Jump to content

Junikseen vakion näköiset mutta kirkkaammat leditakavalot ?


Recommended Posts

30-lukuiseen fordiin ainakin on 6v ledejä vakiokuoriin saatavilla, mutta saako jostain 6 volttisen junikseen valmista pakettia ? Varsinkin nämä -61 ja vanhemmat pyöreillä pikkuvaloilla on aika säälittävät näkyvyyden kannalta. 12 volttiseenkin voisi harkita vastaavaa. Lisäjarruvalot tai -vilkut ei vain oikein iske.

Link to comment

Valmiista en tiedä mutta jos polttimoa tehostaisi? Tosin parkin joutuu sitten keksimään jostain muusta kun 2-lankaisina ei näyttäisi halogeeneja olevan ja sovittaahan tämmöisiäkin pitää, mutta jos saisi sentään vakiota kirkkaammaksi. En kyllä yhtään muista paljonko oli 6V jarrupolttimot watilleen.

 

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.4433 20W halogeeni 6V

Link to comment

Omaani on käynyt mielessä kyhätä irto kirkkaista lehdeistä sellaiset missä olis useampi rinkula sisäkkäin eli suomeksi keskellä 5 lediä parkkina ja sit niiden ympärillä loput jarruna/vilkkuna. Tuollaisen virityksen väsääminen ei tarvitse mitään kauheaa elektroniikan osaamista tai muitakaan taitoja muutakin oikean vastuksen valisemisen.

Link to comment

Tuo Dealextreme on pikkusälän ostamiseen hyvä, kun tilaa sopivan vähän niin tulee ilman tulleja ja alveja, oliko se nyt 40 euroa vai mikä se raja, ei voi muistaa. Toimituskuluja tuolla ei ole. Ongelmana tietysti aivan tolkuttoman suuri valikoima, siihenkin auttaa kummasti kun sorttaa arvostelujen mukaan ja ostaa sitä mitä muutkin.

 

Nää kirkkaat ledit (1-5W / kpl) vaatii melko hyvän jäähdytyksen kun lämpö/pinta-ala on melko kova erityisesti noissa 3-5 watin ledeissä. Elektroniikkapuolella helpoimmalla pääsee kun ostaa samalla niihin sopivan/t "driverin". Nuo driverit yleensä kelpuuttaa 5-20v jännitteet ja antaa vakio-ampeerimäärän ledeille joten niitä ledejä kytketään sit ilmeisesti sarjaan.

 

Tanhiksen suunnitelma noista 1-wattisistakin ledeistä käy jo vähän arvokkaaksi kun ne ovat kuitenkin halvimmillaankin muutaman euron kappale, joten siinä on ollut varmaan ajatuksena käyttää "superkirkkaita" ledejä joita näkee sellaisissa taskulampuissa missä on 5-100 (http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.1205) lediä. Nuo "superkirkkaat" ovat yleensä n. 50mA / 3.6V eli niitä saa sitten tosiaan kymmenittäin ollakin. Jostain 30 kappaleesta saisi varmaan yhtä kirkkaan kun tavallisesta 6V jarrupolttimosta.

 

Vastaavasti jos laittaa 3 kpl 1-wattisia ledejä parkiksi ja vaikka 5 kpl 3-wattisia jarruvaloiksi niin varmasti loistaa valot naapuripitäjään saakka :)

 

...ja jos tuosta tulee kompakti ja hyvä, varmasti moni muukin haluaisi moisen ostaa. Sopivalla driverillä kun toimii vieläpä sekä 6 että 12 voltin järjestelmissä.

Link to comment

Onko juniksessa joku erikoinen polttimo jota ei löydy hyllytavarana lediversiona? Perus yksi-vai kaksinastaiseen polttimoon on valmiita saatavissa molempiin 6 ja 12V ratkaisuja, joten en usko tinailun kannattavan tässä tapauksessa.

 

Aki

Link to comment

http://www.kouluelektroniikka.fi/

http://www.bebek.fi/kauppa/index2.php

 

Tuollaiset tuli itselle mieleen kotomaasta mistä noita saisi.

 

Ja tosiaan en ole asiaa ajatellut hinnan kannalta enkä ole tehnyt laskuja mikä olisi järkevää koska olen vain ajatellut asiaa.

 

Mutta luulempa että hinta ei ole kauhea ongelma kun kyseessä kuitenkin on turvallisuusvaruste ja jos halvalla haluaa päästä niin kyhää sen polttimen eteen heijastimen kun vakionahan sellaista ei taida olla euro tyyppisissä valoissa.

Link to comment

Siis jos nyt puhutaan sellaisesta valosta missä ei ole ulkopuolelta ruuvattava linssi niin niissähän on polttimo pystyssä eli tavallisen suoran ledipolttimon jos laittaa niin sehän sojotta suoraan konekopan kattoon eli ei lainkaan hyvä ratkaisu.

Link to comment

En pienellä etsimisellä löytänyt muutakuin 12V versioita Suomesta, mutta kyllä niitä varmasti saatavissa on ainakin tilauksesta. Tai ellei ole niin joku tavaratoimittajahan varmaankin ottaa 15s ja 15d kantaiset 6v ledilamput valikoimiin...

 

Mitat tuossa kyseissä yksilössä näyttäisi olevan aika kompaktit mitat: Kokonaispituus 29mm, valaisinosan leveys 25mm, kannan leveys 15mm - siitä sitten mittaamaan mahtuuko omaan sovellukseen. Koska tulee linssin taakse, niin lähtisiin hankimaan suoraan valkoiset jolloin saa vielä hieman lisää valotehoa.

 

Se miksi noita tehdään merkkikohtaisiksi lienee optimointi. Yleismallissa on yleismallin rajoitteet esim. tehon suhteen. Suurin ongelma noissa suurteholediessä on lämpö ja tekemällä merkkikohtainen ratkaisu pystytään teho optimoimaan paremmin käyttöympäristön mukaan.

 

Tanhiksen tapaukseen joutunee soveltamaan jotain muuta jos lampun asento on eri (ilmeisesti BD ja/tai pre '58 type 2 mallit?). Silloinkin lienee helpompi tehdä se kantaosa uusiksi siten, että jatkossa siihen saa kaupasta uusia lamppuja. Tosin barnissa ehkä hehkulanka on kuitenkin se oikeampi valinta :)

 

Ledien kynnysjännitehän on vai muutamia voltteja, joten riippuen siitä miten se regulointi on noissa yleismalleissa toteutettu (=halvalla, joten idea tuskin toimii) niin 12V mallikin saattaa toimia 6V jännitteellä, ainakin helppo ja halpa kokeilla.

 

Aki

 

Myykö kukaan noita 6v ledlamppuja vakiokannalla suomessa ? Onkohan mitään toiveita saada mahtumaan sellaista juniksen oman valon sisään ? Ei kait noita merkkikohtaisia olisi tehty jos pelkällä polttimonvaihdolla mahtuisi.
Link to comment
Käyn lähisekatavarakaupassa hakemassa 12v ledit niin kokeillaan. Siellä näytti olevan tarjolla myös vilkkurelettä autoihin joissa led valot vilkuissa !? Meneekö rele vaihtoon ?

 

Itse ajattelin jossain vaiheessa sitäkin että käytännössä varmaankin tuo jännitten regulointi tehdään yksinkertaisesti vastuksella joka luultavasti on pintaliitokomponentti jossainpäin ledivalo kokonaisuutta eli 12v ledipolttimon saisi muutettua 6v polttimoksi vaihtamalla vastuksen.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...