Jump to content

Etelän Hetelmä

Members
 • Posts

  825
 • Joined

 • Last visited

Profile Information

 • Paikkakunta
  Oulu
 • Ajoneuvot
  1302, 914, T2b, T36, 1200

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Etelän Hetelmä's Achievements

 1. Urbantoy ei ole perillä asioista. Jos olisit ollut Pohojosen vuosikokouksessa, niin tietäisit, että osanottajien vähenemisestä keskusteltiin. Päivänselvänä pidettiin että osanottajien määrä Napapiirillä vähenisi. Pidettiin kuitenkin tärkeänä ystävällistä kädenojennusta Rovaniemelle syntyneelle volkkariporukalle ja sitä että kerrankin Päättäjäiset järjestettäisiin oikeasti pohjoisessa. 2023 luultavasti taas rutkasti etelämpänä. Omien toistaisten tutkimusteni mukaan Kesäkauden Päättäjäiset 2022 saattavat olla maailman pohjoisin koko viikonlopun kestävä VW tapahtuma.
 2. Putkisto lämpöeristettynä matkustamon lämpötila kohoaa selvästi nopeammin kuin 15 minuutissa. Itse en halua kierrättää matalakierrosmoottoriksi suunniteltua konetta lämmityksen takia tavallista korkeammilla kierroksilla. Kuluttaa enemmän bensaa, rasittaa konetta ja aiheuttaa kovempaa meteliä...
 3. Unohdin kertoa, että askartelin läpivirtausta aikaansaavan, DWL_Puavon kuvaaman poistoläpän takaikkunan alle. Selvä se, että läpivirtausta täytyy olla, jotta lämmitys toimii. Harkitsin puhaltimia ennen lämmönvaihtimia, mutta aika ahdasta konehuoneeseen tulisi. MESIKÄMMEN on ansiokkaasti tehnyt selkoa etutavaratilaan asennetuista tunnelipuhaltimista ketjussa "Paksutolpan lämmityksen ja sisäilman kierron parantelua", mutta en halunnut pienentää ennestään vaatimatonta etutavaratilaa.
 4. Ei ole makuualustat sulaneet - kovettuneet kylläkin. Toisessa versiossa olen käyttänyt lämpöeristeenä huopamaisempaa mattoa, joka oikeastaan alunperin ollut äänieriste. Mutta joo... ekassa Talvikuplan tehostetussa lämmitysversiossa asensin tunnelipuhaltimet takapenkin alle - ne sulivat käyttökelvottomiksi, heh-he... joten lämpöä tulee nyt matkustamoon moottorin käyntinopeuden mukaan. Kaupunkiajossa ehkä hieman niukasti, mutta maantieajossa aivan riittävästi.
 5. Lämmön johtamista etutiloihin ovien alla olevia putkia pitkin voidaan pitää ei-ihanteellisena ratkaisuna, mutta se rakenne säilyi koko kuplan valmistuksen ajan. Ja sitä käytettiin myös tyyppi 3:ssa, tyyppi 4:ssä (411 ja 412) ja jopa VW-Porsche 914:ssä. Transporterin pakettiauton alusta salli yhden keskusputken käytön. Kun hankin Talvikuplan, päätin kokeilla voiko vakio lämmitysjärjestelmää tehostaa siten, että kovillakin pakkasilla pärjää. Vaihdettuani ensin alkuperäisiin lämmönvaihtimiin, tiivistin koko putkiston siten, että vuotoja ei ole. Sitten lämpöeristin putkiston alkaen lämmönvaihtimista ja päättyen suuttimiin, jotka aukeavat tuulilasille. Kuplan kynnyskotelot ja sisällä olevat lämpöputket oli joku edellinen omistaja hitsannut, ja kurkistuspeilillä katsoen olivat sisäpuoleltakin kunnossa, joten sinne en eristystä tuupannut. Lopuksi asensin lämpöpellin (VW:n arktinen lisävaruste) moottorin alle. Talven 2020-2021 kokemuksien perusteella lämpöä riittää. 30 asteen pakkasessa tuulilasi pysyy auki ja ulkovaatteet päällä voi matkaa tehdä mukavasti. 20 asteen pakkasessa lämmitystä ei matka-ajossa enää voi pitää täysillä ja vaatteitakin täytyy vähentää. Ei ole mitään suunnitelmia polttoaineella käyvän lisälämmittimen hankinnasta, kun vakiolämmitinkin - lämpöeristettynä - hoitaa homman.
 6. Kolmessa waunussani Y-putken korvaaminen I-putkella on tehty kussakin eri tavalla. Suositeltavin on ehkä ohut ja joustava alumiiniputki, jota voi muokata molemmista päistä, ja sitten tiivistää kuumuutta kestävällä silikonilla. Ja lopuksi lämpöeristys retkimakuualustasta leikatuilla sopivan kokoisilla paloilla, jotka kiinnitetään nippusiteillä alumiiniputken ympärille. Talvikuplaan olen laittanut kaksi kerrosta lämpöeristystä. Itse olen säilyttänyt etujalkotilojen puhallusaukot.
 7. Harkitse takapenkin alla olevan Y-putken korvaamista putkella, joka johtaa kaiken lämmön oven alla olevaan lämpökanaaliin. Olen tehnyt tämän kesäkäytössä oleviin harraste-VW:eihin ja myös Talvikuplaan. Lämpöä siellä takajalkatilassa ei oikeastaan tarvita, mutta edessä tuulilasilla sitä tarvitaan. Takajalkatilaan laitetut tavarat vain saattavat lämmitä/sulaa sinne johdetusta kuumasta ilmasta.
 8. Voi olla mahdollista, että tapahtuma on maailman pohjoisin volkkari tapahtuma, siis merkityksessä viikonlopun kestävä, paikallaan pysyvä tapahtuma, eikä cruising tai kiertoajelu. Onko Napapiirin Volkkariharrastajilla varmaa tietoa tästä?
 9. www.sccevent.com Eiköhön korona Norjassa olisi kahden vuoden peruutuksien jälkeen hellittänyt siten, että 2022 voidaan järjestää.
 10. Jos sulla on täydellisyyttä tavoitteleva luonne, niin nyt kannattaa harkita kunnolla. Ostitko kuplan entisöidäksesi sen, mihin menee aikaa, työtä ja rahaa? Vai ajaaksesi sillä, johon tässä riittää aika pieni korjaus?
 11. Nämä VW ilmajäähyt kestävät pisimpään rauhallisella ja revittämättömällä ajamisella. Korkeilla moottoritie nopeuksilla alkaa rakenteellisten ajo-ominaisuuksien rajat tulla vastaan.
 12. Kiitos kun kirjoittelet myös silloin, kun asiat eivät mene putkeen. Tämä lämmitin juttu kiinnostaa mua erityisesti, kun olin talven aikana ajatellut asentaa Reissubussiin lämmittimen esittämäsi mallin mukaan.
 13. Aiotko tutkia laitetta tarkemmin? Ilmajäähyihin VW:eihin uusina asennettujen Eberspächer bensalämmittimien palotilat ts. lämmönvaihtimet tuli säännöllisesti uusia. Saksassa tämä sääntö on niin kova, että waunua ei saa katsastettua, jollei kykene osoittamaan säännöllistä uusimista.
 14. Munkin pallokeulan bensamittari osoittaa omiaan. Jo 14 vuotta menty siten, että tankkaa aina täyteen, ja kirjoittaa km-lukeman paperille. 60 litran tankilla pääsee ainakin 400 km, jos ei aja kaupungissa paljoa.
×
×
 • Create New...