Jump to content

Melumittaus


Recommended Posts

Voimaantulot henkilöautoille seuraavasti:

 

01.12.1957 85 fonia

01.01.1971 84 dB (A)

01.01.1981 82 dB (A)

01.01.1989 80 dB (A)

01.10.1991 77 dB (A)

01.01.1993 77 dBA

01.10.1995 74 dBA

 

Ja sitten ohjeista löytyy tämä tärkeä kohta:

3. Ajoneuvo, jonka valmistusvuoden päättymisestä on kulunut vähintään 25 vuotta.

Sovelletaan määräyksiä, jotka olivat Suomessa voimassa ajoneuvon valmistusajankohtana, ARVA 31 §, 1256/92

Link to comment

äänenmittauksesta on olemassa hyvinkin tarkat määritelmät miten se tehdään... eivät vaan kerro sitä kovinkaan mielellään asiakkaalle koska jokainen mittaaja saa hyvinkin erilaisia tuloksia kun mittauspaikan sijainti vaihtuu 10cm pakoputken ja auton sijaintiin nähden... tulee äkkiä n.20db eroja mittauksiin... sekin vaikuttaa onko lämmin vai kylmä pakoputkisto ja moottori... sieltäkin 10db ero tulee helposti... et mielenkiintoista seurata miten meinaavat toteuttaa tuon mittauksen katsastuksen yhteydessä... mittauspaikan läheisyydessä kun ei saisi olla kiinteitä seiniä tai rakennuksia ja alusta pitäisi olla hiekkaa tai matoilla päällystetty... ja sitten vielä kirrosluvun vaikutus et tyhjäkäynnillä vai kierroksilla 4500r/min on paha kierrosluku mittauksen kannalta kun kaikki moottorit tahtovat juuri siinä kohdalla resonoida sopivasti ni tuleepi äkkiä 20db lisää melua varrattuna esim. 5000r/min tai 4000r/min... yllättäviä asioita tos melun kans painiskellessa tullu huomattua...

Link to comment

Aika yllättävältä tuntuu saada resonoinnista lisää melua 20 dB, eli miltei 7 kertaa enemmän melua? Itse olen tosin vain harvakseltaan melumittauksia joutunut tekemään, joten kokemus siitä on aika ohut. Ihmetyttää silti...

Link to comment

Kisakatsastuksissa tehdyillä mittauksilla (4500rpm) ei kyllä ole mitään tekemistä todellisen melun kanssa, paukkuohjelmat turboautoissa ja resonoinnit sun muut lisää todellista melua, imupuolen melua ei mitata missään jne.

 

Eli vaikea aihe usealla muuttujalla. Oikeudenmukaisia tuloksia hankala saada.

Link to comment

Olisi kyllä jo korkea aikakin saada jonkinlaista kontrollia autojen meluamiseen. Mittaus pitäisi tehdä vielä ehdottomasti stereoiden volumet kaakossa, jotta noista helevetin viikonloppuhäirikkö jumputtimista päästäisiin eroon. Toivottavasti tuleva mittaustapa on sellainen, että poliisitkin voivat suorittaa kaupungilla valvontaa ja ruuvata kilpiä irti.

Link to comment
Guest DaFox

Ehdottomasti samaa mieltä, kilvet HETI pois!

 

Mikäli:

- Auto on todettu yli 3½m pitkäksi, ei japanilaiseksi

- Stereot ja/tai kaiutin on vaihdettu

- Autolla on yli 3v. ikää

- On aihetta epäillä että auton omistaja on itsenäisesti tehnyt tankkauksen lisäksi, esim. renkaanvaihdon. Alan ammattilaisetkin myöntävät tämän olevan vakava riski.

- Jos auton arvo alittaa vuotuisten vakuutusmaksujen ja veron määrän

 

Lisäksi voitaisiin määrätä kilpien poiston jälkeen auto paalattavaksi, omistajan laskuun tietenkin.

 

Tästä koko lystistä tietenkin korotettaisiin vielä omistajan ansioverotusta, vaatiihan tuo melkoisesti aikaa virkakoneiston pyöritykseen - ei ihan halpaa.

 

Edit. YLE voisi uutisoida näistä tapauksista laajalti, tietenkin pääuutisissaan isoin kuvin ja kutsuen X:ksi.

 

X = korttipakasta poimitaan haluttu solvaus; rasisti, natsi, fasisti, terroristi, propellipää, stalinisti, pedofiili, hippi, ym..

Link to comment
Ja syy näihin melumittauksiin on tuuninki korollat ränttätänttä putkineen..ei kun kuplaan orkkis putki niin ei ole mitään onkelmia.

Onhan tuo melkolailla totta osittain... itse olen nähnyt ties minkälaista viritelmää putken päässä että saa melumittauksesta läpi ja pääsee radalle... tuon viritelmän kiinnipysyvyys itse radalla onkin sitten eri juttu.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...