Jump to content

Joe Cool

Members
 • Content Count

  23
 • Joined

 • Last visited

Profile Information

 • Paikkakunta
  Helsinki
 • Ajoneuvot
  VW T1 bussi

Contact Methods

 • Puhelinnumero
  0400757645

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Tarkoitat varmaan tuota nimim. Kross Guido lähettämään piiiitkääää lausuntoa, jolla ei ollut mitään tekemistä asian kanssa 😉 Nyt sinne oli jo tullut viimeismmäksi.
 2. Joe Cool

  Junakeulan renkaat?

  Tuossa 14" vanteet. Kyllä niillekin löytyy kantavuutta varmaan, pitää vähän katsastaa paremmin tilannetta. Mitä etua noin kapeista rinkuloista saadaan edessä?
 3. Joe Cool

  Junakeulan 1vai 2-piirijarrut?

  Tätä mieltä olen itsekin.
 4. Toinen ketju samantien Brassi junakeulasta '74. Autossa siis yksipiirijarrut. 3 putkea lähtee pääsylinteriltä, 2 eteen ja 1 taakse, jossa se jakautuu jossain. Joissain rekisteröintikatsastuskeskusteluissa on arveltu, että 70-luvulla käyttöön otettua ei saisi kilpiin 1-piirijarruilla, mutta muutos tuli katsastajan käsikirjan mukaan 1.1.1981. Eli lain kirjan täyttyy orggiksillakin. Katsastuskauhuissani löysin tällaisen setin, jolla alkuperäinen 1-piirinen muutetaan 2-piiriseksi. Maksaa n. 150e, joten sekään ei vielä konkurssiin vie, vaikka vähän kenties jouduttaakin 😉 Onko tästä tai vastaavasta kokemusta, jos tällaisen heittäisi orggiksen tilalle. Olisihan se turvallisuusjuttu kuitenkin vanhassa autossa, jossa teoriassa voi olla 9 hlö sisällä. Näyttäisi, että lähdöt ovat juuri samat, eli 2 eteen ja 1 taakse, joten tuon takia ei pitäisi putkiakaan joutua virittelemään.
 5. Joe Cool

  Junakeulan renkaat?

  Ajattelinpa kirjoittaa tänne tuon projektiauton rengasasiaa, niin menee paremmin oikeaan paikkaan, kuin siellä projektin joukossa. Kyseessä siis Brassi junis, joka on valmistettu '74, mutta speksit muuten 60-lukua. Renkaat olleet alun perin 7.00-14 ja vastaava nykykoko on kai 185-14. Auton alla ovat loppuun ajetut renkaat kokoa 185/70-14 ja yksi 195/70-14. Suositukset puhuvat pakettiauton C-renkaista, vaikka kevythän tuo on nykyiseksi henkilöautoksikin. Toki teoreettinen max. 9 hlö kyydissä nostaa painoa aikalailla. Millaisia kokemuksia ja suosituksia tuohon olisi? Onko helpoin ja mukavin valinta panna 185/80-14C ihan suosiolla? Onko siitä jotain ongelmaa? Urheilullista ja nopeaa tuosta ei saa mitenkään ja ulkonäönkin muodostaa kaikki muu, kuin 4 mustaa rengasta, joten näille ominaisuuksille en pane mitään painoa. Käyttökelpoisuus ja turvallisuus ovat etusijalla. Hintoja katselin nopeasti ja 100 +/- 30e löytyy iso valikoima C-renkaita, joten hinnastakaan se ei ole tässä projektissa kiinni, jos noissa luokissa mennään. Mitään 400-500e klassikkomallia en aio alle survoa 🙂
 6. Joe Cool

  Brasilian junakeula työn alla

  Päivitys tilanteeseen. Bussi lataa hyvin 🙂 Panin laturilta tulevan piuhan akkuun ja tökkäsin herätevirtapiuhalla kerran ja 13,8 - 14,3V rupesi pukkaamaan. Eikä noussut siitä vaikka antoi kierroksia, joten kyllä siellä säädin on sisällä. Nyt vaan merkkivaloa virittelemään. Kiitos neuvoista.
 7. Joe Cool

