Jump to content

EVK

Members
 • Content Count

  91
 • Joined

Profile Information

 • Ajoneuvot
  '65 VW1200 | '73 VW1303S

Recent Profile Visitors

829 profile views
 1. En itsekään usko että jarrujen ilmauksen kuuluisi vaatia sylinterien irrottamista ja kääntämistä. Mutta olen todennut että se on duunina lopulta melko kevyt operaatio suhteessa siihen että etsii ja kokeilee kaikkea muuta ja mikään ei auta. Kääntämällä sylinterit vaakaan on mulla kuitenkin aina jarrut löytyneet heti, ja kun katsoo sitä ilmausreijän sijaintia sylinterissä, niin tämä on jopa loogista. Voisiko olla niin että markkinoilla on sellaisia paskoja tarvikesylinterejä, jotka ei ilmaudu kääntämättä, mutta suurin osa muunmerkkisistä ilmautuu normaaliin tapaan ok?
 2. Joo, aikanaan ekaa kertaa tuon auton jarruja ilmatessa en saanut millään poljinta kovaksi. Tutkin sitten että mihin ilmaa voisi jäädä ja hoksasin noiden etusylinterien asennon ja sen että sinne meinaa väkisin jäädä ilmaa, kun ne reijät sylinterien seinämässä ei ole ylimmässä kohdassa, ja se ylin kohta elää sen mukaan missä kohtaa sylinteriä ylempi mäntä on. Tein tuon sylinterien kääntötempun ja heti alkoi toimia. Sen jälkeen aina ilmannut etujarrut tuolla metodilla, eikä ole ollut ongelmia.
 3. Olen itse suosiolla ilmannut etusylinterit siten että rummut on irti, otan sylinterit irti kiinnityksistään, nippusiteet mäntien yli kiinni niin että eivät männät pääse ulos, käännän sylinterit vaakasuoraan niin että ilmausruuvit on ylöspäin, ja sitten varovaisesti polkimella ilmaus. Näin olen saanut helpoiten kaiken ilman pois sylintereistä, jotka asennettuina ovat pystysuorassa ja ilmausruuvin reikä sylinterissä ei ole silloin sylinterin ylimmässä kohdassa. En tiedä onko mulla siellä oikeanlaiset sylinterit, mutta näillä ollaan menty yli 10 vuotta.
 4. Jaa sinne kuului tollanen päähän? Vähän ajatellukkin, että mahtaisko siellä tehtaalta joku öljyloukko olla ollukin. Kiitos vinkistä, pitää hankkia kumia.
 5. Tänään mittariin kertynyt koneen kokoamisen jälkeen n. 930 km ja otin taas tulpat irti mitatakseni puristuspaineet, tällä kertaa lämpimänä. Tulos (suluissa edellisen kylmän mittauksen tulos 500 km aikaisemmin): 1: 6,8 bar (7,0) 2: 7,2 bar (8,1) 3: 7,2 bar (6,7) 4: 7,9 bar (8,3) Edelleen nelonen keulii muihin verrattuna, kakkonen sen sijaan tullut alas reilummin. Vieläkin ero sylinterien välissä ylittää tehtaan ohjearvon eli noin 1 baria. Mutta tämä nyt on tällaista mielenkiinnosta mittaamista, kone toimii hyvin eikä ole mitään syytä näistä luvuista huolestua. Tulpatkin näytti nyt hyvältä (vasemmalta lukien 4-3-1-2): Tosin oikeanpuoleiset tulpat vähän vasenta tummemmat ja niissä vähän öljyäkin. Bensapumpun bakeliitin juuresta vuotaa hieman öljyä. Ikävä paikka sinänsä että sen paikkaaminen on vaikeaa ilman että ottaa riskiä siitä että bakeliitti hajoaa ja siitä jää osa koneen sisään. Aikaisemmin kun auto valutti öljyä allensa sieltä sun täältä en ole rekisteröinyt tuleeko sitä myös huohotusputkesta. Siis siitä joka tulee koneen alle öljyntäyttökorkin juuresta alas päin lähtien. Nyt joka kerta ajelun jälkeen talliin ajaessa on hetken päästä tippa lattialla ja se tulee tuosta putkesta. Onko tää nyt normaalia terveelle kuplan koneelle? Mietin että siihen putken alapäähän voisi virittää jonkinnäköisen kupin joka kerää nuo öljypisarat, kun ei ole kivaa että juuri remontoitu kone jättää tilkan aina allensa. Tallin lattialla on nyt jo kiva rivi noita jälkiä kesän aikana tulleista tipoista. Mutta tosiaan muuta valitettavaa ei ole, ja öljytkin oli näin 500 km vaihdon jälkeen edelleen puhtaan läpikuultavat.
 6. Mites kytkimen palautusjousi laatikon päässä? Jos se on poikki, niin osa palautusvoimasta katoaa, jäljelle jää vain asetelman antama palautusvoima. Itselläni oli kyseinen jousi poikki enkä ollut huomannut asiaa polkimen tuntumassa, saattaa olla että oli ollut poikki niin kauan kuin auto on mulla ollut. Se jousi on siis laatikon ulkopuolella käyttövivun juuressa, eli vasemmasta takapyöränkotelosta sen näkee.
 7. EVK

