Jump to content

Halpaa jäähdytysnestettä


Guest Mika Raussi

Recommended Posts

Guest Mika Raussi

Ehkä ei kaikista fiksuin puheenaihe ilmajäähypalstalla, mutta tarviis vinkkiä kuitenkin.

 

Nimittäin miulla ois tossa tommonen öljylämmityskattila, jonka tilavuus on mukavat 200 litraa. Pitäs saada täytettyä vähintään 1/4 pakkasnesteellä, eli tarviis semmosen luokkaa 60 litraa raakaa pakkasnestettä. Lieköhän Motonetti halvin ostopaikka vai mihinköhän tästä suuntais?

 

Entä autokorjaamot. Mihin ne dumppaa käytetyt jäähdytysnesteet?

Link to comment

Käytetty neste on välillä semmoista paskaa ettei paremmasta väliä joten tuota en itse edes harkitsisi... Toinen seikka on se että minä en ainakaan tiedä mitä vihreän ja punaisen pakkasnesteen sekoitus saa aikaan.

 

Käypä kyselemässä joltakin autokorjaamolta tiukka hinta litralle, luulen että hinnan pitäisi mennä vielä motonetinkin hinnan alle?

Link to comment

Oon kuullu, että jos etaanipohjainen neste pääsee sekasin glykolipohjaisen kanssa niin nämä kaksi sakkautuu, värillä ei kuulemma yksistään ole väliä. Koita käydä jossain autotarvikeliikkes kysymäs tiukka tarjous? Luulis tommoseen määrään jo prosentteja saavan.

Link to comment

Joskus takavuosina ostin samaan tarkoitukseen glykolia maatalouskaupasta. Otin 10 l pöniköissä, olis ollu vieläkin halvempaa tynnyrissä.

 

Varaudu sitten mukavaan vuotosavottaan. Tuppaa tulemaan jokaikisesta vähänkään huonosti pakatusta pellavatiivistyksestä läpi. Voi olla pannari ku tippukiviluola vuoden päästä.

Link to comment
Guest Toheltaja

no panee ensin syksyksi 50 litraa radiatorblockeria veteen niin tukkii luonnollisesti putkistosta tihkumat :) sitte glygolia. Se punainen on vissiin pahempaa myrkkyä ku perinteiset vihreet...

Link to comment

Maalämmitys systeemeissä käytetään pakkasnestettä siellä maakierto-putkistoissa. Kaveri oman järjestelmänsä joku vuosi sitten täytti, ja tavara tuli 200 l:n tynnyrissä. Jostain rautakaupasta sen hommas...

 

Tyhmä kysymys: Miks tarvii keskuslämmityssysteemiin pakkasnesteet?

Link to comment
Maalämmitys systeemeissä käytetään pakkasnestettä siellä maakierto-putkistoissa.

 

Ei saa käyttää pakkasnestettä koska se on myrkyllistä jos pääsee maaperään. Etyylialkoholia käytetään saa altian rajamäentehtailta esim. kylmäkoneliikkeen tilaamana ei myydä kuluttajille.

Link to comment

Glykoli sinällään ei ole myrkyllistä, mutta siihen mahdollisesti liuenneet raskasmetallit kylläkin. Tästä syytä käytetty glykoli on ongelmajätettä.

 

Esim. lentokentiltä koneiden jäänestossa käytetty glykoli johdetaan pintavesien mukana maaperään....

 

Siis mitään muuta syytä pakkasnesteen käytöön lämmitysjärjestelmissä ei ole kuin tuo jäänesto. Etenkin kun glykoli lisää vuodon riskiä.

Link to comment
Guest Mika Raussi

Tyhmä kysymys: Miks tarvii keskuslämmityssysteemiin pakkasnesteet?

 

ainoa mikä tulee mieleen on työtila mitä vaan lämmittää tarpeen mukaan.... ja ei siis välttämättä kovimmilla pakkasilla...

 

Aivan oikeassa oot. Tää lämmitys tulee pressutelttaan, joka on pääasiassa maalaustilaksi tarkotettu. Ilmastointiin syyläri, johon vesi kiertää kattilasta. Ja ilmastointi tulee nyt kokonaan uusiksi siten, että samaa ilmaa saa kierrätettyä ja ottaa raitista mukaan sit vaan senverran kun tarvii. Koska kyseessä on todella heikosti eritetty pressutalli, niin lämmitetään tosiaan vaan tarvittaessa, eikä kovilla pakkasilla ollenkaan jos ei oo pakko. Siks ei tarvii ihan 50/50 seoksia tehä.

 

Kai se on käytävä kyselemässä vaikka tosiaan agrimarketista tai jostain tiukkaa hintaa. Motonetissä 10l tonkka maksaa vähän alle 25€. Vähän tuntuu tyhmältä kun nesteet meinaa maksaa yhtä paljon kun kattila ja poltin yhteensä, mut olihan ne halpoja joo.

 

Edit: Ainiin. Jos joku tietää öljypolttimista mitään, niin vois kertoa miks esilämmitin ei laske juuri ollenkaan öljyä läpi? Ja jos se on paskana, niin toimiiko se lainkaan ilman esilämmitystä ja jos poraan esilämmittimen auki, niin mitä piuhoja (lämpöanturin johot?) pitää yhdistää jotta ton saa rokkaamaan.

Link to comment
Jos joku tietää öljypolttimista mitään, niin vois kertoa miks esilämmitin ei laske juuri ollenkaan öljyä läpi? Ja jos se on paskana, niin toimiiko se lainkaan ilman esilämmitystä ja jos poraan esilämmittimen auki, niin mitä piuhoja (lämpöanturin johot?) pitää yhdistää jotta ton saa rokkaamaan.

 

Mulla hajos öljypolttimesta esilämmitys ja meni polttimen toiminta hyvin huonoks. Ymmärsin asian öljynpoltinasentajan puheista niin, että koska poltin on suunniteltu toimimaan esilämmityksellä, niin ilman sitä öljy on tuolle polttimelle liian jähmeää eikä poltin toimi.

 

Edit: Niin ja jos sulla on Oilonin poltin, niin siellä on sisällä suodatin (josta ei missään huolto- tai käyttöohjeessa mainita), usein se on vanhoissa polttimissa ihan tukossa, jolloin öljyn läpimeno on hieman huonoa.

Link to comment
Guest Mika Raussi

Kyl tää ihan esilämmittimessä vika on. Pumppu tekee nätisti 10 bar painetta ja virtaakin oikeen hyvin. Kumiletkun pätkä viritettynä esilämmittimen tilalle näyttää tulevan suuttimesta oikeen hyvä sumu.

 

Pitää vissiin kysellä putkiliikkeistä, että sattuisko jollain olemaan romuja polttimia. Niitä kun jää niille käsiin vissiin aika paljon.

Link to comment

korjaamoilla käytetyt nesteet kerätään talteen, meillä ainakin ekokem suorittaa hävityksen. On vissiin pahempaa myrkkyä luonnossa kuin öljy.

 

T:Janne

 

P.S. Itsellä on tallin keskuslämmityksessä myös nesteet sisällä. Mut lämmitetään puilla.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...