Jump to content

EVK

Members
 • Content Count

  91
 • Joined

Everything posted by EVK

 1. En itsekään usko että jarrujen ilmauksen kuuluisi vaatia sylinterien irrottamista ja kääntämistä. Mutta olen todennut että se on duunina lopulta melko kevyt operaatio suhteessa siihen että etsii ja kokeilee kaikkea muuta ja mikään ei auta. Kääntämällä sylinterit vaakaan on mulla kuitenkin aina jarrut löytyneet heti, ja kun katsoo sitä ilmausreijän sijaintia sylinterissä, niin tämä on jopa loogista. Voisiko olla niin että markkinoilla on sellaisia paskoja tarvikesylinterejä, jotka ei ilmaudu kääntämättä, mutta suurin osa muunmerkkisistä ilmautuu normaaliin tapaan ok?
 2. Joo, aikanaan ekaa kertaa tuon auton jarruja ilmatessa en saanut millään poljinta kovaksi. Tutkin sitten että mihin ilmaa voisi jäädä ja hoksasin noiden etusylinterien asennon ja sen että sinne meinaa väkisin jäädä ilmaa, kun ne reijät sylinterien seinämässä ei ole ylimmässä kohdassa, ja se ylin kohta elää sen mukaan missä kohtaa sylinteriä ylempi mäntä on. Tein tuon sylinterien kääntötempun ja heti alkoi toimia. Sen jälkeen aina ilmannut etujarrut tuolla metodilla, eikä ole ollut ongelmia.
 3. Olen itse suosiolla ilmannut etusylinterit siten että rummut on irti, otan sylinterit irti kiinnityksistään, nippusiteet mäntien yli kiinni niin että eivät männät pääse ulos, käännän sylinterit vaakasuoraan niin että ilmausruuvit on ylöspäin, ja sitten varovaisesti polkimella ilmaus. Näin olen saanut helpoiten kaiken ilman pois sylintereistä, jotka asennettuina ovat pystysuorassa ja ilmausruuvin reikä sylinterissä ei ole silloin sylinterin ylimmässä kohdassa. En tiedä onko mulla siellä oikeanlaiset sylinterit, mutta näillä ollaan menty yli 10 vuotta.
 4. Jaa sinne kuului tollanen päähän? Vähän ajatellukkin, että mahtaisko siellä tehtaalta joku öljyloukko olla ollukin. Kiitos vinkistä, pitää hankkia kumia.
 5. Tänään mittariin kertynyt koneen kokoamisen jälkeen n. 930 km ja otin taas tulpat irti mitatakseni puristuspaineet, tällä kertaa lämpimänä. Tulos (suluissa edellisen kylmän mittauksen tulos 500 km aikaisemmin): 1: 6,8 bar (7,0) 2: 7,2 bar (8,1) 3: 7,2 bar (6,7) 4: 7,9 bar (8,3) Edelleen nelonen keulii muihin verrattuna, kakkonen sen sijaan tullut alas reilummin. Vieläkin ero sylinterien välissä ylittää tehtaan ohjearvon eli noin 1 baria. Mutta tämä nyt on tällaista mielenkiinnosta mittaamista, kone toimii hyvin eikä ole mitään syytä näistä luvuista huolestua. Tulpatkin näytti nyt hyvältä (vasemmalta lukien 4-3-1-2): Tosin oikeanpuoleiset tulpat vähän vasenta tummemmat ja niissä vähän öljyäkin. Bensapumpun bakeliitin juuresta vuotaa hieman öljyä. Ikävä paikka sinänsä että sen paikkaaminen on vaikeaa ilman että ottaa riskiä siitä että bakeliitti hajoaa ja siitä jää osa koneen sisään. Aikaisemmin kun auto valutti öljyä allensa sieltä sun täältä en ole rekisteröinyt tuleeko sitä myös huohotusputkesta. Siis siitä joka tulee koneen alle öljyntäyttökorkin juuresta alas päin lähtien. Nyt joka kerta ajelun jälkeen talliin ajaessa on hetken päästä tippa lattialla ja se tulee tuosta putkesta. Onko tää nyt normaalia terveelle kuplan koneelle? Mietin että siihen putken alapäähän voisi virittää jonkinnäköisen kupin joka kerää nuo öljypisarat, kun ei ole kivaa että juuri remontoitu kone jättää tilkan aina allensa. Tallin lattialla on nyt jo kiva rivi noita jälkiä kesän aikana tulleista tipoista. Mutta tosiaan muuta valitettavaa ei ole, ja öljytkin oli näin 500 km vaihdon jälkeen edelleen puhtaan läpikuultavat.
 6. Mites kytkimen palautusjousi laatikon päässä? Jos se on poikki, niin osa palautusvoimasta katoaa, jäljelle jää vain asetelman antama palautusvoima. Itselläni oli kyseinen jousi poikki enkä ollut huomannut asiaa polkimen tuntumassa, saattaa olla että oli ollut poikki niin kauan kuin auto on mulla ollut. Se jousi on siis laatikon ulkopuolella käyttövivun juuressa, eli vasemmasta takapyöränkotelosta sen näkee.
