Jump to content

Välitetyt keinut & tönärin pituus


Recommended Posts

Onko kellään tietoa paljonko tönärin pituutta täytyy muuttaa (+/- millimetriä) käytettäessä 1:1,25 ja 1:1,4 keinuja? Rakennan 82mm strokeria, joten kone levenee sen verran kuinka monta milliä shimmiä joutuu laittamaan lohkon ja pytyn väliin. Oletan että jos käyttäisin vakiokeinuja, pitäisi tönäreiden pituus olla vakiomoottoriin verrattuna saman verran pidempi kuin sylinterishimmien paksuus on. Kansien laskeminen kai vaikuttaa myös tönäreiden pituuteen?

Jos siis rakentaa strokerin ja laittaa lohkon ja sylinterin väliin 2mm shimmit, laskee kansia saman 2mm ja käyttää vakiokeinuja niin periaatteessa voi käyttää myös vakio(pituisia) tönäreitä?

 

-Otso

Link to comment

Helpointa (tai ainakin minä tein niin) on unohtaa noi tönäri hommat tossa vaiheessa. Kasaat ensin kaiken muun ja sitten sovitat keinut paikalleen ja mittaat minkäpituiset työntangot tarvitset. Ja lopuksi katkaiset lyhennettävät tönärit oikeaan mittaan.

Link to comment

82mm iskulla todennäköisesti myös:

- kiertokanget pitenee

- männät on stroke-malliset

 

Jolloin ei välttämättä tarvitakaan enää niin paljon shimmejä. Ja tuolla iskulla kansien laskeminenkin on verrattain turhaa hommaa, kun sitten niitä shimmejä tarttee vielä enempi.

 

Esim. 82x94, ysin puristuksilla, 50cc palotila, 5,5" veivit, strokemännät: 1mm shimmejä, ts. tönärin pitäis olla yhden millin pidempi samaan geometriaan kuin vakiossa. Keinuvivun välitys ei tätä juurikaan muuta, ellei keinuvivut ole eri malliset (ts. säätöruuvi työntötangon puolella).

 

Yhteenvetona, sahaa lyhennettävät tönärit viimeisenä oikeaan mittaansa niinkuin immi jo sanoikin :) Tätä helpottaa merkittävästi säädettävä tönäri jonka rakentaa 10 minuutissa vakiotönäristä ja M6 kierretangosta, rautasahalla ja kierretyökalulla.

 

Puavo@dwl.fi

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...