Jump to content

Kharon

Members
 • Content Count

  189
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Kharon

 1. Kharon

  2.1 oxyboxer

  Käyttäisin siitä ~kaiken ruiskuun liittyvän mekaniikan (istuu suoraan paikalleen, ei tarvitse säätää) ja ehkä suuttimetkin, mutta kaiken muun mikä siihen liittyy, voi trokata eteenpäin jollekin joka haluaa museovehjettä: 70-lukuinen L-Jetronic sinänsä ei ollut aivan kamala, mutta siihen liittyi niin paljon ulkoisia härpättimiä jotka eivät olleet lainkaan pitkäikäisiä, että kokonaisuutta ei voi oikein suositella ja toki säätömahdollisuudet ovat noin nolla, se kun on suunniteltu toimimaan niin kuin se on. Modernissa ruiskussahan ei ole kuin muutama käytännössä ikuinen anturi ja kaikki muu tehdään softalla. Toimii maailman tappiin jos vain suuttimet kestävät ja voi säätää mitä tahansa kätevästi suoraan kannettavasta. Siinä kohdassa L-Jetronic (eritoten jos sitä ei valmiina ole hyllyssä) ei ole oikein kilpailukykyinen. Mistä tuli mieleen että vanhoissa säädöksissä kaasuttimen korvaaminen ruiskulla luokiteltiin heti 10% tehonlisäykseksi ... miten lie nykyisin? Toki jos koneen vaihto eli uuden koneen tehon osoittaminen hoidetaan dynolapulla, niin se, että miten teho on tehty, ei enää kiinnosta konttoria yhtään.
 2. Kharon

  Tyyppi3 -69 fastback liikenteeseen

  Joo, ei sitten mitään ja tuo onkin tosiaan aivan erilainen.
 3. Kharon

  Vielä yksi - KG T34

  Tästä on aina välillä ollut mainintoja siellä täällä mutta varsinainen projektikertomus puuttuu joten lisätään se nyt sitten tähän. T34-tarina alkaa uudestaan joskus 2009 tms. kun etsin uudelleen sopivaa isoa Karmannia itselleni, ensimmäinen kierros tapahtui jo 1990-jotain kun Oulussa oli sininen -65 Karmann, ZP-jotain, myynnissä ja hintaakin oli sopivat 22 000 markkaa. Laitoin viestiä myyjälle ja sen sijaan että olisi tullut lisätietoja, tuli parin viikon(!) päästä tieto että se on myyty. Harmillista. No, ostaja ei ollut tehnyt mitään ja kun se aikanaan sitten tuli uudestaan myyntiin, niin en ollut etsimässä autoa ja Sami sai sen sitten ostettua sen Mikkeliin. Säilytyksessä oli ruostunut kokolailla lisää ja siihen aikaan ison Karmannin osia ei saanut siis yhtään mistään, vaikea projekti. Ei siis joutunut hukkaan, mutta kuulin tämänkin Samilta vasta monta vuotta jälkikäteen ja siinä kohdassa oli jo omakin projekti odottelemassa. No, Suomessa ei 2009-2010 ollut yhtään T34:sta myynnissä, joten Saksaan ja Ruotsiin. Ruotsista ei löytynyt yhtään, Saksasta ei harrastajapiirien kautta löytynyt yhtään, mutta mobile.de:ssä oli yksi joka ei ollut poskettoman hintainen. Kunto tietenkin oli arvoitus mutta sen verran oli tietämystä löytynyt että entisömätön Karmann ihan varmasti on ruosteessa jostain. Tehtaalla kun oli tapana säästellä maalia ja vain näkyvät pinnat oli maalattu. Ruostesuojauksesta ei tietenkään kukaan ollut kuullutkaan ja Saksassakin on kosteata ja suolaa talvisin, hyvin muhii ruoste. Asiaa ei ainakaan auta että Karmann käyttää paljon kotelorakenteita koria tukevoittamaan. Tästä nimenomaisesta kappaleesta oli sen verran tietoa Saksan T34-harrastajien kautta että se on kierrellyt myynnissä mobile.de:ssä useampaan kertaan ja ~samalla hinnalla, selkeästi ollut ajoautoa havittelevalle liian suuri ja vaikea projekti. Kyseinen kappale oli kuitenkin suhteellisen siistin näköinen päältäpäin ja osiltaan melkein täydellinen ja kun ison Karmannin pisteosat ovat kovin kiven alla (sillon ja edelleen) niin tämä ratkaisi päätöksen. Ennakkomaksu kuljetusliikkeelle, nämä lunastivat auton myyjältä papereineen ja loput Suomessa kun hain auton, hyvin toimi. Myyntikuvat olivat kätevästi märästä autosta ja maalipinta tietty oli mitä oli sitten todellisuudessa. No, maalattavaksi oli menossa joka tapauksessa että tämä ei ollut suuri tappio. Osapuutteita oli muutama pieni ja ruostetta oli enemmän mitä odotettiin, mutta ei mitään järisyttävää, päälle päin. Sitten kun auto lopulta valui logistiikan suoriuduttua kotiin niin päästiin katsomaan että mitä saatiin. Eihän se nyt ihan siltä näyttänyt mitä kuvissa, mutta ei mikään katastrofi kuitenkaan. Moottori kävi tyhjäkäyntiä ja osa sähköistäkin toimi, ei siis ihan toivoton käyttöautoksikaan. Mutta kun sellaisia oli jo ennestään ja muut projektit painoivat päälle niin varastoitiin auto latoon odottelemaan täysremonttia. Tämä siis heinäkuussa 2011.
 4. Kharon

