Jump to content

Kaukovalo ei pala


Recommended Posts

Nyt ei keksi, mikä on ongelma; kaukovalo ei pala, virta tulee polttimon liittimeen, lähivalo ja parkki toimii, maatto siis kunnossa, virtakynällä ja yleismittarilla tutkiessa sähkö nomaali kaukovalon liittimessä, kokeiltu kolmella polttimolla, yksi suoraan avaamattomasta paketista. Ei syty valo, ei. Yleismittarilla mitaten lampun pitäisi olla kunnossa. Mikä voi olla?! H4 valot Kuplassa. Pari päivää sitten toimi, nyt ei.

Link to comment

No, kun olisikin jotain tuollaista, ihan kunnon vika. Mutta kun sähkö tulee polttimonkantaan. Ihan normaalisti. Virtakynällä kokeillessa liittimestä kynän valo syttyy kaukovalot kytkettäessä. Mutta kun laitat siihen kantaan polttimon, niin ei enää sytykään. Toisella puolella kaikki ok. Vian on pakko olla siinä polttimonkannassa tai sitten minulla on kolme uutta rikkinäistä H4 polttimoa.... Pitää kai vaihtaa liitin. 

Link to comment

Virtakynä ei välttämättä kerro sitä syttyykö oikea Polttimo.

Siellä on jossain kosketushäiriö (sulake, rele, johto melkein poikki, joku liitos) josta tulee senverran jännitettä ja virtaa eli tehoa läpi, että virtakynä (ehkä 3W) syttyy.

 

sitten kun laitetaan oikea polttimo (vaikka 50W) siellä on kyllä tarjolla se sama teho millä virtakynän saa valaistumaan mutta ei tarpeeksi polttimon langan hehkuttamiseen. 

 

Oletko katsonut mitä kynä sanoo polttimon ollessa paikallaan? Epäilen että ei enää silloin kynäkään syty. Tai voi se yhtä hyvin syttyäkin, mutta jos jännitettä mittaisi olisi se 12 voltista tippunut ainakin puoleen.

Edited by peruskallio
Link to comment

Niinkuin ensimmäisestä repliikistä voi lukea, on mitattu yleismittarillakin. Aivan samat lukemat tulee kuin lähivalojohdoltakin, eli ei ole kyseessä alijännite. Sitä itsekin epäilin. Tilanne on kyllä mystinen, mutta alan kallistua siihen, että johdon ja liittimen navan liitoksessa täytyy olla jokin juttu, joka tapahtuu vasta sitten kun polttimon liitin työnnetään paikalleen. Kokeilin sellaistakin, että laitoin polttimon lähivalon (joka toimii) liittimen kaukovalon napaan ja maadoitin polttimon. Ei syty, ei. Seuraavaksi vaihdan liittimen uuteen. Katsotaan kuinka käy.

On tää Kupla kyllä sähköistään vikaherkkä kapine. Koko ajan löytyy jotain fixattavaa, löysää liitintä yms. No, pysyy mielenkiinto yllä....

Link to comment

Oleko mitannut jännitteen kuormitettuna? Eli kun polttimo on kiinni ja pitkät päällä? Jos yhä löytyy 12V jännitettä kutsuisin mysteeriksi olettaen että polttimo(t) on ehjiä ja maa kunnossa. Luulisi olevan kun lyhyt kuitenkin palaa.

 

jännite yksin ei kerro mitään, sillä ei saada lankaa hehkumaan, teho (W) on suure jota polttimolle tarvitaan. Kun lisätään kuorma alkaa se huono liitos ahdistamaan kun tarpeeksi virtaa ei pääse läpi. Samalla jännite laskee, koska teho on jännitteen (U) ja virran (I) tulo. Teholla saadaan aikaan  langan hehkuminen.

 

Ei siellä siis mitään kovin mystistä ole, aloittaisin etsinnän ensin sulakkeista, tai siis tarkemmin niistä peltilätkistä joiden väliin sulake laitetaan. sitten sulakkeiden toiselta puolelta eli johtojen liitoksista ja lopuksi releestä. Voihan se polttimon liitinkin olla syyllinen, mutta koska olet sitä paikalleen ja pois ottanut luulisi että kontakti olisi jo omia aikojaankin parantunut.

 

itse johtokin voi ahdistaa jos on kuoren alta päässyt kunnolla hapettumaan.

Edited by peruskallio
  • Like 1
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...