 7. EVK

  Mr

  Kai siellä on tuoreet bensat tankissa?
 8. Mun tietojen mukaan vain ässissä oli tehtaalta 1600 cc kone, ässättömissä 1300 cc.
 9. Öljyt vaihdettu, tulpat tarkistettu ja putsattu, venttiilivälykset tarkistettu ja säädetty. Katsoin välysten säädön jälkeen vielä puristuspaineet, jotka oli: 1: 7,0 bar 2: 8,1 bar 3: 6,7 bar 4. 8,3 bar Yllättävän isoa heittoa pyttyjen välissä. Erot menee kuitenkin ihan ok terveen koneen toleransseihin, mutta tuo kolmospytyn absoluuttinen lukema näyttää hieman alhaiselta. Toki näillä ajettu nyt vasta 400 km sisäänajoa, eli vielä voi paikat asettua. Tulpissa oli vaalea pinta, joten tulkitsin että kone käy hieman laihalla. Tätä tukee havainnot siitä että varsinkin kylmänä alavääntö on hieman ohutta, koneella on vaikeuksia pysyä tyhjäkäynnillä käynnissä noin 500-1000 m/1-3 min kylmäkäynnistyksen jälkeen ja kiihdyttäessä pienillä nopeuksilla kone saattaa sakata. Käänsin kaasarin seosruuvista nyt puoli kierrosta auki päin. En tiedä kyllä yhtään vaikuttaako se seokseen muualla kuin tyhjäkäynnillä vai millä kierros/kuormitusalueilla, mutta kokeillaan. En siis seokseen puuttumisen jälkeen ole vielä päässyt lähtemään kylmäkäynnistyksellä liikkeelle, mutta eilen ajellessa tuntui että ainakin lämpimänä koneen käytös parani tuolla säädöllä ja tyhjäkäynnin säätämisellä hieman alemmas. Öljypohjan kannesta löytyi tuollainen määrä purua: Valutusastian pohjalla myös pieni määrä öljyjen mukana tullutta tavaraa. En tiedä mikä on normaali määrä koneremontin jälkeen, mutta näillä nyt mennään. Toivottavasti suurin osa on nyt tullut pois. Ennen kasaamista kävin kuitenkin paineilmalla läpi kaikki öljykanavat ja putsasin muutenkin kolot ja kuopat kampikammiosta, mutta aina sinne jonnekin jotain jää. Kytkinkopan menninkäinen on muuten edellisen kirjoituksen jälkeen huomattavasti rauhoittunut, ehdin jo luulla että koko ulina loppui, mutta kyllä se sieltä vaimeampana pidemmän ajelun jälkeen eilen taas ilmestyi. En siis vielä ottanut konetta alas, vaan jään vielä seurailemaan tilannetta. Tässä loppukesälle vielä yhden talon maalaus, jätevesijärjestelmän asennus ja muutama muu pikkuhomma, niin pitää prioirisoida projekteja. Menninkäisen ehtii vapauttaa vaikka talviseisonnan aikanakin, kunhan ei sitä ennen kuole.
 10. Minkä tehoinen puhallin sinne on tulossa? Helposti puhallin tarvitsee tehoa enemmän kuin puolalle tuleva johto ja/tai sulake kestää. Itse laittaisin puhaltimelle releen, vetäisin releelle oman syöttöjohdon akun plussasta, sinne akun päähän tietenkin sulake. Releelle herätejohto kojetaululta, jossa johto kytketty sellaiseen terminaaliin, jossa sähkö vain kun virrat on kytketty. Tässä herätejohdossa sitten se kytkin jolla voi puhaltimen sähkön katkaista halutessaan.
 11. Kuukausi ja reilu 300 km sisäänajoa takana, huomenna vois siis vaihtaa öljyt ja tsekata venttiilivälykset. Unohdin kai koneen asennuksen yhteydessä tarkistaa, ettei kytkinkoppaan jää menninkäistä, ja menninkäinen sinne sitten jäi. Siellä se rohisee ja ulvoo aina välillä kytkintä painaessa. Sellainen alle 100 km ehdin ajaa kun menninkäinen alkoi satunnaisen vappupillin soittamisen kytkimen polkemisen tahtiin. Ei kai auta kuin ottaa kone alas ja päästää menninkäinen kiipelistä. Samalla vois ehkä vaihtaa sen uuden painelaakerin takaisin toimivaan 55-vuotiaaseen orggispainelaakeriin. Eli jupsulle kiitos aiemmasta vinkistä ja itselleni aplodit korville siitä etten toiminut vinkin mukaan.
 12. Startin irrotus ja kiinnitys on kyllä niin helppo homma, että helpointa lienee kaivaa se esille jos haluaa varmuuden. Eikä laturikaan ole paha irrotettava.
