Jump to content

Ahvenanmaa ja Bug nic


Guest Sergey

Recommended Posts

Mulla olikin tämä jo muualla kirjoitettuna, tuttu kenties MP-maailma 5/08 lehdestäkin, mutta ei vielä volkkarimiehille:

 

Niille joille Norja, Tanska ja Ruotsi on liian kaukana, on hyvä vaihtoehto arkeen meidän oma ulkomaa eli Ahvenanmaa :)

 

Ahvenanmaan turismi on pohjoismaiden parhaimmista ja Ahvenanmaalla on 920km päällystettyä tietä jotka on erittäin hyvässä kunnossa, suosittelen ajelemaan merkattuja pyöräilyreittejä mukaillen niin maisematkin on hienot, etenkin pohjoisella ahvenanmaalla. Pyöräilyreittikarttoja saa lähes jokapaikasta missä turisteja voisi kuvitella olevan. Polkupyörälautoille ei moottoriajoneuvoja tietenkään saa kyytiin! On olemassa myös autoilijan ja motoristin reittikartta mutta se ei kata lähellekään niin paljon kuin pyöräilijän kartasto.

 

Karavaanareille saari on hiukan pieni, mutta mielikuvituksella saa hyvät päivämatkat. Koska paikka on pieni mutta eksoottinen niin mopollakin täällä on tosi mahtava ajella kun välimatkat ei ole yleettömät. Pisin yhtäjaksoinen matka on Lumparlandista Getaan, lyhyintä valtatietä n. 80km.

 

Itse en aja pääteitä oikeastaan ikinä ellei ole kiire, koska päätiet 1, 2, 3 ja 4 on luotisuoria, eli melko tylsiä. Pitkä viikonloppu heinä- elokuussa on paras aika tutustua mailman ainoaan paikkaan jossa ruotsi on ainoa virallinen kieli ja paikalle jonka asukkaille on erinäisiä vaatimuksia kielen suhteen.

 

aland.jpg

Kuvassa on punaisella hieno 300km lenkki pääsaarella, lisukkeineen järkevää ajelua saa aikaan 500-600km. Keskinopeudet ei nouse kuitenkaan paljoa yli 60kmh niin pääosa asioista perustuu maisema fiilistelyyn jne.

 

Hintataso suomeen verrattuna on noin 5% kalliimpi. ruotsia siis turha mainitakkaan kun jo suomi on ruotsia lähes 40% kalliimpi. Parhaat leirintäalueet löytyy Itse Maarianhaminasta, Eckeröstä, Vårdöstä ja Sundista sekä saaristossa Brändö, Kumlinge, Kökar, Föglö ja Sottunga. Jokamiesoikeuden piiriin kuuluu yleiset uimarannat joita on lähes 50kpl, joillakin rannoilla telttailu on kuitenkin kielletty, kuten Maarianhaminan kaupungin 7 rannalla. Laivoja Ahvenanmaalle tulee jokapäivä Helsingistä, Turusta, Naantalista, Kustavista ja Korppoosta sekä Tukholmasta, Kapelskäristä, Grisslehamnista, Visbystä ja Tallinnasta. Ålands trafikenin lautat ovat edullisin vaihtoehto jossa henkilölippuja ei ole, vaan pelkkä ajoneuvolippu, esim. Kustavista Ahvenanmaalle lippu on ajoneuvosta riippuen alkaen 10€ per suunta (menopaluu ehdoin, eli saaristosta pääsee ilmaiseksi pois jollekin päätesatamista suomessa tai ahvenanmaalla). Paikasta lisää linkeistä.

 

http://www.visitaland.com/fi/

http://www.visitaland.com/alandstrafiken

http://www.vikingline.fi

http://www.silja.fi

http://www.eckerolinjen.fi

http://www.tallink.fi

http://www.airaland.com/

http://www.ronorent.ax

http://www.gronaudden.com/ (Työnantajani mainostusta vähäsen)

 

Sesongin ulkopuolella (elo-toukokuu) mikään paikka ei sitten ole auki yleensä klo 16-18 jälkeen. Vain 2 suurinta ruokakauppaa arkisin avoinna 20 ja 21:n. Pätee siis kioskeihin, kahviloihin ja useimpiin ravintoloihin.

