Jump to content

Oettinger TV 2400 F kiinalainen kopio


Recommended Posts

Jonkun aivopierun seurauksena päätin kasata bussiin isomman moottorin, sanotaan heti alkuun että mitään järkeähän tässä ei ole kun nykyinen 96x71 moottori toimii ihan hyvin... ainoa harmittava seikka siinä on liian kireä nokka, Schleicher 296 (saksalaisella tyylillä mitatut asteet). Huipputehot tuolla nokalla tulee jossain 5300-5500 kierroksen tienoilla eli pitkäperäisellä automaattilaatikolla on yli 100 vauhtia kun laatikko vaihtaa täyskaasulla kolmoselle mutta kierroksia silti vasta 5000. Käytännössä koskaan ei ajeta siis suurimpien tehojen alueella.

Ihmettelin millaisen moottorin tekisin ja sattui löytymään tietoja Oettingerin näkemyksestä tähän aiheeseen

 

oettinger typ4.jpg

Link to comment
Posted (edited)

No mistäänhän ei tietenkään saa Oettingerin osia eli mennään kiinalaisilla: AA 78mm kampi+kanget ja 98 pytyt. Tässä vaiheessa olisi pitänyt vähän ajatella... eli jos teet samanlaista säästä rahaa ja tilaa 96x80 osat: lohkoa ei tarvitse koneistaa isommille pytyille ja kanget mahtuisivat pyörimään jos alalenkin nurkkaa vähän pyöristäisi. Tai pienemmän perusympyrän nokalla ei tarttis tehdä sitäkään. Webcam tekee vain 86 mallia (liian kireä minulle) pienemmällä perusympyrällä joten tilasin varmuuden vuoksi 78mm akselin.

 

Kuvassa siis 78 akseli, tilaa vakionokkaan jää pari milliä. Kampikammion kattoon jää tilaa milli mutta tein vähän lisää.

 

 

nokka välys.jpg

Edited by Anssi
Link to comment
Posted (edited)

Seuraava valituksen aihe oli nokka... kuten tuossa edellisessä kuvassa näkyy on Webcamin akseli viimeistelemätön reunoilta, raapii varmaan tuollaisenaan nostajat piloille. Eli jouduin tekemään itse pyöristykset.

Ja sitten männät... en oikein hoksaa mitä järkeä on myydä JE:n mäntiä noin matalalla helmalla? Ei kai tälläinen typ4 moottori ole nykypäivänä missään autourheilun luokassa kilpailukykyinen? Katukäytössä olisi pidempi mäntä varmaan hiljaisempi ja pitkäikäisempi.

 

 

20210716_220156.jpg

Edited by Anssi
  • Like 1
Link to comment
Posted (edited)

Autossa olevassa moottorissa on 10tkm ajetut NOS kannet 41x34 venttiileillä, ajattelin ensin käyttää niitä mutta laskin että 53-55 palotiloilla tulisi aivan liikaa puristuksia ja en raaski kairata niitä isommiksi. Ja pähkäilin että venttiilitkin ovat vähän pienet... Oettingerilla oli 914 kannet joten tilasin niistä kiinalaiset kopiot. Saa nähdä kuinka kestävät ovat, materiaali vaikuttaa erilaiselta kuin alkuperäisissä kansissa.

Laskin vielä kaavalla =NELIÖJUURI((0,042*syl.tilavuus*kierrosluku)/60) sopiviksi venttiileiksi 44 imupuolelle ja pakoventtiili 0,85 kertoimella 38mm. Jos tuota kaavaa muuten kokeilee alkuperäisellä tilavuudella ja kierrosluvuilla saa bussiin koot 39/33 ja 914 kooksi tulee 42/36 eli just ne mitä tehdaskin käytti. Ja Oettinger sama homma, 588 tilavuus ja 4200 kierroksia = 42/36

 

Kansissa ikävä kyllä huonosti materiaalia imuaukon ympärillä, ei jää kuin 1,5 milliä tiivistepintaa kun porttaa ne CSP:n imusarjoille sopiviksi. Pystyisiköhän tuohon lätkäisemään köntin jotain kemiallista metallia tms?

 

 

imukanava1.jpg

Edited by Anssi
Link to comment
On 7/21/2021 at 5:08 PM, Anssi said:

Seuraava valituksen aihe oli nokka... kuten tuossa edellisessä kuvassa näkyy on Webcamin akseli viimeistelemätön reunoilta, raapii varmaan tuollaisenaan nostajat piloille. Eli jouduin tekemään itse pyöristykset.

Ja sitten männät... en oikein hoksaa mitä järkeä on myydä JE:n mäntiä noin matalalla helmalla? Ei kai tälläinen typ4 moottori ole nykypäivänä missään autourheilun luokassa kilpailukykyinen? Katukäytössä olisi pidempi mäntä varmaan hiljaisempi ja pitkäikäisempi.

 

 

20210716_220156.jpg

Mitäpä sitä suotta helmaan lisäämään massaa jos tapin korkeus on tuota luokkaa.  Ei monessa 80-> luvun moottorissa tapin korkeuden suhteen ole juuri enempää helmaa. Kyllä se tuollaisenaankin kestää pitkään.

Link to comment
Posted (edited)

Tein kammioon vielä huohotuksen jos joskus innostuu käyttämään Porschen puhallinta tässä moottorissa. Ja tietty se piti taas putsata... no, liian puhdastahan ei voi olla. Tämä on muuten aika epäsiisti kampikammio muihin minulla olleisiin nelostyyppeihin verrattuna, paljon valujämää ja karhea pinta. Ei lähtenyt soodapuhaltamallakaan nätin näköiseksi.

