joissakin venttiilikopissa? Leikkaan sen pois koska ei sovi ainakaan näiden brasilialaisten kansien kanssa. En oo ikinä keksinyt mitä sillä kuuluis tehdä.
 9. Pyry

  Typ 1 1963

  Kiitois vinkeistä, asensin kierteen tohon moottorin "takaseinään" ja voin vahvistaa että siinä on hyvin materiaalia kierteitykseen. Tuskailin ton kampiakselin lukkorenkaan kanssa aikani ja päädyin viilaamaan siihen lovet lukkorengaspihdeille. Tekniikka tuntuis toimivan. Lukkorengas oli kyllä asennuksen jälkeen ihan yhtä väljä kuin paskemmillakin työkaluilla asennettuna. Mun on nyt tyydyttävä tähän. (Ihmettelin muistaakseni jossain toisessa topicissa että miten väljä sen lukkorenkaan pitäis olla.) Mutta nyt on alakerta kasassa! Mittailin mun dekkikorkeudeksi vajaan millin (2-sylinteristä, toiselta reunalta 0,9 ja toiselta 0,97 - en oo varma mistä ero tulee). Kun palotilat kansissa ovat 42 cc, saan staattiseksi puristussuhteeksi 9,3. Onkohan se vähän liikaa vai juuri sopivasti? Kone 1585, nokka W-100 ja 98:lla varmaan ajelen.
 10. Pyry

  Typ 1 1963

  Hitaasti etenee tää mun homma. Kohta kesä yllättää harrastajan. Vaihdoin toiseen kampikammioon joka kävi aarporauksessa. Odotan vielä siihen uusia runkolaakereita. Nokaksi vaihtuu W-100. Kaivoin esiin järkiinsä tulleen naapurin (vaihtoi toisenmerkkisiin laitteisiin) lahjoittamat 85,5 mm valu-Mahlet. Nossia vuodelta 1999. Näissä oli painot gramman sisään, männänrenkaiden välit ylemmissä 0,3-0,35 mm ja alemmissa (keskimmäisissä) 0,4-0,45. Mutta sitten iski user error ja rikoin yhden renkaan -> uudet Grantit tilalle. Granteissa kaikki 0,25 mm joka on ainakin Grantin ohjeiden mukaan alarajalla. Noin 0,25-0,35 pitäis olla (nää ilmoittaa sen jonain tuumina tai faaraon kyynärinä, onneks google osaa muuttaa ne). Yhdessä renkaassa luki lisäksi hauskana jekkuna "top" väärällä puolella. Viilasin vähän alempia, ovat nyt 0,3 mm. Seuraavaksi esittäisin kysymyksen aiheesta josta en löytänyt googlailemalla heti keskustelua tai ratkaisuja. Mulla on tollanen M14x1,5-kierteellä varustettu öljynlämpöanturi. Aiemmin mulla roikkui anturi öljypohjan lätkässä, mutta siinä on pari haittapuolta: johto heiluu aina irti, eikä voi käyttää magneettiproppua. Onko kukaan tehnyt kampikammioon kierrettä tälle tai muulle anturille? Kierretappi Biltemassa 3,90 eur. Funtsin että mahdollisia paikkoja vois olla toi tulppa öljypumpun oikealla puolella, tai mahdollisesti ihan vaan öljypohjan sivusta läpi. Tässä ei niinkään haeta paikkaa josta tulisi "oikea" lukema vaan muuten järkevää asennusta.
 11. Pyry

  Typ 1 1963

  Mun moottoriprojektia kohtasi vastoinkäyminen. Olisi ehkä pitänyt huomata tämä jo aiemmin, mutta en huomannut. Koesovittelin sylintereitä ja huomasin ettei kaikki täsmää. Kävi ilmi että kampikammion avarruksen suuremmille sylintereille suorittanut koneistaja on näkövammainen tai lahjaton, ja reiät eivät ole oikeissa kohdissaan. Sylinterien keskipisteiden välin tulisi olla 112 mm. Tässä 1. ja 2. sylinterin väli on 111,8 ja 3. ja 4. väli 111,0 mm. Ainakin kolmosen reikä on ihan silmillä havaittavasti väärässä kohdassa; yksi pinnapultin (case saverin) reikä on reunastaan puhki. Näiden ylös/alas-positioita en edes yrittänyt mitata, tuskin nekään ovat keskellä. (Mitat ovat niin tarkkoja kuin koulutettu mittaaja onnistuu saamaan parilla työntömitalla klo 1 yöllä.) Tästä herää pari kysymystä: 1. Mitä helvettiä? 2. Miten edellinen moottorinrakentaja on saanut tosta (edes jotenkin) toimivan moottorin? Sylinterikansissa reiät vaikuttivat kuitenkin olevan oikeilla kohdillaan. 3. Voiko tätä jotenkin lähteä korjaamaan? Ekana tuli mieleen aukkojen suurentaminen 94 mm sylintereille tai suurentaminen mittaan x ja holkitus. Voi vaan olla aika iso työ löytää aukkojen oikeat keskipisteet nyt kun kaikki aukot ovat mitä sattuu. Jos olis laitteet niin tekisin itse, mutta voi olla taloudellisesti epäjärkevää teettää koneistamolla. Joo-o, mitäs nyt? Täytyy miettiä viikonlopun yli. Mulla on toinen kampikammio pienemmille sylintereille ja uudet (NOS) Mahlen 85,5 mm sylinterit ja männät. Mun kannetkin kävis niille suoraan. Tää vois olla järkevin vaihtoehto. Tai vielä järkevämpää olis ostaa joku käytetty plug-in hybridi ja ajaa sillä. Täytyy funtsia.
 12. Pyry

