Jump to content

Kharon

Members
 • Posts

  918
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Kharon

 1. Pallisprojekti sai pipiä männystä ja tuohon olisi helpompi vaihtaa koko katto ja etuovet kuin ruveta korjaamaan vanhaa, joten jos on joku piharaato mistä tuommoisia löytyy, niin täällä olisi tarvitsija. Rahaakin saa mutta ei hirmuisen paljoa, sääsöbudjetilla mennään. Tarvitsija Espoossa ja YV tavoittaa.
 2. Koneprojekti seisoo kun noita suojapeltejä ei saa uutena enää mistään, kyselläänpä täältä. Kunnostuskelpoisetkin käy, nuo ovat sen verran arvokkaita että kannattaa korjata. Lämmönvaihtimia/pakoputkia saa mutta olipa kullan hinnalla (á ~250), josko vähän halvemmalla löytyisi käytettyjä. Rahaakin kyllä maksetaan, ei ilmaiseksi tarvitse luopua. Tarvitsija Espoossa ja YV tavoittaa.
 3. Makaavalamppuiseen on aika huonosti, pitäisi ensin viritellä joku Rossi-tyyppinen kehys ja sitten std-7" käy,vaikkapa tämmönen: https://www.kahlekuningas.net/Led-umpio-7 Pikainenkin haku löysi jo useampia E-hyväksyttyjä 7 tuumaisia, joten pystäriin saa aika helposti, toki kiinnityksen saa viritellä ihan itse. 6-volttisina noita samoja tietenkään ei löydy kun se on museokamaa nykyisin. https://www.jj-parts.fi/index/tuote/halo-7-led-headlight-unit/ https://www.jussinmaki.net/ajoneuvovalaisimet/led-ajovalo-5-7-upotettava-10-30v/p/1605-5010/ Ainakin toistaiseksi 6V R2 LED -polttimot ovat kiinatuotantoa ja laatu sen mukaan, toisaalta ~8e kpl-hinnalla voisi joskus kokeilla: https://www.ebay.com/itm/255047203961 Valokuvio ei varmasti ole kummoinen, mutta ei se kovin kummoinen ole muutenkaan. Mopojen ja skootterien valot ovat tyypillisesti 25/25 tai 35/35W ja bajonettikannalla (BA20d), ei tähän tarkoitukseen käy. Tuon voi lukea niin että vanhemmassa kun '68 saa olla mikä polttimo (tai valaisin) tahansa. Ei silti, mikä tahansa nykyinen umpio antaa paremman valon kuin se vakio 6V tuikku ... ja todennäköisesti paremmin suunnattuna myös. Alkuperäisen heijastimen tilalle vaan 'joku umpio' ja näkyvyys kohenee.
 4. H4 modifioituna R2-kantaan on tietty laiton, ei semmosia saa olla, vaan ei tarvitsekaan, kuten linkistä näkyy ja voi käyttää ihan laillista R2-polttimoa. Kauhiasti kyllä näyttää H4-lampulta, mutta ei ole kun tehdas niin sanoo. :) Osram on kuitenkin sen verran tunnettu valmistaja että ei ala katsarikaan kinastella niiden lampuista.
 5. Hoo, hyvä löytö. Vielä kun noita olisi 6V versioina myös (etsin, en löytänyt). Vanhan liiton meininkiähän on se, että silpaistaan H4-lampusta vähän korvia pois kannasta ja hoplaa, se käy R2-kantaan ihan kiltisti. Toki tämä on virallisempi tapa tehdä sama asia ja Osram kokolailla varmasti on tarkistanut että lamppu noudattaa R2-standardia. Mutta tästä sitten mopo karkasi pohdintaan että onko R2-standardi määritellyt valotehoa tai polttimotyyppiä mitenkään, sehän on jeesuksen aikainen standardi eikä varmasti ole osattu ajatella että sähköteho ei suoraan enää sanelekaan valotehoa. Jo halogeenista tulee enemmän, HIDeistä ja LEDeistä puhumattakaan. Halogeenilamppu tietenkin on hehkulamppu niinkuin alkuperäinenkin, ei pitäisi olla ongelma edes kotimaiselle katsastusmiehelle. Jos on unohtunut standardista niin siitä jäisi nimittäin porsaanreikä R2-LEDille, 40/45W. Kummasti alkaa näkyä moisella. Koitin etsiä standarditekstiä, mutta huonolla menestyksellä: Ainoa mitä löytyi, oli polttimon mekaaniset mitat ja tässä kohdassa ne eivät auta yhtään, pitäisi olla joko polttimotyyppi (vaikkapa hehkulanka) tai valovirta joka polttimosta saa tulla (kandelaa siihen aikaan). Tai varmistus siitä että standardi ei sano kummastakaan mitään.