  Vielä yksi - KG T34

  Edellisen raportin jälkeen on pääasiassa selvitelty sähköjä vähän lisää. Saatiin takaparkit, ajovalot, sumuvalot ja töötti eloon, joten eipä montaa sähkölaitetta enää jäänytkään, kun virtalukkoa ja vilkkuja ei pääse kytkemään valmiiksi asti ennenkuin on ohjauspylväs koossa. Se oli juuri maalattavana joten joku päivä pitää odotella että kuivuu kunnolla. Tuossahan on vaihtorele ajovaloille, on/off-rele sumuvaloille ja tööteille ja kaikki naksuttelivat iloisesti (tuolla paikallaan, ei vain pöydällä, se oli testattu jo aiemmin) kun antoi sähköä + läpikin tuli ainakin mittaukseen tarvittava jännite (~6V). Sen näkee sitten että miten käy kun on kuormaa päällä. Mutta nämäkin hienoja: Ajovalojen releen ohjaus on maapuolella, samoin töötin releen, mutta sumuvalojen releen ohjaus onkin sitten +-puolella. Voi öh. Onhan se toki ollut helpompi tehdä niin päin, mutta ylimääräistä päänsärkyä kytkentäkaaviota ihmetellessä. Jatkuvalla sähköllä olevat piirit ovat vielä testailematta, nyt on kuitenkin käytännössä kaikki virtalukon takana olevat piirit (pl. startin solenoidi, poltti 5A sulakkeen ) koeponnistettu ja toimiviksi havaittu. Bensamittarin yhteydessä olevat merkkilamputkin kaikki toimivat, joten laiskana ei uusittu niitä. 6V polttimot tuntuvat kestävän aika ikuisesti. Ajo- ja sumuvalojen heijastimet kiikutettu Metaken mainostamaan pajaan, ei ollut kaukana ja lupasivat että hieno tulee. Tekevät vielä itse viimeisen hionnan joten ainakin pohja on peilinkiiltävä. Odotamme mielenkiinnolla että mitä saadaan.
 5. Kharon

  Tyyppi3 -69 fastback liikenteeseen

  Tyhmä ajatus ehkä, mutta tulipa mieleen etteivät ole samanlaiset kuin isossa Karmannissa? -65:sta kuva: Noissa nimittäin on se sisempi haara pidempi ja ne tosiaan ovat erilaiset vasemmalle ja oikealle ja kun kiinnitys koriin on sekin epäsymmetrinen, ei voi vain kääntää rautaa ylösalaisin. Tuosta jotenkin näkyy, pultit raudan alaosassa tms. (eikä keskellä) joten jos kääntää raudan ylösalaisin (jolloin ulkona olevat haarat ovat oikeinpäin) ja panee samoista rei'istä kiinni niin se on sentin väärällä korkeudella eikä mene reiästä ulos. Toki kairaamalla uudet pultinreiät sisäpuolella olevaan rautaan homma hoituu.
 6. Kharon

