Jump to content

Paineilmaa, kiitos!


SePi

Recommended Posts

Hankin lähinnä naulaimia varten sellaisen tavis 1,5 kW ilmakompuran 24 litran säiliöllä ja se riitti sekä toimitti virkansa hyvin. Kuvittelin sillä tekevän jotain noilla verstaan työkaluillakin, mutta näinhän ei ollutkaan. Tietysti voisin myydä tuon muutamalla kympillä ja ostaa muutaman satasen koneen, mutta sitten mulla olis järkäle tallissa, jota ei viittis liikutella muualle. Joten voisiko homma toimia niin, että hommaisin vastaavan 1,5 kW murikan ja kytkisin ne samaan painelinjaan? Tarvittaessa molemmat käyntiin ja tuplasti ilmaa ja pikku jutuissa vois käyttää vain toista. Missä räjähtää, tai pihtaako jossain edelleen?

Link to comment

Kyllä toimii, itselläni on joskus ollut tuossa paineilmalinjassa kaksi kompuraa. Tällöin kummakin painekytkimen ulostulopaineen joutuu asettamaan samaksi, muuta ihmeellistä ei ole.

 

Painekytkimellä (siis sillä mikä laukaisee kompuran käyntiin) kikkailemalla voi sitten määrätä sen kumpi kompura käy enemmän & aikaisemmin.

 

Ehdottaisin sulle tämmöistä ratkaisua: Tee pikkuinen koppi, kuten "halkolaatikko" tallin taakse ja kompura & kompura sinne. Linja tallin puolelle, muutama hanakulma joko linjaan tai sitten alasvetona normaalilla paineilmaletkulla niihin hanakulmiin, joissa siis pikaliittimet. Hanakulmia voit sitten ripotella ympäri tallia mielesi mukaan. Linja kannattaa laittaa niin että siihen tulee hieman "laskua", linjan alimmaiseen päähän taas kannattaa laitta vaikkapa puolen metrin putki, jonka päähän laittaa hanan ja letkunipan. Linjan vesitys onnistuu tämän jälkeen vain hanan aukaisemalla, letkulla veden voi ohjata ulos tallista.

 

Tuota koppia voit tarvittaessa lämmittää vaikkapa auton sisätilan lämppärillä, tms. kun on oikein kovat pakkaset ja tarvitse paineilmaa.

 

Kompuroille kun vetää erilliset virrat tallin puolelta niin voi tarvittaessa käyttää kumpaa haluaa, tai molempia.

 

Sitten jos jossain vaiheessa innostut lisäämään tuohon linjaan ylimääräisen paineilmasäiliön, vaikkapa jostain romukompurasta saadun, se kannattaa laittaa seinälle kiinni linjan yläpuolelle. Tällöin sitä ei tarvitse erikseen vesittää.

Link to comment

Antilla on mainio ajatus ja hyvät ohjeet vesiongelmien välttämiseksi! Tuolleen tehtynä tulee tosin aika pitkät letkut ja paljon mutkia. En myöskään osaa sanoa miten kompuraöljy käyttäytyy pakkasessa?

 

Tuohon kun hommaa ennen käyttöletkua vielä sellaisen paineentasaaja - vedenpoisto - öljyttäjä -kombinaation (maksaa muistaakseni jonkun 60-80e) niin saa työkaluille sen 6,3 bar minkä ne yleensä haluaa. Niissä on yleensä vielä erillinen liitin pelkän vedenpoiston jälkeen, jolloin voi erillisellä käyttöletkulla käyttää samaa linjaa maalaamiseenkin.

 

Nuo pikkukompurat menee varmaan ~8 bariin, ja jos ei ole "välisäiliötä" niin voi olla ettei ne maksimissaankaan tuota pitkän linjan päähän kuin ehkä sen 7 baria painetta sillon kun työkalua laulattaa. En yhtään tiedä kauanko pikkukompurat tuollaista kestää.

