Jump to content

Termostaattipähkinä


Recommended Posts

Eli kertokaas miten rakennetaan semmoinen laite, että kun mitattavan veden lämpötila laskee 65 asteeseen, laite kytkee virtapiirin kiinni ja kun lämpötila on noussut 85 asteeseen laite laite avaa virtapiirin. Mielellään heikkovirta-asennus ja ihan kaupan komponenteista.

 

Pari termaria ja joku relekököstys vai...?

 

 

Link to comment

Riippuu vähän mitä haetaan, yksinkertaisimillaan valmis paketti vois olla linkistä alempi tuote.

(On vaan liian matalalle lämmölle ja ei ole veteen upotettava. Sorry en löytäny nopsaan parempaa)

http://media.klinkmann.fi/catalogue/en/pdf/Stego_fi_04.pdf

 

Enemmän jos sotkee elektroniikaa, niin tän linkin 40T72-2-00-RR-00-9 olis helppo konffata & käyttää. Kikkailin 6v noiden kanssa aikoinaan...

http://www.gefran.com/en/download/3152/attachment/en

Tässä lämpotila-anturi voi olle melkein mikä vaan ja laite tarkotettu teollisuuteen = kallis, mutta varma.

 

Jos tääs lähdet sille tiellä että alat sotkee pari termoa ja nipun releitä yhteen, niin saa silläkin toki laitteet rokkaaman. Hinta voi vaan pompsahtaa sillekkin kummasti. Riipppuen siitä mitä osia satut löytämään ja mihin rahaan :)

 

Itte (jos osaisin) niin lähtisin kaivamaan noita säätimiä ulkomailta. Kiinan kopy-kökkö lämpötila-säädin makso kaverilleni jokusen kympin kuluineen, kun Gefraneissa oli lisä-nolla hinnan perässä....

Edited by P_Valtonen
Link to comment

Riippuu vähän mitä haetaan, yksinkertaisimillaan valmis paketti vois olla linkistä alempi tuote.

(On vaan liian matalalle lämmölle ja ei ole veteen upotettava. Sorry en löytäny nopsaan parempaa)

http://media.klinkmann.fi/catalogue/en/pdf/Stego_fi_04.pdf

Saakos tuota kytkettyä niin että saadaan halutut toiminnot?

 

Pitäisi oikeastaan olla yksi termostaatti jossa 20 asteen toimieroalue/hystereesi. 5 ja 10 asteen hystereesillä löytyy valmiina (eli jos kelpais vaikka 75C ja 85C nuo lämpötilat).

Link to comment

Mie tilasin tämmöisen, on diginäytöt ja kaek, anturikin mukana. En mene vannomaan täyttääkö kaikkia kriteerejä mutta oli hieno ja halpa, mekaanisestikin yllättävän tukevan tuntuinen.

 

http://www.ebay.co.uk/itm/10A-12V-Digital-Temperature-Controller-w-Sensor-Thermostat-Switch-40-120-C-UK-/131101201417?pt=UK_BOI_Industrial_Automation_Control_ET&hash=item1e863d9409

Link to comment

Erikoista että mainittu jäähdytys ja lämmitys toimet, mutta ei mainittu onko yksi vaihtokärkinen rele.

Vai onko tuossa purkissa lämmitykselle oma (NC) ja ohjaukselle oma (NO) kärki.

Vai onko vain yksi NO kärki jonka aukemisen voi kääntää NC toiminnoksi ohjelmalla (tämä toiminto on Gefranissa)

 

Mtn tyyppiä ei ole mainittu ilmotuksessa,että vois kattoa noi kytkennät www-maailmasta. Oliskohan kaverillani vielä tuon säätimen käyttöohje tallella? Jos siitä löytys tarkempi tyyppi. Vai olisko Puavolla heittää tyypiä?

 

**

 

Toisaalta käyttöjännite 12v +-10% merkkaa että autokäytössä paukku ylijännittelle että heilahtaa...

Edited by P_Valtonen
Link to comment

En oo ennättänyt itsekään tutustua siihen termariin sen kummemmin, totesin vaan että se sopii hienosti autojääkaapin ohjaukseen ja oli oikein hieno hintaisekseen.

 

Siinä on tosiaan lämpöanturi (ihan normaalilta "lämpöpari":lta tms näytti) ja yksi rele sisäänrakennettuna joka kytkee ja aukoo eikä tietäkäseni mitään muuta.