  Tyyppi3 -69 fastback liikenteeseen

  Se on aina hienoa kun ruostereiän tilalle ilmestyy uutta peltiä ja paljo hitsisaumaa. Kyllä siitä vielä auto tulee.
 7. Kharon

  Halvin vakuutus ei museoautolle?

  Kyllä. Kyselin IFfistä junikseen vakuutusta niin tarjosivat ainoana vaihtoehtona uuden Caravellen vakuutusta, yli 900e/v. Kuulemma asiasta ei voi neuvotella, tällä tavalla paikallinen vakuutuspäällikkö päätti. Tuumasin että pitäkää tunkkinne, kadun toiselta puolelta Tapiolasta junikseen edes suunnilleen oikea vakuutusmaksuluokka ja hintaa reilu 200/v. Vanhan ajokin vakuuttaminen on aivan tuuripeliä; Ellei virkailija jaksa/osaa etsiä oikeita luokkia niin hinta on ihan mitä tahansa. Sama ongelma oli ison Karmannin kanssa, sillekin tarjottiin uuden Corradon vakuutusta, yli 800e/v. Enpä sitten ottanut, täysin absurdi hinta.
 8. Vaihdoin uudet umpiot kun vanhat olivat hiukka hapettuneet ja maisema vähän kirkastuikin, mutta vanhat, sinänsä ehjät umpiot jäivät yli, josko jollakulla on käyttöä niin nuo saa, ei maksa mitään jos viitsii Espoosta hakea ja muuten postikulujen hinnalla. Säätömoottoreita ei tule mukana kun ne piti siirtää uusiin. Etumuovi ei ole kovinkaan hiekkapuhallettu ja kesällä noilla pärjäsikin ihan hyvin, mutta syyspimeä sade oli liikaa minun näkökyvylleni, piti ostaa uudet. Noissa on siis ulkoinen säätömoottori ja 6-nastainen liitin. Vuosimallissa 2001 ja siitä eteenpäin on sisäänrakennettu säätömoottori ja 8-nastainen liitin: Mekaniikka on muuten sama, mutta liittimet eivät käy ristiin. Toisesta oli kuvakin, kokolailla samannäköisiä ovat: http://kharon.suomiforum.com/www/ocu/PA211364.JPG YV tavoittaa,
 9. Joo, tätä en epäile. Pitää ostaa toinen akku kaveriksi jos/kun alkaa tökkiä.
 10. Kharon

  1964 Custom Kleinbus - Tipin Bussi

  Hoo, ovat saaneet web-sivun aikaiseksi ja oikein sähköpostinkin. Keväällä kun etsin neloseen lasia niin ei ollut kumpaakaan, että näin se edistys on edistynyt. Mutta se, ettei heillä ole mallia valmiina, on kyllä ikävä yllätys, ei tuo niin harvinainen lasi ole. Toki se käytössä ei kulu sillä tavalla kuin tuulilasi, ehkä se selittää.
 11. Kharon