 6. Modernisointiprojekti tai vanha koppa on vain ruostunut liikaa tai on vaikkapa sattunut olemaan paperiton auto josta on jäänyt ehjä kori kolarissa ruttuun menneen tilalle. Todennäköisin syy on kuitenkin lahovika.
 7. Kuplan osalta ovat aika tarkkoja kaikesta, kun siihen melkein kaikkea kaupasta saa eikä tarvitse itse tehdä, mutta moottorista riittää kunhan on alkuperäisen tyyppinen ja niitähän ei montaa erilaista sitten enää ole, laturi/ laturin jalka ja imureikien määrä kannessa varmaan suurimmat. Mutta toki tämäkin on parin paikallisen museotarkastajan näkemys, tulkinnanvaraa aina on. VW:n vaihtokonesysteemin jäljiltä harvassa enää alkuperäistä konetta on ja kovin usein vaihtokoneeseenkin on jäänyt stanssaamatta alkuperäinen numero, joten ei ole mitään numeroa. Syntymätodistukseen saa moottorinumeron jos sen on älynnyt hakiessa ilmoittaa ja se täsmää siihen mikä tehtaan rekisterissä on, muuten ei. Minä en viitsinyt edes yrittää koska tiesin että kone on vaihdettu. Arkistossa tiettävästi on haku vain runkonumeron perusteella ja siitä tietty pääsee moottorinumeroon ja muihin tietoihin, mutta toisinpäin ei onnistu.
 8. Bensalämmitin (Eberihän se on) olisi tarjolla kuluttajaystävälliseen hintaan 0e: https://www.tori.fi/pohjois-savo/VW_kupla_lammitin_121259866.htm?ca=8&w=1 Ongelma vain on että pitää hakea ja täältä rannalta Keitele on kovasti kaukana, ei pääse itse hakemaan. Toivottavasti joku pelastaa talteen, ei näitäkään liikaa ole.
 9. Eiei, sehän on akkuveden tislausta varten.
 10. Noi lattian napit on oikein hyödylliset, josko tavan kangasta oleva matto ei ole niissä kiinni niin se on tuota pikaa rutussa kaasupedaalin edessä. Kokeiltu on.
 11. Kunhan saadaan kasaan. 🙂 Alustava tavoite on että -24 Suur-Saimaan ympäriajoihin ehtisi (kesäkuun lopulla), mutta saa nähdä.
 12. Katos, kiitoksia. Meilläkin jokunen kuva on mutta harvoinpa sitä omaa autoa tulee kuvattua. Hannun -66 siinä edellä, letkassa ajeltiin.
 13. Viime viikonloppuna ol aikaa ja energiaa tehdä tällekin jotain, edettiin siis tyhjästä hylsystä kuvien osoittamaan kuntoon, ei paha. Isoimmat osat olivat johtosarja. jarruputket ja etuakselisto. Jarruputkien läpivientikumeissa meni pieni ikuisuus, kauheata nysväystä. Vaihdelaatikon asennus paikalleen jäi tekemättä kun vaihteensiirtotangon uudet sulkapallot olivat hukassa. Uudet osat eivät auta kun niitä ei löydy mistään. Höh. Tappioiksi tähän mennessä yks takavalon ennestään halki ollut lasi, joka asentaessa mureni lopullisesti. Vaan paikalliselta harrastajalta saatiin sopuhinnalla ihan ehjä lasinen lasi tilalle, hyvin kävi.
 14. Ensin tallin siivous ja sitten tallin täyttö. Aika täyteen tulikin, vaan kaikki mitä piti, mahtui sisään ja ovikin meni vielä kiinni. Autotetris oli suunniteltu etukäteen, ei tarvinnut kuin toteuttaa.
 15. Talvi lähestyy, kalusto pakattu talliin, hyvä tuli. :) Sen verran tiukka paketti tuli että kummallekaan ei talven aikana tehdä paljon mitään, ei ole tilaa. Akut sentään sain pois.
 16. Uudet liittimet jarrovalokytkimelle tuleviin johtoihin ja kas kummaa, jarruvalot löytyivät. Ei ollut iso vika. Johdotuksen korjaaminen jää talveen, on vähän isompi homma ... ja mistähän saisi oikeannäköistä johtoa (musta/punainen)?
 17. Noniin, kuvakin on. Pissapojan ympäristön ruosteläikkä hiekkapuhallettu pois ja pantu epoksia pohjalle, ei pitäisi ruostua uudelleen. Sama käsittely tuulilasin karmille, alkoi jo kukkia sekin ja paikkamaalaus onnistui oikein hyvin, isolla alalla huomaa että uusi maali on aavistuksen tummempi mutta häivytys karmissa on lähes näkymätön. Takalokareihin saatu kaikki pultit paikalleen ja alaosiin uusi maali, taas kelpaa ajella. Samalla reissulla hävisivät jarruvalot ja niitä ihmeteltiinkin tovi kun kontista löytyi yksi punamusta johto eikä kahta. Edellisten omistajien virittelyitä ja jarruvalolle kyllä oli johto, ryöstettynä töötin johdosta, mutta varsinainen vika oli jarruvalokytkimeen tulevat liittimet, molemmista reuna katki ja tuhannen hapettuneita, ei ihme ettei virta kulje. Pitää laittaa uudet liittimet, eiköhän sitten toimi ja etsiä jostain oikeannäköistä johtoa niin saisi kytkennät vastaamaan kytkentäkaaviota, helpottaa hommaa jatkossa.
