KimmoH Posted May 14, 2021 Posted May 14, 2021 Irrotetaampa tuolta grillaus ketjusta omakseen ilmajäähy-chilien kasvatus ;) Hihasta ravistellen ja fiilispohjalta valikoitui seuraavat lajikkeet kasvihuoneeseen tälle kesälle. Starflame, keltainen, tuliset ohutseinämäiset hedelmät, korkeus noin 150cm. Tulisuus noin 40 000 - 50 000 Scovilleä. Loco, pienet hedelmät ovat pitkänomaiset ja väri vaihtuu liilasta kirkkaan punaiseen hedelmän kypsyessä. Tulisuus keskimäärin 24 000 Scovilleä. Habanero Chocolate, pienet, suklaanruskeat, muodoltaan lyhtymäiset hedelmät. Korkeus noin 120-150cm. Tulisuus jopa 500 000 Scovilleä. Apache, 30-35cm korkea, tuottaa jatkuvasti voimakkaanmakuisia 3-5cm pitkiä hedelmiä. Tulisuus noin 50 000 - 80 000 Scovilleä. Quote
Urbantoy Posted May 14, 2021 Posted May 14, 2021 (edited) Tämä chilileikki on mulle ihan uutta mutta viime syksynä jäi mielenkiinto elämään ku lukasin niistä grillaustopikissä.. oon vielä niin nyebie tässä että vielä enlähtennä siemenistä asti tolskaan niitä eli oikasin ku törmäilin taimiin Liiterissä.. siitä pari mukaan, mitään hajua ei ole mitä ne on ku tietty hätäpäissään (vai oisko muuten vaan päissään) tuli pakettikääreet paiskottua kiertoon.. Mutta ens vuonna se saattaapi olla edessä siemennysleikki ku akvaarion pystytys tuleva viikonloppuna.. Edited May 14, 2021 by Urbantoy 1 Quote
MESIKÄMMEN Posted May 14, 2021 Posted May 14, 2021 Mulla on kasvamassa tuollaisia taimia. Ovat siirtymässä kasvihuoneeseen kun on varmasti tarpeeksi lämmintä. Lajike on Carolina Reaper. Sen scoville-keskiarvo on 1,6 miljoonaa ja suurimmillaan 2,2 miljoonaa. Jos nuo jotain tuottavat niin en vielä tiedä, voiko sitä käyttää muuhunkin kuin joukkotuhoaseena. 2 2 Quote
wp Posted May 14, 2021 Posted May 14, 2021 1 hour ago, MESIKÄMMEN said: Mulla on kasvamassa tuollaisia taimia. Ovat siirtymässä kasvihuoneeseen kun on varmasti tarpeeksi lämmintä. Lajike on Carolina Reaper. Sen scoville-keskiarvo on 1,6 miljoonaa ja suurimmillaan 2,2 miljoonaa. Jos nuo jotain tuottavat niin en vielä tiedä, voiko sitä käyttää muuhunkin kuin joukkotuhoaseena. No jos tuon saisi jotenkin suuta nielua korventaen syötyä niin miltäpä mahtaa tuntua seuraavana päivänä exit- osastolla 🤔 1 Quote
Urbantoy Posted May 14, 2021 Posted May 14, 2021 (edited) 2 hours ago, wp said: No jos tuon saisi jotenkin suuta nielua korventaen syötyä niin miltäpä mahtaa tuntua seuraavana päivänä exit- osastolla 🤔 Korvennusta kokemuksesta voin sanoa, perärööri oli tulessa vaikka paskantamisen pitäs olla nautinto, ei ollut.. Ja sekin määrä oli sekoitettu siihen makkaran sekaan mitä myydään Carolina Reaper lätkällä.. Melekosta evästä oli Edited May 14, 2021 by Urbantoy Quote
Kurre Posted May 15, 2021 Posted May 15, 2021 Tuttuja "kavereita" näköjään löytyy muiltakin. Apache ja Loco on molemmat hyvänmakuisia vaikka sellaisenaan salaatissa. Birds Eye hieman liian 'kuuma' mun makuun sellaisenaan mutta esim. wokissa aivan huippu hyvä. Aloittelijoille suosittelen esim. Cayennea. Helppo ja satoisa. Keisarin chileistä en osaa sanoa mikä on mutta vois olla vaikkapa Aji Cristal 'Oma Loco Haba Choco, Haba Orange, Haba Yellow Marugo, Carolina R , Hot Lemon, ja monta muuta pikku veijaria miehittää ikkunalautaa. Kohta osa muuttaa lasi (muovi) taloon. Quote
