Jump to content

Paljon virtaa kuluttavan 6V laitteen käyttö 12V järjestelmässä


Recommended Posts

Eli samalla kun tein päätöksen isomman koneen laitosta '58 junikseen tein päätöksen että muutan sen 12V koska esim hupiakku ja kaikki sähkösysteemit mitä autoon olen ajatellut olisi jo ruvennut vaatimaan kahden 6V laturin liittämistä koneeseen että kaikelle riittäisi sähkö.

 

Okei normaalisti pyyhkijänmoottorit vinkkarit yms yleisest ns vaikeat 6-12V muunnettavat eivät tuota mulle kauheaa päänraapimista mutta 6V ambulanssi sirra tuottaa vähän suurempaa päänraapimista. En ole mitannut millaisia amppeereita tuo imaisee kun laittaa päälle mutta se nyt on aika selvä että mikään pikkuvastus ei taida riittää. Eli kysymys kuuluu että miten tuollaiselle saa laskettua jännitteen sopivaksi ja ei nyt lähdetä sille linjalle että onko se laillinen tai ei jne

 

Link to comment

Sun pitää laitta laitteen sähkövastuksen kanssa saman suuruinen ulkopuolinen vastus, jotta käyttöjännite puoliintuisi.

 

https://fi.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4nnitteen-_ja_virranjakos%C3%A4%C3%A4nt%C3%B6

 

- Laita värkki soimaan 6v jännitteellä ja mittaa (pihti amp) virtamäärä.

- Lisävastuksen arvo ohmeissa = 6v jaat em virta-arvolla.

- Vastuksen tehonkesto taas on suoraan 6v x em.virta-arvo.

 

Huomaa että tehonkesto voi olla vaikkka miten suuri. Laskettu arvo on minimi.

 

oliko tarpeeksi rautalankaa? :)

 

T: SähköOpe

 

 

ps tuolla yksi kauppas

http://www.sahkolehto.fi/automaatio/tehovastukset_jarruvastukset/fi_FI/tehovastukset_jarruvastukset/?snsrc=aws_6c2bda2dbcb6b6037acf211ff1f2533d51934461927&snkw=tehovastus

Edited by P_Valtonen
Link to comment

Tässä olisi aika tärkeä nyt tsekata ampeerit. Kyllähän tuon jännitten voi vastuksellakin laskea, mutta wattiluokka alkaa kasvamaan melkoiseksi. Lämpöäkin syntyy samalla aikas paljon. Ampeereista riippuen katselisin itse kiinalaisien DC-DC step down hakkureiden suuntaan. Itsellä on muutamia, tosin muistaakseni maks 3A malleja, kun suunnittelin kännykänlatausta 6V akusta (hakkuri reguloi siis jännitteen 5 volttiin, niin myllyn kierrätys ei käräytä latauspuolta puhelimesta).

Link to comment

https://fi.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4nnitteen-_ja_virranjakos%C3%A4%C3%A4nt%C3%B6

 

- Laita värkki soimaan 6v jännitteellä ja mittaa (pihti amp) virtamäärä.

- Lisävastuksen arvo ohmeissa = 6v jaat em virta-arvolla.

- Vastuksen tehonkesto taas on suoraan 6v x em.virta-arvo.

 

oliko tarpeeksi rautalankaa? :)

 

T: SähköOpe

Juu kyllä ihan perus etuvastuksen laskeminen on tiedossa mutta punaisena hehkuva vastusklöntti ei oikein ollut se mitä hain takaa. Vaan juurikin jotain Paavulin mainitsemaa step down hakkuria.

Link to comment

Zenerdiodeja löytyy 6,8 v / 50W, jolla saisi leikattua 13-14 voltin latausjännitteen mukavasti 7 voltin tuntumaan, ja ei tarvitse tehosta välittää sen enempää että kunhan se ei ylitä tuota 50 wattia. Vinkkarit yms. onnistuu oman mielipiteeni mukaan helpommin zenerillä kuin vastuksella, riittää kunhan on tarpeeksi tehon kestoa omaava zeneri.

