Jump to content

laakerit


Guest BugPower

Recommended Posts

Guest BugPower

Joo elikkä mun AS lohkoa aarporattiin 1mm isommaks niin tarttee uudet laakerit niin kysyisin vaan että mitkä laakerit pitää tilata?

 

Runkolaakerit STDx1,00 x21mm AxLxP "KS" nämäkö?

 

mitä toi laippa väli tarkottaa? vakio on 22mm ja noissa on 21mm

Link to comment
  • Replies 151
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Guest Aircooled.fi

Moottorin laakerit kannattaa tilata Aircooled.fi:stä.

Ota mitat kampiakselin kauloista , lohkon mitat kannattaa myös tarkistaa.

 

Ja kysymykseesi vastaten, laipan voi mitata vauhtiksen pään runkolaakeripukista, eli pukin leveys kertoo laipan, yleensä se on vakio 22mm, tai alikoko 21 tai 20mm.

 

Jos lohko on aarporattu jossain koneistamossa, niin samalla laippa on voitu vetäistä alikokoon, joten todellakin on syytä tarkistaa se varmuuden vuoksi. Yleensä tietysti kertovat asiasta, mutta tarkista nyt kuitenkin.

 

Mitat sinänsä oikein kuten arvelitkin, eli Runkolaakerit STDx1,00xLaippa???

 

- Tomppa

Link to comment
Guest Toheltaja

akselihan on sillon stanu jos se uus on. tosin joskus on kuultu että uusikin akseli on jouduttu käyttämään koneistamon kautta, kaulojen ollessa karvan verran alamittaiset. Tosin menee joskus hifistelyksi, mutta kaikille ei riitä polttoniosat amerikanmaalta :)

Link to comment
Guest Keiteleen Kone

Laakereiden hinnat : Keiteleen Kone :

 

Runko 27 eur.

Kiertok. 7.50 eur.

Na. 7.50 eur.

 

Merkki : Mahle

 

Eipä tarvitse kauan aikaa ihmetellä mistä kannattaa ostaa.

Link to comment
Guest ritariässä

ei välttämättä vaan pinta puhtaaksi ja suoraksi ja 20mm laipalla olevasta laakerista sopiva lastu siten pois että varmasti tulee tiukka sovite ja ei ala heti uuden laakerin kanssa lonksumaan väljäksi ja jää pelivaraa mahdollisen seuraavan laippaoikaisun duunaamisen jne...

 

tämä siksi, koska jos laipan koneistaja tasamillimittaa hakiessaan vetää pikkasewn väljäksi, pitä äotta homma uusiksi ja taas yhtä kokoa pienemmällä jne...

 

mut jos teke ns kertakäyttömoottorieta jolloin ei oo väliä pysyykö paikat kunnossa 10tkm vai jotain muuta, niin sitten voi tehdä ihan kummin vaan.

Link to comment
Laakereiden hinnat : Keiteleen Kone :

 

Runko 27 eur.

Kiertok. 7.50 eur.

Na. 7.50 eur.

 

Merkki : Mahle

 

Eipä tarvitse kauan aikaa ihmetellä mistä kannattaa ostaa.

 

Tuleeko tosiaan kaikki mahlen osat esim takomännät sieltä mistä sanotaan?... joskus olen kuullut tapauksia että toisessa kohti mäntää (tai sylinteriä en muista tarkkaan) lukee se maa mistä ne pitäisi sulla mutta yllättäen tarkkaan tutkien muualta löytyy muu esim. brassimaa?!

Link to comment
Guest Toheltaja

Mahle on ollu brassikamaa iät ajat

 

Kolbensmith vai mikäs se onkaan, taitaa edelleen olla germaanivalmistetta.

 

Laakereissakin on eroja. KS:ltä on saanu joskus sellaisia missä öljyura kulkee kaulan puolella ekä lohkon ja laakerin välissä. Niissä hitusen pienempi kitkapinta, ja periaatteessa parempi mahdollisuus tasaiseen öljyfilmiin akselin ja laakerin välissä kun paine on ympäriinsä tasainen, eikä kahdesta pisteestä niinku mahlessa yleensä.

En tosin muista saako noita kyseisia KS:n urallisia lakruja enää. Itte hamsteroin niitä muutamia settejä joskus 5 vuotta sitten, kun koneistamossa suosittelivat moisia ( joo, ja ihan 25v kokemuksella)

Link to comment
Kolbensmith vai mikäs se onkaan, taitaa edelleen olla germaanivalmistetta.

 

Itselle tuli joskus aikoja sitten vaasalaisfirmasta Kolbenschmidtin kk-laakerit "Made in Brazil". Jonkun ikivanhan arpakoneen mukana tuli joskus uudet mutta hemmetin likaiset KS-runkolaakerit. Luki niidenkin myyntipakkauksessa sama teksti.

 

Jotain tekevät varmaan Saksassakin.