KimmoH Posted May 15, 2021 Author Posted May 15, 2021 16 hours ago, MESIKÄMMEN said: Mulla on kasvamassa tuollaisia taimia. Ovat siirtymässä kasvihuoneeseen kun on varmasti tarpeeksi lämmintä. Lajike on Carolina Reaper. Sen scoville-keskiarvo on 1,6 miljoonaa ja suurimmillaan 2,2 miljoonaa. Jos nuo jotain tuottavat niin en vielä tiedä, voiko sitä käyttää muuhunkin kuin joukkotuhoaseena. Ja määku luulin että toi mun Chocolate olisi tiukkaa tavaraa. Tuossahan pitää olla kokovartalo kumipuku ja nasse naamalla kun Caroliinaa käsittelee 😄 Quote
Urbantoy Posted May 16, 2021 Posted May 16, 2021 On 5/15/2021 at 7:16 AM, Kurre said: Tuttuja "kavereita" näköjään löytyy muiltakin. Apache ja Loco on molemmat hyvänmakuisia vaikka sellaisenaan salaatissa. Birds Eye hieman liian 'kuuma' mun makuun sellaisenaan mutta esim. wokissa aivan huippu hyvä. Aloittelijoille suosittelen esim. Cayennea. Helppo ja satoisa. Keisarin chileistä en osaa sanoa mikä on mutta vois olla vaikkapa Aji Cristal 'Oma Loco Haba Choco, Haba Orange, Haba Yellow Marugo, Carolina R , Hot Lemon, ja monta muuta pikku veijaria miehittää ikkunalautaa. Kohta osa muuttaa lasi (muovi) taloon. Mistä Kurre noita "miedompien" kuten Apache ja Loco siemeniä oot hommannut.. Ku ei nyt hirveesti tartteis tota peräröörin kirvelyä testailla.. Miedommat ois omaan makuun.. Täällä kun on nyt kokeneempiä chilivärkkääjiä, niin urpo kysyy voiko chilin siemenet ottaa talteen ja sitten niistä kevättalvella ruveta siementään? Quote
Kurre Posted May 17, 2021 Posted May 17, 2021 Mä oon ostanut monestakin eri paikasta. Fatalii on yks hyvä paikka ostaa siemeniä. Sieltä saa myös vinkkejä. Chilistä voi kerätä siemenet ja kylvää ja mikäli kyseessä ei ole hybridi saa samanlaisia myös sadoksi. Kunhan muistaa, ettei tule ristipölytystä. Siis jos leikkii pörriäistä, käyttää samaa pumpulipuikkoa vain saman lajin kasveihin. Netti on pullollaan tietoa ja suomeksikin löytyy paljon. Etsi vaikka chilivaari. Mullakin on joitakin siemeniä ja voin niitä postitella jos kiinnostusta on. Toistakymmentä lajia oon kasvattanut ja montaa eri siementä on tallessa. Niille en kyllä anna mitään itävyys takuuta. Tälle kesälle en kyllä uskalla luvata, että kerkee satoa saamaan jos nyt kylvää. Oho tulipa pitkää tajunnan virtaa. Kysyä saa, vastaan ja neuvon jos osaan. Quote
Masa Posted May 21, 2021 Posted May 21, 2021 Tälle kaudelle isompaan purkkiin kelpuutin kolme taimea. Quote
Geronimo Posted May 23, 2021 Posted May 23, 2021 Pah. En kasvata vaikka oishan se mukavaa. Tossa taas kuivaa ikkunalaudalla sitä mietoa... Quote
jrasi Posted May 24, 2021 Posted May 24, 2021 Jos kerran lähdetään suurvaltojen tapaan nokittelemaan joukkotuhoaseilla, niin Fatalii Gourmet Jigsaw Chocolatea on tulossa, virallista mittausta ei ole tehty, mutta odotettavissa on että vie päänahan tuolta Moruga Scorpionilta. Lisäksi on tulossa: Bhut Jolokia Trinidad Scorpion Habanero Caribbean Red Rocoto Turbo Pube Sugar Rush Rojo Aji Cristal Chiluagle Nero Cayenne Long Slim Erotica Mad Hatter Penis Pepper Jamaican Bell Viime vuonna chilit kasvoivat kuistilla ja kauhea kirvainvaasio tappoi kaikki. 2 Quote
HSuomi Posted May 24, 2021 Posted May 24, 2021 Mulla oli sisällä ikkunalaudalla ja tuli niin paljo kirvoja ettei tahtonu nähdä ikkunasta ulos enää. Tänävuonna ikkunalauta on tyhjä. Quote
