Jump to content

Auton otsonointi


Recommended Posts

Autossa on sisällä ollut hiiriä ja sen seurauksena kusen ja paskan haju. Penkit ja verhoilut on irrotettu ja imuroitu. Nyt on harkinnassa laittaa otsonaattori autoon sisälle. Sellainen tuli mieleen, että otsooni on hapetin. Eli jos auton pelleissä on ruostetta, niin kiihdyttääkö otsonaattori ruostumista? Eli mennäänkö "ojasta allikkoon", haju lähtee, mutta pelti ruostuu. Kokemuksia? Tieteellistä faktaa?

 

t. Mika

Link to comment

Faktaa: 

- Otsoonin puoliintumisaika on puoli tuntia huoneenlämmössä, joten pitkästä auton mädättämisestä ei ole kyse, vaikka tuo pitäs pakkansa.

 

Mutua:

- Myrkytin perikunnan ominaisuudessa anoppini kämppää kahteen otteeseen otsinoinnilla parin viikon sisällä (3vrl + 2vrk). En havainnut metallien hapettumista missään pinnassa.

- Toisaalta autosi sisällä on vain vähän pinnottamatonta metallia näkyvissä. 

Edited by P_Valtonen
Link to comment
3 hours ago, ARTO said:

Äh, raikkaus vanhassa raadossa epämuodikasta, homeen ja kusen tuoksu kesähelteillä sekoittuneena 98E5 on niin ihana katku että pakko ajaa luu ulkona vaikka saatais.

 

Se on sitä harrasteautofiilistä.

Ei mulla kyllä (onneks) oo vielä autot kuselle haissu... 😂😂😂😂

Link to comment

Pari autoa olen otsonoinut n.12-24h vaikutus ei miun nenään ole ollut kummoinen. Mitenhän se etikalla hajunpoisto tepsisi, eli etikkaa laakeaan astiaan ja se autoon päiväksi pariksi.

Edited by -tipi-
typot
Link to comment

Etikasta ei muuta kokemusta kuin yhdet kengät, joita piti naamiaisissa käyttää.

 

Haisivat pahasti homeelle ja annettiin sitten etikkakäsittely. En muista varmasti  pyyhittiinkö niitä etikalla lopuksi, alkuun ainakin laatikossa etikkamukin kanssa. Lopputulemana haisivat sekä homeelle että etikalle... Parempi olisi ollut ilman.

  • Haha 1
Link to comment

Tuo Tipi havainto tuli osaksi mullakin eteen: Eka myrkytys ei poistanyt kovinkaan paljon kämpästä käryä, vaikka kaikki kaapit ja ovet oli auki. Olisko hävinny 10-20% tupakista? Ekassa myrkytyksessä kämppä oli periaatteessa asumiskunnossa, kun tyhjentämistä ei ollu aloitettu oikeastaan ollenkaan.  Kun tuolta kantoi tavaraa sitten ulos, tupakan haju oli huomattava tavaroiden käsittelyn yhteydessä. Esim vaatekaappeja tyhjentäessä tupakka haisi ihan hitosti tekstiilijä käsitellessä.

 

Eli otsoni ei vissiin tunkeudu tekstiilien sisään kovinkaan tehokaasti? Kirjat tuntu että haju ei poistunu ollenkaan. 

 

Sitten kämppä kokonaan tyhjäksi & uusi myrkytys päälle. Nyt kämpästä hävis 95% 43V aikana sen eri pintoihin pinttyneestä kessun kärystä. La Fresh =)

 

Joten jos autoani alkasin otsonoimaan, niin sisällä kaikki mahdolliset pinnat näkymiin. Matot vaikka harjanvarsien varaan "tulettumaan", takapenkit irti kori rakenteista, ovipaffit irti ovista, jne jne

 

*

 

Kun ekaa kertaa menin kämppään, niin kukaan ei olu sanonu että otsoninti haisee karselle. Pieni yllätys! En nyt ruusun ja pullan hajua odottanu, muutten kyllä mitään tämmöstä.... Käryä vois verrata klooriin, tai vaikka WC pöntön puhdistusaineeseen. Mutta tää tuulettuu parissa päivässä pois. 

Edited by P_Valtonen
Link to comment

Voisiko olla että jos on vienyt auton johonkin otsonointiin / sisäputsaukseen niin käyttävät myös jotain muita aineita puhdistukseen mikä voisi aiheuttaa haurastumista. Siis asiasta ei ole kokemusta mutta kuullostaa oudolta.