Edited by metake
Link to comment

Nyt kyllä meni ohi miten diodilla saadaan rajoitettua jännitettä.

Diodin kynnysjännite on 0,7 volttia, niitä sarjaan plus ja miinusjohdon väliin niin monta kun on tarpeen ja johtavat kynnysjännitteen yli menevän osan maihin. Tehonkesto pitää vain olla riittävä.

 

Edit. Eli tässä tapauksessa 10 (pii) diodia = 7 volttia ja loppu "häviää"

 

Zenerdiodi sama asia kuin tavan diodit sarjassa, siinä on vain ennalta määrätty tuo kynnysjännite. (Tosin estosuuntaan, toisinpäin toimii kuten tavan diodi)

Edited by peruskallio
  • Like 1
Link to comment

Tanhis, kurkkaapa tämä:

 

http://www.ebay.com/itm/DC-CC-9A-280W-Step-Down-Buck-Converter-7-40V-To-1-2-35V-Power-module-CZ-/131343247722?hash=item1e94aae96a

 

Jos 9 ämpäriä piisaa, niin esmes tuollaisella on mielestäni homma 100% helpompaa kuin kikkailla mitään muuta. Hinta halpa. Luonnollisesti täytyy ensin säädellä jännitteet kohdilleen ennen kuorman kytkemistä..

 

Itse vastaavia tilatessa on noin 40% ollut rikki, mutta kiinanpojat lähettelee uutta kyllä. 

Link to comment

Diodin kynnysjännite on 0,7 volttia, niitä sarjaan plus ja miinusjohdon väliin niin monta kun on tarpeen ja johtavat kynnysjännitteen yli menevän osan maihin. Tehonkesto pitää vain olla riittävä.

 

Zenerdiodi sama asia kuin tavan diodit sarjassa, siinä on vain ennalta määrätty tuo kynnysjännite.

No nyt!

Link to comment

Perus juttuja kun puhelee sähköstä niin hitosti tulee asiantuntemusta mutta sen ulosaanti sellaiselle tasolle ettei googlaamalla tarvitse päivittää tieojaan on aika heikkoa.

 

Eli nyt olen siinä ymmärryksessä että tarvitsen "10 (pii) diodia = 7 volttia ja loppu "häviää"" eli eikö sen enää tarvitsekkaan olla zenerdiodi tai meneekö ihan perusdiodit ja varmaankin pitää myös laskea arvot millaisia menen tiskiltä pyytämään ettei tarvitse ihan uuvatilta näyttää.

 

Sitten mennään tähän zenerin käyttämiseen kytkennässä niin virran tiputukseen siihen tarvitaankin jo vastus kaveriksi joka luultavasti tulee olemaan minun tapauksessa aika suuri tehon kestoltaan ja varsinkin kun tuo sirra ei välttämättä nyt kauhean reguloitua jännitettä kaipaa niin kuullostaa aika turhalta tuo zeneri vielä lisätä tuohon kytkentään.

 

 

Pitäisköhän melkein harkita jotain rengassäätövastusta niin saisi äänenvoimakkuuden säädön sitten samalla.

Edited by Tanhis
Link to comment

Niin, ei zener regulointi nyt ihan mene pelkästään zenereitä sarjaan kytkemällä. Huomioidaanpa esmes:

 

http://vlab.amrita.edu/?sub=1&brch=282&sim=1207&cnt=1

 

Eli se virta tarvitsisi tietää :)

 

Zenerit sarjassa eivät jännitettä laske (jos nämä siis kuorman ja syötön välissä sarjassa). Kannattaa muistaa, että jos kuvitellaan diodin "hävittävän" jännitettä, tarvitsee komponentin myös kestää tehoa, koska läpi kulkee virtaa. Muutoin komponentti, tässä diodi, sulaa lapaseen.