  Brasilian junakeula työn alla

  Kiitos, nyt olet asian ytimessä! Se on tosiaan juuri tuo linkkaamasi aircooled-pajan vaihtovirtalaturi !!! Nyt vaan kokeilemaan ja hyppylangalla heräte vaikka akulta. Luultavasti Samba-Pepe on vaan vaihtanut joskus vaihtovirtalaturin orggiksen tilalle ja jättänyt säätimen ohittamatta, aivan kuten tuossa -tipi-:n kuvassa. Mahdollisesti niinkin yksinkertaisesta syystä, että piuha ei olisi riittänyt akulle asti muuten. Lähes kaikki muut piuhat on uskallettu katkaista ja solmia jatkoa, mutta tätä on onneksi kunnioitettu 😉 Noita samban kuvia selatessa tuli 60-lukuisissa tätäkin vastaan ja hämäännyin, kun oli vain 2 piuhaa ja tuossa 3. Tämä on kaiketi 6V-tasavirtalaturi. Ainakin akku näyttäisi siltä ja tuolloinhan ne Saksassa vielä käyttivät 6V jännitettä. Käsitin jostain, että viimeisissä saksalaisissa junakeuloissa oli jo 12V vehkeet.
 8. Joe Cool

  Brasilian junakeula työn alla

  Oman alkuperäisen arvioni perustin näihin kuviin. Tämä vuodelta '71 thesamba-sivulta. Siinä laturi hyvin samanlainen, mitä autossa on. Tässä versiossa on säädin ulkona. Kuvan säädin poikkeaa autossa kiinni olleesta siltä osin, että autosta löytyneessä 61 ja D+ oli meistetty (ja johdotettukin) samaan nastaan. Tuo arvuuttelemani uuusi elektronin säädin taas on kytkennöiltään 1:1 tämän kanssa. Auto on valmistettu '74, mutta osat näyttävät tältä pitkälti. '73 eteenpän sähköpiirroksissa on nykyiaikaisen näköinen paksu ja lyhyt vaihtovirtalaturi. En vänkää asiasta, mutta pitää tuoda kaikki näkökulmat esiin 😉
 9. Joe Cool

  Brasilian junakeula työn alla

  Siellä moottorin vieressä on / oli perinteinen ulkoinen säädin: Laturin päältä lähtee 3 johtoa, yksi maadoitus, paksu virtajohto ja abikolla herätevirta (ei näy kuvassa) Sen vanhan releen eka "tolppa" oli muovipalalla kärkien välissä kytketty pois pelista ja siinä oli selvä murtumakin alemman kärjen kohdalla. Toinen tolppa oli mukana ja akulle tuleva virransyöttö sen toisen tolpan jälkeen. Herätevirtajohto oli kytketty sen laturilta tulevan navan alle. Siinä oli merkintä 61 (heräte) ja D+ (sisään) ja se tosiaan meni sinne laturin selkään abikoon. Ei tietenkään ole mitään tietoa, onko tuo viritys ikinä toiminutkaan. Mutta jos näiden kuvien ja tiedon kanssa osaatte päätellä, että onko se säädin laturin sisällä, niin olen kovasti kiitollinen. Äkkiähän sen laturin toiminnan katsoo, kun tökkää herätteen akun napaan ja vanhalle säätimelle tulevan piuhan suoraan akun +:aan. Sitten mittaamaan, tuleeko liian korkea jännite, jos säädintä ei olekaan? On tässä monenlaista vekotinta tullut vuosikymmenien aikana ihmeteltyä, mutta tässä sähköjen korjailijat ovat olleet jo aika eteviä 😉 Eipä juuri ainuttakaan johtoa, joka ei olisi poikki ja jatketty vaan kiertämällä päät yhteen ja ehkä jopa hieman jo irronneella teipillä suojatu 😉
 10. Joe Cool

  Brasilian junakeula työn alla

  Tänään kävin tutkimassa latausta. Säädin oli rikki, sieltä puuttui yhdestä tolpasta pala ja oli tungettu muovia väliin. Samoin mittarista puuttui kokonaan latauksen merkkivalon lampun kanta. Muutkin lamput oli heitetty satunnasille paikoilleen. Se säädin pitää ostaa - vinkkejä tarvitaan taas 🙂 Ja se lampun kanta, koska herätevirta kulkee lampun kautta. Kaipa sen voisi korvata millä vaan virrat päälle käännettäessä aktivoituvalla 12V piuhalla, mutta olisihan se valo hyvä olla mittarissakin. Onkos tuollaisen hankkimiseen vinkkejä? Saaneeko niitä uusina jostain? No niin, googlaamalla selvisi - onhan noita lampun kantoja monessakin paikassa, esim. aircooled.fi löytyy ja siellä oli myös sopuhintaan tällainen säädin: Miksi tuossa sanotaan, että tasavirta - onhan se 12V jo tasajännite siinä vaiheessa, kun se tulee laturista ulos. Eikös siellä laturissa se tasasuuntaus tehdä diodisillassa, eikä säätimessä? Vai olenko ihan hakoteillä? Vai ajettaneenko tuossa takaa sitä, että vaihtovirtalaturi pukkaa ampeereja enemän ulos, mitä tuo kestää? Tuskin se kyllä kovinkaan tehokas laturi on.
 11. Joe Cool