  Tyyppi3 -69 fastback liikenteeseen

  Komppaan tätä eli satiinimusta on se oikea väri. Jos haluaa oikein tarkaksi niin se on varmaankin L41, mutta ei täyskiiltävänä. Matta-% ei valitettavasti ole tiedossa ja siihen tarvitaan joku pätevämpi sanomaan että paljonko sen pitäisi olla .
 12. Hep! Vähän jälkijättöisesti mutta jo silloin elokuussa koin herätyksen ja kävin halvemman pään Ryobin (R18IW3) ostamassa. Kolmen auton pultit se jaksaa vääntää auki/kiinni (á 20 pulttia) ennenkuin vakioakku (2Ah) hyytyy, kun ensimmäinen nitkautus/viimeinen kiristys tehdään isolla T-kahvalla. Noissa kun tahtoo pultit leikata kiinni alumiiniin, joten Ryobissa ei momentti riitä. En ihmettele kun 75-senttisen T-kahvan päällä saa seistä että pultti aukeaa vaikka ne on vedetty kiinni ihan järjellisellä momentilla (~120Nm). Erityisesti talvivanteiden ongelma, varmaan teräspultti + alumiinivanne + suolakylpy -yhdistelmä ei tee yhtään hyvää. Vähintäinkin epäillyttävä reilu sähkön tuoksahdus tulee aina kun käyttää ja meteliä lähtee, mutta vielä on toiminut ja jaksaa vääntää vauhtipyörän pultinkin jonkunlaiseen kireyteen. Ei tarpeeksi, mutta ainakin sen verran että päittäisvälyksen sai mitattua. Bonusta valosta joka tuossa on, hämärässä näkee että mihin hylsyä tökkii.
 13. Kharon

  Mitä ostit tänään?

  Tarkemmin sanottuna jo perjantaina, mutta laakeriliuskoja koneen täydeltä ja tiivistesarja ja kaikkea sellaista mitä nyt koneen kasaamiseen tarvitaan. Karmann-projektin koneen osat saatu koneistamosta joten on aika panna se nippuun.
 14. Kharon

  Talleissa tapahtuu?

  Karmann-projektiin kytketty sähköjä aina välillä päivä kerrallaan. Tähän mennessä saatu aikaiseksi etuparkit, vilkut ja hätävilkku. Takaparkkien kytkentä poltti sulakkeen, taisi olla väärä johto/johto merkittynä väärin, koska takaa mitattuna parkkien johto ei ole missään kiinni. Opsan. Johdot ~kaikkeen on vedetty, mutta ei ole vielä testattu ja samalla saatu suunnaton johtohärdelli sulakerasian taakse. Projektiosioissa on kuviakin. Hyvää uutta vuotta itsekullekin joka tapauksessa.
 15. Kharon

  Vielä yksi - KG T34

  Nysväiltiin eilen johdotuksia ja pikkuakulla saatiinkin etuparkit ja (hätä)vilkut eloon polttamatta montaakaan sulaketta säätäessä. Etenee mutta johtohärdelli sulaketaulun takana vain pahenee. Eletään silti toivossa että tuo härdelli saadaan jotenkin nostettua sen verran ylemmäs ettei se näy kojetaulun alta: Mitään varsinaista paikkaa, hyllyä tms. noille ei ole, joten jotenkin ne vain ovat siellä olleet. Bonusta siitä että johdoissa oli numerolaput ennestään (harmaat laput, keltaiset ovat omaa tekoa), ei vain ollut mitään dokumenttia siitä että mikä on mikäkin ja lisäbonuksena numerointi oli johdonpäänumerointi, saman johdon eri päissä oli eri numerot. No, ilman tulkintaohjetta moisista numeroista ei ole juurikaan iloa, joten piti selvitellä itse. Onneksi johtoja kaikenkaikkiaankaan ei ole kovin paljoa ja suurin osa on alkuperäisiä eli oikeilla väreillä. Osan johdoista oli edellinen omistaja korvannut ja ne olivat tietenkin kaikki mustia, voi höh. Osa korvattiin oikeanvärisillä ja osa jätettiin kun ei ollut itselläkään oikeanlaista johtoa. Kytkennät ovat enimmäkseen -65 kaaviosta paitsi vilkkujen kytkentä (hätävilkun takia) uudemmasta (T3 68-70). Samaan nippuun saadaan kätevästi sivuvilkut, tuossa uudemmassa kun on vain vilkkukytkimeltä Y-haara etu/takavilkulle, joten yksi haara lisää ja sivuvilkku siihen. Se pitää vielä kokeilla että mitä vilkkurele tykkää lisäkuormasta. Sumuvalojen ja tööttien releille löytyi kontin katosta paikka ja johtonippukin asettui tosi nätisti siihen hollille.
 16. Kharon