Kurre Posted May 25, 2021 Posted May 25, 2021 16 hours ago, jrasi said: Viime vuonna chilit kasvoivat kuistilla ja kauhea kirvainvaasio tappoi kaikki. Onko sulla lasitalossa lämmitintä missään vaiheessa kevättä? Hyvältä näyttää. Quote
KimmoH Posted May 25, 2021 Author Posted May 25, 2021 Niihän tässä tänäkin vuonna kävi, että melkein heti kun kasvit sain kasvihuoneeseen niin yöt kylmenivät. Aina sitä aloittaa optimistina ilman lisälämmitystä ja viimeistään viikon sisällä istutuksista joutuu virittelemään pakkasvahdit paikoilleen 😄 Samalla huomasin että yksi yli 10 vuotta käytössä ollut pakkasvahti oli saanut Tukesilta noottia jo 2011 turvallisuudestaan. Siitä olisi näköjään ollut mahdollista saada näpeilleen jo monet kerrat mutta eipä osunut mun näppeihin. Kaivoin varastosta vähän tuoreemman pakkasvahdin ja se saa nyt tuossa nököttää varmaan juhannukselle saakka. Quote
jrasi Posted May 25, 2021 Posted May 25, 2021 6 hours ago, Kurre said: Onko sulla lasitalossa lämmitintä missään vaiheessa kevättä? Hyvältä näyttää. Ei oo lämmitintä, mutta paikka on niin aurinkoinen, että heti kun aurinko nousee, alkaa myös lämmöt nousemaan. Eikä meillä yöllä niin kylmiä nyt ole ollutkaan. Toistaiseksin ovat ainakin kestäneet. 1 Quote
KimmoH Posted June 9, 2021 Author Posted June 9, 2021 Starflame kasvaa kauheaa vauhtia. Piti pölliä rouvan pionin tuet jo pensaan ympärille ettei kippaa nurin kun alkaa enemmän hedelmää pukkaamaan. Loco on puskenut jo toistakymmentä violettiä hedelmää, odotellaan että muuttuvat punaiseksi ja sitten maistelemaan. 1 Quote
KimmoH Posted July 11, 2021 Author Posted July 11, 2021 Viime viikolla pääsi maistelemaan. Starflamessa (keltainen) oli potkua ihan kivasti ja maistui hyvälle. Tuli tuo yksi pötkö syötyä jauhelihapihvin kaverina. Pelkiltään pukkasi hikeä mutta muun sapuskan kanssa meni tuosta vain. Apache (punainen) oli lähempänä normi paprikaa muttei maistunut oikeastaan miltään. 1 Quote
Kurre Posted August 17, 2021 Posted August 17, 2021 En oo vielä maistanu, mut eiks noi pienet oranssit paprikat oo makeita ja mehukkaita? Quote
jrasi Posted August 18, 2021 Posted August 18, 2021 Aji cristallia on jo jokunen mennyt hampurilaisessa ja tacoissa, samoin cayennea on jokunen käytetty. Viikonloppuna nappasin pizzan päälle yhden habanero caribbean redin, juuri sopivasti potkua omaan makuun. Quote
MESIKÄMMEN Posted August 18, 2021 Posted August 18, 2021 Siellähän nuo hurjimukset kasvavat. Vielä ei ole tullut maistettua. Taustalla vähän miedompia. Quote
KimmoH Posted August 26, 2021 Author Posted August 26, 2021 Viikonloppuna täytynee varmaan tyhjätä kasvihuonetta. Keltaiset Starflamet alkaa olla kaikki kypsyneet ja muutaman purkin näistä keittelin jo paholaisenhilloakin. Choco Habanerotkin taitavat olla jo kypsiä. Vielä kun uskaltaisi maistaa 😂 Locolle ja Apachelle pitäisi vielä keksiä jotain käyttöä. Kumpikaan ei ainakaan makunsa puolesta kauheasti säväyttänyt kun tuossa loppu kesästä näitä maistelin. Apache 1 Quote
Kurre Posted August 26, 2021 Posted August 26, 2021 7 hours ago, KimmoH said: Locolle ja Apachelle pitäisi vielä keksiä jotain käyttöä. Kumpikaan ei ainakaan makunsa puolesta kauheasti säväyttänyt kun tuossa loppu kesästä näitä maistelin. Apache menee ohuina siivuina salaatin seassa jos tekee esim. burritoja Hieno sato. Chocon kanssa saa olla varovainen. Itse mietin käyttöä Haba Orangelle. 1 Quote
