Jump to content

Kärkiväli muuttuu lämmetessä?


Recommended Posts

Katkojan kärkien ohjevälyshän on 0,4 mm ja näin oon aina säätänyt. Kylmänä. En oo koskaan ees tainnut mitata muuttuko välys koneen ja jakajan lämmetessä ennekuin waunu hyytyi tielle sunnuntaina. Pienen ihmettelyn jälkeen keksin mitata kärkivälin, joka oli siinä vaiheessa tiukka 0,25. Säädin uudestaan 0,4 ja matka jatkui. Nyt kylmänä näyttää sit 0,55.

 

Pitääkö välin muuttua lämmön mukaan? Kärjet oli upouudet ja ensimmäisessä reissussa, ruuvi oli kireellä. Jakaja 009 ja kärjet siihen tarkoitetut.

 

 

 

 

Pitkä ja perusteellinen tarina vielä tapahtumista niille jotka jaksaa lukea, pakko ei oo. Lähdin siis ekaan reissuun uusilla sytkäosilla (kärjet, konkka, puola, tulpat, johdot) pientä testilenkkiä lukuunottamatta. Hyvin meni 100 km kunnes alkoi voima kadota, alkoi nykiä ja paukutella ja sit loppui veto kokonaan ja kone sammui eikä startannut, ei ees luvannut. Lämmöt silloin normaalit 85 astetta. Ihmettelyn ja kiroilun aikana kone jäähtyi ja alkoi vähän lupaamaan ja lähti vielä hetken odottelun jälkeen käymään kolmella neljättä paukutellen. Löi lieskaa vasemman puoleisesta putkesta eli ilmeisesti kolmonen tai nelonen oli pois.

Kun ei ollut oikein vaihtoehtoja niin lähdin koettamaan eteenpäin ja reilun kymmenen kilometrin nykivän ajon aikana jälleen lämmöt nousi yli 80 ja veto loppui ja kone sammui. Eikä startannut. Aloin miettiä et mikä saa koko koneen pelistä pois ja koska ajattelin et vetää jostain syystä ennakot isolle ja käänsin kokeeksi hiukan sytkää myöhäisemmälle (jälkeenpäin ajatellen väärä logiikka, koska nimenomaan liian pieni ennakko kai pudottaisi myöhastetyn kolmosen pois kun menis sille jo liian myöhaiselle). Samalla tietty kone taas jäähtyi. Lähti heti jakajan käännön jalkeen käymään kaikilla ja taas jatkettiin kunnes lämpöjen noustua jälleen veto hyytyi ja muutaman paukautuksen säestyksellä kone sammui.

Tässä vaiheessa mittasin kärjet aluksi mainitulla tavalla ja säädin uudestaan. Sit kaikki menikin hyvin loput 35 kilsaa, vaikka lämmöt nousivatkin taas normaaliin.

 

Sytkä oli alunperin säädetty vain perusennakolle, strobolla pitäis nyt seuraavaksi katsoa. Kärkihomma vaan ihmetyttää, mut ehkä sen välin kuuluukin pienentyä ja kärkien säätö auttoi nyt vaan tuurilla vian ollessa jossain muualla. Auttakaanhan viisaammat taas, kiitos.

Link to comment

No siihen on sipaistu reippasti jäykkää öljyä ja ohjeen mukaan myös akselin keskelle tyynyyn, en silti sano etteikö vois kulua niin et menee pieneksi.

 

Mut miks sit jäähtyessä kärkiväli kasvaa saman kun lämmitessä pienenee? Vai tarkoitatko Kyösti et puuttellinen voitelu lämmittää kärkeä epänormaalilla tavalla?

Link to comment

En,kun ajattelin jos rasvaus on unohtunut niin pakeliitti kuluu kun kuumenee. Tuon sun kärkivälin pieneneminen ja suureneminen on ihan Ufo juttu,en moista ikinä kuullut jotta molempia voisi käydä. Jos kärjet on löysällä niin se voi olla mahdollista eipä juuri muuten enkä usko että ne nyt sinulla löysällä olisi!

Link to comment

No oudoltahan se tuntuu minustakin. Noi on Bremi-merkkiset kärjet KK:sta, toiset uudet on tossa vielä paketissa. Niilläkin vois koittaa mut pitää nyt varmaan seuraavaks rasvata akseli kunnolla, säätää kärjet kylmänä ohjearvoon, ajaa kone kuumaksi ja kattoo et tekeekö saman.

 

Tietty pitää tuo sytkäkin säätää kunnolla maksimiennakoille strobolla niin tietää sit et se on ainakin kohdallaan. pitää ajella varmaan Raggaren tallille lamppua lainaamaan...

Link to comment
Guest migi

No ei tuohon kärkivälin suurenemiseen kylmänä muita teorioita tule mieleen kuin että jakajan pohjalevy (siis mihin kärjet tulevat kiinni) olisi jotenkin löysällä tai akselissa olisi sivuttaisheittoa. Tai sitten akselin nokat on koneistettu eri korkuisiksi?

 

Kärkivälin pieneneminen selittyy helposti bakeliitin kulumisella, varsinkin uusissa kärjissä jos bakeliitin päässä on terävä harjanne joka kuluu pois.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...