  Vielä yksi - KG T34

  Ei ole niin väliä. Heijastimiahan siis löytyy vaikka kuin, mutta juuri tuonkokoiset ovatkin jo sitten kiven alla, sillä se on pienempi kuin pikkukarmannin heijastin, suunnilleen ~170mm. Kovin paljon liian pienikään taas ei käy sillä sitä ei saa oikein mihinkään kiinni. Selailin tuossa aamulla aika monta ja rentut eivät kerro halkaisijaa, hiukka paha arvioida että sopiiko edes sinnepäin. Mutta tuota Metaken mainostamaa pinnoitusta pitänee kokeilla ensin noihin vanhoihin.
 17. Kharon

  Vielä yksi - KG T34

  No jopas :o Pitää kysellä, tuo näyttää jo aika hyvältä.
 18. Kharon

  Vielä yksi - KG T34

  Vanha Kuplan heijastin oli kädessä ja tuo on ~5mm pienempi. Juuri sillä tavalla erikokoinen että Kuplan heijastin ei mahdu. Ajatus Fiatin heijastimesta sinänsä ei ole huono, muutamaa milliä pienempi heijastin menisi ihan hyvin, kun kumien varassa se joka tapauksessa makoilee. Pitää selvittää.
 19. Kharon

  Vielä yksi - KG T34

  Joo, on listalla sekin ja sieltä saadaan tukkuhintakin kun tallin miehet käyttävät sitä ahkerasti kaikkeen. Mutta tästä oli puhetta ja jos haluaa oikeasti kiiltävän, ts. alkuperäisen näköisen niin juuri muita keinoja ei ole kuin alumiinin höyrystäminen. Vielä onneksi ei ole kiirettä, selvitellään.
 20. Kharon

  1964 Custom Kleinbus - Tipin Bussi

  Koitapa kepillä jäätä eli Kuttilan autolasia? Sehän tekee mitä vain jos vain mallit on, mutta olen suoraan sanottuna hämmästynyt jos heillä ei takakulmaikkunoiden kaavoja ole valmiina. Kun 412:n tuulilasi maksoi pari sataa, niin luulisi pienten kulmaikkunoiden irtoavan merkittävästi pienemmällä rahalla: Yhteystietoja ei ole kuin puhelin: 02-7347673
 21. Kharon

  VW 1300 -66

  Kyselin tuota kun Karmannissa on nyt C-listallisen tiiviste ilman listaa. Lasiliike vaihtoi takalasin ja tiivisteen, mutta eivät innostuneet yhtään listan asentamisesta vuosi sitten, joten pitänee keväällä ottaa lasi irti ja nysvätä itse, vuosi sitten ei ollut aikaa tehdä.
 22. Kharon

  pinkki hinkki

  Selvä se enkä oikeastaan tarkoittanutkaan että pitäisi tehdä samalla tavalla: Yksi suutin kahdelle pytylle on vähän epäillyttävä säästämistä. Minimimuutokset olemassaoleviin systeemeihin ja toisaalta kalliit suuttimet ovat aikanaan olleet hyviä selityksiä moiseen pihistelyyn, mutta kun tekee itse niin aivan sama tehdä kunnollinen samantien.
 23. Kharon

  Vielä yksi - KG T34

  Löydettiin Kuplan suunnilleen samanikäinen heijastin, se on 5mm isompi halkaisijaltaan. Hohhoi. Pitää tuumia. Firmojakin löytyi kun oikein etsi: www.ashfordchroming.com www.chromerestorationspecialist.co.uk www.chromefix.co.uk Laitoin chromefixiin kyselyä että mitähän mahtaisi maksaa, saisi edes tontille osuvan hinnan koko hommasta.
 24. Kharon

  VW 1300 -66

  Tuo tarkoitettu varmaan T-listalle, ainakin muodosta päätellen? Nimim. C-listat Karmannissa, nuo ovat ikäviä asennella.
 25. Kharon

  Vielä yksi - KG T34

  OK, kiitoksia tiedoista. Selvitellään tässä kaiken muun ohella, vielä ei ole kiirettä ja jos tulee paniikki, niin lainataan siihen vaikka kuplan heijastimet siksi aikaa, ne ovat ainakin vähän sinne päin vaikka eivät varmaan ihan oikeat.
×