 13. Saabeista saa suureen osan muutettua flexifueleiksi vain moottorinohjauksen softan vaihtamalla. Tämän vuoksi niihin on noita muutoskatsastuksia tehty aika paljon. Kellään ei tietääkseni ole ollut vaikeuksia todentaa tehtyä muutosta, ovat vain katsastajalle todenneet että ohjelmisto on muutettu Saabin Biopower-softaksi itse tehden. Eli en usko että volkkarinkaan kanssa tulee ongelmia, vaikkei mitään dokumenttia muutoksesta olisikaan. Mutta ainahan voi katsurille heilutella kuittia suuttimista ja bensaletkuista😃
 14. Siellä on nyt tarrakin oikeassa paikassa: Ihan pilkuntarkkaan ei tarra muistuta orggista, mutta eiköhän tuo riitä. Ebayn kautta tuli Briteistä yhteensä £8.95 postikuluineen, eli noin 10 euron investointi. Myyjä oli tämä: https://ebay.com/usr/wolfsburgrestos Myy kaikenlaista volkkariosaa. Voin suositella ainakin palvelun osalta, Ebayn järjestelmässä oli Suomeen postituksen osalta ongelmia mm. postikulujen määrässä ja veloituksessa. Laitoin viestiä myyjälle ja vastaus tuli heti ja touhu oli asiakaslähtöistä. Itäharjun ajoihin tuli ilmoittauduttua, tervetuloa katselemaan vanhoja autoja paikoillaan sekä liikkeessä 23.8.2020 Turkuun. Ja hauskahan siellä olisi muitakin volkkareja pällistellä, sivustolta löytyy ilmoittautumisohjeet, vielä on tilaa: https://itaharjunajot.fi/
 15. Eilen osui Turun Etra ajelun varrelle, joten kävin kysymässä PAP-putkea. Ei löytynyt hyllystä eikä keskusvarastoltakaan. Mutta ei sen niin väliä, keräilen tässä jo seuraavaa osalistaa ostoskoriin, eli kesän aikana tullee PAP-putketkin kotiin kannettuna. Ei tullut kesäkuussa vielä Kuplaan leimaa, koska en ehtinyt lastenhoitokiireiltä katsastukseen edellispäivänä. Eiliseksi sovin sitten lapset isovanhemmille hoitoon ja ajoin katsastukseen, matkalla totesin että jarrut puoltaa jonkin verran, ja saattaapi pompauttaa. Takajarrut tuli putsattua kevään aikana vaihteiston irtiollessa ja luonnollisesti säädettyä asennuksen yhteydessä, mutta eteen en laiskuuttani jaksanut tehdä mitään. Ja dynamolla takajarrut olikin ihan hyvät, sen sijaan etujarrut ei. Testin alussa vasen pyörä ei jarruttanut laisinkaan, oikea vaikutti normaalilta, kunnes yhtäkkiä vasen pyörä vetäisi oikein kunnon tehot ja tulos oli luokkaa 2,5 kN vasemmalla ja 1,1 kN oikealla. Nelisen kertaa taisi inssi kokeilla, mutta tulos aina sama. 30 pv ajoaikaa ei tullut, koska leima oli mennyt umpeen, mutta kotiin sai ajaa. Kolmelta olin kotona, ja aloitin heti jarrun purkamisen vasemmalta. Toinen männistä umpijumissa, muuten näytti olevan kaikki kunnossa. Autossa on vaihdettu kaikki tösylinterit kymmenisen vuotta sitten, ja avatessa kumiosat näyttikin ihan hyviltä. Lähimpien Motonettien saldot näytti nollaa, eli uudet saisi ehkä vasta ensi viikoksi, joten putsasin sylinterin, männät ja kumiosat ja laitoin paikat ilmauksen kautta kasaan. Kello oli 15.45 ja katsastusasema auki viiteen. Onneksi olin sitten sen verran kärsivällinen että päätin avata sen oikeankin puolen, koska sen mittaustulos oli mielestäni alakanttiin. Siellä oli nimittäin myös toinen mäntä täysin jumissa, joten sama hoito sinnekin. Pieni koeajo ja totesin että jarrut pitäisi olla ok. Kello oli sitten kuitenkin jo sen verran vähän vajaa viisi, että päätin jättää jälkkärin tälle päivälle. Ongelmana vaan taas se lastenhoito. Mutta sain muksut tänään naapuriin kaverien luo kylään siksi aikaa kun kävin mittauttamassa jarrut konttorilla, nyt oli 1,44 vs 1,43 kN, ja katsurin komentti "helvetin nyvät". Konttorilta kurvasin sitten jäätelökioskille palkitsemaan itseni tästä projektista. 