Jump to content

autoverotus muuttuu


Recommended Posts

Tämmöinen vastaus tuli tullista kun kysyin harraste ajoneuvojen maahantuonnista:

 

Hei,

 

30-40 vuotiaitten harrasteautojen verotusarvona pidetään samanlaisen käytetyn ajoneuvon todellista arvoa Suomessa eli verotusarvoon ei anneta keräilyarvon johdosta nousseiden hintojen vaikuttaa. Verotusarvon määritysohje löytyy Tullin kotisivuilta/käytetyt ajoneuvot/yli 25-vuotiaiden ajoneuvojen arvonmääritys.

 

Lainmuutoksen perusteella ennen 1.1.1958 käyttöönotettujen henkilöautojen autoverottomuus lakkaa. Myös ennen 3.5.1993 käyttöönotettujen maastohenkilöautojen verovapaus ja alennettu vero poistuvat. Tämä merkitsee sitä, että kaikista henkilöautoista käyttöönotto vuodesta riippumatta kannetaan autoveroa. Autoveroprosentti vanhoilla autoilla määräytyy kokonaismassan ja käyttövoiman perusteella. Koska kyseessä on niinkin vanhat autot kuin 30-40 v, ei niiden verotusarvo ole kovin suuri, joten autoveron määrä jäänee pieneksi.

 

Kannettavan autoveron määrälle lasketaan myös arvonlisäveroa 22 %.

 

Lisätietoja päästöperusteisista autoveroprosenteista saa Tullin kotisivuilta/autoverotus/Henkilöauton CO2-perusteinen autovero.

 

 

Sähköpostitse annetut vastaukset ovat osa Tullin yleisneuvontaa eivätkä ole sitovia. Tullihallitus voi antaa hakemuksesta sitovan maksullisen ennakkoratkaisun arvonlisäverolain, valmisteverotuslain, väylämaksulain ja autoverolain soveltamisesta, ei kuitenkaan autoverolain mukaisesta verotusarvosta. Tariffia ja alkuperää koskeva sitova tieto on pääsääntöisesti maksuton.

 

Että saahan nähdä mikä on sitten pieni vero tullin mielestä...

Link to comment

Mietenkähän paljon esmes junis sitten painaa? En tiedä sitten mutta, tuntuis vaan että, nousee verotus näissä vanhuksissa ainakin jonkin verran... Mitenkähän jenkki autojen kanssa mahtaa käydä kun vero menee kerta painon mukaan. Nehän on tunnetusti niin pieniä ja kevyitä:)

Link to comment
Mietenkähän paljon esmes junis sitten painaa? En tiedä sitten mutta, tuntuis vaan että, nousee verotus näissä vanhuksissa ainakin jonkin verran... Mitenkähän jenkki autojen kanssa mahtaa käydä kun vero menee kerta painon mukaan. Nehän on tunnetusti niin pieniä ja kevyitä:)

 

Juuei, uhkaa mennä munat ja mämmit sekaisin :)

 

Veroprosentti lasketaan painon mukaan (josta on sitten omat poikkeuksensa). Tämän veroprosentin mukaisesti sitten maksetaan vero summasta, joka määräytyy käypäsen hintatason mukaan, ja johon EI huomoida keräilyarvoa.

 

Eli 50 vuotta vanha auto, hintataso ilman keräilyarvoa 100 eur, ihan sama maksatko tuosta verot prosentilla 25 vai 50 ?

Link to comment
Onhan se hyvä että jännitys säilyy kun arvontaperusteet vaihtuu vuosittain...

 

v 2006 vm.59 kuplan vero tuotuna 64 eur...

 

Ja kuplan veroprosenttihan putoaa, koska auto on niin kevyt, joten vuonna 2008 jotain vähemmän?

Link to comment

Olenkohan minä nyt sotkenut asiat, vai kenties muut...

Mun käsityksen mukaan tolla painolla ei ole mitään tekemistä autoveron kanssa, vaan ainoastaan käyttömaksujen kanssa (eli siis tämä juuri 50vuotta täyttänyt väliaikainen käyttömaksu). Korjatkaa toki jos olen väärässä...

 

Ei vaan tunnu mun järkeen menevän, että miten tuo auton paino siihen autoveroon (eli esim, maahantuotavaan autoon) vaikuttaa. Saatan toki olla väärässäkin, mutta ei vaan järki anna myöden tuollaiseen...

Link to comment
Olenkohan minä nyt sotkenut asiat

 

Nappi arvaus :)

 

Tämän vuoden alusta maahantuotavan (myös käytetyn) henkilöauton verotusprosentti määräytyy hiilidioksidi päästöjen mukaan. Vanhoille autoille tuota arvoa ei ole saatavana, joten niille määritellään ns. laskennallinen hiilidioksidi päästö. Tämä määritys tehdään henkilöauton kokonaispainon perusteella. Urheiluautoilla tuo laskennallinen hiilidioksidipäästö korotetaan kertomalla 1.5:llä.

 

 

...mitään tekemistä autoveron kanssa, vaan ainoastaan käyttömaksujen kanssa (eli siis tämä juuri 50vuotta täyttänyt väliaikainen käyttömaksu).

 

Kyllä se oli juurikin tämä väliaikainen autovero joka juuri täytti 50 vuotta, väliaikainen käyttömaksu on vasta pääsemässä rippikouluikään...

Link to comment

Kyllä se oli juurikin tämä väliaikainen autovero joka juuri täytti 50 vuotta, väliaikainen käyttömaksu on vasta pääsemässä rippikouluikään...

 

Tarkennuksena vielä, että tämä "käyttömaksu" kulkee nimellä ajoneuvovero, joka ei luonnollisesti koske moottoripyöriä toisin kuin autovero.

Link to comment

EU hyökkää Suomen autoverotusta vastaan

15.1.2008 9:34

Euroopan komissio on nostanut kanteen Suomen autoverotusta vastaan.

 

Komission mukaan osa autoverolain ja arvonlisäverolain säännöksistä on vastoin EU-säädöksiä.

 

Kanne koskee autoverosta suoritettavaa arvonlisäveroa ja veronmaksajan oikeutta tehdä vähennyksiä verollista liiketoimintaansa varten.

 

Komission mukaan myös alle kuusi kuukautta vanhojen autojen verotusarvon määräytymistä koskevat säännöt ovat osittain EU-lakien vastaisia. Tältä osin suomalaista autoverotusta on jo muutettu.

 

Suomen on toimitettava vastineensa tuomioistuimeen helmikuun 25. päivään mennessä.

 

 

STT

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...