Jump to content

TF_Osku

Members
 • Content Count

  37
 • Joined

 • Last visited

 1. TF_Osku

  Bonanza GT

  Terve voisit kokeilla Saksan bonito klubia http://38630.dynamicboard.de/t1161f5-Bonanza-und-Hallo-aus-dem-Saarland-1.html#msg3049515 siltä löytyy jotain tietoa näistä. Joo hyvä olis osata saksaa mutta kai sieltä jokunen lontoon kielen osaaja löytyy. Itse bongasin sun kyselyt heidän kautta.
 2. Joo toi näyttää oikeammalta, multa todellakin unohtui noin puolet sit se parikyt pinnaa menee eri kertoimiin eli toi on varmaan tontilla.
 3. Ja kai se harrastamisessä on kivointa tehdä itse, tosin on myös asioita joita ei saa tehtyä itse niin kyllä se valmiin ostaminenkin aina on vaihtoehto.
 4. Kyllä tolla hinnalla voi aivojaan hetken rasittaa.
 5. Luulen että tuossa tuli otettua huomioon vain taka jarrun siirtämä paino eteen se muutuu vielä enemmän kun myös etu jarru siirtää painoa eli pitää tarkistaa laskelma.
 6. Toki vielähän tohon tulee se että lämpimät renkaat saa vielä kylmää kumia erilaiset kitka arvot jotka siis hieman muuta arvoja kovissa nopeuksissa koska kitka paranee.
 7. Jos laskin oikein mille ei tietenkään ole takeita mulla siirtyis painoa taka akselilta etu akselille noin 74 kg tehden paino jakauman kuivalla asfaltilla jarutettaessa 335/425 ja jäällä se olisi sitten 270/490 kitkakertoimien olessa 0,8kuivalla ja 0,1 jäällä. Tästä voidaan laskea jarru voimien tarve ja itse asiassa voisi kitka arvoja muutamalla saada piirettyäkäyrän. Niin siis jäällä siirtymä olisi vain 9,4 kg.
 8. Itseleni vastaten siis itselleni onhan se tietysti kokonaisuutena pienempi koska kokonais voima joka likkuaasta syntyy on pienempi. Eli siis toisinsanoen ne voima subteet menee vain ristiin liukkaala suurinpiirtein painojakauman mukaan ja paremalla kitkalla hyvinpaljon eteen sirtyneenä. Sen varmaan voisi jopa laskea likukitan auheuttamasta momentista ja sen aiheuttamasta painon siirtymästä. Pitää varmaan kaivaa paperi ja kynä ja ihmetellä lisää.
 9. Mutta jos taka jarrut vetää lukko rajoille alhasessa nopeudessa, voiman paloilla, eli siis myös paineen pitäisi laskea kovemmissa nopeuksissa joissa painoa takanta kadonnut ja siirtynyt eteen, tai sitten joutuu säätämään jo lähtöjään huippu jarrutuksen mukaan jolloin jää tehoa käyttämättä alemilla jaruvoimilla takapääsä kun painoa ei ole siirtynyt esim liukkaala alustalla.
 10. hieman tuo tulee muutumaan vielä huonompaan suuntaan mutta varmaan luokkaa n.500 takana n.260 edessä (tämä on kyllä vedetty hatusta mutta sinne päin). kuivasumppu lähtee takaisin taakse tässä yhteydessä sen siirtäminen eteen oli kiva ajatus teoriassa mutta ei käytännössä. pitäis varmaan punnita tämän hetken tilanne, se on tosin vaikeaa nyt kun on mootori ulkona akku ulkona kuivasumppu ulkona ja kojelauta ulkona eikä renkaita alla. Kuski ja apukuski suurinpiirtein keskellä joten niiden vaikutus n. 45kg per henkilö per akseli. Voin tarkistaa jossain vaiheessa jos olisi tarkempaa tietoa olisikohan se painojakauma tullu punnittua sinne rekisteri otteeseen samala kun muutos katsastus tuli tehtyä, ainakin se punnitiin sen muistan, ja myös tuon kokonais massan muistan olleen 760kg (saatoi olla 780kg). Mootori laatikko paketti on noin 150kg ja siitä suurin osa eli mootori ja osa laatikkoa taka akselin takana. kuplaan verattuna tilanne on tuon mootorin verran pahempi myös kevyempi kori huonontaa jakaumaa. Parantavia on takarenkaiden siirtyminen Porschen paikalle eli 70mm taaksepäin.