2016 tai 2018 ajoon ottaessa sai tehdä saman toiselle etujarrulle, eli näillä on selkeästi taipumuksena jumittaa. Ei sinänsä ihme, että tämä auto seisoo aina joka toisen kesänkin, eli seisontaa tulee aina 1,5 vuotta kerralla. Pitäisi käydä polkasemassa jarrua aina välillä seisonnan aikana. Ajattelin nyt kuitenkin pistää tilaukseen PAP-putkien lisäksi uudet työsylinterit eteen, samoin etunapojen mutterien alle pitäisi hankkai oikeanlaiset aluslevyt ja uudet lukituslevyt. Aluslevyjä koitin joitain vuosia sitten metsästää ja tarjolla oli vain noita vääriä uudempiin napoihin sopivia levyjä, nyt näyttäisi löytyvän tätä vanhempaakin. Soitin vielä koneistamolle kun unohtui kysyä keväällä voinko ajella ilman lyijynkorviketta tankissa. Mulla oli mielikuva, että seetit olisi uusittu kun venttiilitkin meni uusiksi, mutta koneistamon äijä sanoi ettei muista uusittiinko seetejä, ja että ei niitä aina uusita venttiilien kanssa. Katsoin sitten kuitista mistä on maksettu ja venttiili-istukan hionnasta siellä oli vain merkintä, eli edelleen jatketaan lisäaineistuksella bensassa. Kävin ajelemassa pienen kierroksen ihan jo senkin vuoksi että kone lämpenisi kunnolla ja uusien maalien höyryt haihtuisi haisemasta. Lämpimänä kone toimii hyvin, ihan samat ominaisuudet siinä tuntuu olevan kuin ennen remonttia, kun kahdesta pytystä oli puristuspaineet kadoksissa 😐 Kylmänä alavääntö on ohkaista, tuntuu kuin kone kävisi laihalla. Sama ominaisuus siinä oli ennenkin. Pitää vielä tarkistaa ajoitus dynaamisesti ja samoin kärkiväli ja katsoa onko kaasarissa säädettävää. Vanhat säädöt voi olla ihan mitä sattuu, kun onmahdollisesi kompensoitu moottorin väljyyttä. Omaan korvaan kuulostaisi kylmäkäynnistyksen jälkeen että koneessa on koliseva sivuääni, joka kalkattaa kuin pajavasara kierrosluvun mukaan. Sisällä ääni kuuluu hassusti edestä päin, eli varmaan ilmakanavia pitkin johtuu eteen. Ääni häviää koneen lämmetessä. En tiedä mikä se voisi olla, mutta seurataan vaimeneeko ääni sisäänajon aikana. En toisaalta ole mikään kultakorva, eli voi olla ominaisuuskin, johon vain ei ole ennen osannut kiinnittää huomiota.
 16. Hihna tuli muistaakseni auton mukana aikanaan. Takapenkin alla on mukana varahihna ja tarvittavat työkalut, niin uskaltaa tuollaisella vanhemmalakin hihnalal ajella. Tuo hammastamaton vanha hina sopii vain auton tyyliin paljon paremmin kuin uusi hihna. Ja eihän tuo näillä kilsoilla paljoa mihinkään kulu. Pitää katsoa jos löytyisi karavaanari- tai veneliikkeestä oikeankokoista PAP-putkea joku päivä. Etra löytyy aika läheltä niin sieltä voisi kysäistä, mutta ei sen perässä ehdi/jaksa ihan kauhean paljoa ajella, kun tietää kuitenkin mistä saa oikeankokoista putkea tilattua.
 17. Tämä projekti taisi tulla viimein päätökseen. Tänään sain koneen käymään ja viimeiset konetilan pellit sekä lämmitysputket paikoilleen. Se koneen kiinni laitto oli sitten juuri niin ikävää puuhaa kuin mitä 20 vuoden takaa muistelin. Aina joku jaksaa muistuttaa miten Kuplan koneen asentaa puolessatoista minuutissa ja se on vain neljällä pultilla kiinni. Viime viikollakin sinä päivänä kun aloin asennushommiin niin naapurin vanha isäntä rupatteli näitä juttuja ja niitä olikin kiva miettiä siinä kohtaa kun kone killuu tunkin päällä, kytkinakseli puoliksi sisällä, mutta ei syystä tai toisesta tunnu millään menevän sitä viimeistä paria senttiä, että saisi mutterit paikoilleen. Meni se sitten lopulta kuitenkin, vaikka harkitsin jo kytkimen keskittämistä uusiksi. En kuitenkaan jaksaisi kehua kuplan konetta helposti irrotettavaksi ja kiinnitettäväksi jos vaikka vertaa moneen aikalaiseensa keulalla majailevaan rivineloseen, jonka nostaa kattoon kiinnitetyllä taljalla tai norsulla vähintään yhtä helposti. Onneksi oli avuliasta porukkaa tallissa paikalla, kun piti alkaa perää tunkkaamaan: Ja nousihan se riittävän korkealle: Ja siellä se nyt killuu: Konetilasta jäi maalaamatta tai puleeraamatta vielä ilmansuodatinkotelo ja kaasutinta en alkanut vielä rapsuttelemaan tiptop-puhtaaksi, kun nuo on helppo myöhemminkin irrottaa puhdistamista varten. Ja nuo lämpöputkethan on nyt ihan väärää materiaalia, mutta aina unohtuu noista osatilauksista jotain, viimeisen täydennyksen jälkeen huomasin että tuli pilkottua purkuvaiheessa ne pahviputket enkä ollut sitä ennen huomannut niitä laittaa tilaukseen mukaan. Pahviputkea ei