KimmoH Posted August 27, 2021 Author Posted August 27, 2021 Oho, olipas Apache tekeytynyt. Nappasin yhden pikkurillin kokoisen ja palastelin salaatin sekaan. Näihinhän oli tullut potkua ihan kivasti ja makua sitten kesän ekojen maisteluiden. Paskakin salaatti meni nyt heittämällä alas, kun oli vähän potkua mukana 🤣 1 Quote
KimmoH Posted September 1, 2021 Author Posted September 1, 2021 Satoa pukkasi taas niin runsaasti että useamman litran olen jo paholaisenhilloa tehnyt Starflamesta. Toimii! Apachea ja Locoa kokeilin pikkelöidä ja siihenhän nämä lajikkeet passasivat hienosti (1dl etikkaa, 1dl vettä, 1tl suolaa, 1tl sokeria kiehautetaan ja kaadetaan päälle purkkiin). Näitä voi heitellä salaatin, tacojen, tortilloiden, jne. väliin eikä tarvitse kaupan mauttomia jalapeenoja popsia. 2 Quote
Urbantoy Posted September 1, 2021 Posted September 1, 2021 1 hour ago, KimmoH said: Satoa pukkasi taas niin runsaasti että useamman litran olen jo paholaisenhilloa tehnyt Starflamesta. Toimii! Apachea ja Locoa kokeilin pikkelöidä ja siihenhän nämä lajikkeet passasivat hienosti (1dl etikkaa, 1dl vettä, 1tl suolaa, 1tl sokeria kiehautetaan ja kaadetaan päälle purkkiin). Näitä voi heitellä salaatin, tacojen, tortilloiden, jne. väliin eikä tarvitse kaupan mauttomia jalapeenoja popsia. Miten pitkään tuo sun hyvältä näyttävä hilloke muuten säilyy? Quote
KimmoH Posted September 1, 2021 Author Posted September 1, 2021 (edited) Paholaisenhillo menee ainakin kuukausia eli koko talven pärjää. Pikkelöidyt pitäisi säilyä jääkaapissa kuukauden pari, ainakin. Yleensä tavara liikkuu ääntä kohden niin nopeasti ettei pilaantuminen ole ollut ongelma. Edited September 1, 2021 by KimmoH 1 Quote
Kurre Posted September 1, 2021 Posted September 1, 2021 2 hours ago, Urbantoy said: Miten pitkään tuo sun hyvältä näyttävä hilloke muuten säilyy? Perinteisesti noi hillokkeet ei pitkään säily. Niinku ei säily marinoidut valkosipulinkynnetkään. ;-) 1 Quote
Urbantoy Posted September 1, 2021 Posted September 1, 2021 Just now, Kurre said: Perinteisesti noi hillokkeet ei pitkään säily. Niinku ei säily marinoidut valkosipulinkynnetkään. ;-) Kantsisko noita kuivattaa/pakastaa sitten ja jos haluaa tehdä hillokettta niin käyttää sitä mukaa ku tarvii.. Tää on mulle pikkusen uutta leikkiä, netistä varmaan löytyy ohjetta jos minkälaista, mutta helpompi kysyä niiltä jotka näitä on tehnyt ja kompuroinut asian suhteen ennen mua Quote
Kurre Posted September 1, 2021 Posted September 1, 2021 1 minute ago, Urbantoy said: Kantsisko noita kuivattaa/pakastaa sitten ja jos haluaa tehdä hillokettta niin käyttää sitä mukaa ku tarvii.. Tää on mulle pikkusen uutta leikkiä, netistä varmaan löytyy ohjetta jos minkälaista, mutta helpompi kysyä niiltä jotka näitä on tehnyt ja kompuroinut asian suhteen ennen mua Kyllä se hilloke säilyy lukitussa jääkaapissa, jossa on kaks isoa miestä vartioimassa, useita kuukausia. Puhtaus purkeissa ja kaikessa muussakin on tosi tärkeää. Mietippä miten pitkään se mummon mansikkahillo säily, ku mummo sitä vahti haukansilmillään. Miten pitkään popkornit säilyy pussin avaamisen jälkeen ;-) Quote