 11. Tässä autossa on sitten sekä etu että taka käyrä melkoinen banaani koska etu pää on niin kevyt että ennen kuin painoa siirtyy eteen ei etupäällä tee mitään, Vain huomiona ja jos sitten plottaa ettu jarru käyrän lineaariseksi niinkuin teet se tarkoittaa että taka käyröstä tulee suhteessa sika hurjan banaani. Ja miksi yleensä ei ole on ehkä enemmän kysymys siitä että millaisia painojakaumia autoissa on ja miten nopeasti ne kulkee. Porschen ratkaisu on ollut pitää painoa hieman enemmän edessä joka korjaa tuon ongelman he myös siirsivät takarenkaita taaksepäin juuri korjataksen asian sellaiselle tasolle missä tuo saadaan hanskaan yhdellä kulmalla. pitää huomata että jos akseliväli on pienempi on painoa myös enemmn etu renkailla. Yksikään etumootori tai keski mootori auto ei painin tämän painojakauma ongelman kanssa. Eli suomeksi sanottuna yleensä painojakaumaa ei päästetä näin pieleen, ja siten tarvetta tuolle ei ole. Mulla se nyt lipsahti katsastus teknisistä syistä (ai kuinka rakastan meidä viranomais määräyksiä).
 12. Nyt ollaan asian ytimessä, isoin ongelma tietenkin nyt tuo kulma joka tietenkin mukailee käyrää mutta korvaa sen kahdella suoralla viivalla. ideali mailmassa tuo jarru teho olisi myös paraabeli, ei kaksi suoraa viivaa jotka myötäilevät paraabelia. käyrän kuviohan on aika pitkälle auto kohtanen ja minulla on aika vakaa käsitys ajettuani tuota autoa ja säädettyäni, että ne heitot eri jarrutus alustoilla ja nopeuksilla on aika isot. eli tuo käyr saata olla aika paljon tuota kuva rumempi. Toistaiseksi ainoat säädöt jotka vivat huomioida tuon paraabelin oikein ilisi jokin joka huomioi oikean jarrutus tarpeen. Eli esimerkiksi kuorman mukaan säätyvä systeemi. ABS tekee sen myös pilkomalla ja hakkaamalla. Se on totta että yleensä tuo varmaan riittää mutta minun tapauksessa pää teheo löytyy aluksi takaa ja lopussa edestä ja näinhän se hyvin harvassa autossa on.
 13. Tähän projektiin joka siis sisältä tuon auton läpikäynnin päästä päähän on varattu aikaa 1-2 vuotta ja ABS jarrut joko suunitellaan sinne tai sitten ei ei niitä sinne aleta hetkessä heitelemään se syy miksi koko tämä läpikäynti tehdään on se että ensimäisellä kieroksella oli liikaa mutua nyt mietitään rauhassa vaihtoehdot läpi joihin kuulu kaikki mitä vain löydän. Toiminnan pitää toimia myös teoriassa, jos en ymmärrä kaikkea asiaa on selviteltävä lisää tai valittava ratkaisu johon uskon ja jonka toiminnan ymmärrän. Toistaiseksi proportioning valve ei ilman ABS systeemiä ole vakuutanut, ongelma on teoreetisella tasolla yritän hahmottaa miten tuo portautetusti toimiva järjestelmä voi ratkaizta portaatoman ongelman siksi aluksi hain kurman mukaan säätyvää säädintä koska se huomioisi ongelman portaatomasti. Se mikä tästä tekee paljon ongelmalisemman kuin normaalisti on tuo suuri painojakauma poikeama. En sano etteikö se voisi toimia olen vain vielä kuulolla vaihtoehtoisille tavoille ratkaista ongelman ja tutkin edelleen jo ehdotettuja verioita, käytän myös laskinta ja yritän päätellä voisiko se toimia vai ei. Voi olla että se vaati kaikki edellä mainitut jos niin on ne laitetaan. Mutta ei enään kasauksen jälkeen sitten se enään vain säädetään ja eletään tehtyjen valintojen kanssa testi rundaa on nyt tehty yli 20 vuotta
 14. tosin ei sen tarvitse niin paljon maksaa, voi hakee käytettä BMW osaa ja käyttää tätä: https://www.bmsport.com/product/racing-abs-wiring-harness/
×
×
 • Create New...