näytä perustarvikeliikkeissä olevan tarjolla, joten käteen tarttui nyt Motonetistä hätäapuna alumiiniputkea. Laitan pahviputket tilaukseen jossain vaiheessa kun muita osatarpeita tulee taas vastaan, tai nappaan mukaan jos jossain liikkeessä huomaan tarjolla olevan. Imusarjaan vedin hopeanvärisen kuumakestomaalin. Luulin ostaneeni harmaata, mutta hopiaa se olikin. Siitä tuli aika kirkas ja kiiltävä, mutta toivottavasti väri hieman haalenee käytössä kohti originaalimpaa harmaata. Jopexin "OEM"-äänenvaimennin oli imusarjan lämmitysputkien toleransseiltaan ei-ihan-OEM: Tuo puoli oli vielä helppo vääntää paikoilleen, kun tuo änkkärin puolen laippa on melko pitkän putken päässä, mutta oikealla laippa on käytännössä kiinni kanteen menevässä laipassa, eli vääntövaraa ei ole juurikaan. Sen kanssa saikin tapella jonkin aikaa että sai ruuvit kohdilleen, meinaan on original VW-imusarja myös aika jäykkää kamaa. Tästä päästään toiseen legendaan Kuplan kunnostuksen osalta: osat on puoli-ilmaisia. Joo on ne, mutta ne puoli-ilmaiset osat on ruosteessa siinä kohtaa kun ajat tallista ekaa kertaa ulos. Siis jos ne on saatu sopimaan paikalleen, kun ruuvinreijät on 10 senttiä väärässä paikassa. Sitten ne ei-enää-ihan-niin-halvat osat on tuollaisia, että toleranssi heittää 10 milliä, mikä sekin voi aiheuttaa kivaa lisäpuuhaa kokonpanovaiheessa. No, suositaan orggisosaa silloin kun sitä on saatavilla, kuten laturin hihnan kohdalla 😀: Mustan kokoamisoppaan kohdalla täytyy sanoa, että joissain kohdissa olisi taas pitänyt käyttää enemmän järkeä kuin seurata kokoamisohjeita. Ilmeisesti ovat unohtaneet tekstistä kokonaan alapellit, koska orjallisesti ohjeita seuraten olin siinä tilanteessa että lämmönvaihtimet oli paikoillaan ja alapellit irti. Enpä keksinyt missä asennossa pellit saisi paikalleen jos lämmönvaihtajat on jo kiinni, joten ryhdyttiin vähän peruuttamaan asennushommia. Onneksi pakotiivisteitä oli ylimääräisiä, kun niitä tuli mukana joka toisessa asennussarjassa joita oli tullut ostettua (moottorin tiivistesarjassa, lämmönvaihtimien asennussarjassa ja äänenvaimentimen asennussarjassa oli kaikissa täydet tiivisteet). Samoin kyseinen opus käskee asentamaan kaikki koneen pellit ennen koneen asentamista autoon. En tiedä kun en ole kokeillut, mutta uskoisin takapellin hieman hankaloittavan koneen asentamista autoon. Konetilassa peltien tasolla on muuten kaksilipareinen kumitiiviste. Ei tullut purkaessa katsottua miten se oli, mutta oletin että ylempi lipare tulee peltien päälle, ja alempi alle. Menikö oikein? Niissäkin oli vähän vääntämistä, kun koneen paikalleen asennettua ne oli tietenkin molemmat sivupeltien yläpuolella, joten aika kaposesta raosta sai tunkea sen alemman lipareen sinne pellin alle. Samoin takapeltiä kiinnittäessä sai vähän väännellä kumia että se asettui edellämainitulla tavalla. Koneen ilmeen viimeistelin maalausten lisäksi Paruzzilta tilaamallani moottoripeltien pulttisarjalla, ja Briteistä on matkalla vielä venttiilivälystarra puhallinkoteloon liimattavaksi. Se tulee nyt ikävä kyllä "väärällä" välyksellä, eli 0.15 mm tiedolla, kun alkuperäinen on 0.10 mm tiedolla. En vain löytänyt netistä että kukaan olisi uustuottanut noita 0.10 tarroja. Käsittääkseni kyse on siitä, että joskus vuoden 1967-1968 tienoilla VW päätti varmuudeksi muuttaa välykseksi 0,15 mm aiemman 0,10 mm:n sijaan, ja huollossa vanhoihinkin autoihin vaihdettiin uudet tarrat. Eli siis koneessa on ihan suositeltavaa käyttää isompaa välystä, mutta jos haluaisi konehuoneen alkuperäisessä tehdasasussa, tarrassa pitäisi lukea 0.10 mm. Vanha tarra on kyllä tallessa, mutta siinä on reunat niin repaleiset, ettei se oikein enää sovi tuonne kunnostettuun konehuoneeseen. Kone oli käynnistysvalmiina jo viime viikon perjantaina, mutta kun laitoin akun autoon, sain todeta sen simahtaneen. Motonetin Exide kesti siis kaksi vuotta, eli yhden ajokauden, vaikka sitä parin kuukauden välein aina purin ja latailin, että