Jump to content

Imusarjaan lommoja


Recommended Posts

En löytäny alkuperäsitä juttua haku-toiminnolla

 

Eli oli keskustelua että imusarjassa olisi lommoja, kuten golf-pallossa on päällä.

Nyt ne on keskiny alkaa cnc'llä tekee näitä (sorry kannet väärän merkkiset)

 

https://www.youtube.com/watch?v=iKbmrQIQOr0

 

Tässä rankat avarrukset samalla VR6 kanteen..

https://www.youtube.com/watch?v=QKonVg3pCXc

Edited by P_Valtonen
Link to comment

 

My Dyno tests so far show around a maximum gain of  .018% times Peak HP as the typical HP gain from a rough carbide finish everywhere including the Intake Manifold. The majority of the tests were with VP's Q-16 race gas, the rest of the tests were with VP C23, C25 , C16, and Exxon 93 premium. I agree with Jim McFarland; it appears to be trapping a greater amount of higher quality mixture by IVC point and also burning it more efficiently during combustion.

 

 

On the flow bench, basically no flow gains I can measure from roughing up the entire heads/manifold surfaces. On the dyno and down the dragstrip, we consistently see more HP and quicker ET/MPH times.

 

Testeissä pinnan karheus toteutettu eri menetelmällä kuin kuvissa mutta samasta asiasta kyse, manipuloidaan kanavan rajapinnan

(boundary layer) ominaisuuksia. Karkeapintaisessa imukanavassa/-sarjassa kerros ohenee, lisäksi kaasutinmoottoreissa

karkeus edistää polttoaineen pysymistä sekoittuneena ilmavirtaukseen. Seoksen laatu paranee, raakaa polttoainetta kulkeutuu

vähemmän kanavan seinämiä pitkin palotilaan.

 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Rajakerros

 

Lainaukset artikkelista:

 

http://hotrodenginetech.com/pipemax-creator-larry-meaux-on-race-engine-head-porting/7/

Link to comment

Mielestäni tuo golfpallossa toimiva kuoppapinta ei voi toimia muuten hyvässä imusarjassa. Tämä siis virtauksen kannalta, en tiedä auttaako kaasutinmoottoreissa seoksen syntymiseen jotenkin.

Golfpallossa kuopat pienentävät perässä vedettävää alipainealuetta niillä nopeusalueilla joilla golfpalloa käytetään. Tämä toimii aerodynaamisessa mielessä huonosti muotoilluilla kappaleilla mutta ei ilmeisesti ollenkaan hyvin muotoilluilla kappaleilla. Eipä näitä juuri lentokoneissa näy.

Googlailin mutta ei sattunut silmään mitään uskottavaa selitystä miksi kuopat voisivat toimia imusarjassa. Ehkä sellainen vielä löytyy.

Link to comment

Mielestäni tuo golfpallossa toimiva kuoppapinta ei voi toimia muuten hyvässä imusarjassa. Tämä siis virtauksen kannalta, en tiedä auttaako kaasutinmoottoreissa seoksen syntymiseen jotenkin.

Golfpallossa kuopat pienentävät perässä vedettävää alipainealuetta niillä nopeusalueilla joilla golfpalloa käytetään. Tämä toimii aerodynaamisessa mielessä huonosti muotoilluilla kappaleilla mutta ei ilmeisesti ollenkaan hyvin muotoilluilla kappaleilla. Eipä näitä juuri lentokoneissa näy.

Googlailin mutta ei sattunut silmään mitään uskottavaa selitystä miksi kuopat voisivat toimia imusarjassa. Ehkä sellainen vielä löytyy.

Riippuu täysin reynoldsin luvusta. Suurella nopeudella lentävien 1:1  lentokoneiden suuret siivet toimivat laminaarisella virtauksella -> sileitä ja puleerattuja. Pienten hitaiden lennokkien siivet turbulenttisella alueella -> pintoihin lisätään jopa turbulaattoreita. Mielenkiintoinen aihe!

 

K.

Link to comment

Riippuu täysin reynoldsin luvusta. Suurella nopeudella lentävien 1:1  lentokoneiden suuret siivet toimivat laminaarisella virtauksella -> sileitä ja puleerattuja.

Mikäs se olisi sellainen nopeus täysikokoiselle koneelle missä sileä siipi olisi huonompi? Hitain ihmistä kuljettava lentokone minkä tiedän lentää 18 km/h, nopein 7200 km/h. Varmaan aika monenlaisia Reynoldsin lukujakin löytyy noista.

Link to comment

406180d1448598542-porting-head-capture.jTuo on se ajatus, joka jo päivähoidossa kannenkairaajalle opetettiin.

 

Tämä on oikeastaan vähän asiaan liittymätön kuva. Imusarjassa virtaus on aina varmaan turbulenttista..? (eiks ole?)

Samansuuntainen mutta pienemmällä erolla on turbulenttinen virtaus sileä- ja karheapintaisessa putkessa. Ehkä sillä onkin joku merkitys, imusarjojahan ei yleensä ole tapana kiillotella.

 

Vakuutun kyllä heti kuoppaisien imusarjojen paremmuudesta kun kilpa-autoissa on ne laajalti käytössä. Monesti vaan unohtuu nämä käärmeöljyt ja tulee joku uusi villitys tilalle.

Kuopittaminen voisi tietysti toimia silläkin periaatteella että se vähentää jonkun muun virheen vaikutusta imupuolella. Silloin kuopat saattaisivat toimia vaikka volkkarin bokserissa mutta ei pitkälle optimoidussa F1-moottorissa.