 

Edit: Siis kyllähän tuo Zener periaatteessa sarjassa toimii, mutta tehonkesto on oltava melkoinen. Samalla tulee sitä tehohäviötä. Nopeasti kun lukee ja kirjoittaa, tulee ihan juuri sitä itseään..

 

Edelleen rummutan hakkuria, pienin häviö, helpoin homma.

Edited by Paavuli
Link to comment

Jos löytyy tarpeeksi jykevä vastus, on tuohon sireeniin varmasti paras ratkaisu. Jos vastus hajoaa, ei mene jännite läpi.

 

Näissä diodeissa on vaarana että hajotessaan menee täysi jännite sirralle.

 

Diodit voi laittaa vastuksen jälkeen varmuudeksi jos haluaa. Tavan diodit ovat lähes ilmaisia, zeneri maksaa jotain, mutta tuskin paljoa. Vähemmällä tinaamisella pääsee zenerin kanssa, laitoin nuo tavan diodit esimerkkinä vain selittääkseeni miten asia toimii.

 

Joku viisaampi voisi selittää mitä tehonkestoa vaatii jos laittaa pelkän zenerdiodin (diodeita)? Eikös se tee omalla tavallaam oikosulun ja lämmittää johtoja ym. Sitten sen mukaan? Itse olen aina käyttänyt vastusta sarjassa ja diodia vain varmistuksena herkässä paikassa.

 

Mitä ulosantiin tulee, menee omaan tietämättömyyteen, jotain tarttunut korvantaakse perusteista, mutta niin vähän näitä käyttänyt ja opiskelusta niin kauan ettei osaa vastata kattavasti tai kansantajuisesti....

 

Tavan pii diodi nyt kuitenkin tarvitsee 0,7 volttia jännitettä muuttuakseen johtavaksi. Pistetään monta pötköön ja tarvittava jännite nousee aina tuon 0,7 volttia. Sitten tämä pötkö rinnan kuorman kanssa ja kaikki mikä menee yli diodien yhteenlasketun kynnysjännitteen yli menee suoraan "maihin".

Zenerdiodi on toisin päin mitaten kuin tavan diodi, mutta tavallisen diodin estosuuntaan on määrätty kynnysjännite jonka ylittyessä muuttuu johtavaksi. Siis helpoiten selitettynä sen sisällä on valmiina pötkö noita tavan diodeita. Ei ole, mutta toimii kuten olisi.

Tekevät siis saman asian vähän erilailla totutettuna.

Virtaa ei näiden kanssa tarvitse sinällään tietää,ei vaikuta (ainakaan vw asioissa merkittävästi) jännitteeseen diodien jälkeen ja syöttöjännitekin voi olla diodin kestorajoissa mitä vaan. osien pitää vain kestää se teho mitä niistä läpi menee, joka ilman vastusta lienee huomattava? Tähän voisi joku lukeneenpi kommentoida, itseäkin kiinnostaa....

Edited by peruskallio
Link to comment

Jaaha pitää varmaan lainata jostain tarpeeksi järeä mittari kun ei viitsisi ehdointahdoin sulattaa tuota omaa leikkikalua.

 

Ja sen jälkeen katsoa löytyisikö jostain kiinankaupasta tarpeeksi isoa step doen muunninta tai hakkurimikälie. Ja tietty säätövastus olisi komea jos löytyisi sopivalla pohjavastuksella oleva.

Link to comment

Nyt kyllä meni ohi miten diodilla saadaan rajoitettua jännitettä.

Olipas melko mielenkiintoisia pohdintoja diodeista :)

 

Kuten edellä joku jo totesikin, niin diodi pudottaa jännitettä kynnysjännitteensä verran, joka on normaali diodilla melko pieni, kuten jo edellä tulikin todettua. Zenerdiodilla sen sijaan on huomattavasti suurempia kynnysjännitteitä, mm. tuo 6.8 v, joten ko. zener tipauttaa jännitettä tuon verran. Siis jos lähtöjännite on 14 v niin zenerin takana jännitettä on 7,2 v.