  Typ 1 1963

  Sain kuuden viikon odottelun jälkeen kampiakselin takaisin koneistamolta. Se on nyt varmaan tosi hyvä. Koneistustyö maksoi enemmän kuin kampiakseli uutena. Samalla hain vähän muitakin osia. Nokka-akseliksi valikoitui (mm. saatavuuden perusteella) Englen VZ-14. Tää on joku hyllyssä seissyt vanhempi kappale, kuulemma made in USA. Tää on mun käsittääkseni vähän niin kuin ois W100 ja 1,25:1 keinuvivut. Noi nokat on tosi korkeat ja jyrkät ja menee läheltä nostajia. Internetissä oli kahdenlaista tietoa siitä, riittääkö tälle yksinkertaiset jäykemmät venttiilijouset vai pitääkö olla tuplat, täytyy vielä selvitellä... ja muutenkin miettiä kansiasioita. Mahlen nokkalaakeria piti hioa että sain minkäänlaista päittäisvälystä nokkaan. Internetissä luki ettei saa hioa paperilla vaan pitää olla erikoisviila. Hioin silti paperilla. Edelliseen koneeseen laitoin sytytyksen 180 astetta huti. Nyt yritän laittaa oikein. Koekasasin koneen tohon pisteeseen ja yritin pähkäillä miten päin asioiden pitää olla. Veikkaan että noin ne olis oikein. Samalla tulee kokeiltua että kaikki pyörii nätisti. Jäin nyt jumiin kampiakselin lukkorenkaan kanssa. Se on mun mielestä liian väljä. Irrallaan sen saa puristettua (tai lyötyä, koitin molempia) oikeaan mittaan tai jopa vähän tiukaksi, mutta asentaessa se aina venyy ja hölskyy akselissa. Kokeilin kahdella käytetyllä lukkorenkaalla, seuraavaksi varmaan kokeilen uudella kunhan joku sellaisen mulle hakee.
 13. Kampiakselin lukkorengas - miten tiukka sen pitäis olla? Mulla on kaksi käytettyä lukkorengasta, molemmat venyvät asennuksessa sen verran että paikallaan on radiaalista välystä arviolta milli. Haenko kaupasta uuden vai onko sekin yhtä väljä kun olen murjonut sen paikalleen huonoilla lukkorengaspihdeillä?
 14. Pyry

  Typ 1 1963

  Tässä kampiakselia odotellessa oon selvitellyt mitä osia tähän koneeseen käytetään. Saa huudella mielipiteitä. Näissä 85,5 mm kansissa palotila noin 42 cc. Näihin on kahdet hyväkuntoisen näköiset venttiilit, toiset TRW ja toisissa ei merkintää (kuvassa paikoillaan TRW:t). On myös kahdet venttiilijouset joista toiset selvästi pidemmät. Neljästä keinuvivustosta sain tehtyä kaksi joihin olen tyytyväinen. Maalatut Mahlet ja kauan sitten koneistamani virranjakajan pidike yms. Mulla on pari virranjakajaa, 043 905 205 ja sama mutta lopussa K. Molemmat Boscheja. Akseleissa kärjen "sudin" kohdalla pientä kulumaa/naarmua. Alipainekellot toimii. Onko kellään hyviä vinkkejä, voiko näitä jotenkin muuten testata? Ja onko tässä tapauksessa K merkityksellinen? (Uuden samantyyppisen tarvikejakajan saa kärjettömällä sytytyksellä 95 eurolla tai ilman kärjetöntä 64 eurolla, ei jää paljoa jakajalle hintaa. Ostanko sellasen vai onko nää vanhat Boschit jotenkin parempia?)
 15. Suoritin aikani kuluksi ton vesi+paineilmatestin ensin haljenneille kansille ja sitten kontrollina halkeamattomille kansille. Testi on kieltämättä nopea ja tulokset hyvin selviä. Haljennut kansi: yritetään ilman venttiilien hiomista - ei pidä. Hiotaan venttiilit ja yritetään uudestaan - ei pidä. Hiotaan vielä venttiilit porakoneen kanssa ja painetaan testitilanteessa ruuvarilla venttiiliä 75 kg massalla - ei pidä. Kuplia tulee imuventtiilissä erityisesti halkeaman kohdalta ja pakoventtiilissä erityisesti joka helvetin paikasta. Halkeamaton kansi: asennetaan sattumanvarainen ventiili ja pyöräytetään pari kierrosta hiontatahnalla, puhdistetaan ja suoritetaan testi kevyellä ruuvaripaineella - pitää, ei kuplia. Yritetään vielä saada edes yksi kupla puhaltamalla ihan perkeleesti - pitää, ei kuplia. Niin kuin kommentoijat jo veikkasivatkin, haljenneet kannet menevät sulatukseen. Voin suositella vesi+paineilmatestiä.
×
×
 • Create New...