 18. Tiuhakierteisiä ja/tai 12.8 -lujuusluokiteltuja, noita ei tavan kilopulttikaupasta saa eikä ihan helposti pulttikaupastakaan.
 19. Pannaanpa tähän tuotantoinsinöörin näkemys aiheeseen: Kuplan konehan on juuri sellainen kuin vaatimuksienmäärittely sen määritteli: Kupla kulkee sillä satasta ja se kestää ~100 000km eikä maksa mitään tehdä. Koko auton hinta ei ihan pysynyt tuhannessa Reichmarkassa, mutta ei noussut paljoa ylikään. Siis onnistunut projekti. Tuotantokustannuksissa säästäminen tottakai näkyy rakenteissa. Josko 90v myöhemmin speksi ei ole riittävä, niin se on ihan vain sitä että moottorit maksavat *paljon* enemmän nykyisin, pitäähän sillä rahalla jotain saada. Porsche olisi toki osannut suunnitella paljonkin tehokkaamman koneen (kts. 356), mutta se olisi ollut myös paljon isommalla hintalapulla. Ja vaatinut bensiiniä jota siihen aikaan ei Saksassa juuri ollut tarjolla: Ei se sattuma ole että vanhemmat Kuplat kulkevat tarvittaessa 78 -oktaanisella, vaikka Suomeen tuoduissa 92-oktaanista pyydettiinkin, eipä täällä huonompaa ollut tarjolla.
 20. Tähänkin taas tehty jotain eli hiekkapuhallettu ja maalattu huolella ruosteessa ollut pissapojan ympärys sekä tuulilasin karmi siltä osin kun se jo kukki. Takalokasuojien alapäitä myös ehostettu kun hiekka oli syönyt maalit pois. Kuviakin tulee kunhan ehditään ottaa.
 21. Kävi niinkuin virityksille usein käy, pari päivää ajelua ja tilanne on sama kun aloittaessa, pitää keksiä jotain muuta. Todennäköisesti kuluneet kumit eivät korjaannu kuin vaihtamalla.
 22. Tällekin tehty jotain eli avattu kansi, katsottu että onpas kulahtanut kumi sisällä ja viritelty hiukan: Kumi liimalla kanteen ja kuparitahnaa sisäpuolelle. Viritys siksi aikaa että saa uudet kumit ja on aikaa vaihtaa myös sisäpuolinen kumi, se kun ei olekaan ihan pikku juttu. Narina kyllä väheni että ei ollut ihan turha operaatio, mutta vaivaan nähden ei olisi kannattanut, se eskaloitui lokarin irroitukseen asti, kun sisempiin kannen pultteihin ei vain tuntunut pääsevän käsiksi. No, ei ihan turhaa työtä, pitää lokarin alapää maalata ruosteen takia ja se on kovasti helpompaa jos lokari on pöydällä. 15mm 12-kulmainen hylsy pyöri ympäri pulteissa, huonot kannat. Ei kovin ruosteessa eikä nylppääntyneet mutta alamittaiset. 6-kulmaisella hylsyllä sai auki ja sitten kun mittasin ne niin avainväli 14,90 mm, hah.
 23. Kyseessa siis koneen päällä vauhtipyörän laipassa oleva pitkä ja kapea soiro joka sitten nojailee yläreunasta konehuoneen etuseinaan ja peittää vaihdelaatikon päällä olevan reiän. Omasta on ko. pelti hukkunut vuosien varrella jonnekin eikä ollut hyllyssäkään yhtään ylimääräistä. Rahaakin maksetaan ja tarvitsija on Espoossa YV tavoittaa.
 24. Tuommoinen on joutilaana, 1303S:stä aikanaan purettuna, kuvia YV:nä.
 25. Kuulee jo paikallaan kun painaa vasenta takakulmaa alaspäin, mutta ajosa erityisen ikävä kun se tietenkin voimistuu vauhdin myötä. Kumihan se on eikä tuolla jousituksessa oikein ole kuin jousitangon/latan kumit ja iskunvaimentimen kumit. Onko kokemuksia ja miten sadaan kuriin? Iskunvaimennin kumeineen on alle 2v vanha, latan kumit varmaan tehtaalta asti.
×
×
 • Create New...