 

Zenerin huono puoli on se, että se saattaa vikaantuessaan palaa oikosulkuun, jolloin se päästää täyden jännitteen läpi, ja tietysti rikkoo laitteen. Tämän voi estää laittamalla toisen hieman suuremman, tässä tapauksessa n. 8 voltin, zenerdiodin plussan ja miinuksen väliin. Tällöin jos jännitettä pudottava zener vikaantuu niin suurempi zener alkaa johtaa ja yhdistää plussan ja miinuksen ja polttaa sulakkeen. Toimii toki ilman tuota varmistusta, mutta ei se tietenkään haitaksi ole.

Link to comment

Tarkkaan ottaen Zenerillä on päästösuuntaan aika samanlainen kynnysjännite kuin tavallisilla diodeilla. Zener-ilmiö (tms.) tapahtuu sitten estosuuntaan.

 

Onkos siinä sireenissä joku originaali sulake? Siitähän saa jo osviittaa virrasta. Vois olla jopa kymmeniä ampeereja.

Link to comment

Tarkkaan ottaen Zenerillä on päästösuuntaan aika samanlainen kynnysjännite kuin tavallisilla diodeilla. Zener-ilmiö (tms.) tapahtuu sitten estosuuntaan.

 

Onkos siinä sireenissä joku originaali sulake? Siitähän saa jo osviittaa virrasta. Vois olla jopa kymmeniä ampeereja.

Ei ole orkkis sulaketta kun on jälkiasennus sirra ja ei ole hellan/bosch listoilla että löytäisi helposti asennusohjeita tms. Eli pakko mitata mitä oikeasti vie.

 

Ja pitää kai koettaa tuota zenerdiodin toimintaa käytännössä.

Link to comment

Laita ihan suosiolla dc-dc muunnin, zenerit jotka kestää tuollaset tehot maksaa moninkertasesti konvertterin hinnan.

No joo niin näyttää maksavan.

 

6,8V, 50W  29,28$

 

Ja tuokin olisi luultavasti alimitoitettu ja kaveriksi tarvitsisi vielä vastuksen.

Link to comment

Mihin sä sen vastuksen meinasit laittaa? Jos tehdään pelkkä jännitteen tiputus niin ei se vastusta tarvitse.

 

Nyt kun katsoin kytkentä esimerkkejä uudestaan niin olinkin kattonut regulaattori kytkentää ja siihen pitäisi laittaa vastus kaveriksi eli siittä sen vastuksen keksin.

Link to comment

Mihin sä sen vastuksen meinasit laittaa? Jos tehdään pelkkä jännitteen tiputus niin ei se vastusta tarvitse.

No käytännössä melkein kyllä tarvitsee, esim. 10 ampeerin virralla ja 50 watin zenerillä: Zener-diodi on puolijohde joten sen kyky hukata tehoa riippuu lämpötilasta. Jos tehonkesto on 50 wattia 75C asteen lämpötilassa, se on noin nolla wattia 175 asteen lämpötilassa. 50 wattia lämmittää jo ihan mukavasti joten jos yritetään pysyä esim. alle sadan asteen niin tarvitaan jo jonkinmoiset jäähdytykset (jotka maksaa yksinään helposti saman kuin hakkuri). Pienikin ylikuumeneminen aiheuttaa komponentin tuhoutumisen.

 

Vastuksella tehon hukkaaminen on helpompaa, sopiva vastus voi olla useampi sata C astetta kuuma. Semmosella lämpötilaerolla jäähtyminen tapahtuu helpommin. Pientä ylikuumenemistakin kestää... Ainakin paremmin kuin puolijohde.

Joku auton lämmityspuhaltimen säädin saattaisi olla sopiva, niissähän oli perinteisesti vastuksia..?

