Jump to content

Moottorilaskuri


Guest risu

Recommended Posts

Sikäli turha tuollainen laskuri, että se ei osaa ottaa huomioon erilaisten nokka-akselien asteiden ja nostojen ja erikokoisten venttiilien aiheuttamaa venttiilitaskujen kokoa ja niiden vaikutusta puristussuhteeseen. Mitä korkeampaa puristusta tavoitellaan sitä kriittisempi on venttiilitaskun koko.

Link to comment

Koska on ilmennyt lisäkysymys aiheesta, niin vastaan tähän että muutkin saa tietoa.

 

Mitä rajumpi on nokka-akseli (lue: enemmän asteita ja enemmän nostoa), sitä suuremmat venttiilitaskut tarvitaan mäntiin. Myös isommat venttiilit menee lähemmäs mäntiä, kun venat eivät ole samassa linjassa mäntien kanssa. Sen takia myös tarvitaan isommat ja syvemmät taskut kuin miedommissa virityksissä.

 

Puristussuhteen laskemisessa taskujen tilavuus täytyy ottaa huomioon, jos jotain määrättyä puristussuhdetta tavoitellaan. Taskut siis laskee puristussuhdetta.

 

Korkeaa puristussuhdetta tavoiteltaessa taskujen koko on sikäli kriittinen, että pienikin kokomuutos vaikuttaa paljon. Silloin ei saa olla ylimääräistä palotilaa missään, ei kannessa eikä männissä. Turbomoottoreissa on yleisesti matala puristussuhde ja usein niissä käy muutenkin jo siten ettei taskuja tarvita kun on oltava riittävän suuri amme männässä, että saadaan puristus riittävän alas.

 

Edelleen olen sitä mieltä, että tuollainen laskuri on turha. Kun tietää suureet, niin alle minuutissa laskee kynällä ja paperilla. Ja ehkä myös ymmärtää, että mitä laskee. Silloin voi myös ymmärtää, että miten suureiden muuttuminen vaikuttaa puristukseen ja miten päästään haluttuun lopputulokseen.

Link to comment
Guest Raggare

vanhassa kasissa on tosta artikkeli, siinä oli paksu pleksin pala laitettu palotilan päälle ja sipasu vaseliinii tiivisteeks ja sitten olikohan jotain atäffää mikä punasena sit erottu paremmin

Link to comment

No niin oikein, noinhan sen pitää mennä ja siks tuossa mainitussa setissäkin oli keskeltä puhkastu pleksinpala mukana. Pitääpä tuolta pohjalta lähteä funtsimaan kunhan tästä tallille taas joskus pääsee.

 

Mulle kun on tulossa ihan mieto viripata maltillisilla nostoilla ja puristuksilla niin tuo topicin aloittanut laskuri varmaan on ihan pelittävä, kun ei tartte mäntiin mitään venttilinpaikkoja nakertaa.

Link to comment
Guest VW 1303

tee pleksistä ympyrä joka on halkasialta sama kuin sylinteri putken poraus kannessa pleksiin kaks reikää ja pudota tämä kanteen reiästä vettä sisään sillä lääkeruiskulla niin saat tilavuuden selville.

Link to comment

Noin parin senttilitran sisään menee kyllä ihan lääkeruiskulla ja vedellä, sopivasti pitää vaan olla jotain pönkkiä millä saa kannen edes sinnepäi vaateriin. Itse huomasin kun mittasin kansia just lääkeruisku + vesi -kombolla, että 2 senttilitran eron huomaa helposti - pinta jää joko selvästi sylinterin puristepinnan alle, tai menee reunoja myöten.

 

Veteen voi laittaa myös tipan pesuainetta niin se ei nouse keskeltä korkeammalle pintajännitteen takia.

 

Toki sitä ei saa ihan varmaan yhtä tarkalle kun tuolla pleksillä, mutta tuommoisessa tyypillisessä 40-60 senttilitran palotilassa ei pari senttilitraa muuta kun vähän toista desimaalia staattisessa puristussuhteessa.

 

Ai niin vielä yks laskuri, tässä olemme kokeneet hyväksi sen että

 

a) tehtiin se itte

b) se näyttää käyrillä helposti ja nätisti muutoksen puristussuhteessa esim. just tuolla 20 senttilitran muutoksella tai muutaman millin eri dekeillä.

 

http://www.dwl.fi/xls/engine.xls

 

 

Puavo @ dwl

Link to comment
Guest Mika Raussi
Mä oon tehnyt mittausta varten levyn vanhasta cd:stä. Apteekista lääkeruisku ja ollaan ihan riittävässä tarkkuudessa.

 

t. Mika

Nykyäänhän jokaisellä pyörii nurkissa niitä cd-paketeista löytyviä kirkkaita levujä. Niistähän saa hyvin.

Link to comment
  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...