Link to comment
Guest BugPower

nyt on sinter metal laakerit tos vieres ja viimeistely näyttää ainakin huonommalta... no mutta nyt viel pitäis löytää empin veiveille avain että saa kireelle tommonen cp 10mm näköjään pyöri kun päästiin vähä kireemmälle momentille... -.-

Link to comment
Guest BugPower

aika jännä juttu oli tos kun laitoin nokka laakereita! ne leveet laakerit jossa on reunukset niin molemmissa oli semmonen lovi joka menee lohkoon mutta mun AR lohkossa oli lovelle paikka vain toisella puolella... noh laitoin vanhan laakerin siihen toiselle puolelle jossa ei ollu lovea...

 

haittaako jos on toisella puolella vanha laakeri?

Link to comment
  • 1 month later...
Sinter Metal on huonompi laakeri kuin Mahle.

 

Tästä on varmaan jotain puolueetonta tutkimusdataakin olemassa vai?

 

Just kävin hovikoneistajan luona kampuran ja Mahlen runkolaakereiden kanssa. Halusi nimenomaan mitata keskilaakerin, kun noissa on ollut mittavirheitä. Ja niin tässä minunkin sarjassa eli keskilaakeripuoliskoista tulee soikea. Tuumasi, että jonkin aikaa sitten on alkanut tulla tällaista useammilta valmistajilta niitä sen kummemmin nimeämättä. Aikanaan alkoivat kiinnittää huomiota, kun tuli useampia reklamaatioita keskilaakerin leikkautumisesta vaikka kaulat olikin oikeassa mitassa. Oman sarjan mittavirhettä en tullut ottaneeksi ylös.

Tämä on tietysti vain yhden koneistajan käsitys, mutta varsin kokeneen.

Link to comment

JM-koneitten suhteen kun laakereita suht usein vaihdetaan, on monet todennut että sintermetallin laakerit ovat väljiä tai liian piukkoja. Omassa koneessa tällä hetkellä sintermetallin laakerit ja vauhtipyörän puoleisesta päätylaakerista piti sorvata pois että mahtuu kokoon. Tiedän myös joitakin esimerkkejä joissa keskimmäinen runkolaakeri on väljä jolloin kampiakseli notkahtaa ja lohko menee piloille siinä samassa.

Link to comment

Noihin omiin Mahle laakereihin sen verran vielä, että ovat aivan uudet käyttämättömät. Joko ulkopinta on soikea tai sitten sisäpinta, mutta vahvuus ei ollut kierroksella sama. Sen 3 ukkoa totesi.

Link to comment
Käyhän tosta ilmi selvästi että laakeriliuska ei ole tasavahva ainepaksuudeltaan.

Juuri näin. Mikrometrillä tuo tarkistettiin venttiilin varren avulla.

 

Ja todellakaan en yleistä koskemaan muita Mahlen laakereita, vaan tämä kommentti koskee vain ostamaani +0.25/+1.5/+2 laakerisettiä.

 

Tarkka mittaus tulee varmaankin myöhemmin, kun kampura on pöydällä. Kerron tämän aikanaan (menee varmaan muutama kuukausi).

Siinä vaiheessa sitten katsotaan, että pitääkö kaulaa himpun ohentaa.

Link to comment

Kirvesmies tekee tuumalleen, metallimies millilleen ja volkkariharrastaja tekee tasan :)

 

Jotenkin tuntuu, että noita laakereita syynätään jokus liiankin tarkkaan, mutta sitten unohdetaan monta muuta tärkeää asiaa. Montako konerikkoa on harrastajien tiedossa, mitkä on johtunut laakereiden valmistusvirheistä?

 

Samalla kaavalla ajateltuna volkkarin konetta ei voisi kasata ilman vähintään 300€ maksavalla momenttiavaimella, jonka vtt on kalibroinut.

 

Tiedän kyllä, että laakereissa on eroja, mutta yleensä ero on materiaalissa.

Nojoo, oma kokemus on lähinnä vähän isommista teollisuuslaakereista

Link to comment
Guest Toheltaja

Totta, pätee joka ikiseen liikkuvaan moottorinosaan. Ja johonkin liikkumattomaankin. Amerikan kampuroissakin on kaulojen koot joskus heitelleet, jopa monen jokkismiehenkin mielestä liikaa. Kiva hioo uutta osaa suomessa ekaan alikokoon.. Onneks ei o omalle kohdalle moista akselia tullu, tosin en o laakereitakaan mitannu, jatkossa mittaan...

Link to comment
Guest Keiteleen Kone

Keskipukin runkolaakeriliuska ei ole tasapaksu, jos se olisi saman vahvuinen joka kohdasta niin laakerivaurio olisi ilmeisen selvä hyvin nopeasti.

Tähän kysymykseen ei "australialaisen" tarvitse kommentoida = T1-1973 : miten olet mitannut laakerin mitat ja miten se on tehty mikrometrillä venttiilin varren avulla ?

Olen kuullut tästä asiasta aiemminkin mutta käsitykseni mukaan mittaajat eivät ymmärrä laakerin sovitusta ja eikä myös sen rakennetta.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...