 

Sesongin aikana, kesä-heinäkuu, kaikki paikat on avoinna kuten mantereellakin, valtaosa kaupoista ainakin klo 19 asti ja kahvilat ja ravintolat auki n. 23 asti, yökerhot jokapäivä 02-04 asti. Paljon turisteja ja tunnelma on kuin välimerellä. Sateisin ajanjakso on heinäelokuun vaihde. 2007 ko sateisin ajankohta osui elokuun ensimäiselle viikolle ja olikin koko kesän ainoat sadepäivät. Perinteisesti www.rockoff.nu aikaan heinäkuun viimeisellä viikolla on aina lämpimästi satanut, sade ei kuitenkaan ole mitenkään jatkuvaa tai häiritsevää vaan lähinnä kuurottaista sadetta. Samaan aikaan, heinäkuun viimeisenä viikonloppuna on mailman suurimmat Viikinkimarkkinat Kvarnbossa Viikinkiaikaisessa kylässä. Markkinoilla on useita keskiaikaisia seppiä ja muita kauppiaita ja kaikki on pukeutunut Viikinkipukuihin ja koruihin, joka on ykkösvaatimus. Näytöksiä ym. ym. Tilaisuuden järjestää viikinkiseura Fibula.

IMG_4977.jpg

Kuvassa allekirjoittaneet Viikinkimarkkinoilla

 

Moottoriajoneuvojen huoltoja saarella on keskimääräistä enemmän. Useita MP huoltoja, käytännössä kaikki Auto ja MP merkit on katettu. Mopoja saa vuokrata useammastakin paikkaa ja joitakin moottoripyöriä on mahdollista vuokrata, mutta ne on yleesä aina varattu etukäteen. Autovuokraamoja on pari.

 

Ahvenanmaalla noudatetaan Ahvenanmaan tielakia joka on identtinen suomen tielain kanssa. Ainoa ero on yleinen nopeusrajoitus 70kmh, tiemerkinnät ja muut nopeusrajoitukset jotka ovat vnhan ruotsalaisen tyylin peruja. Liikennemerkistö on sama kuin suomessa. Ahvenanmaalla käytetään 50, 70 ja 90kmh rajoituksia ja tien oikeassa laidassa ei ole sulkuviivaa vaan katkoviiva, joten tienpientareella saa ajaa kuten ruotsissa. 110kmh koemielessä poistettu 2006 keväällä (2005 talvirajoituksien yhteydessä).

 

Omat kilvet on ollut parikymmentä vuotta, ja uudet värilliset ei tehdä enää samassa vankilassa mannersuomessa, vaan ne tehdään paikallisen Cainby firman toimesta ja maksavat 30€ enemmän kuin suomalaiset vakiokilvet. 7 kirjainta on mahdollista ostaa erikoiskilpiin, esim "Sergey", ennen tämä oli normaalinhintainen kilpi, mutta nykyään ne maksaa sen 740€ kuten suomessa.

kilpi.jpg

Ahvenanmaalainen lyhyt rekisterikilpi.

 

Ahvenanmaalla sattuu suhteellisesti suomen eniten onnettomuuksia tieliikenteessä, ja en yhtään ihmettele miksi... Jengi ei osaa yksinkertaisesti ajaa. Useimmat ajaa vuodessa ehkä 2-3000km jos sitäkään joten autoissa on hyvin vähän kilometrejä. Ahvenanmaalainen ajaa jokapaikassa 70kmh, oli rajoitus sitten 30 tai 90. Kolmiota luullaan yleisesti STOP-merkiksi ja vasemmaltakin tulevia väistetään. Liikenneympyröissä ei osata käyttää vetoketjusysteemiä, vaan odotetaan että ympyrä on koko näkyvyysalueella tyhjä. Suurin syy kuitenkin on peurat, joita on joka pusikossa päivin ja öin. Niitä pitää oikeasti varoa kokoajan. Kun ajan jokapäivä töihin menopaluu 75km, näen vähintään kerran päivässä 1-10 peuraa, satoja lampaita ja joutsenia, jotka ovat myös tientukkona.

 

Ahvenanmaalla ollaan myös omaksuttu hienosti "Minä ekana" periaate liikenteessä, ja se näkyy parhaiten esimerkiksi pysäköidessä. Aina on päästävä mahdollisimman lähelle ovea, ja jos parkkipaikkaa ole, jätetään auto sitten paikkaan jossa ei saisi pysäköidä. Kuvassa olevista autoista 3 on henkilökunnan, ja vain keskimäisellä tankila oleva auto tankkasi kun tarkkailin tilannetta autoa pestessä. Muut oli pysäköitynä vähintään tunnin verran tuolla tavalla. Sama pätee kaikkialla muualla maakunnassa.

IMG_6132.jpg

 

Poliiseja on vähän, mutta ne on sitäkin tehokkaammin ratsioita pitämässä, tai ei oikeastaan, muttakun ei ole kuin 3 päätietä ja minnekään ei ole kaupungista 45km enempää matkaa, niin mahdollisten paikkojen määrä on hyvin pieni. 17v aikana mantiellä minut on pysäytetty suomessa 9x ja ahvenanmaalla vuoden sissän yli 30x.

