Jump to content

Keinuvivut ja keventäminen


Recommended Posts

Mielenkiinnosta punnitsin satsin vakio keinuvipuja. Sarjan sisällä paino vaihteli 88 - 96 gramman välillä, suurimman osan ollessa lähempänä minimipainoa. Painavimmissa yksilöissä ainetta oli silminnähden muita enemmän keinuvipuakselin reiän lähiympäristössä, eli ymmärtääksi seudulla, jonka painolla ei ole paljoakaan merkitystä.

 

Onko kenelläkään kokemusta vakio keinuvipujen keventämisestä? Keventämisen vaikutuksesta kestoon, jne.? Kyllähän noistakin sitä pahamaineista edestakaisin liikkuvaa massaa kuitenkin tulee...

Link to comment

Jos jostain ottaa pois materiaalia, niin tietty lujuusopillisesti ei-kriittisiltä alueilta. Mutta onko alueita juurikaan että mistä on hyötyä ottaa pois tavaraa lujuuden kärsimättä?

 

Akselin kohdalta ei varmaan ole niin paljoa hyötyä ottaa, mieluummin jommasta kummasta päästä hio pois tavaraa jos mahdollista?

Link to comment

Pahamaineinen eestaas-massa on hyvä mieltää oikeassa mittakaavassaan:

 

- Männän liike = vaikka 82mm

- Keinun (venan puoleisen ääripään) liike = vaikka 16mm

- Nokka käy puolella nopeudella kampuraan nähden

 

-> 10gr kiikussa (kokonaisuudessaan venan puolen ääripäässä) vastaa vähän niinkus samaa kun 1gr männässä.

 

Tosin erilaiset kiihtyvyysvoimat ja voimien suunnat taitaa mennä kiikuissa vielä "anteeksiantavaisemmin" kun vaikka männissä, erityisesti vielä jos se massaero on pääsääntöisesti akselin lähistöllä.

 

 

EDIT vielä niin keventämisestä, siitä tietysti on aina iloa venakoneistossa ja oikeestaan joka kohdassa koska se helpottaa venajousien työtä venan palauttamisessa oikeaan asentoon.

 

Siinäkin kiikunkevennystä ajatellen harmittavasti liikemäärään suhteutettuna "painavimmat" komponentit taitaa olla venat itte koosta riippuen (koska liikkuvat kertoimella 1.1 - 1.5 muuhun rojuun nähden), nostajat, tönärit (erityisesti teräksiset), kevyimpänä "liikemäärällä kerrottuna" taitaa olla retainerit ja just ne keinuvivut.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...