Jump to content

katsastus: sivulasit


Guest Ooppiumi

Recommended Posts

Guest Ooppiumi

Miulla on tyyppiä E17 43R 00023 olevat sivulasit. Katsastussetä lasinpalaa vasten katselemalla totesi nämä liian tummiksi. Ei edes kiinnittänyt mitään huomiota tuohon e17 tyyppiin -> ja enpäs itsekkään älynnyt aiheesta kysellä mitään. Olisi halunnut vain jonkunlaisen todistuksen aiheesta...Mutta eipäs miulla ainakaan mitään todistusta noihin löytynyt..

 

Nyt pikaisen internet etsinnän jälkeen en löytänyt tietoa, onko nuo liian tummat paikallisille teille, vaiko eikö...tiedot / linkit aiheeseen erittäin tervetulleita :)

Link to comment
Guest Pennane

Laki sanoo, tai ainakin sanoi vuonna 1998.

 

Liikenneministeriön päätös auton rakenteen muuttamisesta 23.10.1998/779

 

4 luku Korinmuutokset

16 § Tuulilasi ja muut ikkunat

 

1. Tuulilasin valonläpäisykyvyn on oltava vähintään 75 % ja etusivuikkunoiden sekä henkilöautontakaikkunan valonläpäisykyvyn vähintään 70 %. Tuulilasissa ja etusivuikkunoissa ei saa käyttää jälkeenpäin asennettavia kalvoja eikä niitä saa muullakaan tavalla muuttaa tai peittää siten, että niiden valonläpäisykyky heikkenee. Muissakaan ikkunoissa ei saa käyttää sellaisia kalvoja tai niitä muuttaa muulla vastaavalla tavalla siten, että ikkunoista voi aiheutua haitallisia heijastuksia.

 

2. Jos näkyvyys taaksepäin heikkenee rakennemuutosten takia, on autoon asennettava riittävän näkyvyyden taaksepäin antava oikeanpuoleinen taustapeili. M1-, M1G-, N1tai N1G-luokan ajoneuvon (henkilö-, maasto- ja pakettiautot) takaikkunaan saa asentaa tummennuskalvon, vaikka takaikkunan valonläpäisykyky tummennuskalvolla varustettuna on alle 70 %. Jos M1-, M1G-, N1- tai N1G-luokan ajoneuvon takaikkunaan asennetaan tummennuskalvo, autoon on asennettava riittävän näkyvyyden taaksepäin antava oikeanpuoleinen taustapeili. Jos auton takaikkunaan on asennettu autossa pakollisena varusteena vaadittu keskijarruvalaisin, ei sitä saa tummennuskalvolla peittää.

 

Voikohan tuosta E- merkinnän nummeroista päätellä tummuusprossia?

Link to comment
Guest Ooppiumi

Ei ole valmistajasta tietoa. Lasissa on kyllä merkinnät:

E17 43R 00023

 

Itse arvelin, että tuosta E luokituksesta kai pitäisi periaatteessa pystyä päättelemään tummuusaste, mutta missään ei kyllä ole löytynyt taulukkoa, tai muuta, josta asian voisi varmentaa.

 

Tuo sävy ei kyllä omasta mielestäni heittänyt yhtään siitä testipalasta, eli tummuus oli ainakin lähes sama...mutta mutta, nyt pitäisi saada joko kirjallista todistetta, tai sitten jos jossain on mainittu paljon tuo lasin tummuus nyt sitten olisi

Link to comment

Tuo E-luokituksen numero tarkoittaa suomea, ja tuosta 00023-numerosta pitäisi käsittääkseni selvitä valmistaja (?), lasien tummuus ei tuosta käy selville, mutta E-hyväksytty kyllä pitäis kelvata katsastusmiehelle.

 

Mutta täältä löytyy saksankielentaitoisille tarkempaa tietoa lasien merkinnöistä, ei tarvii arvuutella.. http://www.carglass.de/Carglass_Qualitaet.63.0.html

Link to comment
Guest Ooppiumi

Osto tuolta Oulun suunnalta. Muutoksia jo jonkun nipun kokenut miun omistusaikanani ja nyt talvelle olisi suunnitteilla hieman isompia muutoksia.

Kunhan nyt ensin saan tämän katsastusasian hoidettua kunnialla näillä laseilla :).

 

Eli jos tuo e17 merkintä löytyy, niin siinä ei mitään muita todisteluita pitäisi tarvita? Kokeillaan..

Link to comment
  • 10 months later...
Guest Maukka

Pitääpäs kysellä tätä kautta jos vielä joku osaisi neuvoa...ostin nimittäin tuossa kuukausi sitten 73-mallin kuplan. Autossa on juurikin nämä E17 43R 00023 merkinnällä varustetut etulasit, tähän asti vuodesta 91 mennyt joka kesä katsastuksesta läpi. Kuinka ollakkaan nyt kun kupla siirtyi minun omistukseeni niin täällä kuopiossa katsastusmies otti ja hylkäsi nuo lasit!

 

Mitähän tässä kannattaisi tehdä? Mitään todistuksia laseista ei ainakaan enää ole kellään tallessa, pitäisköhän vaan oottaa kuukausi ja viedä kupla toiselle konttorille? Vai onko olemassa jotain muuta keinoa? Laseissa muuten on Tampereen erikoistuulilasi firman tarrat, taitaa olla jo sekin yritys varmaankin historiaa?

Link to comment

Höpöti höpöti, ei se veivaaminen niistä laillista tee. Toisaalta, monille se, että saa leiman paperiin, on osoitus siitä, että kaikki on kunnossa. Kalvot etuovilaseissa ei ole (välttämättä) hylkäävä vika, vaan korjauskehotuksen arvoinen suoritus.

Link to comment
Guest Maukka

Sen verran pitää vielä tarkentaa että tässä minun kuplassa on myös tuulilasi samanlainen sävymalli. Varmaankin auto on silloin joskus aikoinaan käytetty siellä Tampereen erikoistuulilasissa laitettavana kun ympäriinsä on vaihdettu sävylasit.

 

Mutta siitäkin huolimatta taidan vaan röyhkeesti ajaa eri konttorille, onhan se ennenkin mennyt samassa kunnossa ongelmitta läpi...

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...