pysyisi vetreänä. Edellinen Banner kesti kesät 2009-2016 mikä on jo kohtalainen saavutus. En palkinnut Exidea hakemalla uutta Motonetistä vaan valinta kohdistui tällä kertaa Bilteman akkuun, saas nähdä miten kestää. On vaan nämä 6V akut sen hintaisia, että ei viittisi joka kaudeksi uutta ostaa. Akun ehdin siis hakea viikonloppureissun takia vasta tänään maanantaina. Koneen tulille laitto meni ihan odotusten mukaan. Öljyt sisään, bensaa tankkiin, sytytyksen staattinen ajoitus kohdilleen, puolan ja jakajan välinen johto sekä ryypyn sähköjohto irti (ryypyn johtoon teippi, koska siihen tulee virrat päällä plussa), ja vääntämään avaimesta. Aika pitkään sai sahata että öljynpainevalo sammui, sitten mainitut sähköjohdot kiinni paikoilleen ja lisää sahausta. EIkä käynnisty, muuta kuin hieman lupaa starttisprayta saadessaan. Tuttu juttu, jostain syystä pitkän seisonnan jälkeen bensa ei kulje pumpulle saakka ennen kuin kone on käynnistynyt oikeasti. Irrotin siis pumpulle tulevan letkun varmistaakseni että tankilta tulee bensaa. Hetken piti odottaa että sitä alkoi valua painovoiman saattamana, mutta alkoi kuitenkin. En tiedä mikä ilmalukko sen aiheuttaa, että bensa ei valu edes pumpulle saakka ellei pumppua avaa tai letkua irrota. Tässä kohtaa siis konetta oli kuitenkin jo sahattu aika pitkään, eli bensapumppukin oli naksahtanut aika monta kertaa. Siitä letkusta olikin hyvä ottaa pieneen astiaan bensaa, jota kaatelin kaasarin kurkkuun ja starttailin. 3-4 tällaista yritystä lupauksella, ja kone lähti käymään saaden lopultakin bensaa pumpulta kaasarille ja siitä kurkkuun. Tämä harjoitus on tuttu oikeastaan jokaiselta kevään ekalta startilta, jos kaasari ja pumppu pääsee kuiviksi, niin ne ei syystä tai toisesta saa bensaa kulkemaan ennen kuin sitä on kaatanut kurkkuun ja kone hörähtänyt muutaman kerran. Osaako joku kertoa mistä tämä johtuu? Samalla olen ihmetellyt aina tuota vehjettä joka on bensapumpun ja kaasarin välissä, eli tuossa moottorin kuvassa näkyy pieni säiliön näköinen mokkula, johon letku menee pumpulta ja mokkulalta vastaavasti letku kaasarille. Mikä on tämän osan tarkoitus? Osa on pohjastaan kiinni putkessa, johon tulee letku tankilta päin, ja putki on kiinni pumpussa. Sellainen 50 metrin koeajo on suoritettu, eli peruutus tallista ajotietä pitkin kadulle ja sieltä ajo takaisin talliin. Vois koittaa huomenna ehtiä katsastukseen, niin voisi julistaa kauden avatuksi vielä kesäkuun puolella. Harmittavasti olen tämän viikon lasten kanssa kun vaimo on vielä töissä, ja en ehkä lähde katsastusasemalle 2- ja 5-vuotiaiden kanssa, joten katsastukseen ehtiminen riippunee eniten siitä saanko jonkun huijattua lastenvahdiksi. Ei tunnu noita ilta-aikoja enää nykyisin katsastusasemille löytyvän, varsinkin näin juhannuksen jälkeen ne menee kaikki kiinni viimeistään klo 17 ja vaimo on töistä kotona vasta siinä puoli viiden aikaan. Paljon tuli kuvia otettua matkan varrelta, lisää tuijoteltavaa edelleen täällä: https://photos.app.goo.gl/SeHLUacB5fW7YdrUA
 18. Nyt löytyi tämän viestiketjun kautta toiselta harrastajalta käytetty orggis VW-imusarja, josta tehtiin kaupat tänään, vehje saapunee alkuviikosta. Toivottavasti siis säästyn suuremmalta pajattamiselta, kun ei tarvitse sekaantua epäilyttäviin tarvikeosiin. Pakoputkistossa orggista on toinen lämmönvaihdin, toinen on muinoin Motonetistä haettu ja äänenvaimennin on uusi Jopex, joka Hotcarsilta OEM:nä myytiin. Katsotaan miten osat asettuu yhteen, mutta lienee viusainta kasata löysin mutterein ja pultein ja kiristää vasta kun kaikki on paikoillaan. Putkisto ja alapelit onkin kytkimen, imusarjan ja kaasarin lisäksi oikeastaan ainoat osat jotka on vielä irrallaan. Puhallinkoppa tosin ruuvaamatta kiinni, kun se odottaa vielä imusarjaa. Paruzzin paketti saapunut noudettavaksi Postin palvelupisteestä. Pointsit Paruzzille ja Postille nopeudesta, eilen tilasin vähän ennen puoltapäivää ja tänään iltapäivällä saapumisilmoitus sähköpostissa.