 

Kuka tahansa pääsee liikenne- ja järjestyspoliisiksi, siis ilman poliisikoulutusta! Mutta ilman sakkojenkirjoitusoikeutta, pidätysoikeutta ja aseenkantolupaa. Nämä tilapäispoliisit tekeekin yleensä tutkaukset, puhalluskokeet ja liikenteen ohjailut onnettomuuspaikoilla silläaikaa kun oikeat koulutuksen saaneet poliisit tekee virallisen työn osan, eli sakkojen kirjottelun, ammuskelun jne..

 

Moottoritapahtumia ahvenanmaalla on lähes joka viikonloppu kun auto ja moottoripyörä harrastus on hyvin suosittua. Ahvenanmaalla on lähes 1500 moottoripyörää ja 2000 mopoa vaikka asukkaitakaan ei ole kuin 27000. Vanhoja (museoikäisiä ja kuntoisia) autoja ja moottoripyöriä näkee jopa arkiliikenteessä päivittäin, eräälläkin rakennusmiehellä on priimakuntoinen orginaali Junakeulainen volkkari jossa kama kulkee edelleen.

 

Volkkaritapahtumakin löytyy elokuun toisesta viikonlopusta eli BUG NIC.

 

2009 bug nic on järjestyksessään kuudestoista ja osaanottajia oli jokunen sata. Koska harrastajien määrä rajoittaa autojen määrää, on mukaan kelpuutettu nimestä huolimatta kaikki volkkariin liitettävät tuotteet aikojen saatosta. Viimevuoden tapahtumasta muutama kuva. Tapahtuma on samalla paikalla ollut aina ja viimeiset 4 vuotta samalla viikonlopulla eli elokuun toinen viikonloppu. Vuotuinen aikataulu on näyttänyt surinpiirtein tällaiselta:

 

Lauantai:

12:00 Näyttely Badhusparkenissa. Tapaaminen satamassa n. klo 12 josta vajaa 1km paraati tapahtumapaikalle.

15:30 Palkintojen jako

15:45 Kokoontuminen kruisinkia varten kaupungin läpi

18:00- Grilli-ilta viisinotteluineen Björklidenin mökkikylässä (varauksella)

Sunnuntai:

10:30 Kokoontuminen Hugos K-kaupalla Hammarlandissa

11:00- Vierailu Palokuntamuseossa Mörbyssä Mutaman kilometrin päässä Hugolta. Viihdykettä isoille ja pienille lapsille!

 

kysymyksissä YV tai ongelmatilanteessa ottaa yhteyttä allekirjoittaneeseen, niin asia kuin asia hoituu ;)

 

Janne

Puh:

0405816369

Email:

sergey@anjovisio.net

Link to comment

Hieno selostus, josta kävi ilmi oleelliset asiat Ahvenanmaasta ;)

 

Mutta tosiaan, toissa kesänä auton kanssa Ahvenanmaalle Kustavi-Kumlinge-Vårdö saaristoreitin kautta matkanneena voin vain todeta, että kesäreissuna aivan mainio ja etenkin tuo saaristoreitti kannattaa kokea.

 

Jos sekaan sattuu vielä volkkaritapahtumakin niin aina vain parempi!

Link to comment

Pitää laittaa harkinna alle, pari kertaa olen ollut autolla pienellä porukalla Ahvenanmaalla kiertelemässä, pääasiassa tosin kuvausmielessä, mutta edellisestäkin kerrasta on jo aikaa... Mukavia reissuja oivat kyllä. Ainut mikä jäi mieleen kun yhteen kameraan tuli filminsiirtohäiriö ja piti päästä pimiöön (digejä ei tunnettu vielä silloin). Kun menimme johonkin paikalliseen fotoliikkeeseen kysymään olisiko päässyt lainaamaan pimiötä 5 minuutiksi, niin muuta ongelmaa ei ollut kuin kommunikointiongelma ;o) suomee ne ei ymmärtyänyt, ruåttia en taas itte puhunut, joten jotenkin saatiin englanniks sen verran ymmärtämään kauppiasta et onnistu lopulta (helppoo se ei ollut...)

 

Ens kesänä onkin kunnon loma näillä näkymin aikoihin, joten katsotaan vaikka ehtisi sinnekin asti!

Link to comment
Tallinna paljon hauskempi paikka.

