Jump to content

Valaiskaa hieman uutta harrastelijaa.


Guest Tiikeritapaus

Recommended Posts

Eli onko olemassa monen muun foorumin tapaan jotain kupla-suomi-kupla sanakirjaa ku en oikeen tiä aina mitä tarkoitetaan eri termeillä. mulla on siis tommonen suht. orkkis -74 1300 kupoli. niin mitä noi erinäiset T-1 ym. meinaa ja mikä ero on irs:llä ja "heilurilla"? :D

Link to comment

T-1 on VW Transporterin ensimmäinen sukupolvi(-50-67),mutta että asia ei olisi liian yksinkertainen niin T-1 nimitystä käytetään usein väärin kun tarkoitetaan tyyppi 1:tä eli Kuplaa ja muita siihen perustuvia malleja.

Vähän samoin on tilanne myös noiden taka-akselirakenteiden suhteen Kuplassa on ollut kahdenlaisia taka-akselistoja,heiluriakseli jossa vetoakseli on nivelöity vain sisäpäästään ja nelinivelakselisto jossa vetoakseleiden molemmissa päissä on nivelet,viimeiksimainitusta käytetään yleisesti nimitystä irs(independed rear suspension)mutta sikäli virheellisesti että myös heiluriakseli on yhtälailla irs.

Link to comment

Typ 1 = Kupla

 

Typ 2 = paku

Typ2 T1 = Junakeula (1949–1967)

Typ2 T2 = Pallokeula (1968–1979)

Typ2 T2a = Pallokeulan vanhempi malli ->71

Typ2 T2b = Pallokeulan uudempi malli

Typ2 T3 = Tölkkimallin transportteri (1980-1983)

 

Typ 3 = Kolmostyypin volkkari eli kolkki

 

Typ 4 = Nelostyypin volkkari

 

Tämän lisäksi, lähinnä aloittelevan harrastajan riemuksi volkkareissa on yleisestiottaen kahdensorttisia moottoreita. Niitä kutsutaan ykköstyypin ja nelostyypin koneiksi. Jälkimmäistä kutsutaan myös pannukakkukoneeksi matalamman puhallinkopan takia.

 

 

Akselit:

 

irs-vs-swing.jpg

 

swing_axle.jpg-courtesy-4.bp_.blogspot.com_.jpg

Link to comment

Tämän lisäksi, lähinnä aloittelevan harrastajan riemuksi volkkareissa on yleisestiottaen kahdensorttisia moottoreita. Niitä kutsutaan ykköstyypin ja nelostyypin koneiksi. Jälkimmäistä kutsutaan myös pannukakkukoneeksi matalamman puhallinkopan takia.

 

Ja sitten vielä lisäksi on myös kolmostyypin pannukakku kone jota ei saa sekoittaa nelostyypin pannukakku koneeseen.

 

Ja ei tuohon oikeastaan muuta lisättävää olekkaan kun sitten että sisäisesti mallisarjoissa on vielä eroavaisuuksia esim Typ14 karmannghia (kuplan pohjalevylle rakennettu karmann ghia) Tai Typ34 tyyppi kolmosen (Kolkki) pohjalevylle rakennettu karmann ghia.

 

Myös mallisarjojen sisäiset muutokset on merkitty samalla tavalla Esim paku/bussi on Typ21 kun taas kombi on Typ23.

 

Norsuntassu kirkonikkuna hertta yms viitataan takavaloihin.

Pystäri / makaavalamppunen = ~67 tapahtunut etuvalojen muutos eli ~67 uudemmat pystäreitä.

Link to comment

T-1 moottorit ovat 4 sylinterisiä ilmajäähdytteisiä bokserimoottoreita 1 tai 2 reikäkansilla,T-4 moottorit taas 4 tai 5 sylinterisiä nestejäähdytteisiä rivimoottoreita.Nuo T-1,2,3,4 ja 5 ovat siis Transporterin eri sukupolvia.

Tarkoitit varmaan kuitenkin TYYPPI 1 ja 4 moottoreita.Tyyppi 1 moottoreita on sekä1 että 2 reikäkansilla,kooltaan 1,0-1,6L(Brasiliassa myös 1,7L),käytetty tyypeissä 1 ja 2,kolmostyypin moottori perustuu myös näihin mutta on erilaisilla apulaitteilla varustettu"pannukakkumoottori".

Tyyppi 4 moottori on kooltaan isompi painavampi ja vahvempi,lähes kaikilta osiltaan erilainen,aina 2 reikäkansilla,kooltaan 1,7-2,0 L,käytetty nelostyypissä(411 ja 412),kakkostyypin T-2 isompana moottorivaihtoehtona kuten myös varhaisten(ilmajäähdytteisten)T-3:ten isompana moottorivaihtoehtona,(VW)Porsche 914 nelisylinterisissä ja Porsche 912 E:ssä.

Link to comment

Kiitos korjauksista Metake ja AP.

Metaken huomaaman virheen annan itselleni anteeksi,nuo vesijäähdytteiset kun eivät varsinaisesti kuulu harrastuksiini,mutta kyllä T-4 oli saatavissa myös VR 6 moottorilla.

AP:n huomaama (ajatus)virhe on sensijaan anteeksiantamaton,T-1:set tietysti olivat kaikki 1 reikäkansilla.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...