Jump to content

Lohkon pinnapulttien irrotuksesta


Guest eemeli

Recommended Posts

Guest eemeli

Hep!

 

Hyviä ja turvallisia ideoita joiden avulla saa lohkon pinnapultit irti rikkomatta mitään, otetaan vastaan.

 

Kuinka paljon lohkoa uskaltaa esim. lämmittää?

 

Raakaa voimaa ei ikävä kyllä omasta takaa löydy, eikä kovin pitkiä jatkovarsiakaan oo. Joku juoni tahi jekku vois olla paikoillaan nyt.

 

Isomman avainvälin omaavan mutterin tuoma etukaan ei auttanut kuin yhden pultin verran. Isoista irti jo 2, eikä oo montaa jälellä enää, meinaan päiviä kun ois lohkon avarrusvälineistö vapaasti käytössä. Ompi vaan Z-liike Aciera 4 -koneessa sen verran pieni ettei pitkine pultteineen mahdu yhtäaikaa aarporan kanssa.... (eikä oo aikeissa tehdä matalaa aarporaa, kun on jo olemassa muutoin mainio Kaiseri)

 

Jos eivät kohta irtoo niin koneesta tuloo 1606 kokonen. Onhan sekin kyllä nykystä päheempi kyllä.

 

-eemeli-

Link to comment
Guest Toheltaja

helpoin konsti on ottaa 2 mutteria, kiristää ne vastakkain kierteelle ja kääntää alimmasta jolloin lähte epinna pyörimään. Ne ei voi niin tiukassa olla ettei noin lähtis. Jos ei lähde (eli mutterit luistaa) sitten hakemaan kaupasta hommaan tarkoitettu työkalu joka kierretään pinnaan, kiristetään ja kyllä lähtee, katkeaa ainakin jos ei muuten.

Link to comment
Guest Mika Raussi
lukkopihdeillä puristus pinnapultin juuresta ja kierto, tuolla tavalla olen omat irroittanut.

Ei vissiin tarkotus ollu sentään rikkoa niitä pinnapultteja? Jos vanhalla ei tee mitään, niin putkipiheille lähtee oikeen buenosti. Sit taas tässä tapauksessa ne kaks mutteria tiukasti vastakkain. Ei vissiin tähän päivään mennessä oo yhtään jääny irtoomatta. Tosin joskus on tapeltukin.

Link to comment
Guest eemeli

Hep!

 

2 mutteria, joista toinen vakio ja toinen samalla kierteellä mutta avainväliltään isompi, niin että saa isomman avaimen käyttöön.

 

Niin tiukkaan en jaksa niitä kääntää, ainakaan normaaliavaimilla, etteivät luista. Niinku sanoin ni melkee kaikkee muuta on paitsi voimaa (ja järkee..?)

Ku kädet on tämmöset tikut ni minkäs teet...

 

Mutta, rumannäköstä se on, sillonku mutterit ei luista, ja pultin varsi kiertyy muttei tapahdu mitään siellä missä alumiini ja teräs on kitkahitsautunu yhteen.

 

Ja ompa ihan nätit semmoset pultit, mistä on kierteet kiillotettu. Harmi ku jäävät piiloon =)

 

Tarttee varmaan käydä kaupasta kattomassa sellasta työkalua.

Onko sillä joku erikoisnimi millä tietää kysyä niin, että myyjäkin tietää sen?

 

Sekä porata pöytään pari reikää että saa lohkon kunnolla kiinni.

 

(Eilen kävin auton[tarvikeosa]kaupassa kysymässä ovivalon katkasijaa, sitä mikä on joka ovelle oma, mikä sytyttää ja sammuttaa sisävalon. Ei kuulema siihen malliin ollu, vaikka netistä kattoin että löytyy. En saanut myyjää ymmärtämään mitä halusin. Asiakas oli väärässä ja tyhmä, kunnes etti netistä sen osanumeron. Hyvä että oli nokia mukana...)

 

Mielessä kävi jo, että juuresta suosiolla poikki ja porataan loput pois, taikka jättää sen verran että saa hitsattua ISON varran suoraan pulttiin kiinni ja vääntö.

 

Joku joka osaa tän homman (ja habaa riittää ranteissa) olis varmaan saanu ne irti jo aikoja sitten.

 

Positiivista on se, että jos ne lopulta lähtee, on taas oppinut jotakin ja voi väittää että voima * oveluus * tekniikka on itellä isompi kokonaisluku ku teräksen ja alumiinin liittoumalla...

 

-eemeli-

Link to comment

Jos ne ovat lukitteella kiinni voi kuumailmapistooli olla kätevä apuväline. Muutenkin lämö auttaa koska lohko laajenee enemmän kuin pultti.

 

Niitä kannattaa myös voidella CRC/WD-40:llä säännöllisesti muutaman päivän ajan ennen irroittamista niin lähtee helpommin. Jos löysit isomman kannan omaavan mutterin niin kokeile T-väännintä, niin saat voiman paremmin kohdistettua kun vääntää molemmin puolin tasaisesti. Muuten pulttia on hyvä tukea niin ettei se taivu sivusuunnassa kun sitä vääntää.