 

Tuossa termarissa toiminta oli "käännettävissä" eli että sitä voi käyttää kytkemiseen joko silloin kun on riittävästi tai riittävän vähän lämpöä. Ajatus lienee siis että voit ohjata sekä lämmitys- että kylmennyselementtiä, mutta muistaakseni se ei molemmissa moodeissa voinut toimia yhtäaikaa jos sellaiselle kytkennälle olisi ylipäätään käyttöä. Ainoa mikä tuollaisesta tulisi mieleen että ohjattaisiin tuuletinta kahdella eri teholla, ts. "50 asteessa puoliteho, 80 asteessa täysteho" mutta joo semmonen ei varmaan onnistu.

 

Sen muistan että sisäänrakennettu rele ei ollut mitenkään erityisemmän vahva, eli jo autojääkaappikäytössä sisäänrakennetulla releellä ei voi tehdä juuri muuta kun triggeröidä isompaa relettä.

 

Sen verran pieni tuo laite on että siinä on varmastikin joku pieni hakkuri-virtalähde sisällä jolloin tuo jännitealue tyypillisesti voisi heitellä enemmänkin ilman että mitään rikkoontuu - itse en ajatellut välittää koko asiasta ja ohjata vaan releen kautta läjää peltiereitä että bisse jäähtyy.

 

Alkuperäiseen kysymykseen - sanoisin että tuo kiinalaite sopii suoraan kunhan hankkii jonkun universaalin 12V virtalähteen. Miulle tuli n. viikossa ja n. 13 eurolla kaikkinensa. Se on helppo kytkeä just silleen että "alle 65 asteessa kytkee ja yli 85 asteessa avaa" ja siihen sai ne rajalämpötilatkin ettei hakkaa releitä pikkumuutoksissa kytkentälämpötilan lähistöllä.

Oluen mäskäykseen tarvitseekin sitten jo huomattavasti monipuolisemman laitteen jossa on ajastimet ja useita eri rajalämpötiloja :)

Link to comment

 

Se on helppo kytkeä just silleen että "alle 65 asteessa kytkee ja yli 85 asteessa avaa" ja siihen sai ne rajalämpötilatkin ettei hakkaa releitä pikkumuutoksissa kytkentälämpötilan lähistöllä.

Onkohan se niin helppoa? Itse en keksi miten kahdella termarilla saa ilman muita osia.

 

Sitten jos on yksi termostaatti jossa säädettävä toimieroalue 20:neen asteeseen niin onnistuu.

Link to comment

Aivan joo mie kyllä ajattelin nyt liian yksinkertaisesti. Tuo toimieroalue tosiaan on tässä se ratkaiseva juttu. Löysin manuaalin jossa sanottiin että tuo "hysteresis" on maksimissaan 15 astetta. Eli jää 5 astetta alkuperäisen kysyjän tarpeesta mutta toimisi esim. välillä 70 - 85. Näppärä laite joka tapauksessa ja kuten Pepellä, hyvä olla jemmassa jos sattuu tarvitsemaan :)

 

http://www.biopowered.co.uk/w/images/8/88/WH7016C_instructions.pdf

Link to comment

Eipä taida toimia tuolla.

Perinteisellä "pitopiirikytkennällä", kahdella termarilla ja releellä toimii. Kuvaa ei nyt ehdi piirtää, mutta kytkentä menee siten, että alarajatermarin sulkeutuvan kosketin on ylärajatermarin avautuvan koskettimen kanssa sarjassa. Ylärajatermarin koskettimelta jännite menee releen kelalle. Releen sulkeutuva kosketin kytketään alarajatermarin koskettimen rinnalle. Näin rele jää vetämään vaikka alaraja termarilla lämpötila nousee ja kosketin avautuu. Kun lämpötila saavuttaa ylärajan, ylärajatermari katkaiseen releeltä jännitteen, kunnes alaraja termari taas kytkee sähköt kelalle.

Kytkentä on siis sama kuin painonapeilla toteutetussa päälle/pois ohjauksessa.

Saitko tolkun?

Link to comment

joo jos kytkentä ohjaa pontenttiaalivapaata piiriä niin tarvii toisen releen.

Eihän tuota sarjaan voi kytkeä kuorman kanssa kun kaikki virta kulkee releen kelan läpi (eli ei paljon mitään).

 

Eli joko toiset kärjet tai toinen rele jos meinaa enemmän ohjata kuin 50 mA kuormaa. Potetiaalivapaahan tulee myös toisilla kärjillä tieteski.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...