Link to comment

Tällainen vaikuttais ihan järkevältä. Itselläni(kin) tämä aihe on ajankohtainen kun pitäisi saada 6 volttinen B2 eberi toimimaan 12 v autossa. Onko kellään tietoa paljonko tuollainen eberi ottaa virtaa?

Link to comment

Huomioitava että saattaa tulla ALV lisäksi (hinta 19.41 GBP eli  26 ja risat euroa). Miun aikaisemmin linkittämä oli halvempi ja jännitekin parempi 7 V.   =)

 

 

Omassa eberissä (12V) menee käynnistyksessä suht rankasti virtaa, ehkä 10-20A tms. Sen jälkeen ehkä 4 A (virta sykkii annostelupumpun tahtiin).

Eli hehkutulppa kannattaisi mahdollisesti laittaa 12 V (se taitaa olla releellä) tai muu sopiva järjestely.

Link to comment

Huomioitava että saattaa tulla ALV lisäksi (hinta 19.41 GBP eli 26 ja risat euroa). Miun aikaisemmin linkittämä oli halvempi ja jännitekin parempi 7 V. =)

 

 

Omassa eberissä (12V) menee käynnistyksessä suht rankasti virtaa, ehkä 10-20A tms. Sen jälkeen ehkä 4 A (virta sykkii annostelupumpun tahtiin).

Eli hehkutulppa kannattaisi mahdollisesti laittaa 12 V (se taitaa olla releellä) tai muu sopiva järjestely.

Toi oli eka mikä tuli kun laitoin ebayhin "dc dc converter 6v 100w".

 

Suomesta voisi löytyä esim. www.jaoy.com

Edited by Soukka
Link to comment

Huomioitava että saattaa tulla ALV lisäksi (hinta 19.41 GBP eli  26 ja risat euroa). Miun aikaisemmin linkittämä oli halvempi ja jännitekin parempi 7 V.   =)

 

 

Omassa eberissä (12V) menee käynnistyksessä suht rankasti virtaa, ehkä 10-20A tms. Sen jälkeen ehkä 4 A (virta sykkii annostelupumpun tahtiin).

Eli hehkutulppa kannattaisi mahdollisesti laittaa 12 V (se taitaa olla releellä) tai muu sopiva järjestely.

6V ebereissä ei taida olla alunperinkään 6V tulppaa vaan joku 3V tms ja sitä ennen julmetunkokoinen vastus.

Link to comment

Toi oli eka mikä tuli kun laitoin ebayhin "dc dc converter 6v 100w".

 

Suomesta voisi löytyä esim. www.jaoy.com

Taitaa olla niin ettei tästä maasta kannata mitään sähkön erikoisjuttuja ostaa suoraan kun luultavasti hinnat on 2X se mitä esim kiinassa ja samaa paskaa molemmat eri paketeissa.

Link to comment

6 volttinen B2 eberi toimimaan 12 v autossa. Onko kellään tietoa paljonko tuollainen eberi ottaa virtaa?

Vastaan itselleni, että manuaali sanoo että pitää olla 25A sulake, joten äkkipäätään voisi olettaa ettei ainakaan suurempaan virrankulutukseen tarvitse varautua.

 

Joku seuraavista voisi siis olla tuolle eberille riittävä, 30A malli riittäisi ehkä jo Tanhiksen sireenillekkin?

 

http://www.ebay.com/itm/Waterproof-DC-24V-12V-to-6V-30A-180W-Step-down-Converter-Regulator-Power-Module-/252015075978

http://www.ebay.com/itm/WaterProof-DC-12V-24V-to-6V-30A-180W-STEP-DOWN-Power-Converter-Regulator-/291279219075

http://www.ebay.com/itm/WaterProof-12V-24V-to-6V-25A-150W-DC-DC-Step-DOWN-Power-Converter-Regulator-/301163284628

http://www.ebay.com/itm/WaterProof-12V-24V-to-6V-30A-180W-DC-Step-DOWN-Power-Converter-Regulator-/291248164603

 

Taidanpa pistää tilauksen menemään..

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...