Urbantoy Posted September 1, 2021 Posted September 1, 2021 2 minutes ago, Kurre said: Kyllä se hilloke säilyy lukitussa jääkaapissa, jossa on kaks isoa miestä vartioimassa, useita kuukausia. Puhtaus purkeissa ja kaikessa muussakin on tosi tärkeää. Mietippä miten pitkään se mummon mansikkahillo säily, ku mummo sitä vahti haukansilmillään. Miten pitkään popkornit säilyy pussin avaamisen jälkeen ;-) Joo justiinsa Kurre, sori tämä Monkey ei taas tajunnut yhtään mitä kirjoitit.. Nyt ku luin uudestaan sun edellisen viestin tajunnanvirrassa ihan selkeästi oli havaittavissa tajuamista, ei huonosti.. Pahoitteluni 1 Quote
KimmoH Posted September 1, 2021 Author Posted September 1, 2021 Choco Habanero pääsi maisteluun. Aika tiukkaa, yhdestä tekis varmaan 100 litraa hilloa 😁Piti oikein hanskatkin laittaa käteen. 1 Quote
KimmoH Posted September 12, 2021 Author Posted September 12, 2021 Aamulla tyhjäsin kasvihuoneen talvea varten ja vaikka kuun alussa kuvittelin poimineeni viimeisen sadon, niin olihan siellä kypsynyt taas vajaa kulhollinen naposteltavaa. Näihin "pikkelöityihin" olen nyt tykästynyt joten askartelin yhden purkin lisää aamun saaliista. Kasvihuone on nyt putsattu ja täytetty pihakalusteilla. Talvi saa sen puolesta tulla ja toukokuussa palataan taas chilien äärelle. Sekä paholaisenhilloa että chilisiivuja on nyt talven grillailuihin riittävästi jemmassa. Quote
Art_Zi Posted September 18, 2021 Posted September 18, 2021 (edited) Mikähän lie...Prisman puska. Nyt lähtee testiin tortillaan pilkottuna. Loppuja varten pitänee hommata kuivuri ja tehä rouheeksi, ku pikkelöinti ei uppoa ommaan makkuun. Äkkiseltään maistettuna potkua omaan makuun ihan nokko 😁😁 Edited September 18, 2021 by Art_Zi 1 Quote
jrasi Posted October 3, 2021 Posted October 3, 2021 Kasvihuone tyhjätty, sato jäi vähän pienemmäksi, kun koko kesä tuli remontoitua kylppäriä ja tähän harrastukseen ei ihan kauheasti kerennyt paneutumaan. Rocotot jäi vielä, kun niillä tuntui olevan hommat kesken. Seuraavaksi arvotaan, että mitkä menee hilloksi, mitkä etikkaan ja mitkä kuivataan… 2 Quote
KimmoH Posted May 28, 2022 Author Posted May 28, 2022 (edited) Kausi 2022 startattu. Vasemmalta oikealla seuraavat laadut Lemon Jalapeno Chili Button Mix Apache Pilar Sweet Red Chayenne Red Glow (paprika) Starflame Sweet Heat Edited May 28, 2022 by KimmoH 2 Quote
Kurre Posted May 31, 2022 Posted May 31, 2022 Mä oon vasta alussa. Uusin tulokas Habanero Snow White 1 Quote
Kurre Posted June 25, 2022 Posted June 25, 2022 Vähän kesti ton kasvihuoneen kasaamisessa, mutta nyt chilit asuu siellä. Vaimo halus pöydän sinne, että voidaan siemailla kuohuvaa satoa odotellessa. 2 Quote
wp Posted June 25, 2022 Posted June 25, 2022 22 minutes ago, Kurre said: Vähän kesti ton kasvihuoneen kasaamisessa, mutta nyt chilit asuu siellä. Vaimo halus pöydän sinne, että voidaan siemailla kuohuvaa satoa odotellessa. Meillä saattaa tulla eteen nykyisen kasvihuoneen uusinta, mistä tämä kaarimalli hankittu? Quote
Urbantoy Posted June 25, 2022 Posted June 25, 2022 1 hour ago, Kurre said: Vähän kesti ton kasvihuoneen kasaamisessa, mutta nyt chilit asuu siellä. Vaimo halus pöydän sinne, että voidaan siemailla kuohuvaa satoa odotellessa. Kommee koppi Kurrella.. Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.