 19. Joo-o, nyt on nuohottu tuota perkeleen putkea koko ilta, ja kun viimein ilahduin huomatessani että toisesta päästä puhaltaen jotain tuntuu menevän läpi, niin totesin että se ei tule läpi perille asti, vaan putki vuotaa siitä kohtaa, jossa oikealla laidalla imuputki ja lämmitysputki kulkee vierekkäin. Ilmeisesti putki ollut sisältä päin sen verran ruostunut että nuohous sai aikaan reijän läpi. Ja juuri kun ehdin olla siitäkin iloinen että päivällä Paruzzilta tekemäni viimeinen osatäydennystilaus lähti jo tänään ja saapuu mahdollisesti jo huomenna. Nyt saa sitten pistää imusarjan heti perään tilaukseen. Stn prkl, tää projekt menikin liian hyvin tähän pisteeseen saakka.
 20. Kiitoksia kuvasta, jäähdytin on nyt asennettu. Vinkkejä miten totaalisen tukossa olevan imusarja lämmitysputken saa auki? Molemmat päät täynnä jotain mujua mutkaan saakka, mahtaakohan olla läpiummessa koko putki? Kesäkäytössähän tämä joten periaatteessa voisi antaa olla, mutta sielu haluaa hoitaa tämänkin nyt kuntoon.
 21. No niinpä tietenkin, eipä tullut heti doghouse mieleen, kun ei asiaa tekstissä sen enempää eritelty. Täähän on näitä Kuplavolkkarin oppaiden tekemisen hankaluuksia, että vaikka auto on perustaltaan sama niin muutoksia on tekniikkaan tullut oikeastaan vuosittain. Tuossa kokoamisoppaassakin välillä melko tarkkoja ohjeita joista olen joutunut toteamaan että enpä huomioi tuotakaan asiaa, kun ei tunnu pätevän tähän koneeseen. Hauskasti esimerkiksi noiden keinuvipuakselien pulttien tiivisteiden kohdalla oppaassa todetaan tiivisteen muotoon kantaa ottamatta että siihen tulee mustat tiivisteet. Sattumalta vain tuossa mun tiivistesarjassa molemmat tiivistevaihtoehdot on valkoisia, mutta mistäs oppaan kirjoittaja on sen joskus 30 vuotta sitten voinut tietää? Yleinen toteamus sekä kokoamisoppaassa että Haynesin korjausoppaassa on myös että ”vanhemmissa moottoreissa ei ole tätä” tai ”uudemmissa moottoreissa huomioi tämä”, ilman mitään mainintaa siitä mikä on uudemman tai vanhemman raja. Tämä ’65 kone näyttää osuvan joissain kohdissa sarjaan uudempi ja joissain sarjaan vanhempi. Tosin yleisesti näyttäisi siltä että oppaita kirjotettaessa on tutkimuskohteena ollut tätä uudempi kone. Pientä pohdintaa on herättäneet muutamat kohdat, joissa mainintaa mahdollisesta poikkeamisesta ei ole, kuten nyt vaikka tuo öljypumpun kannen mutterien kiristysmomentti, joka molemmissa oppaissa on ilmoitettu vain M8-muttereille. Eli kuten kokoamisoppaassa todetaan, järjen käyttö on näitä lukiessa ihan suotavaa.
 22. Tarkoitatko kannenmutterien tiivistämisellä ihan vain tiivisteliiman sotkemista prikan ja mutterin alle? Sen tekeminenhän ei olisi tässä vaiheessa mitenkään myöhäistä. Osaatko kertoa tarkemmin mihin kampikammion muttereihin nuo paperitiivisteet kuuluisivat? Kokoamis- ja korjausoppaissa ei mainittu mitään moisista enkä muista niissä tiivisteitä purkaessa olleen, mutta tuollaiset lipareet jää kyllä helposti purkaessa huomaamatta. Saatanpa myös hakea 12.9-lujuudella olevat mutterit noihin keinuvipuakseleihin vielä, niin ei tulisi niiden kanssa käytössä ongelmia. Ja osaako joku siis sanoa että kuuluuko tuohon öljynjäähdyttimen ja sen kiinnitysjalan väliin joku tiiviste kuten kokoamisoppaassa mainitaan? Ja jos kuuluu, niin minkälainen?