  Mr

  Kai siellä on tuoreet bensat tankissa?
 8. Mun tietojen mukaan vain ässissä oli tehtaalta 1600 cc kone, ässättömissä 1300 cc.
 9. Öljyt vaihdettu, tulpat tarkistettu ja putsattu, venttiilivälykset tarkistettu ja säädetty. Katsoin välysten säädön jälkeen vielä puristuspaineet, jotka oli: 1: 7,0 bar 2: 8,1 bar 3: 6,7 bar 4. 8,3 bar Yllättävän isoa heittoa pyttyjen välissä. Erot menee kuitenkin ihan ok terveen koneen toleransseihin, mutta tuo kolmospytyn absoluuttinen lukema näyttää hieman alhaiselta. Toki näillä ajettu nyt vasta 400 km sisäänajoa, eli vielä voi paikat asettua. Tulpissa oli vaalea pinta, joten tulkitsin että kone käy hieman laihalla. Tätä tukee havainnot siitä että varsinkin kylmänä alavääntö on hieman ohutta, koneella on vaikeuksia pysyä tyhjäkäynnillä käynnissä noin 500-1000 m/1-3 min kylmäkäynnistyksen jälkeen ja kiihdyttäessä pienillä nopeuksilla kone saattaa sakata. Käänsin kaasarin seosruuvista nyt puoli kierrosta auki päin. En tiedä kyllä yhtään vaikuttaako se seokseen muualla kuin tyhjäkäynnillä vai millä kierros/kuormitusalueilla, mutta kokeillaan. En siis seokseen puuttumisen jälkeen ole vielä päässyt lähtemään kylmäkäynnistyksellä liikkeelle, mutta eilen ajellessa tuntui että ainakin lämpimänä koneen käytös parani tuolla säädöllä ja tyhjäkäynnin säätämisellä hieman alemmas. Öljypohjan kannesta löytyi tuollainen määrä purua: Valutusastian pohjalla myös pieni määrä öljyjen mukana tullutta tavaraa. En tiedä mikä on normaali määrä koneremontin jälkeen, mutta näillä nyt mennään. Toivottavasti suurin osa on nyt tullut pois. Ennen kasaamista kävin kuitenkin paineilmalla läpi kaikki öljykanavat ja putsasin muutenkin kolot ja kuopat kampikammiosta, mutta aina sinne jonnekin jotain jää. Kytkinkopan menninkäinen on muuten edellisen kirjoituksen jälkeen huomattavasti rauhoittunut, ehdin jo luulla että koko ulina loppui, mutta kyllä se sieltä vaimeampana pidemmän ajelun jälkeen eilen taas ilmestyi. En siis vielä ottanut konetta alas, vaan jään vielä seurailemaan tilannetta. Tässä loppukesälle vielä yhden talon maalaus, jätevesijärjestelmän asennus ja muutama muu pikkuhomma, niin pitää prioirisoida projekteja. Menninkäisen ehtii vapauttaa vaikka talviseisonnan aikanakin, kunhan ei sitä ennen kuole.
 10. Minkä tehoinen puhallin sinne on tulossa? Helposti puhallin tarvitsee tehoa enemmän kuin puolalle tuleva johto ja/tai sulake kestää. Itse laittaisin puhaltimelle releen, vetäisin releelle oman syöttöjohdon akun plussasta, sinne akun päähän tietenkin sulake. Releelle herätejohto kojetaululta, jossa johto kytketty sellaiseen terminaaliin, jossa sähkö vain kun virrat on kytketty. Tässä herätejohdossa sitten se kytkin jolla voi puhaltimen sähkön katkaista halutessaan.
 11. Kuukausi ja reilu 300 km sisäänajoa takana, huomenna vois siis vaihtaa öljyt ja tsekata venttiilivälykset. Unohdin kai koneen asennuksen yhteydessä tarkistaa, ettei kytkinkoppaan jää menninkäistä, ja menninkäinen sinne sitten jäi. Siellä se rohisee ja ulvoo aina välillä kytkintä painaessa. Sellainen alle 100 km ehdin ajaa kun menninkäinen alkoi satunnaisen vappupillin soittamisen kytkimen polkemisen tahtiin. Ei kai auta kuin ottaa kone alas ja päästää menninkäinen kiipelistä. Samalla vois ehkä vaihtaa sen uuden painelaakerin takaisin toimivaan 55-vuotiaaseen orggispainelaakeriin. Eli jupsulle kiitos aiemmasta vinkistä ja itselleni aplodit korville siitä etten toiminut vinkin mukaan.
