Jump to content

Koulutusta TIG-hitsaukseen?


Recommended Posts

Onko kellään tietoa missä voisi saada koulutusta TIG-hitsaukseen pk-seudulla tai lähettyvillä. Googlettamalla yritin ettiä mutta mieleistä ei oikeen löytyny. Tai no AEL mut hinta oli jotain luokkaa 1000€ + alv. ja en oikeen saanu selvä opetussuunnitelmasta.

 

Ideana siis ois oppia käytännössä käyttämään moista laitetta, etusijalla alumiiniputket ja jatkossa myös muita mahdollisia metalleja.

 

Konetta ei oo vielä hankittu kun ei oikeen tiedä et minkä edes ostais kun ei aiheesta ole mitään kokemusta.

 

Vinkkejä kaivataan siis.

 

Jos esim itse olet TIGin päälle ymmärtävä ja osaat neuvoa miten hommassa pääsis alkuun ja minkä laitteen käyn ostamassa niin se auttaisi paljon. Jos jopa jaksaisit yhden illan neuvoa laitteen käytössä kun sopiva on hankittu niin korvaan menetetyn vapaa-aikasi kyllä rahallisesti tai auton lämmitys/ilmastointialan vastapalveluilla.

 

-Jocke-

 

040-5598369.

 

olen lomalla joten puhelinkin voi välillä olla. yv ja maili tavoittaa jos en vastaa.

Link to comment

200A riittää suunnilleen 4mm alumiinilevyn / -putken hitsaamiseen. Kempin 230A ac/dc valovirtatig riittää nipinnapin 5mm, kun on kärsivällinen kappaleen lämmityksen suhteen. Ainakin siis silloin kun haluaa siistiä saumaa ja että hitsi ei näytä koiran oksennukselta.

 

Hitsausvirran nousu- ja laskuajan säädöt on kyllä ehdottomat, kun hitsataan ohutta materiaalia. Usein ohut alumiini vaatii virran "pumppausta" ja jos säätö ei onnistu ja nousu on nopea jollain kiinteällä asetuksella, niin sula saattaa karata käsistä.

 

Poltin kannattaa hankkia esim. weldcraft, binzel tai vastaava. Ja pienikokoinen kaasulinssillä varustettu, ei mitään isoa kuonavasaraa... Ne on ikäviä käsitellä eikä niissä ole sellaista herkkää tatsia... Kaapelien pituus min. 8m, ettei tarvi konetta kokoajan raahata perässä, 4m poltin on ihan suosta.. Ja koneeseen ehdottomasti pitää saada hankittua kaukosäädin, jos ei ihan aluksi koe sitä tarvitsevan, niin kyllä se pian tuntuu tarpeelliselta.

 

Hitsaustekniikasta vois kirjoittaa vaikka A4sen... Tärkeää on ihan alusta asti hyvä ja tukeva istuin ja istuma-asento. Sitte on aina hyvä mitä tukevammin saat kädet tuettua ja vakaiksi. Vapinat ja heilumiset näkyy heti saumassa. Näillä kokeilemaan että pääsee alkuun ja saa juonen päästä kiinni.. :)

Link to comment

Raakasti yksinkertaistaen: mustaan putkeen viisteet (kuten videossa näkyi) ja putkien päihin väliä noin hitsauslangan vahvuus. Ohuet alumiiniputket päät yhteen ilman viisteitä. Mustaan putkeen useampi hitsauspalko, ohut alumiiniputki menee yhdellä. Mustan putken hitsisula suojattava huolella kaasulla, eli polttimen asento aikalailla kohtisuoraan putkeen. Alumiini ei niin tarkka, sietää suurehkossa kulmassa olevan polttimen.

 

Eikun kokeilemaan vaan. Vain siten voi oppia, ei täällä lukemalla... :)

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...