 23. Itse moottori on nyt koottu, vielä asentamatta öljynjäähdytin, apulaitteet ja pellit yms. Öljypumpuksi meni lopulta alkuperäinen, koska mittaukset paljasti sen olevan välyksiltään kaukana vaihtokuntoisesta. Ja kuten yllä keskusteltu, vanha orggis VW-osa on usein parempi kuin uusi tarvike. Lisäksi jos vakiokoneeseen ei kannata alkuperäistä isompaa pumppua asentaa, niin ei noita 17-millisiä pumppuja kauheasti näyttänyt myynnissä olevan, joten päädyin nyt tähän ratkaisuun. Kampuran päittäisvälys asettui alkuperäisillä shimmeillä nätisti 0,10 milliin. Vauhtipyörän pultin kiristysmomenttiin yltävää momenttiavainta ei löytynyt itseltä, mutta homma hoitui siten että otin 600 mm pitkän varren hylsyyn kiinni, henkilövaaka tallin lattialle, siitä lukema omalle painolle ja painoin vaakasuorassa olevaa vartta päästä siten että vaa'an lukemasta lähti 60 kg pois. Pultti on auton alkuperäinen, koneistamon kaveri jutteli että se olisi hyvä uusia, mutta vastaavasti osat hänelle myynyt kaveri oli sanonut että ei kannata ostaa uutta tarviketta jos alkuperäinen on tallessa. Kuulemma tarvikkeita on mennyt usein halki tuossa kiinnitysoperaatiossa tai hetki sen jälkeen. AA:n sylintereistä ja männistä jäi laadukas kuva. Kaikissa männänrenkaissa välys oli 0,2-0,3 mm ja muutenkin mitat ja istuvuus näytti olevan kunnossa. Seuraavaksi olisi vuorossa peltien putsaus ja maalaus. Ostin kuumakestomustaa sprayta ja ajattelin niillä vetää loput pellit. Venttiilikopat meni vielä perus puolikiiltävällä, jota vedin sinkin päälle: Vuorokauden kuivumisen jälkeen kopat paikalleen, panta kiinni ja "skraatz", aina ilo vetää juuri tehtyyn maalipintaan skraadut: Tietääkö joku muuten miksi toisessa kopassa on tuollainen uloke jossa reikä, mutta toisessa ei? Näkyy hyvin tuossa ekassa kuvassa. En ole ennen tuollailsta eroa huomannutkaan. Öljynjäähdyttimen osalta hämmennystä herättää kokoamisoppaan maininta, että älä unohda öljykanavien kumitiivisteiden lisäksi tiivisteitä öljyjäähyn ja sen kiinnikkeen väliltä, tarkoittaako se näitä tiivistesarjasta löytyviä paperisia rinkuloita, joille en keksinyt muuta käyttökohdetta? Vai minkälainen tiiviste tuohon väliin muka kuuluu? Toinen mikä hieman aiheutti päänraapimista oli keinuvipuakselien pinnapultteihin tulevat tiivisteet. Sarjassa on kahda mallia, eikä mitään muistikuvaa minkälaiset siellä oli: Paruzzin sivujen mukaan nuo o-rengastiivisteet olisi vasta 8.1965 alkaen, mutta tämä auto on mennyt kilpiin jo keväällä 1965. En kuitenkaan usko että nuo paksummat tiivisteet tuonne kuuluisivat, joten laitoin o-renkaat. Tätä tuki myös se, että yksi vanha vaalea orpo o-rengas löytyi rasiasta, jossa oli kannenpulttien mutterit. En kyllä ihan ymmärrä mitä nuo tiivisteet tuossa välissä edes tekevät, mutta kai volkkarin insinöörit on fiksumpia kuin tällainen degenroitunut koneinsinööri 😁 Keinuvipuakselit purin, putsasin, kiillotin, rasvasin ja kasasin. Akselien kiinnitysmutterit lienee kadonneet koneistamoon, koska rasiassa jossa oli kannen mutterit löytyi kyllä aluslevyt akselien pinnapultteihin, mutta ei muttereita. Muistaakseni koneistamoon kannet meni niin että akselit ja mutterit oli löysästi paikoillaan, mutta akselit toin kotiin pesun jälkeen kun kannet jäi koneistettaviksi. Hamsterilaatikoista löytyi kuitenkin lukittuvia M8-kuparimuttereita, niin laitoin sellaiset tilalle.
 24. Ymmärränkö kuvasta oikein, että lambda on ruuvattu toiseen huiluun ja siitä mittauksia varten väliaikainen piuha ulkokautta ohjaamoon? Minkälainen mittari kyseessä? Pysyykö anturi tuolla asennuksella hyvin oikeissa lämmöissä?
 25. Tuokin kävi mielessä, että sen vanhankin pumpun vois sinne tuupata. En ole kuntoa tsekannut, mutta saattaisi olla näillä kilsoilla ihan ok kunnossa vielä. Pinnapultit löytyi paikallisesta mopohuollosta. Motonetin varaosahaku tiesi kertoa että PV:ssä on kannessa M6x35 pinnapultit pakoputken kiinnittämiseen, joten suuntasin kauppareissulla lähellä olevalle pajallr. Myyjä etsi takahuoneessa pultteja, löysi noita kaksi ja kaksi 40-millistä. Sanoin että otetaan nämä, ja odotin kuulevani hinnan, niin myy totesi vain että "kiitos ja näkemiin, osallistun talkoisiin" 😃 Koronaneuvoja siis sanoi tänään että oireeton aikuinen saa käydä töissä ja kaupassa vaikka lapsi on kuumeessa, joten uskalsin lähteä ihmisten ilmoille.
×
×
 • Create New...