 12. Startin irrotus ja kiinnitys on kyllä niin helppo homma, että helpointa lienee kaivaa se esille jos haluaa varmuuden. Eikä laturikaan ole paha irrotettava.
 13. Saabeista saa suureen osan muutettua flexifueleiksi vain moottorinohjauksen softan vaihtamalla. Tämän vuoksi niihin on noita muutoskatsastuksia tehty aika paljon. Kellään ei tietääkseni ole ollut vaikeuksia todentaa tehtyä muutosta, ovat vain katsastajalle todenneet että ohjelmisto on muutettu Saabin Biopower-softaksi itse tehden. Eli en usko että volkkarinkaan kanssa tulee ongelmia, vaikkei mitään dokumenttia muutoksesta olisikaan. Mutta ainahan voi katsurille heilutella kuittia suuttimista ja bensaletkuista😃
 14. Siellä on nyt tarrakin oikeassa paikassa: Ihan pilkuntarkkaan ei tarra muistuta orggista, mutta eiköhän tuo riitä. Ebayn kautta tuli Briteistä yhteensä £8.95 postikuluineen, eli noin 10 euron investointi. Myyjä oli tämä: https://ebay.com/usr/wolfsburgrestos Myy kaikenlaista volkkariosaa. Voin suositella ainakin palvelun osalta, Ebayn järjestelmässä oli Suomeen postituksen osalta ongelmia mm. postikulujen määrässä ja veloituksessa. Laitoin viestiä myyjälle ja vastaus tuli heti ja touhu oli asiakaslähtöistä. Itäharjun ajoihin tuli ilmoittauduttua, tervetuloa katselemaan vanhoja autoja paikoillaan sekä liikkeessä 23.8.2020 Turkuun. Ja hauskahan siellä olisi muitakin volkkareja pällistellä, sivustolta löytyy ilmoittautumisohjeet, vielä on tilaa: https://itaharjunajot.fi/
 15. Eilen osui Turun Etra ajelun varrelle, joten kävin kysymässä PAP-putkea. Ei löytynyt hyllystä eikä keskusvarastoltakaan. Mutta ei sen niin väliä, keräilen tässä jo seuraavaa osalistaa ostoskoriin, eli kesän aikana tullee PAP-putketkin kotiin kannettuna. Ei tullut kesäkuussa vielä Kuplaan leimaa, koska en ehtinyt lastenhoitokiireiltä katsastukseen edellispäivänä. Eiliseksi sovin sitten lapset isovanhemmille hoitoon ja ajoin katsastukseen, matkalla totesin että jarrut puoltaa jonkin verran, ja saattaapi pompauttaa. Takajarrut tuli putsattua kevään aikana vaihteiston irtiollessa ja luonnollisesti säädettyä asennuksen yhteydessä, mutta eteen en laiskuuttani jaksanut tehdä mitään. Ja dynamolla takajarrut olikin ihan hyvät, sen sijaan etujarrut ei. Testin alussa vasen pyörä ei jarruttanut laisinkaan, oikea vaikutti normaalilta, kunnes yhtäkkiä vasen pyörä vetäisi oikein kunnon tehot ja tulos oli luokkaa 2,5 kN vasemmalla ja 1,1 kN oikealla. Nelisen kertaa taisi inssi kokeilla, mutta tulos aina sama. 30 pv ajoaikaa ei tullut, koska leima oli mennyt umpeen, mutta kotiin sai ajaa. Kolmelta olin kotona, ja aloitin heti jarrun purkamisen vasemmalta. Toinen männistä umpijumissa, muuten näytti olevan kaikki kunnossa. Autossa on vaihdettu kaikki tösylinterit kymmenisen