Link to comment

Reynoldsinluvun mukaan virtaus on laminaarinen tai turbulenttinen, nyt turbulenttinen?

 

K.

 

Suhteellisen lyhyiden ja lähes 30 v takaisten fysiikan opintojeni pohjalta ymmärsin asian näin:

 

Rajakerroksen virtaus voi olla laminaarinen vaikka kanava on muuten turbulenttinen.

Laminaarinen rajakerros voi kasvaa paljon paksummaksi kuin vastaava turbulenttinen rajakerros, laminaarisen kerroksen saavuttaessa riittävän paksuuden ei päävirtaus pysty enää seuraamaan kanavan muotoa. Karkea pinta/kolot aktivoivat rajapinnan virtausta ja se muuttuu laminaarisesta turbulentiksi nopeammin. Turbulenttinen rajakerros on korkeammasta kitkastaan huolimatta edullisempi kokonaisvirtauksen kannalta, kanava ”näyttää” suuremmalta kuin on ja massavirta moottoriin kasvaa.

 

Menetelmästä oli laajalti keskustelua seuraamallani motorsport- foorumilla kun näitä CNC- versioita alkoi ilmestyä. Mielipide tuntui olevan että siitä voi olla apua tuotanto/aftermarket- kansien kohdalla tapauskohtaisesti, F1 ja muilla moottoriurheilun ylimmillä tasoilla ei niinkään. Toimi parhaiten sellaisten kanavien kohdalla joissa materiaaliin puutteen vuoksi tai muusta syystä poikkileikkauspinta-ala jää liian pieneksi ( käytettiin termiä "velocity limited" )

  • Like 2
Link to comment

Laminaarinen rajakerros voi kasvaa paljon paksummaksi kuin vastaava turbulenttinen rajakerros, laminaarisen kerroksen saavuttaessa riittävän paksuuden ei päävirtaus pysty enää seuraamaan kanavan muotoa.

Tästä tuli mieleen termi "virtauksen irtoaminen" ja siitä termi sakkaus. Näköjään virtauksen sotkijat onkin käytössä semmosissa lentokoneissa joilla on tarkoitus lennellä lähellä sakkausrajaa: hävittäjät, STOL-koneet eli lyhyen kentän koneet jne.

Ehkä mainituilla pienoismalleillakin lennetään sakkausrajalla..?

 

Nyt jos maallikkona miettii niin mutka kanavassa voisi luoda vähän samanlaisen tilanteen kuin lentokoneen sakkauksessa. Ilmavirta ei pysty kääntymään niin jyrkästi kuin pitäisi. Sisäkurvissa virtaus irtoaa ja alkaa pyörteillä (ei sama asia kuin rajakerroksen pyörteily joka siis voisi olla nyt hyödyllistä).

Jos tämmönen hypoteesi pitäisi paikkansa niin kuoppia tarviis olla vain sisäkurvissa ja sitä edeltävällä osalla.

Link to comment
Guest Keine ahnung

Hurjasti teoriaa pelkän ilman käyttäytymisestä ja sen lainalaisuuksista, mutta eikös tuossa ihan alussa perusteltu karkeaa muotoa seoksen ja nimenomaan polttoaineen paremman käyttäytymisen eduksi.

Eikä tämä tosiaan mikään uusi aihe ole.

Empiirisissä tutkimuksissa ahdetuissa koneissa karkeahko pinta ei ole ainakaan haitaksi ollut. Golf-pallo koloja ei ole tullut kokeiltua.

Link to comment

Nää on taas näitä asioita, että uskon kun näen. :-) Mulla suuttimet suihkuttaa suoraan kohti venttiiliä ja kanavista olen tehnyt melko sileät. Jotenkin vaikea uskoa, että siellä olis reunoilla bensaa pisaroina. Vaikka toisaalla ihan sama, koska ei haittaa vaikka pari heppaa jäisi sen vuoksi saamatta. Mutta mielenkiintoinen keskustelu ja hienoa, että joillain on fysiikka hallussa.

 

t. Mika

  • Like 1
Link to comment

Joo seitsemän vuoden välein tätä keskustelua käydään.Viimeiset 40 vuotta on 250 hevosvoimainen kupla kulkenut 11 sekunnin aikoja neljännes maililla ulkomailla.

 

Oliks noissa 70-luvun vaparikiihdytyskuplissä jo 250hv?

 

Keveitä/runsaasti kevennettyjä ne oli jo silloin, ehkä enemmän kuin tänään... Turvakehikoihin ehkä nykyään enemmän panostettu ja luokkasäännöt ( lähinnä USAn sisällä ) päälle.

Link to comment
  • 4 weeks later...

p179911_image_large.jpg

 

Nyt ne on sitten alkanu lommottaa mäntiä...

 

https://www.rbracing-rsr.com/Pistons.html

 

aiheesta patentti...

https://www.google.com/patents/US6170454

 

***

 

Seuraava muoti; urittaa kalikat pisteiden sijaan? Varsinaista low tec säätämistä....Venat ja imukanavat kansista saa urat.

(sorry, kannet valurautaa ja mäntiä koneessa liikaa..)

http://www.herningg.com/projects/groovyheads.html

 

Edit-

Uritettuja mäntiä patentin alla

https://www.google.com/patents/US8528514

Edited by P_Valtonen
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...