 

Meillä on tallissa isohko v2-kompura (180 litran säiliö, joku 6-8kW muistaakseni) josta on käyttöletkulle on n. 25 metrin veto kattoa pitkin ihan tavallisella halvalla paineilmaletkulla (joka oli aivan liian jäykkää käyttöletkuksi, mutta tuohon se sopi hyvin). Painekytkimen kun laittoi 7 bariin niin isommallakaan työkalulla ei ennätä yleensä paine tippua linjan päässä alle sen 6,3 bariin. Tuo meidän kompura menis 14 bariin mutta pienellä kokeilulla lopputulemaksi asettui yläpaineessa hieman reilun 10bar - mitä enemmän maksimipainetta tekee, sen huonompi hyötysuhde (ainakin mäntäkompurassa, en tiedä muista malleista, kai niissäkin?) ja sitä enemmän lämpöä. Toki jos haluaisi käyttää useampaa isompaa työkalua, voisi vielä nostaa yläpainettakin jolloin työkalujen käyttökatkolla saa voimaa enemmän säiliöön reserviin, mutta sille ei ole ollut vielä tarvetta.

 

Puavo

Link to comment

Erilaiset mutkat ja letkujen pituudet eivät juurikaan vaikuta kun muistaa ottaa huomioon erilaisten putkien ja letkujen halkaisijat. Periaatteella isommasta pienempään päin koko ajan.

 

Itselläni on 100mm rosteriputki, joka on 11metriä pitkä ja jossa on puolen tuuman kierrelähtöjä sopivasti. Kierrelähtöihin on ruuvattu sopivan kokoisia letkunippoja eri käyttötarkoituksia varten. Kompuralla on isompi letku linjaan päin ja paineilmapistoolille taas ohuempi linjasta poispäin. Pulttipyssylle taas on sitten mahdollisimman lyhyt letku hanakulman ja linjan välillä, myös käytettävä pulttipyssyn letku on "optimoitu" tallin mittojen mukaan. Linjaa suunnitellessani ajattelin että se toimii samalla myös säiliönä, tällöin pienempiä paineilmaa vaativia hommia voi tehdä ilman että kompura "päkättää" koko ajan korvan juuressa.

 

Linjassa pidän painetta noin 6 bar, muistaakseni mm. pulttipyssyn suosituspaine taisi olla juuri tuo 6 bar? Kompura tuottaa hieman enemmän painetta, olikohan jotain vajaa 10 bar.

 

Tämmöisellä viritelmällä on menty jo noin 7 vuotta ja enää en kyllä talliani osaisi ajatella ilman paineilmatyökaluja, niin mukavia leluja ne ovat. Sen huomasi siitäkin kun kompura oli pari vuorokautta rikki niin se söi miestä rotan lailla vaikka sitä ei sillä välillä tarvinutkaan mihinkää.

 

Huomattavaa on myös se että pienemmälläkin kompuralla pärjää kun säiliötilavuutta on riittävästi, esim. pulttipyssyllä operoidessa se alku jumissa olevan pultin & mutterin kanssa on se vaikein.

 

30 asteen pakkasilla ei tuommoinen normaalikompura taida edes pyörähtää joten tuota kompurakoppia pitää lämmittää talvella jollain. Kompura kyllä tuottaa lämpöä käydessään sen verran että toimii mutta pitempään seistessään tarvitsee ulkopuolista lämpöä, esimerkiksi pakkasvahdilla saa kopin pysymään tarpeeksi lämpimänä.

Link to comment

Onhan mulla Antti se vieressä oleva varasto lämmitetty ja tuskin rikon palomääräyksiä, jos puhkaisen siihen seinään putkelle tiivistetyn reiän ja vien melua tekevät vehkeet sinne. Pistorasiakin tuli asennutettua valmiiksi - valovirralle tosin.

Eipä siis ollukaan hakoteillä mun pähkäily tehottoman kompuran kahdentamisesta. Kiitos neuvoista!

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...