vuotta sitten, ja avatessa kumiosat näyttikin ihan hyviltä. Lähimpien Motonettien saldot näytti nollaa, eli uudet saisi ehkä vasta ensi viikoksi, joten putsasin sylinterin, männät ja kumiosat ja laitoin paikat ilmauksen kautta kasaan. Kello oli 15.45 ja katsastusasema auki viiteen. Onneksi olin sitten sen verran kärsivällinen että päätin avata sen oikeankin puolen, koska sen mittaustulos oli mielestäni alakanttiin. Siellä oli nimittäin myös toinen mäntä täysin jumissa, joten sama hoito sinnekin. Pieni koeajo ja totesin että jarrut pitäisi olla ok. Kello oli sitten kuitenkin jo sen verran vähän vajaa viisi, että päätin jättää jälkkärin tälle päivälle. Ongelmana vaan taas se lastenhoito. Mutta sain muksut tänään naapuriin kaverien luo kylään siksi aikaa kun kävin mittauttamassa jarrut konttorilla, nyt oli 1,44 vs 1,43 kN, ja katsurin komentti "helvetin nyvät". Konttorilta kurvasin sitten jäätelökioskille palkitsemaan itseni tästä projektista. 2016 tai 2018 ajoon ottaessa sai tehdä saman toiselle etujarrulle, eli näillä on selkeästi taipumuksena jumittaa. Ei sinänsä ihme, että tämä auto seisoo aina joka toisen kesänkin, eli seisontaa tulee aina 1,5 vuotta kerralla. Pitäisi käydä polkasemassa jarrua aina välillä seisonnan aikana. Ajattelin nyt kuitenkin pistää tilaukseen PAP-putkien lisäksi uudet työsylinterit eteen, samoin etunapojen mutterien alle pitäisi hankkai oikeanlaiset aluslevyt ja uudet lukituslevyt. Aluslevyjä koitin joitain vuosia sitten metsästää ja tarjolla oli vain noita vääriä uudempiin napoihin sopivia levyjä, nyt näyttäisi löytyvän tätä vanhempaakin. Soitin vielä koneistamolle kun unohtui kysyä keväällä voinko ajella ilman lyijynkorviketta tankissa. Mulla oli mielikuva, että seetit olisi uusittu kun venttiilitkin meni uusiksi, mutta koneistamon äijä sanoi ettei muista uusittiinko seetejä, ja että ei niitä aina uusita venttiilien kanssa. Katsoin sitten kuitista mistä on maksettu ja venttiili-istukan hionnasta siellä oli vain merkintä, eli edelleen jatketaan lisäaineistuksella bensassa. Kävin ajelemassa pienen kierroksen ihan jo senkin vuoksi että kone lämpenisi kunnolla ja uusien maalien höyryt haihtuisi haisemasta. Lämpimänä kone toimii hyvin, ihan samat ominaisuudet siinä tuntuu olevan kuin ennen remonttia, kun kahdesta pytystä oli puristuspaineet kadoksissa 😐 Kylmänä alavääntö on ohkaista, tuntuu kuin kone kävisi laihalla. Sama ominaisuus siinä oli ennenkin. Pitää vielä tarkistaa ajoitus dynaamisesti ja samoin kärkiväli ja katsoa onko kaasarissa säädettävää. Vanhat säädöt voi olla ihan mitä sattuu, kun onmahdollisesi kompensoitu moottorin väljyyttä. Omaan korvaan kuulostaisi kylmäkäynnistyksen jälkeen että koneessa on koliseva sivuääni, joka kalkattaa kuin pajavasara kierrosluvun mukaan. Sisällä ääni kuuluu hassusti edestä päin, eli varmaan ilmakanavia pitkin johtuu eteen. Ääni häviää koneen lämmetessä. En tiedä mikä se voisi olla, mutta seurataan vaimeneeko ääni sisäänajon aikana. En toisaalta ole mikään kultakorva, eli voi olla ominaisuuskin, johon vain ei ole ennen osannut kiinnittää huomiota.
×
×
 • Create New...