Jump to content

Helppo laskutehtävä


Guest Keiteleen Kone

Recommended Posts

Guest Keiteleen Kone

Auton paino 3500kg.

Tasainen tienpinta.

Pudotus tienpinnasta ( tienreunasta jossa päällyste loppuu ) 15 metrin matkalla on 2 metriä.

 

Millä nopeudella on autolla ajettava jotta auto lentää ilmassa -

a) 10 metriä ( pudotusta n. 1.50 metriä )

b) 15 metriä ( pudotusta n. 2 metriä )

Link to comment

Teoreettisesti laskien tapauksessa a vaaditaan noin 65 km/h ja tapauksessa b noin 85 km/h. Laskelmassa ei ole otettu huomioon "lentoon lähdön" jälkeen tapahtuvaa nopeuden hidastumista, koska siihen pitäisi tietää ilmanvastuskerroin ja otsapinta-ala, tästä johtuen todellisuudessa vaadittava nopeus on teoreettista jonkin verran suurempi. Ajoneuvon painolla ei ole merkitystä.

Link to comment

Laskin putoamiskiihtyvyyden avulla ajan paljonko menee että ajoneuvo putoaa 1,5 m tai 2 metriä. Sitten laskin paljonko pitää olla nopeutta että samassa ajassa matkaa kertyy 10 tai 15 metriä. Saattaappi olla että päissäni laskin jotain vithuralleen :)

Link to comment

Ite laskin ihan samalla tavalla. Laskin että 100kmh vauhdissa 15m matkalla tippuu 5.29m. Meniköhän se väärin? Tai mikä siinä meni väärin? 100kmh = 27.77m/s. 15m kuluu 0.54s. 9.81 / 0.54s = 5.29m tiputus. Siitä sit laskee suhteita... Varmaan kaavassa joku heittää mulla sitte.

Link to comment

Putoamisen kaava on S(matka)=1/2 x g(kiihtyvyys 9,81 m/s^2) x t(aika)^2

 

Eli tapauksessa B matka on 2 metriä ja siitä kun ratkaisee tuon ajan niin tulos on 0,638551 sekuntia. Ja 15 metriä tuossa ajassa taas vastaa nopeutta n. 84.56 km/h. Eli se on tuo putoamis laskelma joka sulla heittää. Tuossa sun tapauksessa, eli 0.54 s on matka vasta 1.43 m. Tuon sun laskelman luku (5.29) on nopeus, eli 0.54 sek kuluttua putoamisnopeus on 5.29 m/s.

Link to comment

Eli nopeus yhden sekunnin kuluttua 1 s * 9,81 m/s^2 = 9,81 m/s, ja kahden sekunnin kuluttua 19,62 m/s, ja kolmen sekunnin kuluttua 29,43 m/s

 

Kun ottaa laskentaan yksiköt mukaan, niin tuloksesta voi päätellä mitä tuli laskettua, eli 2 s * 9,81 m/s^2, eli 2 s * 9,81 m/s*s, hiukan supistellaan, eli viivan päällä on s ja alla on s, joten ne supistuu pois, ja jäljelle jää 19,62 m/s, josta taas voi päätellä että lopputulos on nopeutta.

 

Jos taas tietää että varttimailin loppunopeus on 198 km/h, eli 55 m/s ja varttimailin aika oli 10 s ja tulokseksi pitäisi saada m/s^2, jos kiihtyvyyttä halutaan, niin sijoitetaan luvut kaavaan yksiköiden mukaisesti, eli 55 m/s / 10 s, eli kiihtyvyys on 5,5 m/s^2.

Link to comment

Tyhmä ei tajua. Onko se niin että nopeus on jokaisen sekuntin jälkeen 9.81m/s kovempi? 9.81 + 9.81 + 9.81 + 9.81.... Eli siis 9.81, 19.62, 29.43, 39.24? Se ^2 ei mene jakeluun. 9.81m/s kuulostaa ymmärrettävältä, 9.81m/s^2 ei kuulosta.

Link to comment

On se HSuomi juuri niin. Kun se maan vetovoima, eli putoamiskiihtyvyys aiheuttaa teoriassa tuollaiset vauhdit kappaleelle kuin kappaleelle suhteessa putoaimisaikaan. Mutta tosiaan vain tyhjiössä, jossa siis höyhen ja auto tippuu samaa nopeutta. Todellisuudessahan imanvastus alkaa vaikuttamaan jo kovin paljon, varsinkin tuossa parin sekan jälkeen.

Link to comment
Guest eemeli

Hep.

 

metriä / sekunti on tasaista etenemistä jossa nopeus pysyy samana koko ajan. Tästä saadaan mm kilometriä / tunti jota nopeusmittari osaa melko epätarkasti näyttää.

 

metriä / sekunti toiseen on kiihtyvää liikettä jossa nopeus koko ajan muuttuu, kiihtyy positiivisesti taikka negatiivisesti (eli jälkimmäisessä tapauksessa hidastuu)

 

-eemeli-

Link to comment

Ihan jo ihmetyttää että tässä on pysytty näin hyvin asiassa. Eikö kellään muulla kiinnosta että mitä Juha suunnittelee, jos suunnittelee. Kuvitelkaa ens vuoden biffiin ohjelmanumero, jossa peloton surmanajaja hyppää kuplalla tulirenkaan läpi, kaartaa kentän päästä ja palaa takaisin kahdella renkaalla ajaen, yleisön villisti hurraten.

Link to comment

Mä kyllä ymmärtäisin heti jos joku sanoo että nopeus kiihtyy 9.8m/s. Mutta jos sanotaan m/s^2 ni heti kuulostaa ymmärtämättömältä. No mutta asia on nyt selvä.

 

Ehkä tää on samallainen arvotus ku että miten saadaan hiace 1mx1m tilaaan tjsp.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...