  Brasilian junakeula työn alla

  Mätää siellä ei oikeastaan ole juurikaan, enemmänkin huonosti roiskittua huonoa palkkia. Osa vahvikkeista myös puuttuu, noita tunkin korvakkeitakin puuttui ja oli vääntyneitä. Apuna tutkinnassa hänellä oli printatu räjäytyskuva pohjan osista. Kuuntelen tässä tätä työn tekevää kaveria ja hänen ehdotuksiaan. Tosiaan eilen pääsimme yhdessä sinne auton alle ekaa kertaa. Jos hän on sitä mieltä, että pohjapelti pois, niin sitten se lähtee. En rupea jarruttelemaan enkä neuvomaan ammattimiestä. Kyseessä on tuttu kaveri, jolla on oma paja ja autopeltisepän koulutus, tausta ja vehkeet. Nykyisin tekee enemmän ihan muuta, kuin noita peltihommia, mutta on minulle käyttöpakuja hitsaillut katsastuskuntoon ja sitä työn jälkeää katsoessani olen tullut hänen taidoistaan vakuuttuneeksi. Eikä työn motivaatio ole laskustustuntien kerääminen, vaan hyvää laatua tehokkaasti. Joku muu olisi jättänyt brassikorjaukset paikoilleen ja fiksannut vain pari palaa ja katsastukseen. Toki kysyn hänen mielipidettään pohjapellin vaihdosta, se ei projektin budjettia kaada ja vaihdetaan jos hän on sillä kannalla. Kiitos vinkistä, niitä tänne juuri tulin kyselemäänkin.
 12. Joe Cool

  Brasilian junakeula työn alla

  Pientä päivitystä asian tiimoilta. Kuulin tarkemmin historiasta ja se sisusta sekä korin kunnostus olikin tehty jo Brasiliassa. Tänään päästiin sen peltisepän kanssa yht'aikaa katsomaan auton alle. Sinne oli kyllä vaihdettu joitain pohjapalkkeja samalla, mutta aika luokatonta hitsausta ja kaikki palkkien sisustat oli jätetty käsittelemättä ja kevyt pintaruoste näkyi reiistä. , Ne olivat myös ilmeisesti halvinta mahdollista äärettömän ohutta peltiä, joten tästä syystä seppä päätti irrtottaa ne ja vaihtaa uusiin parempiin ja hitsata ne kunnolla. Hän sanoi, ettei sitten tarvitse olla joka vuosi paikkailemassa, kun tekee kerralla kunnolla. Joten nyt kyllä kuitenkin korjataan jo korjattua jonkin verran.
 13. Joe Cool

  Brasilian junakeula työn alla

  Hinnat ovat aivan älyttömällä haitarilla, parhaan katsauksen saa mobile.de. Hinnat vaihtelevat 5000 - 150000 noin karkeasti. Kalliimmat ovat toki vanhoja entisöityjä Saksan malleja, mutta kymppitonneja pyydetään hienoista Brasseistakin.
 14. Joe Cool

  Brasilian junakeula työn alla

  Nimenomaan, korjataan vaan se mikä on rikki. Kuvassa näkyy ehjä pohjapelti. Auto on siis kunnostettu jo korin osalta, runkoon ei ole kajottu. Pitkät runkoaisat ovat ehjät, toisen takapyörän takana taisi olla yksi ruostunut kohta. Minulla ei ole taitoa eikä paikkaa hitsata kunnolla, siksi auto on yhden tutun autopeltisepän pajalla. Hän kävi runkopalkit läpi räjäytyskuva kourassa ja merkkasi mädät palat. Ei kannata parsia mätiä runkopalkkeja paikka paikalta, vaan uusia ne kerralla, jolloin ei ole joka vuosi hitsaamista. Muuten ei turhaa työtä ruveta tekemään ja huhtikuussa olisi tarkoitus olla leimalla ja ajossa heti kun lumet sulavat.
 15. Joe Cool

  Brasilian junakeula työn alla

  Hyviä vinkkejä saa reilusti antaa, kaikki kuunnellaan 🙂 Eihän tämä ole Pohjolan hienoin näyttelykoru, mutta ihastuttavan sympaattinen pieni bussi. Hymy irtoaa jo kun menee lähellekin, saati kun pääsee istahtamaan sisälle.
×