Link to comment

Terve

Ei varmaan liity tähän mitenkään, enkä ole koulutukseltani mikään kemian tohtori, mutta tiedän omien työtehtävien ja laitesuunnittelun saralta sen että, kumi tuotteet vanhenee nopeasti jos samassa suljetussa tilassa on otsonia synnyttävä laite ..kuten vaikka lämpö(kipinä)kirjoitin. sellaisissa tiloissa on esim. vetohihnat ja vetopyörät valmistettava keinokumista, tai järjestettävä tehokas tuuletus. Tämä on vaan oma huomio sitä ei tarvi ottaa miksikään ohjeeksi tai turvallisuus puntariin....

Link to comment

Aihetta sivuten.

 

Kannoin tunne jälkimmäiseen otsinointiin muutaman lempi T-paitani, joissa oli voimakas hien/homeen hajua, jos noi paidat pääsi kastumaan (sateessa tai hien takia).

Eli normi vaatepesu ei tehonnu enää.

 

Mutta otsonointi tehos! 2vrk myrkytys +  tuuletusta sama aika = lopputulos toivottu =)

Edited by P_Valtonen
  • Like 1
Link to comment

Käyttiksen ilmastointikanavien raikastukseen ainakin toimi sellainen laukaistava painepakkaus jonka annetaan pöhistä sisäilmankierto päällä. Liekö toimisi jossain määrin kuppelinkin sisäilmaan ku jonku tuulettimen laittaa kierrättämään, näissä oli älyttömät hintaerot.. edullusin toimi itsellä ok.

Edited by SamiO
Link to comment
On 15.7.2018 at 4:19 PM, P_Valtonen said:

Aihetta sivuten.

 

Kannoin tunne jälkimmäiseen otsinointiin muutaman lempi T-paitani, joissa oli voimakas hien/homeen hajua, jos noi paidat pääsi kastumaan (sateessa tai hien takia).

Eli normi vaatepesu ei tehonnu enää.

 

Mutta otsonointi tehos! 2vrk myrkytys +  tuuletusta sama aika = lopputulos toivottu =)

 

Shhh! Hissukseen tommosista menestystarinoista, tai kohta ollaan sisäpalveluksessa molemmat ja rouvat oottaa tuloksia, että lähteekö meistä haju parin päivän myrkytyksellä :/

  • Like 2
  • Haha 1
Link to comment

Tilasin kiinasta 20W UV-C lampun jonka koteloin ja laitoin puhaltimen puhaltamaan ilmaa sen kotelon läpi. Vielä en ole testannut miten toimii mutta voin raportoida kun sen aika koittaa.

Valtoselle tiedoksi että O3 on myrkyllistä eikä kannata mennä hengittelemään vaan antaa tuulettua ensin sen otsonoinnin jälkeen. Voi käydä keuhkon.

Link to comment
  • 1 year later...

Juu ei tee kovamuoville mitään mut pehmeät kumit kyllä haurastuu. Mut esim ovien tiivisteet ei yleensä mee huonoksi ku ne ovet on kiinni otsonoinnin aikana. Mut jos unohdat tuoreen ovitiivisteen takapenkille otsonoinnin ajaksi se voi olla entinen sen jälkeen... 

 

Useita autoja otsonoitu eikä ongelmia ollut. Pari asuntoakin otsonoitu ja niissä teippasin jääkaapin ovet tiivisteiden takia mut saatto olla liikaa varovaisuutta sekin. 

Link to comment

Mulla kärtyää yksi harrasteauto ihan hirveälle, bensahöyryt kulkeutuneet takatilassa olevan tankin paisuntasäiliön letkujen läpi lähemmäs 50v. Otsonointia mielisin mutta jos se tosiaan haurastuttaa kumia tai muovia, ehken kuitenkaan, kokeillaas softcarea ensteks.

Link to comment

Ite olen autotallin otsonoinut vaihdelaatikkorempan jälkeen. Se öljy haisee ihan kuvottavalta..yön yli pidin päällä ja olipahan käryt lähteny. Ei haissu tupakka eikä korjaamotunnelmasta ollu tietookaan. Emäntä oli menny kesken otsonoinnin talliin niin se oli sit oksentanu ku oli vetässy henkeen sitä...en muistanu kertoo ettei sinne tarvii mennä.

 

Kasasin oman otsonaattorin näistä:

 

https://www.aliexpress.com/item/32863772051.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dl834cY

 

sit kotelo ja puhallin jolla leviää kivasti. Halpaa ja toimii.

 

Jos autossa sattuu olemaan brassitiipparit niin nehän ei ole kumia nähnykkään joten ehkä otsooni ei pure niihin?

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...