Jump to content

kumpi runkoon sinkki vai epoksi?


Guest Tuoppi

Recommended Posts

Moro,

 

Nyt rupee oleen aika miettiä rojektissa rungon "maalausta". Mitäs porukka on mieltä kun kohteena on täysin purettu runko eli ei mitään irtohilpettä kiinni. Uudet pohjalevyt ja paikkaukset tehty muutenkin valmiiksi.

 

Itse kun asiaa mietin niin kummassakin hyviä ja huonoja puolia, niin kuin aina :)

 

Mitä palstalta löysin niin jonkun tutulla kestänyt sinkitys vuosia ilman ongelmia. Toki jos ongelmia tulee on se ikävämpi hitsata.

 

Epoksilla taas jos ongelmia tulee niin helpompi paikata kun löytyy musta pelti alta.

 

Hinnoissa ei isoja eroja kun Pirkanmaalta löytyy paikka jossa kuuma sinkitys maksaa noin 100e/runko (kilohinnan mukaan). Hinnan sain puhelimessa ilman, että tekijä näki eli se voi tarkentua ylös tai alas päin. Eipä noita kunnon pohjamaalia ja pintamaalia halvemmalla saa.

 

Olishan tästä voinu äänestyksenkin rakentaa, mut ei hajuakaan miten :)

 

-Tuomas-

Link to comment

Mulla on tulossa pohjalevyt normaalia järeemmät, mutta toki vetely on aina mahdollista. Pitääpä vielä kilauttaa sinkki firmaan ja kysästä tuosta. Hyvä pointi eli selvitellään...

 

Juttelin erään sähkösinkkiä käyttävän firman kanssa. Sanoivat sähkösinkissä olevan se huonopuoli että ei mene "varjostumiin" eli palkkien sisäpuolet ym jää helposti huonommalle sinkille.

 

-Tuomas-

Link to comment

Kaverilla on 80-90-lukujen taitteessa sinkitty runko, ei siis mitään muuta käsittelyä/maalia siinä. Vielä ainakin muutamavuosi sitten se näytti ihan samalta kuin juuri sinkittynä, tämä Kupla on tosin ollut vain kesäajossa. Tämän perusteella olettasin sinkityksen olevan mitään maalausta parempi. Miten porukka on muuten maalannut runkotunnelin sisältäpäin? Jos ei sähkösinkki sinne yllä, niin hankalasti ruiskumaalikaan, saati pensseli.

Link to comment

No niin nyt on kyselty Aurajoelta Pirkkalasta tuota hommaa ja mietti kanssa tuota vetely asiaa. Pyysi lähettämään kuvia rakenteesta ja aineiden vahvuuksista ja pähkäilee asiaa. Saas nähä mitä vastaa, vaikutti erittäin asialliselta äijältä.

 

-Tuomas-

Link to comment

Joskus jotain alustan osia, mm. apurunkoja kuumasinkinnyt ja on melko ikuinen sen käsittelyn jälkeen.

 

Pari asiaa kannattaa huomioida:

 

- sinkki tukkii kaikki kierteet, mutta siitä selviää porien ja kierretappien/pakkojen avulla

- kuumasinkityksessä ei saa olla suljettuja tiloja, eli sinkin pitää päästä kaikkiin paikkoihin

- sinkki tukkii myös tehokkaasti pienet putket ja kolot, mm. lämmönsäätö vaijerien paikalleen laitto voi jäädä haaveeksi

- tuoreen sinkityksen päälle maalaaminen on haasteellinen asia

- tukivarsia, raidetankoja, jousia ym. ei saa sinkitä mahdollisen vetyhaurauden aiheuttaman murtumisriskin vuoksi, tämä voidaan kyllä välttää asianmukaisella lämpökäsittelyllä

- sinkityslämpötila on n. 450 astetta, joten mitään kappaleen todellista vetelyä sillä ei saa aikaiseksi, lattiapellit voi ehkä hiukan elää. Vertailuna mainittakoon että eipä se kuumasinkitty peltilevykään kupruilla ole uutena.

Link to comment

Kiitoksia hyvistä tiedoista metakelle!!

 

Kun soitin firmaan oli äijä kiinnostunut eri vahvuisista materiaaleista eli olisko sillä sitten merkitystä vetelyyn. Eri vahvuiset aineet toki elävät eritavalla, mut onko silläkään merkitystä...Rupeis näyttään siltä, että kuplassa tulee olemaan sinkitty runko!

 

-Tuomas-

Link to comment

Väittäisin molempia tapoja oikein ja hyvin tehtyinä riittävän laadukkaiksi ruosteen karkoitukseen.

 

Esim eri peräkärryissä on näkynyt virheetöntä runkosinkkipintaa 20-v vanhana, kun taas joissain paksu sinkki lohkeillut irti joistain kohdin ja paljas peltipinta näkyvissä.

 

Puhtaalle pinnalle tehty epoksimaalaus näyttää onnistuessaan istuvan kuin tauti pellissä, enemmänkin pintaan tai pikemminkin pohjaan laitettu tumma pintamaali paljastaa iskuista irtoavan pintamaalin, mutta ehjänä alla olevan vaalean epoksipinnan ilman ruostesävyjä.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...