 

huohotus.jpg

Edited by Anssi
Link to comment

Kasasin vielä tänään huvikseni kammen. Ihan hyvin meni nippuun, koneistamon mukaan mitoissaan eikä tasapainotuksessakaan otettu kuin pieni siivu puhallinpyörästä ja toinen kammen limpusta. Ainoa miinus on että akselista puuttuu reikä sille pienelle putkisokalle, koneistamo oli kyllä merkinnyt maalilla missä asennossa vetolevy on tasapainotettu mutta merkkejähän ei näe kun moottori on kasassa. Yritin porata merkin akselin päähän, pirun kovaa ainetta tuntuu olevan mutta joku jälki sinne jäi.

Nokka-akselin päittäisvälyksen laipassa on karkea työstöjälki, pitää yrittää vähän kiillottaa. Kyllä se siellä pyörii mutta välystä ei juurikaan ole.

 

 

 

akseli.jpg

nokka.jpg

Link to comment
Posted (edited)

Tässä vielä kuva kammion yläosasta. Hyvin mahtuu ihan minimaalisella työstöllä, muutaman minuutin homma. Eli kannattaa tehdä isommalla iskulla, tää 78mm on liian helppo 🙂

Toki tässä 98x78 tilavuudessa on hyvänä puolena se että moottori on laillisen kokoinen ja sen pystyy muutoskatsastamaan.

 

kammio.jpg

Edited by Anssi
  • Like 1
Link to comment

Ja toisellakin puolella mahtuu pyörimään. Kurkin sen verran sisäänkin että perun puheeni mäntien suhteen, ei siellä paljon pidempi helma mahtuisi olemaan.

 

toinen puoli.jpg

Link to comment
Posted (edited)

Tilasin sylinterit jo viime vuoden puolella, heti tilauksen tehtyäni huomasin ettei mistään saa valmiita shimmejä tälle halkaisijalle (eli 96 tai 103 olisi helpompi). Vähän mietitytti kuinkahan leveyden suhteen käy. Sylinterit ovat pidemmät kuin vakiot mutta kampikammiosta lähti siivu avarruksen yhteydessä. No, eihän kannen ja männän väliin näköjään jää tarpeeksi tilaa, laitan kuparirenkaat niin ongelma ratkeaa. Isommalla iskulla olisikin sitten pitänyt teettää shimmit jossain.

 

koekasaus.jpg

Edited by Anssi
Link to commentToki tässä 98x78 tilavuudessa on hyvänä puolena se että moottori on laillisen kokoinen ja sen pystyy muutoskatsastamaan.


Keväällä voimaantulleissa rakentelumääräyksissä ei ole moottorin koolle enää rajoitusta, ainoastaan teho ratkaisee ja sekin menee teho/paino-suhteen mukaan.

Lähetetty minun SM-G973F laitteesta Tapatalkilla

Link to comment

Totta, niinhän se nykyään taitaa olla, en ole perehtynyt uusiin määräyksiin. Osat tilasin kuitenkin vanhojen sääntöjen aikana.

 

Nyt pitäisi sitten jyystää kannet valmiiksi. Eli vähän siloitella valua ja koettaa kohdistaa aukot, pakopuolellakin on tekemistä. Jos olisi ollut fiksu niin tämä olisi kannattanut tehdä ennen seetien laittoa, nyt pitää varoa niitä 😞

Tuo imupuolen vika taitaakin olla CSP:n imusarjoissa, reiät ovat pari milliä liian ylhäällä.

 

pakoaukko.jpg

imukanava 6.jpg

Link to comment

Kappas. Vielä jaksaa kaimakin harrastaa nelostyypin koneiden rakentamista. Hauska lukea projektikertomuksia näistä, kun eivät kovin yleisiä täälläpäin ole. Itse tuli tehtyä samaisista kiinakansista 103x80 kone ja ainakin toistaiseksi on vielä nipussa pysynyt. Mulla varmaan samat CSP:n imusarjat ja kyllä niitä sai toiselta puolelta aika reilusti työstää. Itseä häiritsi kovasti tuo CSP:n pakosarjan lähdön väistö tönärin suojaputkelle, ei varmaankaan kovin optimaalinen virtauksien kannalta, pikkuisen pienemmälläkin painaumalla mahtuisi suojaputket olemaan. Oli ajatuksissa vähän työstää sitä pienemmäksi, mutta toistaiseksi on jäänyt tekemättä.

Link to comment

No ei sitä paljon jaksa mutta jotain pientä edes... Hyvä tietää ettei sulla ole kannet ainakaan heti haljenneet. Mitä öljypumppua käytit? Vai laitoitko kuivasumpun? Noissa kiertokangissa on aika reippaasti sivuttaisvälystä, taitaa falskata paineita.

Pakosarjan patti ei kyllä minua häiritse, aika lyhyellä matkalla se kuristaa eikä tässä olla mitään järin tehokasta moottoria rakentamassa. Virtaus on joka tapauksessa suurempi vakio lämmönvaihtimiin verrattuna 😄 Mulla on hyllyssä Ahnendorpin kuplaan tarkoitettu pakosarja, siinä putki on ovaalin muotoinen pidemmältä matkalta eikä mitään suojaputkien väistöjä, sen saa asennettua myös tönärit paikallaan (CSP väittää että ne pitää olla irti).

Link to comment

Laitoin Thorsten Pieperin sumppupumpun. Painepuoli taitaa olla saman kokoinen kuin vakiopumpussa ja paineet pysyy päälle 2 bar lämpimänä tyhjäkäynnillä. Mulla myös AA kanget ja kampi (tosin noin kymmenen vuoden takaa) ja kyllä niissäkin taisi reiluhko sivuttaisvälys olla.

  • Like 1
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...