Jump to content

Lailliset H4 polttimot


Recommended Posts

Hoo, hyvä löytö. Vielä kun noita olisi 6V versioina myös (etsin, en löytänyt).

 

Vanhan liiton meininkiähän on se, että silpaistaan H4-lampusta vähän korvia pois kannasta ja hoplaa, se käy R2-kantaan ihan kiltisti. Toki tämä on virallisempi tapa tehdä sama asia ja Osram kokolailla varmasti on tarkistanut että lamppu noudattaa R2-standardia.

 

Mutta tästä sitten mopo karkasi pohdintaan että onko R2-standardi määritellyt valotehoa tai polttimotyyppiä  mitenkään, sehän on jeesuksen aikainen standardi eikä varmasti ole osattu ajatella että sähköteho ei suoraan enää sanelekaan valotehoa. Jo halogeenista tulee enemmän, HIDeistä ja LEDeistä puhumattakaan. Halogeenilamppu tietenkin on hehkulamppu niinkuin alkuperäinenkin, ei pitäisi olla ongelma edes kotimaiselle katsastusmiehelle.

 

Jos on unohtunut standardista niin siitä jäisi nimittäin porsaanreikä R2-LEDille, 40/45W. Kummasti alkaa näkyä moisella.

 

Koitin etsiä standarditekstiä, mutta huonolla menestyksellä: Ainoa mitä löytyi, oli polttimon mekaaniset mitat ja tässä kohdassa ne eivät auta yhtään, pitäisi olla joko polttimotyyppi (vaikkapa hehkulanka) tai valovirta joka polttimosta saa tulla (kandelaa siihen aikaan). Tai varmistus siitä että standardi ei sano kummastakaan mitään.

 

Link to comment
16 hours ago, Nikladz said:

..makaavalamppuiseen?

12volttisia. Onko olemassakaan? 

H4 modifioituna R2-kantaan on tietty laiton, ei semmosia saa olla, vaan ei tarvitsekaan, kuten linkistä näkyy ja voi käyttää ihan laillista R2-polttimoa. Kauhiasti kyllä näyttää H4-lampulta, mutta ei ole kun tehdas niin sanoo. :)

 

Osram on kuitenkin sen verran tunnettu valmistaja että ei ala katsarikaan kinastella niiden lampuista.

Link to comment

12 volttinen makaavalamppuinen, jos otettu käyttöön 1.1.1968 jälkeen, niin sitten on oltava  E-hyväksytyt valaisimet ( ja polttimot). Mopojen ja skootterien ledipolttimot toimivat 6-30 voltin jännitteellä.

Link to comment
20 hours ago, Kharon said:

Jos on unohtunut standardista niin siitä jäisi nimittäin porsaanreikä R2-LEDille, 40/45W. Kummasti alkaa näkyä moisella.

 

Ei muutakuin e hyväksytty led umpio paikalle ja homma ok. Rapakon takana on saatavilla jo ulkoisesti vanhalta näyttäviä. Kait ne muutaman vuoden päästä alkaa uimaan näillekkin markkinoille e-leiman kanssa.

Link to comment

Makaavalamppuiseen on aika huonosti, pitäisi ensin viritellä joku Rossi-tyyppinen kehys ja sitten std-7" käy,vaikkapa tämmönen:

https://www.kahlekuningas.net/Led-umpio-7

 

Pikainenkin haku löysi jo useampia E-hyväksyttyjä 7 tuumaisia, joten pystäriin saa aika helposti, toki kiinnityksen saa viritellä ihan itse. 6-volttisina noita samoja tietenkään ei löydy kun se on museokamaa nykyisin.

 

https://www.jj-parts.fi/index/tuote/halo-7-led-headlight-unit/

https://www.jussinmaki.net/ajoneuvovalaisimet/led-ajovalo-5-7-upotettava-10-30v/p/1605-5010/

 

Ainakin toistaiseksi 6V R2 LED -polttimot ovat kiinatuotantoa ja laatu sen mukaan, toisaalta ~8e kpl-hinnalla voisi joskus kokeilla:

https://www.ebay.com/itm/255047203961

 

Valokuvio ei varmasti ole kummoinen, mutta ei se kovin kummoinen ole muutenkaan.

 

Mopojen ja skootterien valot ovat tyypillisesti 25/25 tai 35/35W ja bajonettikannalla (BA20d), ei tähän tarkoitukseen käy. Tuon voi lukea niin että vanhemmassa kun '68 saa olla mikä polttimo (tai valaisin) tahansa.  Ei silti, mikä tahansa nykyinen umpio antaa paremman valon kuin se vakio 6V tuikku ... ja todennäköisesti paremmin suunnattuna myös.

 

Alkuperäisen heijastimen tilalle vaan 'joku umpio' ja näkyvyys kohenee.

 

 

Link to comment

Noissa H4/R2 kyhäelmissä on sitten ihan reipasta hajontaa valmistajista riippuen mihin asentoon sattunu polttimo-osa kantaa liitettäessä tupsahtamaan. Kuudesta jotka tähän mennessä ostanu, kaksi ollu melkolailla vinksallaan, toki ne vaihdettiin myyntiliikkeessä toisiin kun palautin.  Ja hauskinta tässä on se että nämä kaksi ovat molemmat "tunnettuja ja luotettuja merkkejä" :D      Hyvin ne antaa kyllä valoa verrattuna vanhaan pingispallomalliin, jopa vähän mattaisella heijastimella

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...