 

Älä sahaa niitä poikki. Se porauskeikka epäonnistuu samalla todennäköisyydellä kuin jää lotossa jättipotti saamatta. Jos kierteet ovat hapettuneet kiinni saattaa niiden irtisaaminen tuottaa ongelmia vaikka poraus menisikin just nappiin.

Link to comment

Joo en suosittele minäkään porausta, tulee vain paha mieli. Jos tuote on paljoakin esim T1 1r-kansia arvokkaampi niin veisin vaikka koneistamoon porattavaksi :)

 

Nimim. Recoilin kierrekorjaussarjalla viime aikoina kansien pakopinnoja uusinut...

Link to comment
Guest Mika Raussi

Lukitteet purkaantuu miun muistaakseni 200 asteessa. No sitä luokkaa ainakin. Lämpöä ja rakkautta ja sittensavub hälvettyä pinnapultti irti.

 

Harmi kun koneistushommatkin on nykyään menny siihen, että tyypit vaan naputtelee koodia koneelle, eikä mitään muuta osaa tehä. Yks cnc-koneistaja kyseli miulta, että miten hitossa sitä manuaalikoneella osaa alotaa seuraavan lastun oikeesta kohtaa kun kierrettä tekee. Alaleuka putos samantien hallin lattialle.

Link to comment
Guest eemeli

Juu.

 

Kuumailmapistoolilla olen useempaan kertaan kuumennellut vaan ei vielä oo auttanut. CRC:tä laittanut oon noin viikon ajan joka päivä. Sillaikin oon koittanut, että avain "jännitykseen" ja sitten paukuttanut muovivasaralla avaimen varteen. Naputellut muovivasaralla pulttien päihin, lämpimänä ja kylmänä (siis en oo hakannut voimalla, ei oo tarkotus ottaa nahkoineen kierteineen...)

 

4 isoa ja 2 pienempää vielä vastustelee kovin.

 

Kokeilin semmosta "vaarnaruuvin ulosvetäjää", tarttee sillekin vissiin kunnollinen väännin hankkia kun ei mun räikkäsarjoista oikeen sopivaa löytynyt. Sillä vaan tuntus jäävän melkoset jälet pultteihin. Samaa epäilen putkitongeista; niitä mulla ei kyl etes oo.

 

Kuinkahan paljon pultit heikkenee kun tuloo jälkiä, naarmuja ja painaumia? Semmosista vaan noi murtumat yleensä alkaa.

 

Että vaikka pultit saakin irti, niin tekeeköhän niillä enää mitään jos on raita ympäri jne...?

 

Minunkin muistini mukaan suurin osa lukitteistä antaa periksi noin 180-210 asteen välillä.

 

Jos vielä koittas, että pistäs lohkon kuumaksi ja pulttiin kylmäspraytä...

 

Kipinäporaus ois aika hifiä. Siihen ei oo laitteita mun käytettävissä kylläkään. Hidasta se on ja tuppaa olemaan kallistakin.

 

Juu, erään sortin koneistamoonhan tuo on menossa, kun satun olemaan siellä osa-aikaduunissa... =)

 

-eemeli-

Link to comment
Guest Mika Raussi

Miten mie nyt saan semmosen kuvan, että sie et oo käyttäny sen kanssa vaan tarvittavaa voimaa. Sitten jos pultti kiertyy päälle varttikierroksen ropellille, niin enenpää älä väännä, mutta tonne asti se kestää kääntää ilman pysyvää muodonmuutosta. Siis jos se nimeomaan on vähän pidempi pinnapultti, niinkun voi olettaa. Muttereita saa tiukata nippuun vaikka kolmekin jos ei muuten taho pitää. Ja ne sit ihan oikeesti vastakkain kiinni.

Link to comment
Guest fgronlun

Ittelläkin vaan tuollaset narut jotka roikkuu olkapäistä ja aina saatu ruuvi irti tai sitten poikki. Pitempää putkee vaan lenkkiin kiinni jos voimasta jää puuttumaan. K-raudasta itte ostin kaasu puhaltimen ja on tosiaan ollu hyvä ottaa vauhti pyöriä irti ja yhtä sun muuta makso muistaakseni 20e(+5 kpl kaasu säiliötä).

Kyllä se pultti tulee irti sieltä pienemmällä vaivalla ku poraamalla. Jos ei muuta niin hitsaa mutteri päähän kiinni mutta kyll ne 2 mutterilla on aina irti tullu... Tai 5kg venttili säätö lekalla! ;)

Käytä kunnon vasaraa niin kilahtaa kivasti(ei tartte kuitenkaan takoa)

Tai sitten pultti pysyllä, vääntää vaan alemmasta mutterista lenkillä samalla. Tuo kumivasara on tarkotettu peukalo keskellä sorme jotka aitaa tekee..

Link to comment
  • 4 weeks later...
Guest eemeli

Hep!

 

Johan lähti!

 

Tuli pikku tauko rojektiin, ja sillä välillä lie crc tehnyt tehtävänsä. Pultit lähti melko pienellä voimalla lopulta irti.

 

Tosi hassua.

 

Pari kerkesin pilata vaarnaruuvin ulosvetäjä -nimikkeellä löytämälläni työkalulla, jossa toinen noista lienee nyt työkalussa kiinni melko pysyvästi... =)

 

Pian mahtuu isommat pytyt... =)

 

-eemeli-

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...