Jump to content

12V Apulaturi/käynnistin ja 6V järjestelmä


Recommended Posts

Olen värkkäilemässä vanhasta laturista, 3hp B&S moottorista ja muutamasta vanhasta akusta apukäynnistys/latausvempelettä. Heräsi sitten mieleen sellainen kysymys, että mitenkäs toteutan jos haluaisin mahdollisuuden avustaa myös 6V sähköillä olevia ajoneuvoja?

 

Ensimmäiseksi mieleen tuli sellainen viritys, että 12V akun sijasta käyttäisi kahta 6V akkua sarjaan kytkettynä ja antaisi apuvirtaskaa joko yhdestä akusta kerrallaan tai sitten siten, että värkkäisi kytkimen jolla saisi akut sarjakytkentään (latausta varten 12V laturista) ja rinnankytkentään apuvirtasta varten.

 

Yhden akun käytössä mietityttää se, miten sarjaankytketyt akut suostuvat latautumaan jos toinen niistä on täysi ja toinen tyhjä? Kuvittelisin, että täysi akku kiehuu ja tyhjä akku ei juuri lataudu, onko muita mielipiteitä?

 

Asia on tällä hetkellä mietintäasteella, ehdotuksia kuunnellaan auliisti :)

Link to comment
Yhden akun käytössä mietityttää se, miten sarjaankytketyt akut suostuvat latautumaan jos toinen niistä on täysi ja toinen tyhjä? Kuvittelisin, että täysi akku kiehuu ja tyhjä akku ei juuri lataudu, onko muita mielipiteitä?

 

Ei siinä mitään eroa ole onko sulla yksi 12 v:n akku, eli 6 x 2 v:n kenno, vai 2 kpl 6 v:n akkuja, eli 2 x 3 x 2 v:n kenno. Eipä ne kennot huomaa sitä ovatko samojen kuorien vai eri kuorien sisällä.

 

Suurin haittapuoli 6 v:n akkujen käytössä on hinta, 6 v:n akku maksaa halvimmillaankin 100 eur, joten tulee 200 euron akkupaketti.

 

Vanhaan aikaan akuissa oli kennojen väliset sillat akun päällä näkyvissä, joten 12 v:n akusta sai helposti 6 v kun otti toisen kaapelin navasta ja toisen puolivälistä sillasta, saisikohan noita akkuja vielä jostain esim. museoajoneuvoihin tarkoitettuina?

Link to comment

Mulla oli mielessä lähinnä semmoinen kahdesta prätkäakusta koostuva 6V apusyöttö, nuo 6V autonakut on tosiaan hieman riistohintaisia uutena ostaen (varsinkin kun itsellä ei ole ensimmäistäkään 6V vehjettä). Eli tarkoitus oli käyttää akkua ikäänkuin jännitteenjakovastuksena.

 

Noh, katsoo nyt mitä tuosta projektista tulee, näkyvissä olevilla kiskoilla varustettu wanhan canfan trukki/kuorma-autoakku voisi olla aika hyvä peli tarkoitukseen.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...