 

Joo olen samaa mieltä. Siellä sentään halutaan ymmärtää Suomea! Miks affenanmaa ei vois itsenäistyä, kun ei muutenkaan Suomen lait sun muut asevelvollisuudet kiinnosta? Hieno paikka mut sinne vois lähteä ihan oikeasti ulkomaille... Nyt kyl meni ihan asian viereen!:)

Link to comment

Ei hullumpi ajatus kesälomareissuja miettiessä, muutama tuttu on joskus kehunut noita ko. paikan maisemia ja Ahvenanmaata noin yleensäkin.

 

Mä en saa näppyjä ruotsin kielestä ja pääseehän tuoltakin tarvittaessa pois jos alkaa ahistamaan... ;-)

Link to comment

Åj!

 

Ahvenanmaalla on tosiaan käymättä vielä. Saiskohan kuplan kondikseen ensi kesäksi ja lähtisi sisseilemään sillä. Tai taitaa se Golf olla sittenkin realistisempi vaihtoehto. Reissun pituus riippuu siitä, saako kissalle hoitajan kuin pitkäksi aikaa...

 

Ruotsin kieli ei aiheuta näppylöitä. Jostain syystä nyt, kun olen vuosien jälkeen taas alkanut opiskelemaan saksaa, ruotsi muistuu paremmin mieleen kuin saksan sanat ja kielioppi...

Link to comment
Ei hullumpi ajatus kesälomareissuja miettiessä,
Åj!

 

Ahvenanmaalla on tosiaan käymättä vielä.

 

Eiköhän kerätä pien porukka ja lähdetään kesällä käymään, ilmajäähyillä tottakai, varmaan sais pienen kolonnan täältä Mikkelistäkin, niin ja Otavasta kans ;o) Pitkä viikonloppukin olis jo ok. Komeita vanhoja kirkkoja siellä ainakin on, ja muitakin paikkoja tietysti. Niin ja mitä muistelen niin joskus ainakin oli lampaita... jos joku on niistä innostunut =oD

 

Pallista en uskalla luvata vielä ens kesäks reissuun, mut sit seuraavalle reissulle ehkä...

Link to comment
Jep ja sit tulen mä viimisenä ja myyjä kysyy "mitäs saisi olla"

 

Kävi tolleen kerran Lontoossa työ/messureissulla käydessäni, 3-4 päivää oltiin oltu paikallisessa hostellissa vai mikä lie, sönkätty tankeroenklantia respan tiskillä ja viimeisenä päivänä kun notkuttiin aulassa ennen poislähtöä niin sama tytsy mitä siinä respassa oli melkein koko ajan ollut puhu suomee jollekin kaverilleen... katottiin hölmönä ja kysyttiin et joo tota, suomesta? juu oli kuulemma...

Link to comment
Guest Toheltaja

ei sitä joo kannata hävyttömyyksiäkään huudella missä sattuu, kerran saksassa pienessä kylässä jonka läpi ajettiin, nousi parikymppinen neito bussiin kyytiin ja tuli eteemme istumaan. Kaveri tokas että olipas siinä kaunis likka, noinkin mukavan lyhyessä hameessa kehtaa tuota peppua näyttääkin. Likka käänty, hymyili ja sanoi kiitos ;) No, tuli meidän kanssa syömään vielä illalla kun samaan päätepisteeseen oltiin matkalla. Oli ollut Joensuussa vaihtarina vuoden ja siellä oppinu suomen paremmin kuin hyvin.

 

Voishan tuota apporlandiin lähteekin, mikäli ei jällen työt sotke koko elämää...

Link to comment
  • 2 weeks later...

Mitä säähän tulee niin mielummin tänne ku kanarialle tai välimerelle :D Viime kesäkuussa satoi 8mm ja heinäkuussa 7mm. Lämpöökin riitti niin helvetisti että tuskasta oikein. Keskilämpötila oli jopa korkeampi kesä-heinäkuussa kuin Kreetalla!!!! Koko kesä toukokuusta elokuun loppuun oli kuin Bugrunissa 2007.

 

Ja oha se niin että kesällä puolet julkisten alojen työpaikoista on täytetty rantaruottalaisilla eli vaasan jne seudun kaksikileisillä duunareilla. Täällä kun käy 3kk aikana 2 miljoonaa ihmistä, niin ei yksinkertaisesti riitä vakioasutus, 27000 ihmistä.

 

btw, lähes jokaisella ahvenanmaalaisella on moottoriajoneuvo. 949 rekisteröityä moottoriajoneuvoa Per 1000 asukasta. SIihen ku lisätään crossipyörät ja aika yleiset (laittomat) mönkkärit, niin luku on yli 1 ajoneuvo per nuppi.

 

Ja tervetuloa vaan! Talvella ei kannata tulla ku juhla-ajankohdissa tai kalan syöntiaikoihin.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...